Primark-gekte

Twee uur geleden opende Primark haar deuren in Enschede. Een hele heisa wordt ervan gemaakt; dranghekken, een liveblog en zelfs een livestream. Het schijnt dat de werknemers niet langer dan vijf uur mogen werken wegens de hoge werkdruk. De ironie.

quote primark

Vijf euro voor een t-shirt

Primark is al vaak in het nieuws geweest over de slechte arbeidsomstandigheden die ze hun kledingmakers in Bangladesh bieden. En natuurlijk is Primark niet de enige die er een potje van maakt, andere grote winkelketens doen hier net zo goed aan mee. Maar waar ik altijd zo verdrietig van wordt, wanneer het om de Primark gaat, is dat mensen zo hitsig worden van de prijzen. Vijf euro voor een shirt, twintig euro voor een broek. Dat zijn toch geen normale prijzen? En niemand die erbij stilstaat waarom die prijzen zo laag zijn. Ik vind het écht betreurenswaardig, en dat meen ik uit het diepste van mijn hart, dat veel mensen denken dat dit ‘normaal’ is. Waardoor verantwoorde kleding heel duur lijkt, terwijl dat juist de reguliere prijzen zouden moeten zijn als je het mij vraagt. Update: om verwarring te voorkomen, duur betekent natuurlijk niet direct dat de kleding onder goede omstandigheden wordt gemaakt.

Stemmen met je portemonnee

Ik las ooit eens dat je stemt met je portemonnee. Dat heeft echt indruk op mij gemaakt en heeft er voor gezorgd dat ik goed nadenk voordat ik iets koop. Ik vind het bijvoorbeeld heel erg dat er cosmeticamerken zijn die hun ingrediënten op dieren testen, daarom koop ik niets van deze merken. Ik vind het ook héél erg dat dieren slecht worden behandeld alleen zodat mensen een goedkoop stukje vlees op hun bord kunnen krijgen, dus eet ik geen vlees. Voor mij is dat heel simpel, als ik er niet achter sta, wil ik het niet financieel steunen. Anders voelt dat voor mij heel hypocriet. Niet dat ik alles 100% goed doe, hoor. Maar ik vind het wel belangrijk dat ik mijn best doe. Ik zou daarom ook niet snel een Primark binnen lopen. Al is het alleen al omdat het net een Wibra is, gevuld met kleding van polyester en andere goedkope zweetstofjes. Hoe Primark ooit zo’n hype is kunnen worden snap ik dan ook echt niet.

Verantwoorde kleding

Oei, dat werd een iets negatiever stuk dan mijn bedoeling was. De frustratie zit diep, merk je het al? Laten we deze blogpost positief afsluiten met kleding van mooie merken, met normale prijzen:

eco kleding

1. Goed shirt van Geiten Wollen Shirts – 34,95 euro 2. Tuniek van People Tree – 24,97 euro
3. Blouse van Komodo 44,95 euro 4. Zomers shirt van Miss Green – 39,95 euro 5. Roodborstje shirt van Paala – 34,95 euro 6. Geitenwollenschaap van Geiten Wollen Shirts – 53,95 euro

Te duur? Dat begrijp ik best, ik heb ook geen geldboompje. Daarom koop ik ook nauwelijks kleding, liever één mooi kledingstuk dat lang mee gaat dan vijf kledingstukken die na twee wasbeurten volledig zijn uitgelubberd. En tweedehands kleding is natuurlijk ook een hele goede verantwoorde optie, die prijzen liggen zelfs nog lager dan die van de Primark! Voordat allemaal mensen boos op mij worden; deze blogpost is echt niet om mensen een schuldgevoel aan te praten, daar heb ik zelf namelijk ook een hekel aan. Ik heb alleen wel een klein sprankeltje hoop dat het wellicht hier en daar iemand aan het denken heeft gezet wanneer deze blogpost straks verdwijnt tussen alle Primark shoplogs.

