Recept: Spaghetti alla norma met gebakken ricotta

Halleluja, wat was dit lekker. Elke maandag maak ik een lijstje voor wat we de aankomende week gaan eten, maar de laatste tijd komen we vaak op dezelfde gerechten uit. Tijd om wat nieuwe gerechten te proberen! Lin gaf als tip om pasta alla norma te maken, haar recept vind je hier. Hmm, echt lekker! Ik maakte hem net iets anders en ik kreeg zoooveel reacties op Instagram met vragen naar het recept dat je deze nu ook hier kan vinden.

spaghetti alla norma

Ik had veel te veel gemaakt voor ons tweeën, maar we aten wel netjes alles op natuurlijk. Alleen zaten we daarna zó vol dat het niet meer grappig was, dus deze hoeveelheid is ongeveer genoeg voor 3 personen. Kijk anders even hoeveel pasta je normaal eet en pas daar de hoeveelheden op aan, want ik vind dat altijd lastig om in te schatten.

Ingrediënten voor 2-3 personen:

rood_hartje 1 bakje verse ricotta (250 gram)
rood_hartje 1 aubergine
rood_hartje 1 ui
rood_hartje 1/2 rode peper
rood_hartje 2 knoflookteentjes
rood_hartje 200 gram spaghetti
rood_hartje 300 gram passata (gezeefde tomaten)
rood_hartje Kruiden uit een potje: tijm en rozemarijn
rood_hartje een paar takjes basilicum
rood_hartje Geraspte (Parmezaanse) kaas / Vegan parmezaan
rood_hartje Peper & zout
rood_hartje Olijfolie

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden, stort de ricotta op een bakplaat met bakpapier en zet ongeveer 30 minuten in de oven.

2. Snijd de aubergine in plakken en snij die in grote stukken. Ik sneed elke plak aubergine in 3 stukken. Snijd ook de ui, knoflook en rode peper fijn.

3. Zet een pan water op het vuur en kook de spaghetti met wat zout volgens de bereidingswijze op de verpakking en giet daarna af. Tip: het water hoeft niet te koken om de pasta gaar te laten worden, als het water weer kookt nadat je de spaghetti hebt toegevoegd, leg je een deksel op de pan en kan je het vuur uitzetten. De bereidingstijd is dan net zo lang als wanneer het water wel kookt.

4. Bak de ui, knoflook en rode peper in een laagje olie op laag vuur. Als de ui zacht en glazig is kan je de aubergine toevoegen. Bak deze op laag tot middelhoog vuur tot ze zacht zijn. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat, anders verbrandt de knoflook en dan komt er een bittere smaak aan.

5. Als de aubergine zacht is, voeg de passata (tomatensaus) toe en naar smaak wat Italiaanse kruiden zoals rozemarijn en tijm. Laat even verwarmen en roer een paar keer door.

6. Serveer de spaghetti met de pastasaus en een paar eetlepels van de gebakken ricotta. Maak af met wat gescheurde basilicumblaadjes en geraspte kaas. Breng eventueel nog op smaak met wat peper en zout.

pasta alla norma

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

28 reacties op “Recept: Spaghetti alla norma met gebakken ricotta

  1. Ik heb volgens mij nog nooit ricotta gegeten haha. Blijft er super lekker uitzien! Recept staat nu bij mijn favorieten dus ga het zeker eens uitproberen! Ben benieuwd 🙂

  2. Tessa

    Oh dit ziet er heerlijk uit! Ik ben echt een verslaafde van spaghetti en pasta!
    Liefs, Tessa

  3. Bente

    Dit klinkt erg lekker! Wel bizar dat jullie met zn 2e alles op hebben gegeten 😉

    • iris

      Steve zegt wel eens dat mijn maag net een zwart gat is, dus daar zal het wel mee te maken hebben :’)

  4. Anne

    Deze zag ik inderdaad al op instagram voorbijkomen en toen dacht ik: dit heb ik nodig! :’) Ziet er zoooo lekker uit!

  5. Inge

    I love love love ricotta; in Italie (waar het spot goedkoop is) gingen er meerdere bakjes per week door heen, hier in Nederland toch wat zuiniger doen, maar dit klinkt goed 🙂
    En ook nog met aubergine, mijn favoriete groente!

    • iris

      Oh wauw, dat klinkt echt goed! Misschien toch maar eens overwegen om op vakantie te gaan naar Italië. Aubergine is ook één van mijn lievelingsgroenten, mm.. 😀

  6. Marieke

    Ik eet de variant van Lin ook regelmatig, heer-lijk. Goed idee om de ricotta te bakken, ga ik eens proberen!

  7. Hee Iris, dit recept ziet er echt heerlijk uit! Waar heb jij je ricotta gekocht? Kon het zelf helaas niet vinden bij de Ap of de Aldi.

  8. Daniëlle

    Recept vorige week woensdag geprobeerd en erg lekker maar zoals je al zei: erg veel! 100gr pasta per persoon leek ons redelijk normaal maar pff, we kregen het echt niet op.
    Hoe heb je die ricotta zo mooi bruin gekregen? Paar minuutjes onder de grill?

    • iris

      Haha en dat terwijl ik de hoeveelheden nog net iets minder had gemaakt! Wij hadden met zijn tweeën zelfs 250 gram pasta en nog extra saus, haha oeps :p Maar volgens mij komt dat doordat de ricotta kaas onwijs vult, denk je ook niet? Want normaal eten we ook wel 100 gram pasta per persoon. De buitenkant van de ricotta werd bij mij ook niet bruin, alleen de onderkant dat de bakplaat aanraakte werd bruin. Misschien dat een paar minuutjes onder de grill ook wel werkt inderdaad, daar heb ik geen ervaring mee want ik heb maar een simpel oventje. Leuk dat je het recept hebt gebruikt! Werd het wel lekker?

      • Daniëlle

        Het was inderdaad wel erg lekker 🙂 + nu heb ik lekker leftovers 😀

  9. Pingback: Photo Diary #36 - Minions, heel veel Vichy en bloemen - It's a lovely dayIt's a lovely day