Recept: Gekruide aardappelpartjes en popped beans

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een recept online gooide. Niet omdat eten mij niet meer boeit. Hoooooo dàt zou erg zijn. Nee, het is elke keer zo vroeg donker. Alle foto’s, die ik na een uurtje of drie maak, zijn lelijk wegens gebrek aan voldoende daglicht. En dan heb ik gelijk geen zin meer om het online te gooien. Maar dit gerecht met gekruide aardappelpartjes uit de oven en een salade met ‘popped beans’ is zo lekker dat je maar even om de foto’s heen moet kijken. Dan zal ik mij ondertussen verdiepen in de aankoop van een studiolamp.

Gekruide aardappelpartjes en popped beans

Popped beans van Jamie Oliver

Popped beans leerde ik door een filmpje van Jamie Oliver. Door bonen even kort op hoog vuur te bakken waardoor ze een beetje openbarsten (vandaar ‘popped’) worden ze extra lekker. En je kan ze makkelijk toevoegen aan een gerecht om het extra gezond te maken. Ik probeer regelmatig bonen toe te voegen aan ons eten omdat we geen (of weinig, in Steve zijn geval) vlees eten. Bonen zijn een bron van onder andere eiwitten en ijzer en zijn suuupergezond. Alleen vindt Steve bonen niet lekker. Maar de popped beans van Jamie wel! Het is een wonder! Zwarte bonen in combinatie met een snelle salade en aardappelpartjes uit de oven staat hier dus tegenwoordig vaak op tafel.

Ingrediënten:

Dit recept is voor ongeveer 2 personen. Denk ik. Ik maak het altijd op gevoel, gelukkig zijn de hoeveelheden geen exacte wetenschap, dus ga gewoon lekker bezig in de keuken en alles komt goed.

Voor de gekruide aardappelpartjes:

 • 1/2 kilo vastkokende aardappels
 • zout
 • gerookt paprikapoeder
 • rozemarijn
 • tijm
 • knoflookpoeder
 • chilipoeder
 • peper
 • olijfolie

Voor de salade met popped beans:

 • 1 avocado
 • 1/2 kleine citroen (alleen het sap)
 • 1/2 knoflookteentje
 • een paar takjes peterselie
 • peper & zout
 • een klein blikje/potje zwarte bonen (uitgelekt)
 • een paar handjes ijsbergsla
 • 1 tomaat
 • 1 komkommer

Tip: Serveer met ketchup of (vegan) mayonaise. De 100% plantaardige variant van de Mayolijn mayonaise van Remia is mijn lievelings, deze kan je gewoon bij de supermarkt kopen.

Gekruide aardappelpartjes en popped beans

Bereiding:

 1. Snij de aardappels in partjes. Schillen doe ik nooit, want dat is alleen maar extra werk. Het is wel aan te raden om ze van te voren even te boenen en om gekke plekjes te verwijderen.
 2. Kook de aardappelpartjes voor ongeveer 15 minuten in een laagje water met zout.
 3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 4. Giet de aardappelpartjes af en schud ze in een vergiet door elkaar zodat ze ruw worden voor een krokant korstje (geleerd van Team Confetti!).
 5. Leg de aardappelpartjes op een bakplaat en voeg er de kruiden (gewoon een beetje mee strooien op gevoel, al zou ik wel zuinig zijn met het chilipoeder) aan toe. Schep even goed om. Besprenkel met olijfolie en bak ze voor ongeveer 45 minuten in de oven.
 6. Maak ondertussen de salade. Begin met het maken van de avocadosaus door de avocado, citroensap, knoflook, peterselie, zout en peper te pureren met een hakmolentje, blender of staafmixer.
 7. Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur en bak de zwarte bonen met een snuf zwarte peper in zo’n 5 minuten tot ze openbarsten. Schud de pan regelmatig.
 8. Meng in een schaal de ijsbergsla, tomaat, komkommer en popped beans. Gooi er een schep avocadosaus op (of meng alvast goed door elkaar, maar dan is het niet zo fotogeniek meer).
 9. Serveer de gekruide aardappelpartjes met de salade en mayo of ketchup. Eet smakelijk!

