Kookboek: Supersalades

Vorige week kreeg ik mijn eerste echte factuur betaald sinds ik zelfbenoemd fulltime blogger ben (als zelfbedachte vakantiebaan), ik vond daarom dat ik wel iets leuks mocht kopen en kwam thuis met Supersalades van David Bez. Een kookboek met, je raadt het al, alleen salades. Meer dan 250 gezonde en snelle salades zelfs. Wauw! Ik ben er heel blij mee en ik zal in deze review laten zien waarom.

supersalades kookboek review

“Dit is geen kookboek”

..is de eerste zin in het (kook)boek. “Ik ben geen kok. Ik ben grafisch ontwerper en foodie en groeide op in Milaan” schrijft David Bez. De salades maakte hij in zijn lunchpauzes op kantoor, en nam gewoon een foto voordat hij ze opat. Hij wilde vers en gezond eten en besloot daarom elke dag op kantoor zelf lunch te maken. Hij bracht verse ingrediënten mee, stopte ze daar in de koelkast en zijn bureaulade toverde hij om in een voorraadkast. Hij merkte dat er veel interesse voor zijn salades was van zijn collega’s en kwam daardoor op het idee om een kookboek te maken. Ik mag hem wel, want wat hij schrijft herken ik zo goed. “Voor veel mensen is de maaltijd gewoon het moment om iets te eten, maar genieten doen ze zelden. Voor mij ligt dat anders. Mijn Italiaanse genen schreeuwen het dan uit en weigeren zich neer te leggen bij ‘gewoon omdat het moet’.” Preach! Zou ik per ongeluk Italiaanse genen hebben?

supersalades kookboek review

Vlees / Vis / Vegetarisch / Veganistisch / Raw

Voor het maken van zijn salades probeerde hij een paar regels op te stellen, waaronder: veel bladgroenten, weinig vlees, veel groenten en fruit, weinig kaas. Hierdoor vind je dus heel wat vegetarische recepten in dit boek. De hoofdstukken zijn ingedeeld per seizoen en bij elk recept staat of het een recept met vlees of vis is, of dat het vegetarisch, veganistisch of raw is. Bij elk recept staat ook een alternatief genoemd, bijvoorbeeld het vervangen van de kaas voor avocado zodat het recept vegan wordt in plaats van vega. Of het vervangen van het vlees door bonen, zodat het recept vegetarisch wordt. Dus ondanks dat het geen volledig vegetarisch kookboek is, heb je er onwijs veel aan als vegetariër / flexitariër. Elk recept laat de hoeveelheden zien voor een éénpersoonssalade om mee te lunchen of gewoon voor tussendoor. Natuurlijk kan je ze ook gebruiken als lichte avondmaaltijd of als bijgerecht.

supersalades kookboek review supersalades kookboek review supersalades kookboek review

Snel, gezond en makkelijk

Wat ik zo fijn vind aan dit boek is dat het heel overzichtelijk is en dat alle recepten eenvoudig maar wel uniek zijn. Laatst vertelde ik dat ik het kookboek Veg! overweldigend vond en er daardoor nog maar weinig uit had gekookt. Bij dit kookboek is juist het tegenovergestelde het geval, ik heb het boek nog maar een paar dagen maar ik heb er nu al drie salades uit gemaakt. De simpele salades met korte ingrediëntenlijstjes nodigen direct uit om ermee aan de slag te gaan. Achterin het boek vind je een register met alle ingrediënten die in de salades gebruikt worden met de bijhorende paginanummers, superhandig! Zo had ik laatst een paar stengels bleekselderij over en zocht ik zo een salade waar ik deze in kon verwerken. Ik ben ook heel blij met de pagina’s waar je alle dressings kan vinden, deze zijn ingedeeld in drie categorieën: vinaigrettes, pesto’s en romige dressings. De laatste tijd maakte ik standaard dezelfde dressing met citroensap, olijfolie en knoflook, maar nu heb ik weer nieuwe inspiratie! Want wist je dat een hummusdressing ook heel lekker is? Je maak hem door 1 el hummus, 1 tl ciderazijn, 1 el olijfolie en wat peper en zout te mengen.

Supersalades Kookboek review

Supersalades

Dit zijn de salades die ik tot nu toe heb gemaakt:

Supersalades Kookboek review

geel_hartje Salade met bleekselderij, kikkererwten, pompoenpitten en munt – blz. 189Supersalades Kookboek review

geel_hartje Salade met buffelmozzarella, tomaat (uit eigen tuin!) en spinazie – blz. 34

Supersalades Kookboek review

geel_hartje Salade met cannelinibonen, cherrytomaten en hummus – blz. 107

Ziet er goed uit, toch?

Supersalades van David Bez is onder andere hier te koop voor 22,50 euro.

Back to Top