“A ‘No’ uttered from the deepest conviction is better than a ‘Yes’ merely uttered to please,
or worse, to avoid trouble.”
– Mahatma Gandhi 

Voor meer informatie: schonekleren.nl / fairwear.org / talkingdress.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

117 reacties op “Primark-gekte

 1. Chantal schreef:

  Ik heb regelmatig kleren gekocht van de Primark, maar ik heb het licht gezien. Op het moment ben ik af aan het vallen en daarna komen er alleen nog maar verantwoorde kleren in mijn kast 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. Margriet schreef:

   Hoi Lonneke,
   Na het lezen van jouw artikel komt de vraag bij mij op of de Primark werkelijk zulke slechte werkomstandigheden heeft als Iris vermoedt. Maar één aspect is hier niet beantwoordt, wat misschien ook de reden kan zijn voor de lage prijzen. Waar komt het katoen vandaan waar de primark ateliers mee werken? Dat kan onmogelijk biokatoen zijn. En de katoenfabrieken laten ook nogal wat te wensen over aan de werkomstandigheden, dus blijft de vraag of de Primark indirect niet alsnog een dubieuze keuze is.

   | Reageer op deze reactie
   1. Lonneke schreef:

    Je hebt helemaal gelijk, Margriet. Ik probeer het ook zo veel mogelijk ‘goed’ te doen en koop daarom veel tweedehands kleding. Maar ook daar zitten merken tussen die niet deugen 😉 Maar als je een krap budget hebt, valt het niet altijd mee om 100% bewust en verantwoord te leven. Ik werk als bestuurslid bij de Kledingbank van Den Bosch waar gezinnen komen die van 30 euro per week (!) moeten rondkomen. Geloof me, dan is overleven belangrijker dan biologisch eten of duurzame kleding kopen (die ze niet kunnen betalen, daarom komen ze bij de kledingbank). Het is allemaal relatief, je weet vaak niet onder welke omstandigheden mensen leven. Ik probeer dan ook zo weinig mogelijk te oordelen over iemands levensstijl of keuzes. Soms heeft iemand niets te kiezen. Wat als je bijvoorbeeld afhankelijk bent van de Voedselbank? Sorry, maar daar ligt het biologische voedsel echt niet voor het oprapen…

    Maar goed, voor wat betreft je opmerking over de herkomst van de katoen: goeie vraag! Ik zal deze eens voorleggen aan de woordvoerder van Primark. Ik weet in ieder geval wel dat H&M koploper is in het gebruik van biokatoen. Zie dit artikel: http://www.telegraaf.nl/uitwinkelen/22932274/__HM_koploper_in_het_gebruik_van_biokatoen__.html

    Afgezien van de kritiek op de werkomstandigheden van textielarbeiders etc. denk ik dat er stiekem ook veel afgunst in het spel is. Welke keten wil nou niet het succes dat Primark kent? Terwijl dit artikel aantoont dat niet alleen de stad (o.a. qua aantrekkelijkheid en werkgelegenheid), maar ook de overige retail profiteert van de komst van een Primark filiaal.
    http://www.nrcq.nl/2014/08/19/bijenkorf-wordt-primark-en-dat-merk-je-in-de-hele-winkelstraat

    Wat dat betreft blijf ik op 2 benen hinken, maar ik ben in ieder geval niet geheel anti-Primark 😉

    | Reageer op deze reactie
 2. Margriet schreef:

  Lastig is dit altijd vind ik. Want als je echt alles goed wil doen, dan heb je geld nodig. Bewuster eten, kleden of zelfs schoonmaken is een duurdere keuze. Daarom bestaat zeker 1/3 van mijn kleding uit tweedehands kleding, als het al niet 1/2 deel is. Op die manier breng ik mijn gekochte kleding een beetje in balans. Ik heb ooit op BNN een programma gezien over sweatshops dat was erg indrukwekkend. Dure merken geven hun werknemers maar zo’n belachelijk klein percentage van hun winst, terwijl ze gemakkelijk meer kunnen betalen. Waardoor ik zeker niet mijn keuze af laat hangen van de prijs, want duurder betekent absoluut niet meer verantwoord.
  Mijn vriendin heeft een aantal leuke blogberichten geschreven over duurzame kleding: http://windwardwearables.com/category/sustainablefashion/
  Ik vind het heel leuk dat je hierover schrijft en ik denk dat het goed is om mensen af en toe een beetje aan het denken te zetten. Zelf kan ik nog heel veel beter doen, het gaat met kleine stapjes en steeds weer een klein deeltje in mijn leven dat ik aan pas.
  Verder ben ik van mening dat de wetgeving op ingevoerde producten (zowel voedsel, energie en gebruiksartikelen) moet worden aangepast, zodat je als consument niet eerst onderzoek moet gaan doen om te weten of je keuze wereldvriendelijk is, maar dat gewoon alle producten in de winkels aan deze standaard moeten voldoen. En niet alleen de producten die in Nederland gemaakt worden.

