Gek fruit: cactusvijgen

Bij Ekoplaza zag ik gekke vruchten liggen die ik nog nooit eerder had gezien, het bleken cactusvijgen te zijn. Dus die gingen mee! Ik houd van nieuwe dingen uitproberen. (Qua eten dan hè, verder moet je mij niets nieuws laten doen anders ga ik hyperventileren.) Ik was erg benieuwd hoe ze zouden smaken en hoe je ze überhaupt eet. 

cactusvijg

Cactusvruchten

Cactusvijgen zijn de vruchten van cactusplanten. Je kan ze vinden in de kleuren groen, geel, oranje en roodbruinig. De schil van de vrucht is stekelig. Dat had ik in eerste instantie niet door omdat er geen dikke stekels aan zitten zoals bij een cactus, maar nauwelijks zichtbare haartjes. Die blijven in je vingers hangen als splinters, auw! Ik kocht de cactusvijgen bij Ekoplaza voor 70 cent per stuk, maar ze zijn ook op de markt te koop en in sommige toko’s, wellicht ben je dan goedkoper uit. De belangrijkste voedingsstoffen van de cactusvijg zijn onder andere calcium, ijzer, magnesium en vitamine C. Het schijnt dat cactusvijgen ook tegen maagzweren zouden helpen en dat ze veel antioxidanten bevatten. Maar ik ben geen voedingsdeskundige hoor, ik houd gewoon van lekker eten. En is het lekker? Ja, ik vind van wel! Het smaak een beetje naar peer en meloen. Er zitten wel hele harde pitjes in en het is de bedoeling dat je die ook gewoon op eet, daar moest ik wel aan wennen. Want die pitjes zijn knetterhard en kan je dus niet op kauwen.

Hoe eet je een cactusvijg?

De schil is prikkelig dus je kan de vrucht het beste schillen met handschoenen aan of met behulp van een vork. Je snijdt eerst de zijkanten eraf en vervolgens maak je een ondiepe snee in de lengte van de schil, de schil kan je er dan makkelijk aftrekken. De vrucht die je overhoudt kan je in blokjes snijden en zo opeten of verwerken in een fruitsalade.

cactusvijg snijden cactusvijg eten cactusvijg eten

Ik las later trouwens pas dat ze eetrijp zijn als ze een oranje/rode kleur hebben. Deze was nog wat geel/groen dus dan zit er iets minder smaak aan. Hoewel ik het zo ook lekker vond!

Kenden jullie deze vrucht ook niet, of ben ik gewoon een beetje wereldvreemd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

54 reacties op “Gek fruit: cactusvijgen

 1. Paula schreef:

  Wow, aparte vrucht! Ik kende ‘m ook nog niet. Maar als ‘ie naar peer en meloen smaakt lijkt het me best lekker om te eten.

  | Reageer op deze reactie
 2. Lisanneleeft schreef:

  Nee, ik kende ze ook nog niet! Maar ik ben ook niet zo’n held op het gebied van fruit/groenten, ken er heel veel niet hahaha. Weer iets geleerd 😀

  | Reageer op deze reactie
 3. Soraya schreef:

  Ik heb ooit een stukje op de markt geproefd. Zat weinig smaak aan toen… dus nooit meer gekocht.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh grappig, ik vond de smaak juist wel lekker. Maar door die pitjes weet ik niet of ik het nog een keer ga kopen.

   | Reageer op deze reactie
   1. Hillegien schreef:

    Ik heb ze bij de Lidl gekocht , en natuurlijk had ik mn handen in de stekels, mijn mond na het schillen vol met knoertharde pitjes die in mijn kiezen bleven steken, maar de smaak is zeer goed. Alleen ik koop ze niet weer.

    | Reageer op deze reactie
 4. Lotte schreef:

  Heel fijn dit artikel! Heb momenteel een flinke zak cactusvijgen (van de markt) en ook ik kende het niet!! Wist niet zo goed hoe ik het nou moest opeten… Bedankt! Ga het meteen proberen!

  | Reageer op deze reactie
 5. Birte schreef:

  Ik ken ze wel, maar heb ze nog nooit gegeten. Een mix van peer en meloen? Klinkt best lekker!

  | Reageer op deze reactie
 6. Esther schreef:

  Ik heb die vrucht vorig jaar op de markt “ontdekt”, en om dezelfde reden als jij had meegenomen: t klinkt spannend en is nieuw! Ik lepelde m uit als een kiwi, maar dat is inderdaad wel wat onpraktisch met die stekels.

  | Reageer op deze reactie
 7. Lies schreef:

  Ik ken ze niet! Zoals ze er uitzien doet me een beetje aan kiwi denken (de binnenkant dan)

  | Reageer op deze reactie
 8. Frederique schreef:

  Is dit nou datgene waar ze cactusthee van maken? Want dat vind ik serieus een van de lekkerste theesmaken. Het ziet er raar uit, maar er zitten best veel goede eigenschappen aan zo te zien. Misschien toch maar eens kijken of ze hier in mijn gehuchtje ook dat soort dingen hebben.

  | Reageer op deze reactie
 9. Natascha schreef:

  Ik vind ze wel lekker, maar die pitjes die hadden van mij niet gehoeven.

  | Reageer op deze reactie
 10. Chantal schreef:

  Ik had er wel eens van gehoord maar ik heb het nog nooit gegeten. Misschien toch maar eens doen.

  | Reageer op deze reactie
 11. Marion schreef:

  Nog nooit gezien. Binnenkant lijkt inderdaad wat op kiwi. Maar zo horen ze er dus niet uit te zien als je ze eet haha!

  | Reageer op deze reactie
 12. Ruth schreef:

  Nooit gezien, nooit van gehoord… Lijkt van binnen op een kiwi? Waar doet de smaak je aan denken?

  | Reageer op deze reactie
 13. Jill schreef:

  Je bent niet wereldvreemd (of ik ben het ook) maar ik kende het ook niet! Het heeft iets weg van een kiwi, ik ben heel benieuwd waar dit naar smaakt. Trouwens, wat een SUPER LEUKE snijplank van een konijn heb je!! Ikke wil hebben!

  | Reageer op deze reactie
 14. Gwen schreef:

  Ik moest lachen bij de intro! Ik doe ook alleen nieuwe dingen nadat ik uitgebreid heb gegoogled wat het is, hoe het moet etcetera. Als ik naar een nieuwe plek moet dan stalk ik google maps (het liefste met streetview).

  Ik heb nog nooit een cactusvijg gegeten (of überhaupt gezien). Als ik er eens een tegenkom dan zal ik hem meenemen! Nu ben ik wel benieuwd naar de peer/meloen smaak :).

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   HAHA omg dat doe ik ook! En dan heb ik alsnog de hele dag buikpijn van de zenuwen :’) Leven op het randje hoor, gewoon al met de dagelijkse dingen. Zo fijn om te horen dat ik niet de enige ben 😉

   | Reageer op deze reactie
 15. Citlali schreef:

  Hihi, dit ken ik uit Mexico 🙂 met mijn tante heb ik ze een keer ‘geplukt’ met mes van de cactus afgehakt eigelijk. Ik vind het wel lekker, maar die pitjes irriteren me wel. Je kan er ook ee cactusvruchten drankje van maken. Ik wist niet dat je ze in Nederland kon krijgen.

  | Reageer op deze reactie
 16. Maai schreef:

  Nog nooit van gehoord maar als ik daar weer ben ga ik het absoluut proberen. Ben nu wel benieuwd.

  | Reageer op deze reactie
 17. Ester schreef:

  Ik ken ze uit Mexico en vindt ze heerlijk! Ik vraag me wel af waar deze dan precies gegroeid / geplukt zijn, stond dat er ook bij?

  | Reageer op deze reactie
 18. Emmelien schreef:

  Ik zit momenteel in Californië en dacht dat ik hier vorige week iets bijzonders had gevonden in de supermarkt… En nu post jij vanuit Nederland een artikeltje over een vrucht die er wel heel bekend uitziet. Een cactusvijg was het dus, oke! Mijne was denk ik al aan het rotten of zo, want ik vond hem helemaal niet naar peer of meloen smaken, juist heel melig en smakeloos. Dan moet ik het nog maar eens proberen!

  | Reageer op deze reactie
 19. Jana schreef:

  Dit heb ik laatst ook gegeten! Ik vond het wel lekker, maar niet lekker genoeg om het vaker te kopen haha 🙂 Bij mij was trouwens één van de cactusvijgen rood vanbinnen, en de andere waren geel. Geen idee of dat de bedoeling was verder 🙂

  | Reageer op deze reactie
 20. Fatima schreef:

  Ik ben er praktisch mee opgegroeid, tijdens vakanties in marokko eet ik ze dagelijks.
  De pitjes zijn niet ideaal máár als je weet dat 1 vrucht je belachelijk veel voedingstoffen geeft dan neem je de pitten al snel voor lief haha.

