Buy Nothing New: Check!

Door alle heisa van vrijdag was ik bijna vergeten dat de maand januari inmiddels tot een einde is gekomen en daarmee dus ook mijn Buy Nothing New challenge! De doelen die ik voor mijzelf had gesteld bestonden uit niets nieuws kopen, besparen op boodschappen, minder lunchen in de stad en overbodige spullen weggeven of verkopen. Een soort van ‘simplify your life’ in één maand tijd.

Hoe het ging?
Wat betreft het niets nieuws kopen: goed! Volgens mijn online kasboekje heb ik afgelopen maand maar liefst 300 euro minder uitgegeven dan wat ik normaal per maand uitgaf. Dat is nogal een bedrag! En dat terwijl ik ook nog cadeaus heb gekocht voor mijn vriend en zusje in die maand. Ik vond het over het algemeen ook helemaal niet zo moeilijk om niets te kopen, alleen op momenten dat ik nogal gestrest was of er even helemaal doorheen zat (tentamens hè) had ik wel een sterke “AHHHH ik wil iets kopen!!!!”-drang. En vooral omdat ik midden in de stad woon is dat dan best lastig, want overal om me heen zie ik leuke winkeltjes. En toen kreeg ik ook nog een cadeaubon van Bol.com, om de verleiding nog maar even wat groter te maken. Maar ik heb me staande gehouden hoor, ik kocht niets nieuws (oké, wel dat pizzames die ik zelf wilde en toen maar als cadeau aan m’n vriend gaf, maar dat ding is superpraktisch hoor! En oké, dat hoofdkussen dat ik cadeau deed was óók nieuw. Maar wie koopt nou ook een tweedehands kussen? Brr..) Ook bespaarde ik veel door minder in de stad te gaan lunchen en door geen eten en koffie meer op de uni te kopen. Ik ben wel één of twee keer bij de Bagels & Beans geweest, maar daar had ik toen hele goede smoesjes voor bedacht. Ik kan ze nu alleen niet meer herinneren dus waarschijnlijk had ik ook wel zonder gekund.

Wat minder goed ging
Dat besparen op boodschappen werd drie keer niets. Ik hou zó van boven mijn stand leven wat eten betreft. Als ik olijfolie nodig heb, koop ik die altijd van goede kwaliteit uit een delicatessenzaak. Ook geen euroshopper mozzarella voor mij, alleen de échte van die buffels. En als ik groenten nodig heb, koop ik dat het liefst biologisch bij de natuurwinkel (waar ik dan meteen weer een hoop biologische, ecologische pruttel koop die ik eigenlijk helemaal niet nodig heb). En ga zo maar door. Dus nee, qua boodschappen heb ik wederom belachelijk veel uitgegeven. Het blijft een leerdoel! Ook had ik graag meer overbodige spullen weg willen geven of ‘upcyclen’, maar daar is het allemaal niet echt van gekomen. Ik had er echt even te weinig puf voor. Wel ben ik heel trots dat ik afstand heb gedaan van alle overbodige kleding, hoera! Mijn kledingkast is nog nooit zo lang netjes geweest.

Leerzaam
Door een maand lang niets te kopen, kwam ik er achter hoe vaak ik wel niet een impulsaankoop wil doen. Elke keer als ik iets tegen kwam en dacht “Oh dit wil ik!” (zoals bij dit EHBO blik die ik al heeel lang wilde) moest ik mijzelf een schop onder de kont geven om met lege handen door te lopen. Ik leef nog steeds, dus blijkbaar kan ik best zonder al die potentiële aankopen. Ik ga dit dus ook zeker nog wel wat langer doorzetten alleen dan word ik iets minder streng voor mijzelf. 1 februari kocht ik namelijk hardloopschoenen, terwijl ik eigenlijk een weegschaal wilde kopen (ik ben belachelijk veel aangekomen het afgelopen jaar), wel een nieuwe aankoop maar goed over nagedacht. Ik heb er dus zeker wat van geleerd! En wat natuurlijk ook superfijn is, is dat ik de hele maand gewoon rond ben gekomen ook al was dit mijn eerste maand dat ik geen bijbaantje meer had, yes!

Alle artikelen van afgelopen maand met het Buy Nothing New thema:

Conclusie: Ik raad het iedereen aan om een keer zo’n maand (of misschien zelfs wat langer dan één maand) een Buy Nothing New uitdaging aan te gaan. Vooral als je graag wat wil besparen en nogal vaak impulsaankopen doet. In het begin is het wat lastig maar je leert er vrij snel mee om te gaan en uiteindelijk is het een hele leerzame ervaring! Enthousiast? Hier kan je je opgeven en wat meer info vinden.

Back to Top