Gek fruit: cactusvijgen

Bij Ekoplaza zag ik gekke vruchten liggen die ik nog nooit eerder had gezien, het bleken cactusvijgen te zijn. Dus die gingen mee! Ik houd van nieuwe dingen uitproberen. (Qua eten dan hè, verder moet je mij niets nieuws laten doen anders ga ik hyperventileren.) Ik was erg benieuwd hoe ze zouden smaken en hoe je ze überhaupt eet. 

cactusvijg

Cactusvruchten

Cactusvijgen zijn de vruchten van cactusplanten. Je kan ze vinden in de kleuren groen, geel, oranje en roodbruinig. De schil van de vrucht is stekelig. Dat had ik in eerste instantie niet door omdat er geen dikke stekels aan zitten zoals bij een cactus, maar nauwelijks zichtbare haartjes. Die blijven in je vingers hangen als splinters, auw! Ik kocht de cactusvijgen bij Ekoplaza voor 70 cent per stuk, maar ze zijn ook op de markt te koop en in sommige toko’s, wellicht ben je dan goedkoper uit. De belangrijkste voedingsstoffen van de cactusvijg zijn onder andere calcium, ijzer, magnesium en vitamine C. Het schijnt dat cactusvijgen ook tegen maagzweren zouden helpen en dat ze veel antioxidanten bevatten. Maar ik ben geen voedingsdeskundige hoor, ik houd gewoon van lekker eten. En is het lekker? Ja, ik vind van wel! Het smaak een beetje naar peer en meloen. Er zitten wel hele harde pitjes in en het is de bedoeling dat je die ook gewoon op eet, daar moest ik wel aan wennen. Want die pitjes zijn knetterhard en kan je dus niet op kauwen.

Hoe eet je een cactusvijg?

De schil is prikkelig dus je kan de vrucht het beste schillen met handschoenen aan of met behulp van een vork. Je snijdt eerst de zijkanten eraf en vervolgens maak je een ondiepe snee in de lengte van de schil, de schil kan je er dan makkelijk aftrekken. De vrucht die je overhoudt kan je in blokjes snijden en zo opeten of verwerken in een fruitsalade.

cactusvijg snijden cactusvijg eten cactusvijg eten

Ik las later trouwens pas dat ze eetrijp zijn als ze een oranje/rode kleur hebben. Deze was nog wat geel/groen dus dan zit er iets minder smaak aan. Hoewel ik het zo ook lekker vond!

Kenden jullie deze vrucht ook niet, of ben ik gewoon een beetje wereldvreemd?

Back to Top