  | Reageer op deze reactie
 3. Mathilde schreef:

  De Primark is ook echt niks voor mij, niet eens zo zeer vanwege slechte werkomstandigheden en dergelijke, maar omdat ik de hoeveelheid mensen in die winkels altijd zo enorm vind. Nee, dat is echt niks voor mij.
  Nummer 6 van het lijstje vind ik echt super leuk! 🙂 En als je kijkt naar andere (wat goedkopere) merkkleding valt de prijs nog best wel mee. Hij staat op mijn verlanglijstje!

  | Reageer op deze reactie
 4. Hanna schreef:

  Ik ken het gevoel van kleding willen kopen/’nodig’ hebben en niet teveel uit willen geven.
  Tweedehands is voor mij dan een goede optie, maar soms vind ik dan niet wat ik wil.
  Daarom kijk ik altijd in kleding waar her gemaakt is.
  Redelijk wat kleding bij bijv. de Zara wordt gemaakt in Spanje, en voor zover ik weet zijn de arbeidsomstandigheden daar wel oke.
  En ja, soms zie een leuk kledingstuk wat je vervolgens niet wil kopen, dan moeten je principes hoger staan dan je begeerte;)

  | Reageer op deze reactie
 5. Sas schreef:

  Ik snap je punt. Toch vind ik het leuk om daar rond te neuzen en kleding te kopen met vriendinnen. Kan me voorstellen dat veel mensen hun vraagtekens erbij zetten… Ik denk dat veel kleding onder barre omstandigheden worden gemaakt en dat het niet kopen daar niet echt iets aan veranderd

  | Reageer op deze reactie
 6. Roxanne schreef:

  Weet je wat eigenlijk wel vreemd is? Ik woon nu in Maleisië en dat ligt natuurlijk in Azië. Hier hoor je NIEMAND over recyclen en al helemaal niet over duurzame kleding. Voor zover ik weet, kun je dat hier moeilijk krijgen. En negen van de tien keer kan ik ook niets online bestellen omdat ze het niet bezorgen. Maar buiten dat, in allerlei landen rondom Maleisië staan dus die fabrieken. En mensen uit die landen komen ook hierheen om een beter leven op te bouwen. En het boeit echt NIEMAND dat er kinderarbeid is of dat die mensen lange dagen maken. Alsof het “normaal” is. Zo bizar vind ik dat!

  | Reageer op deze reactie
  1. Loes schreef:

   Bizar, maar ook logisch. De meerderheid van de NL samenleving bevindt zich in dusdanige welvaart dat ze over deze duurzame dingen gaan nadenken. Ik kan me voorstellen dat een inwoner/werknemer in een lagelonenland die al het geld hard kan gebruiken niet gaat aandringen op een meer eerlijke en duurzame productie; wie zegt dat je door deze insteek je baan niet verliest? Ik denk dat in lagelonenlanden vooral de consument (die vaak uit een welvarend land komt) moet aandringen op een ander productieproces, anders verandert de aanpak binnen deze fabrieken nooit. Dit zijn immers de mensen die betalen 😉

   | Reageer op deze reactie
   1. Lonneke schreef:

    Het is helaas complexer dan je denkt. De kledingindustrie, in bijvoorbeeld Bangladesh, is grotendeels in handen van de lokale overheid. Ik quote even uit een artikel van De Correspondent:

    “Vrijwel alle westerse modehuizen en textielsupers laten hun kleding maken in Dhaka, in meer dan 5.400 fabrieken. Daar werken in totaal zo’n 4 miljoen arbeiders, vooral jonge vrouwen, die van het overvolle platteland naar de overvolle stad zijn getrokken. Volgens een schatting van de regering zijn 35 van de 164 miljoen Bengalen direct of indirect afhankelijk van de kledingindustrie. De export van kleding uit Bangladesh bedroeg vorig jaar zo’n 22 miljard dollar, dat is 78 procent van de export.”

    “Politiek en bedrijfsleven zijn in Bangladesh twee handen op één buik. Twee derde van de driehonderd parlementsleden is lid van een werkgeversorganisaties. Zeker 89 parlementsleden zijn zelf eigenaar van een kledingfabriek of hebben een vader, oom of broer die een kledingfabriek bezit. De twee grootste politieke partijen van het land, de regerende Awami League en de oppositionele Bangladesh Nationalist Party, kunnen elkaars bloed wel drinken. Maar over één uitgangspunt zijn ze het eens: de kledingindustrie moet worden gekoesterd. Dat is de ruggengraat van de economie, die voor 78 procent van de export zorgt.”