Gekruide aardappelpartjes en popped beans

Enjoy! Vergeet je niet de #ikbenirisniet hashtag als je je creatie deelt op Instagram? Ik vind het zó leuk om te zien welke recepten jullie maken van mijn blog, echt heel tof.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

28 reacties op “Recept: Gekruide aardappelpartjes en popped beans

 1. Marlotte schreef:

  Oh, wat handig die tip over de bonen. Wist ik nog helemaal niet! Klinkt goed, ik duik snel eens de keuken in voor dit recept!

  | Reageer op deze reactie
 2. Emma schreef:

  Jaa, ik doe de boontjes dan wel eens in de oven zodat ze lekker knapperig worden! heel erg lekker ja!

  | Reageer op deze reactie
 3. Evera schreef:

  Het water loopt me al in de mond bij die foto’s! Dit recept gaat zeker op het to-make lijstje!

  | Reageer op deze reactie
 4. Jessi schreef:

  Wat een idee, die Jamie is zo gek nog niet. De volgende keer dat ik bonen eet ga ik ze poppen!

  | Reageer op deze reactie
 5. Anna schreef:

  Hmmm, ziet er lekker uit <3! Ik maak eigenlijk bijna nooit aardappelen klaar, maar snap niet zo goed waarom? Denk omdat ik nog het standaard aardappelen-groenten-vlees idee in m'n hoofd heb, haha. Maar dat hoeft natuurlijk niet per sé, er zijn zoveel variaties! Yum! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Charelle schreef:

  Oh wat grappig dit, nog nooit eerder gezien, popped beans! Maar eigenlijk een soort bonenpopcorn dus, maar dan anders. :”D Leuk recept!
  Liefs, Charelle

  | Reageer op deze reactie
 7. Oooh, popped beans… genius….! Dit ga ik een keer maken, lijkt me een recept waar mijn huisgenoten niet over gaan mekkeren 😊
  Ik vind je foto niet te donker hoor, maar ik snap je probleem. Ik eet daarom nu vaak al ’s middags warm 😂

  | Reageer op deze reactie
 8. Marion schreef:

  Ziet er super lekker uit, had nog nooit eerder gehoord van popped beans. Heb de laatste dagen ook erg veel problemen met het licht, lukt maar niet om goede foto’s te krijgen. Vind het bij deze foto’s helemaal niet zo slecht eigenlijk.

  | Reageer op deze reactie
 9. 'm(i)e' schreef:

  dat ga ik pinnen ! En vervelend hé, dat gebrek aan daglicht ! Ik heb net hetzelfde probleem bij het maken van foodfoto’s !

  | Reageer op deze reactie
 10. Romy schreef:

  Oh, jeetje. Het ziet er zooo lekker uit! Jammer dat ik weer zo’n stom dieet moet volgen dat bonen voor mij verboden zijn, net als de knoflook, het knoflookpoeder en de avocado. Bummer! Ach, ik kan in ieder geval van jouw foto’s genieten (die in mijn ogen gewoon prima zijn, maar ik ben dan ook he-le-maal niet goed met foto’s.. Haha!

  | Reageer op deze reactie
 11. Iris schreef:

  Ik dacht eerst dat het rozijnen waren, maar popped beans klinken wel heel bijzonder smakelijk.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar denk dat dat prima kan! 😀

   | Reageer op deze reactie
 12. Sara schreef:

  Jaaa ik ga dit vanavond maken! Ik appte het naar mijn vriend en hij zei ‘oh heeft Iris weer een nieuw receptje geblogd soms?’ hihi. Ik ben een te groot fan van jouw vega creaties (en hij ook! ^^)

  | Reageer op deze reactie
 13. Madam Elisa schreef:

  Zo herkenbaar van die foto’s nu… Hierdoor ontstaan er bij mij ook geen recepten meer op de blog… Maar dit ziet er goed uit!

  | Reageer op deze reactie
 14. Miriam schreef:

  Man oh man, krijg ik daar even spontaan honger van! Ziet er echt super jummie uit!! =D

  | Reageer op deze reactie
 15. Nathalie schreef:

  Dit ga ik zeker deze week eens uitproberen. Ik eet vaak bonen (je bonenburgers en gevulde zoete aardappel met rode bonen zijn hier favoriet!) maar op deze manier heb ik ze nog nooit gegeten.

  | Reageer op deze reactie
 16. Denise schreef:

  Oh Iris, ik kan in geen woorden omschrijven hoe grote fan ik ben van dit recept. Ik maak mijn aardappelen op geen andere manier meer klaar, zowel vriendlief en ik zijn verslaafd. Hetzelfde voor de salade, wat een super recept is dit!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wauw wat superleuk om te horen 😀 Ik maakte de salade gisteren ook weer, het is zo lekker makkelijk én gezond, ik houd echt van dat soort maaltijden haha. Leuk dat ‘ie bij jullie ook zo in de smaak valt!

   | Reageer op deze reactie
 17. Pingback: Weekoverzicht: koekjes, de beste pyjama ooit & nijnie-foto's | IKBENIRISNIET
 18. Pingback: Weekoverzicht: horrorherkansing, fitbit & koffie | IKBENIRISNIET
 19. Pingback: Koken Met Voorjaarskruiden: 36 Recepten Om Het Voorjaar Te Starten
 20. Pingback: Weekmenu 29/2017 – Julienne
Back to Top