  Waar ze ook bekend om zijn? Ze zorgen voor ‘verstopping’ als je er teveel van eet, maar zijn ideaal icm de andere zomervruchten die juist voor het tegenovergestelde zorgen haha.

  Let op: ze hoeven niet oranje te worden om lekkerder te worden. Het hangt van de variant af, er zijn ook groen vruchten met een heerlijke zoete smaak. Zelf ken ik vooral de variant die idd het lekkerst is wanneer de schil wat oranje is.

  | Reageer op deze reactie
 21. Marloes schreef:

  Toevallig! Ik ben net terug uit Griekenland en daar zag ik heel veel cactussen met deze vruchten eraan. Ik vroeg me de hele reis lang af wat voor vruchten het nou waren en of ze eetbaar waren want ik had ze ook nog nooit gezien. Leuk om dit te lezen! Ik wil ze zeker eens proberen.

  | Reageer op deze reactie
 22. Sophie schreef:

  Wij verkopen ze op dit moment ook in de winkel en het is echt een ramp, niemand wil ze aanraken vanwege de “splinters” die we allemaal in onze handen krijgen haha! Ik gebruik zelf trouwens nu cactusvijgenolie op mijn huid, het werkt vooral goed voor onder mijn ogen! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 23. Lizet schreef:

  Ik kende ze al van cactusthee en Spa met cactus en citroen, haha, en heb ze een tijdje terug op de markt gekocht. En liep vervolgens drie dagen rond met splinters in m’n vingers. Maar ze zijn erg lekker! Die pitjes zijn gek, maar het is wel lekker fris.

  | Reageer op deze reactie
 24. Pingback: Review: Cactusvijgolie | IKBENIRISNIET
 25. Gerard schreef:

  Hoi Iris, Zie jij deze vruchten wel vaker? Zelf heb ik ze nog nooit gezien in Nederland maar kwam ze tegen in Marocco. Lekker en fris. 70 cent is wel wat duur per vrucht maar speciaal is het wel.

  | Reageer op deze reactie
 26. Mugi schreef:

  Ik wou dat ik dit had gelezen voordat ik de eerste met m’n handen schilde als een banaan… Wel spot-on met de splinter omschrijving, net zo irritant 🙁

  | Reageer op deze reactie
 27. Joop schreef:

  Hoi..
  Ik kende deze vrucht ook niet, wel op een markt gezien, en nu honderden in het wild gezien (Italië) en ook een gegeten. Vreemde smaak maar wel zoet.
  Nadeel: onzichtbare naaldjes. Giftig? Hmm… ik hoop dat dat meevalt.

  | Reageer op deze reactie
 28. Elly schreef:

  Net op de markt gekocht en voor het eerst gegeten.
  Als een kiwi uit te lepelen. Apart van smaak, dorstlessend en naar het schijnt heel gezond.
  Wist ook niet van de onzichtbare stekeligheid, maar nu dus wel

  | Reageer op deze reactie
 29. José schreef:

  Vanmorgen voor het eerst geprobeerd. Had beter eerst even wat over kunnen lezen Eerst die weerhaakjes uit mn vingers gepeuterd en vervolgens bijna een kies gebroken op die pitjes. Ik heb er nog 3 over, Ga maar eens de sapcentrifuge proberen! Wordt vervolgd………

  | Reageer op deze reactie
 30. Esra Tan schreef:

  Ik heb ze gegeten met schil. Ze zijn in de aanbieding bij de Lidl. Ik moet zeggen weinig smaak. En inderdaad grote harde pitten. Lukte mij niet om ze in te slikken en heb ze dus 1 voor 1 uitgespuugd. Maar bedankt dat je hier uitleg heb gegeven. Vooral met de handschoen tip. 4 stuks gekocht nog 3 te gaan. Smakelijk dan ???

  | Reageer op deze reactie
Back to Top