    M.a.w. het land leeft van de kledingindustrie. Corruptie ligt dan snel op de loer.

    Veel arbeiders zijn echter ‘blij’ dat ze werk hebben, ook al zijn de omstandigheden vaak erbarmelijk. Vergeet niet dat de (levens)standaarden in dat soort landen heel anders liggen dan in het Westen. CAO’s kennen ze niet. En keuzes hebben ze vaak evenmin; het is óf leven in armoede óf werken in de fabriek. Of in de prostitutie.

    Dit betekent niet dat ik goedkeur wat daar gebeurt, maar het is wat makkelijk om te zeggen: ‘Ik koop die kleding niet meer.’ Er is iets meer politieke druk van buitenaf nodig om de lokale overheid in Bangladesh te overtuigen van de noodzaak om duurzaam te produceren. Want waarom zouden ze? Ook dáár regeert de portemonnee en niet het principe.

    | Reageer op deze reactie
 7. Lizet schreef:

  Ik vind het heel goed dat je deze discussie weer aanslingert! Het is belachelijk dat onze koopgekte ervoor zorgt dat er kindjes (en vrouwen en mannen) in een ander land uren in een hete fabriek moeten zwoegen, zodat wij een shirtje voor 2 euro kunnen dragen, die we over twee maanden toch niet meer leuk vinden. Daarnaast is de Primark altijd zo verschrikkelijk druk en ligt alles overhoop (de kleding wordt ook nog eens behandeld als echt goedkope kleding), ik kan er niet tegen.

  Ik ben vorig jaar de H&M gaan mijden, omdat ik merkte dat ik er elke keer wel iets kocht wanneer ik er kwam, en het vervolgens een maand later niet eens meer leuk vond. Het ging voor mij dus vooral om een financiële reden (ik gaf dus meer geld uit als ik wél naar de H&M ging), dan een groene reden. Sindsdien ben ik veel bewuster van de kleding die ik koop en koop ik ook nog eens veel minder. Nu leg ik wat meer geld neer voor een shirt of jurkje, maar denk ik er veel beter over na, is meestal ook het eerlijker en duurzamer gemaakt en ben ik er vervolgens ook veel blijer mee! Ik kom nu heel erg soms in de H&M om iets basics te kopen, maar zie bijna niks leuks meer.

  De site van GWS is heel erg leuk! Ga er nog eens goed rondkijken. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 8. Loes schreef:

  Er is hoop hoor. Rank a brand is een betrouwbare bron en die maakt duidelijk dat doorsnee merken het ook heel goed kunnen doen. Zoals h&m en Monkey. Als je hier zo nu en dan naar kijkt kun je jouw koopgedrag veranderen. Dat hoeft ook echt niet van de een op andere dag en het gaat meer om de verhouding die je aanbrengt in je koopgedrag: je kunt in de commerciële wereld waarin wij leven niet alles verantwoord kopen. Verder, veel merken die nu nóg niet duurzaam produceren, zijn hier druk mee bezig. Maar dit soort dingen kosten tijd. Dus geef vooral als consument je voorkeuren aan voor duurzaam geproduceerde kleding, zodat winkelketens gestimuleerd worden om het productieproces duurzaam vorm te geven. We komen er wel 😀

  | Reageer op deze reactie
 9. Pingback: OOTD: Bèèèèèèh | IKBENIRISNIET
 10. Nancy schreef:

  Ik ben één keer in de Primark geweest, jaren terug toen het me nog geen reet interesseerde hoe de mensen in andere landen met te weinig geld in sweatshops voor mijn belachelijk goedkope shirts zich kapot aan het werken waren. Ja, ik geef het eerlijk toe, dat boeide mij niet zo (geen idee hoe ik zo heb kunnen denken ooit). Maar toen al voelde ik me totaal niet op mijn gemak, een beetje zoals de H&M: Ik kan niet goed tegen hysterie en gegraai. Op een gegeven moment ging ik mij verder verdiepen in bewustzijn/duurzaamheid en kwam ik uiteraard ook uit bij fair fashion. Ik las het boek van Marieke Eyskoot ‘Talking Dress’ en was om. Ik heb zelfs al ruim een jaar NIETS gekocht aan kleding, schoenen of accessoires. Om te beginnen omdat ik een shitload aan kleding heb en ten tweede omdat ik niet meer wil meedoen aan die achterlijke ratrace waar we in zitten. Ik ben eerlijk waar dol op mode en kleding maar zie er nu ook de keerzijde van, die ik voorheen niet zag, of waar ik moedwillig mijn ogen voor sloot.

