Recept: Spaghetti alla norma met gebakken ricotta

Halleluja, wat was dit lekker. Elke maandag maak ik een lijstje voor wat we de aankomende week gaan eten, maar de laatste tijd komen we vaak op dezelfde gerechten uit. Tijd om wat nieuwe gerechten te proberen! Lin gaf als tip om pasta alla norma te maken, haar recept vind je hier. Hmm, echt lekker! Ik maakte hem net iets anders en ik kreeg zoooveel reacties op Instagram met vragen naar het recept dat je deze nu ook hier kan vinden.

spaghetti alla norma

Ik had veel te veel gemaakt voor ons tweeën, maar we aten wel netjes alles op natuurlijk. Alleen zaten we daarna zó vol dat het niet meer grappig was, dus deze hoeveelheid is ongeveer genoeg voor 3 personen. Kijk anders even hoeveel pasta je normaal eet en pas daar de hoeveelheden op aan, want ik vind dat altijd lastig om in te schatten.

Ingrediënten voor 2-3 personen:

rood_hartje 1 bakje verse ricotta (250 gram)
rood_hartje 1 aubergine
rood_hartje 1 ui
rood_hartje 1/2 rode peper
rood_hartje 2 knoflookteentjes
rood_hartje 200 gram spaghetti
rood_hartje 300 gram passata (gezeefde tomaten)
rood_hartje Kruiden uit een potje: tijm en rozemarijn
rood_hartje een paar takjes basilicum
rood_hartje Geraspte (Parmezaanse) kaas / Vegan parmezaan
rood_hartje Peper & zout
rood_hartje Olijfolie

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden, stort de ricotta op een bakplaat met bakpapier en zet ongeveer 30 minuten in de oven.

2. Snijd de aubergine in plakken en snij die in grote stukken. Ik sneed elke plak aubergine in 3 stukken. Snijd ook de ui, knoflook en rode peper fijn.

3. Zet een pan water op het vuur en kook de spaghetti met wat zout volgens de bereidingswijze op de verpakking en giet daarna af. Tip: het water hoeft niet te koken om de pasta gaar te laten worden, als het water weer kookt nadat je de spaghetti hebt toegevoegd, leg je een deksel op de pan en kan je het vuur uitzetten. De bereidingstijd is dan net zo lang als wanneer het water wel kookt.

4. Bak de ui, knoflook en rode peper in een laagje olie op laag vuur. Als de ui zacht en glazig is kan je de aubergine toevoegen. Bak deze op laag tot middelhoog vuur tot ze zacht zijn. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat, anders verbrandt de knoflook en dan komt er een bittere smaak aan.

5. Als de aubergine zacht is, voeg de passata (tomatensaus) toe en naar smaak wat Italiaanse kruiden zoals rozemarijn en tijm. Laat even verwarmen en roer een paar keer door.

6. Serveer de spaghetti met de pastasaus en een paar eetlepels van de gebakken ricotta. Maak af met wat gescheurde basilicumblaadjes en geraspte kaas. Breng eventueel nog op smaak met wat peper en zout.

pasta alla norma

Eet smakelijk!

Back to Top