Gek fruit: cactusvijgen

Bij Ekoplaza zag ik gekke vruchten liggen die ik nog nooit eerder had gezien, het bleken cactusvijgen te zijn. Dus die gingen mee! Ik houd van nieuwe dingen uitproberen. (Qua eten dan hè, verder moet je mij niets nieuws laten doen anders ga ik hyperventileren.) Ik was erg benieuwd hoe ze zouden smaken en hoe je ze überhaupt eet. 

cactusvijg

Cactusvruchten

Cactusvijgen zijn de vruchten van cactusplanten. Je kan ze vinden in de kleuren groen, geel, oranje en roodbruinig. De schil van de vrucht is stekelig. Dat had ik in eerste instantie niet door omdat er geen dikke stekels aan zitten zoals bij een cactus, maar nauwelijks zichtbare haartjes. Die blijven in je vingers hangen als splinters, auw! Ik kocht de cactusvijgen bij Ekoplaza voor 70 cent per stuk, maar ze zijn ook op de markt te koop en in sommige toko’s, wellicht ben je dan goedkoper uit. De belangrijkste voedingsstoffen van de cactusvijg zijn onder andere calcium, ijzer, magnesium en vitamine C. Het schijnt dat cactusvijgen ook tegen maagzweren zouden helpen en dat ze veel antioxidanten bevatten. Maar ik ben geen voedingsdeskundige hoor, ik houd gewoon van lekker eten. En is het lekker? Ja, ik vind van wel! Het smaak een beetje naar peer en meloen. Er zitten wel hele harde pitjes in en het is de bedoeling dat je die ook gewoon op eet, daar moest ik wel aan wennen. Want die pitjes zijn knetterhard en kan je dus niet op kauwen.

Hoe eet je een cactusvijg?

De schil is prikkelig dus je kan de vrucht het beste schillen met handschoenen aan of met behulp van een vork. Je snijdt eerst de zijkanten eraf en vervolgens maak je een ondiepe snee in de lengte van de schil, de schil kan je er dan makkelijk aftrekken. De vrucht die je overhoudt kan je in blokjes snijden en zo opeten of verwerken in een fruitsalade.

cactusvijg snijden cactusvijg eten cactusvijg eten

Ik las later trouwens pas dat ze eetrijp zijn als ze een oranje/rode kleur hebben. Deze was nog wat geel/groen dus dan zit er iets minder smaak aan. Hoewel ik het zo ook lekker vond!

Kenden jullie deze vrucht ook niet, of ben ik gewoon een beetje wereldvreemd?

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

53 reacties op “Gek fruit: cactusvijgen

 1. Paula

  Wow, aparte vrucht! Ik kende ‘m ook nog niet. Maar als ‘ie naar peer en meloen smaakt lijkt het me best lekker om te eten.

 2. Nee, ik kende ze ook nog niet! Maar ik ben ook niet zo’n held op het gebied van fruit/groenten, ken er heel veel niet hahaha. Weer iets geleerd 😀

 3. Soraya

  Ik heb ooit een stukje op de markt geproefd. Zat weinig smaak aan toen… dus nooit meer gekocht.

  • iris

   Oh grappig, ik vond de smaak juist wel lekker. Maar door die pitjes weet ik niet of ik het nog een keer ga kopen.

   • Hillegien

    Ik heb ze bij de Lidl gekocht , en natuurlijk had ik mn handen in de stekels, mijn mond na het schillen vol met knoertharde pitjes die in mijn kiezen bleven steken, maar de smaak is zeer goed. Alleen ik koop ze niet weer.

 4. Lotte

  Heel fijn dit artikel! Heb momenteel een flinke zak cactusvijgen (van de markt) en ook ik kende het niet!! Wist niet zo goed hoe ik het nou moest opeten… Bedankt! Ga het meteen proberen!

 5. Birte

  Ik ken ze wel, maar heb ze nog nooit gegeten. Een mix van peer en meloen? Klinkt best lekker!

 6. Esther

  Ik heb die vrucht vorig jaar op de markt “ontdekt”, en om dezelfde reden als jij had meegenomen: t klinkt spannend en is nieuw! Ik lepelde m uit als een kiwi, maar dat is inderdaad wel wat onpraktisch met die stekels.

 7. Lies

  Ik ken ze niet! Zoals ze er uitzien doet me een beetje aan kiwi denken (de binnenkant dan)

 8. Is dit nou datgene waar ze cactusthee van maken? Want dat vind ik serieus een van de lekkerste theesmaken. Het ziet er raar uit, maar er zitten best veel goede eigenschappen aan zo te zien. Misschien toch maar eens kijken of ze hier in mijn gehuchtje ook dat soort dingen hebben.

 9. Natascha

  Ik vind ze wel lekker, maar die pitjes die hadden van mij niet gehoeven.

 10. Chantal

  Ik had er wel eens van gehoord maar ik heb het nog nooit gegeten. Misschien toch maar eens doen.

 11. Marion

  Nog nooit gezien. Binnenkant lijkt inderdaad wat op kiwi. Maar zo horen ze er dus niet uit te zien als je ze eet haha!

 12. Ruth

  Nooit gezien, nooit van gehoord… Lijkt van binnen op een kiwi? Waar doet de smaak je aan denken?

 13. Jill

  Je bent niet wereldvreemd (of ik ben het ook) maar ik kende het ook niet! Het heeft iets weg van een kiwi, ik ben heel benieuwd waar dit naar smaakt. Trouwens, wat een SUPER LEUKE snijplank van een konijn heb je!! Ikke wil hebben!