  Inmiddels word ik dus ook lichtelijk gefrustreerd als er weer een shoplog online komt van de Primark, ik denk dan altijd in mijzelf: Weet je wel wat het verhaal achter die kleding is? En dat komt omdat ik dat zelf nu wél weet. Maar je hebt gelijk: Voor je het weet sta je met een belerend vingertje naar ze te wijzen, dus tot nu toe sla ik die blogs altijd over en laat ik ook geen reactie achter. Ik hoop altijd alleen maar dat ik mensen in mijn omgeving kan inspireren om bewustere keuzes te maken als het gaat om het kopen van kleding. Ik heb het er vaak genoeg over en ik moet zeggen dat mensen me er altijd naar vragen! Win!

  | Reageer op deze reactie
 11. Hannah schreef:

  Die comments over g-star kloppen niet. G-star is een van de meer ‘groene’ kledingfabrikanten. Ze zijn veel minder milieubelastend dan bijvoorbeeld levi’s en komen nu ook met broeken gemaakt van afval uit de zee. Daarnaast geven zijn wel degelijk een hoger loon aan hun personeel in de fabrieken dan Primark dat doet. En die twee delen geen fabriek. Deze informatie is heel makkelijke te googlen. http://www.rankabrand.nl/duurzame-jeans-spijkerbroek/G-Star
  Check your facts please!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Volgens mij had ze dat zelf ook al gezegd, in een latere comment daar onder 🙂

   | Reageer op deze reactie
 12. yay schreef:

  thanks voor deze post! ik “miste” een artikel hierover op je blog, leuk dat je er aandacht aan besteedt!

  | Reageer op deze reactie
 13. Elaine schreef:

  Misschien ga ik nu te ver maar na je blog en vooral je reacties te hebben gelezen vraag ik me af wat nu werkelijk je probleem is. Je verhaal over de slechte werkomstandigheden is meerdere keren weerlegd (o.a. deze blog http://thedevilwearswibra.nl/over-primark-nijmegen-and-the-rumour-around-the-brand/) maar daar ga je, als ik het goed heb gezien, niet op in.

  Wat je wel zegt is dat je Primark-haat voortkomt uit de massahysterie die onstaan is rond de winkels en dat klinkt mij nogal hipsterig in de oren. Anti-mainstream geneuzel kun je ook heel anders uiten dan door een winkel zo zwart te maken. Het is tenslotte a. niet (meer) waar en b. het kan (en gebeurt) nog veel erger.

  Ik heb me lang geleden al verdiept in de hele situatie Primark en schaam me er helemaal niet voor dat ik ga werken in de nieuwe winkel in Arnhem. Ik zit nu bijna een jaar in de bijstand en door de massa hysterie neemt Primark ruim 300 mensen per filiaal aan. Met dank aan alle mensen die graag weinig betalen voor hun kleding kan ik mijn eigen geld verdienen in plaats van dat ik leef van andermans belastinggeld! Ik vind het fijn dat mijn werkgever zich zo hard inzet om de omstandigheden in Bangladesh te verbeteren in plaats van dat geld te gebruiken voor dure reclame en funky webshops.

  Ik vind je te gek Iris, maar dit artikel vind ik jammer, sorry.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik snap best dat je het vervelend vindt om te lezen omdat je er zelf ook gaat werken, maar ik blijf erbij dat ik nooit een stap in die winkel zou zetten. De winkelketen past op geen enkele manier bij mijn leefstijl en waar ik voor sta (net als Zara, Only, etc.). Ondanks dat ze afgelopen jaar wel verbeteringen hebben getroffen, wat ik hartstikke goed vind, betekent het niet dat ze een geweldig bedrijf zijn dat geweldige dingen doet voor de kledingindustrie. Zie bijv. voor meer objectieve info: http://www.schonekleren.nl/campagnes/leefbaarloon/bedrijfsprofielen/primark
   Dan geef ik mijn geld liever uit aan mooie merken die zich écht inzetten voor een betere wereld of tweedehands kleding waarvan ik zeker weet dat het goed zit. Met massahysterie doel ik trouwens op de overdreven overconsumptie, niet op dat het populair of ‘in’ is. Ik hoop dat ik het zo voldoende heb toegelicht en dat je mijn punt beter begrijpt.

   | Reageer op deze reactie
 14. Nadine schreef:

  Ik ga zelf ook liever voor een paar kwalitatief goede kledingstukken ipv kleding omdat het zo lekker goedkoop is en ik het vervolgens maar een keer per seizoen draag. Ik bedoel dat niet perse negatief tegenover de Primark maar ik kan er gewoon niet tegen als mijn kast uitpuilt. Vroeger was dat anders.

