Primark-gekte

Twee uur geleden opende Primark haar deuren in Enschede. Een hele heisa wordt ervan gemaakt; dranghekken, een liveblog en zelfs een livestream. Het schijnt dat de werknemers niet langer dan vijf uur mogen werken wegens de hoge werkdruk. De ironie.

quote primark

Vijf euro voor een t-shirt

Primark is al vaak in het nieuws geweest over de slechte arbeidsomstandigheden die ze hun kledingmakers in Bangladesh bieden. En natuurlijk is Primark niet de enige die er een potje van maakt, andere grote winkelketens doen hier net zo goed aan mee. Maar waar ik altijd zo verdrietig van wordt, wanneer het om de Primark gaat, is dat mensen zo hitsig worden van de prijzen. Vijf euro voor een shirt, twintig euro voor een broek. Dat zijn toch geen normale prijzen? En niemand die erbij stilstaat waarom die prijzen zo laag zijn. Ik vind het écht betreurenswaardig, en dat meen ik uit het diepste van mijn hart, dat veel mensen denken dat dit ‘normaal’ is. Waardoor verantwoorde kleding heel duur lijkt, terwijl dat juist de reguliere prijzen zouden moeten zijn als je het mij vraagt. Update: om verwarring te voorkomen, duur betekent natuurlijk niet direct dat de kleding onder goede omstandigheden wordt gemaakt.

Stemmen met je portemonnee

Ik las ooit eens dat je stemt met je portemonnee. Dat heeft echt indruk op mij gemaakt en heeft er voor gezorgd dat ik goed nadenk voordat ik iets koop. Ik vind het bijvoorbeeld heel erg dat er cosmeticamerken zijn die hun ingrediënten op dieren testen, daarom koop ik niets van deze merken. Ik vind het ook héél erg dat dieren slecht worden behandeld alleen zodat mensen een goedkoop stukje vlees op hun bord kunnen krijgen, dus eet ik geen vlees. Voor mij is dat heel simpel, als ik er niet achter sta, wil ik het niet financieel steunen. Anders voelt dat voor mij heel hypocriet. Niet dat ik alles 100% goed doe, hoor. Maar ik vind het wel belangrijk dat ik mijn best doe. Ik zou daarom ook niet snel een Primark binnen lopen. Al is het alleen al omdat het net een Wibra is, gevuld met kleding van polyester en andere goedkope zweetstofjes. Hoe Primark ooit zo’n hype is kunnen worden snap ik dan ook echt niet.

Verantwoorde kleding

Oei, dat werd een iets negatiever stuk dan mijn bedoeling was. De frustratie zit diep, merk je het al? Laten we deze blogpost positief afsluiten met kleding van mooie merken, met normale prijzen:

eco kleding

1. Goed shirt van Geiten Wollen Shirts – 34,95 euro 2. Tuniek van People Tree – 24,97 euro
3. Blouse van Komodo 44,95 euro 4. Zomers shirt van Miss Green – 39,95 euro 5. Roodborstje shirt van Paala – 34,95 euro 6. Geitenwollenschaap van Geiten Wollen Shirts – 53,95 euro

Te duur? Dat begrijp ik best, ik heb ook geen geldboompje. Daarom koop ik ook nauwelijks kleding, liever één mooi kledingstuk dat lang mee gaat dan vijf kledingstukken die na twee wasbeurten volledig zijn uitgelubberd. En tweedehands kleding is natuurlijk ook een hele goede verantwoorde optie, die prijzen liggen zelfs nog lager dan die van de Primark! Voordat allemaal mensen boos op mij worden; deze blogpost is echt niet om mensen een schuldgevoel aan te praten, daar heb ik zelf namelijk ook een hekel aan. Ik heb alleen wel een klein sprankeltje hoop dat het wellicht hier en daar iemand aan het denken heeft gezet wanneer deze blogpost straks verdwijnt tussen alle Primark shoplogs.

“A ‘No’ uttered from the deepest conviction is better than a ‘Yes’ merely uttered to please,
or worse, to avoid trouble.”
– Mahatma Gandhi 

Voor meer informatie: schonekleren.nl / fairwear.org / talkingdress.nl

Back to Top