 14. Gwen

  Ik moest lachen bij de intro! Ik doe ook alleen nieuwe dingen nadat ik uitgebreid heb gegoogled wat het is, hoe het moet etcetera. Als ik naar een nieuwe plek moet dan stalk ik google maps (het liefste met streetview).

  Ik heb nog nooit een cactusvijg gegeten (of überhaupt gezien). Als ik er eens een tegenkom dan zal ik hem meenemen! Nu ben ik wel benieuwd naar de peer/meloen smaak :).

  • iris

   HAHA omg dat doe ik ook! En dan heb ik alsnog de hele dag buikpijn van de zenuwen :’) Leven op het randje hoor, gewoon al met de dagelijkse dingen. Zo fijn om te horen dat ik niet de enige ben 😉

 15. Citlali

  Hihi, dit ken ik uit Mexico 🙂 met mijn tante heb ik ze een keer ‘geplukt’ met mes van de cactus afgehakt eigelijk. Ik vind het wel lekker, maar die pitjes irriteren me wel. Je kan er ook ee cactusvruchten drankje van maken. Ik wist niet dat je ze in Nederland kon krijgen.

 16. Maai

  Nog nooit van gehoord maar als ik daar weer ben ga ik het absoluut proberen. Ben nu wel benieuwd.

 17. Ester

  Ik ken ze uit Mexico en vindt ze heerlijk! Ik vraag me wel af waar deze dan precies gegroeid / geplukt zijn, stond dat er ook bij?

 18. Emmelien

  Ik zit momenteel in Californië en dacht dat ik hier vorige week iets bijzonders had gevonden in de supermarkt… En nu post jij vanuit Nederland een artikeltje over een vrucht die er wel heel bekend uitziet. Een cactusvijg was het dus, oke! Mijne was denk ik al aan het rotten of zo, want ik vond hem helemaal niet naar peer of meloen smaken, juist heel melig en smakeloos. Dan moet ik het nog maar eens proberen!

 19. Jana

  Dit heb ik laatst ook gegeten! Ik vond het wel lekker, maar niet lekker genoeg om het vaker te kopen haha 🙂 Bij mij was trouwens één van de cactusvijgen rood vanbinnen, en de andere waren geel. Geen idee of dat de bedoeling was verder 🙂

 20. Fatima

  Ik ben er praktisch mee opgegroeid, tijdens vakanties in marokko eet ik ze dagelijks.
  De pitjes zijn niet ideaal máár als je weet dat 1 vrucht je belachelijk veel voedingstoffen geeft dan neem je de pitten al snel voor lief haha.

  Waar ze ook bekend om zijn? Ze zorgen voor ‘verstopping’ als je er teveel van eet, maar zijn ideaal icm de andere zomervruchten die juist voor het tegenovergestelde zorgen haha.

  Let op: ze hoeven niet oranje te worden om lekkerder te worden. Het hangt van de variant af, er zijn ook groen vruchten met een heerlijke zoete smaak. Zelf ken ik vooral de variant die idd het lekkerst is wanneer de schil wat oranje is.

 21. Marloes

  Toevallig! Ik ben net terug uit Griekenland en daar zag ik heel veel cactussen met deze vruchten eraan. Ik vroeg me de hele reis lang af wat voor vruchten het nou waren en of ze eetbaar waren want ik had ze ook nog nooit gezien. Leuk om dit te lezen! Ik wil ze zeker eens proberen.

 22. Sophie

  Wij verkopen ze op dit moment ook in de winkel en het is echt een ramp, niemand wil ze aanraken vanwege de “splinters” die we allemaal in onze handen krijgen haha! Ik gebruik zelf trouwens nu cactusvijgenolie op mijn huid, het werkt vooral goed voor onder mijn ogen! 🙂

 23. Lizet

  Ik kende ze al van cactusthee en Spa met cactus en citroen, haha, en heb ze een tijdje terug op de markt gekocht. En liep vervolgens drie dagen rond met splinters in m’n vingers. Maar ze zijn erg lekker! Die pitjes zijn gek, maar het is wel lekker fris.

 24. Pingback: Review: Cactusvijgolie | IKBENIRISNIET

 25. Gerard

  Hoi Iris, Zie jij deze vruchten wel vaker? Zelf heb ik ze nog nooit gezien in Nederland maar kwam ze tegen in Marocco. Lekker en fris. 70 cent is wel wat duur per vrucht maar speciaal is het wel.

 26. Mugi

  Ik wou dat ik dit had gelezen voordat ik de eerste met m’n handen schilde als een banaan… Wel spot-on met de splinter omschrijving, net zo irritant 🙁

 27. Joop

  Hoi..
  Ik kende deze vrucht ook niet, wel op een markt gezien, en nu honderden in het wild gezien (Italië) en ook een gegeten. Vreemde smaak maar wel zoet.
  Nadeel: onzichtbare naaldjes. Giftig? Hmm… ik hoop dat dat meevalt.

 28. Elly

  Net op de markt gekocht en voor het eerst gegeten.
  Als een kiwi uit te lepelen. Apart van smaak, dorstlessend en naar het schijnt heel gezond.
  Wist ook niet van de onzichtbare stekeligheid, maar nu dus wel

 29. José

  Vanmorgen voor het eerst geprobeerd. Had beter eerst even wat over kunnen lezen Eerst die weerhaakjes uit mn vingers gepeuterd en vervolgens bijna een kies gebroken op die pitjes. Ik heb er nog 3 over, Ga maar eens de sapcentrifuge proberen! Wordt vervolgd………