  Op mijn werk krijgen we wel eens zakken met kleding van de familie van cliënten. Dit zijn dan afdankertjes en dan mogen wij kijken wat we voor de cliënten kunnen gebruiken. Laatst kregen we drie volle zakken en dat was bij elkaar evenveel als ik in mijn kast heb hangen. Ik snap niet goed waarom je zoveel kleding moet hebben. En dat idee heb ik ook bij de Primark, dat het gros van de mensen er naar toe gaat om goedkoop te scoren. De laatste keer dat ik bij de Primark was het enige dat ik kocht een pincet. Ik werd wel even raar aangekeken bij de kassa :D.

  Wat ik trouwens wel goed vind van de Primark is dat ze papieren tassen hebben, mogen meer winkels doen.

  | Reageer op deze reactie
 15. Peter schreef:

  Het mes snijd aan twee kanten. Een kind behoord een kind te zijn en zou moeten kunnen spelen of voorzien worden van opleiding. In dit soort landen gaat men niet naar school. Deze zijn er niet. Dus de kinderen gaan werken. Hebben inkomen en dus ETEN! Als je dit weghaalt hebben ze niks meer en liggen ze langs de kant van de weg te verhongeren. Enerzijds dus ja onder deze omstandigheden zou een kind niet moeten werken. Anderszijds. Het is voor hun nu een voedselbron en afleiding…..

  | Reageer op deze reactie
 16. Pingback: Terugblik: Een random best of 2014 | IKBENIRISNIET
 17. Mascha schreef:

  Ik heb al een tijd geleden besloten alleen nog maar tweedehands te kopen. Behalve schoenen (want slechte voeten), ondergoed en sokken.. Want ja.. En die dingen koop ik dan bij hema, want ik geloof dat die best oke is 🙂

  En heel soms mag ik van mezelf iets nieuws aanschaffen, als ik iets echt – echt- nodig heb en het niet te vinden is in tweedehands.
  Ik heb dit ook gedaan naar aanleiding van al die commotie rondom “slechte” winkels.

  Toch nog een eye opener dit, want ik loop nog wel eens h&m in… Al ga ik er met lege handen uit…

  | Reageer op deze reactie
 18. Kim schreef:

  Je hebt gelijk. Het is ook best vreemd dat iedereen het koopt alleen omdat het lekker voor de portomonnee is. Maar ik moet zeggen dat ik eigenlijk er zelf nooit naar kijk, wat ik ook wel snap. Ik vind het namelijk een beetje irritant om elke keer te kijken of de kleding wel ‘goed’ is. Ik heb zelf ook niet zo’n brede portomonnee dus ben ik eigenlijk met de primark en de h&m wel tevreden. Ik doe eigenlijk zelf niks aan die ‘slechte winkels’ en dat ben ik ook niet van plan eigenlijk. Ik heb het eigenlijk wel een beetje gehad met die broeken van 50euro die net zolang mee gaan als de broeken van de primark. Als we elke dag zouden kijken naar de winkels die ‘slecht’ zijn, waren we zo een stukkie armer.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Bedankt voor je reactie Kim! Het ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Sinds ik besloot om niet meer te kopen bij dat soort winkels, bespaar ik juist veel geld 🙂

   | Reageer op deze reactie
 19. Lisa schreef:

  Hey, ik ga zondag naar de Primark en daar wilde ik wat meer over weten. Toen zag ik deze post. Ik ben het wel met je eens. Zelf ben ik al wel vaker maar de Primark geweest, de eerste keer heb ik veel kunnen scoren. Ik vond het wel fijn dat het goedkoop is. Ik snap dat iedereen een stempel drukt op de Primark omdat het zo goedkoop is, maar andere mensen maken zich hier ook schuldig aan. Primark kan het ook goedkoop aanbieden omdat ze geen reclames maken. Heel slim. Zelf ga ik gewoon zondag naar de Primark. Heb geen brede portemonne dus zelf ga ik geen truien kopen van €54,- Nee sorry, dat sla ik even over

  | Reageer op deze reactie
Back to Top