Groene tip #1: Nee-Nee Sticker

Vanaf vandaag roep ik een nieuwe categorie in het leven: Groene Tips! Elke zaterdag zal ik één concrete tip plaatsen die ik heb ontdekt of die ik aan het uitvoeren ben. Hoewel niet elke blogpost hier over iets ‘groens’ gaat, is dat wel de rode draad die door mijn blog loopt. Toch miste ik een categorie waar ik simpele, concrete tips kon plaatsen. Ik zal het eerlijk toegeven: het is vooral handig voor mijzelf, zo motiveer ik mij om nieuwe groene dingen te ontdekken. En misschien ontdekken jullie daardoor ook weer iets nieuws. Goed, jullie snappen het idee, ik hoop dat jullie het ook leuk vinden! (En ik hoop dat ik deze categorie niet volgende week alweer ben vergeten.) Laten we deze serie dan maar gewoon beginnen met één van de makkelijkste groene tips: de nee-nee sticker.

nee nee sticker

Wat is het?

Ik heb vroeger een tijdje reclamefolders bezorgd als vakantiebaan, en dat is een hoop oud papier dat ik wekelijks door de brievenbussen propte. Wanneer je geen reclamefolders wil ontvangen, kan je een sticker op je brievenbus plakken. De NEE-NEE sticker zorgt ervoor dat je geen folders én geen huis-aan-huisbladen ontvangt. De NEE-JA sticker zorgt ervoor dat je geen folders ontvangt maar nog wel de huis-aan-huisbladen. Huis-aan-huisbladen zijn bladen die lokaal worden uitgegeven, denk aan een plaatselijk nieuwsblad. Net als de reclamefolders heb ik daar persoonlijk geen behoefte aan, daarom koos ik voor een NEE-NEE sticker.

Waarom?

Bij mijn oude huis had ik al een NEE-NEE sticker op mijn brievenbus, nog van de oude bewoner. Lekker makkelijk. Toen ik verhuisde was ik de eerste paar weken te lui om een sticker te regelen waardoor ik toen pas merkte wat een shitload aan folders wekelijks binnenkwam. Echt héél erg veel. Soms zat er wel iets nuttigs bij, maar het meeste gooide ik direct in de papiercontainer. Voor het gemak voor de bezorger zitten veel folders in plastic verpakt, dus dan heb je naast papier ook plasticafval. Beiden worden gerecycled als je je afval scheidt, maar het is natuurlijk nog milieuvriendelijker om het ontstaan van afval te beperken. Zo’n NEE-NEE of NEE-JA sticker op je brievenbus is een makkelijke manier om de onnodige papierverspilling in te krimpen. Bijkomend voordeel is dat je niet meer wordt geconfronteerd met aanbiedingen en reclames van producten die je niet nodig hebt.

Hoe dan?

Een NEE-NEE of een NEE-JA sticker haal je gratis op bij de Gemeente. Bij sommige gemeentes kan je de sticker gratis bestellen via de website. Loesje heeft ook een leuke sticker met de tekst ‘Geen reclame S.V.P. wij hebben alles al’ die je hier kan bestellen voor 2 euro. Met deze stickers ontvang je geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer, maar geadresseerd drukwerk blijf je wel ontvangen. Dit is reclame waar je adres op staat met daarboven ‘aan alle bewoners’. Op postfilter.nl kan je je kosteloos afmelden, kwam ik vandaag toevallig achter. Ik maakte een account aan en daarna kon ik verschillende sectoren (loterijen, energie, goede doelen, etc.) selecteren waar ik geen post meer van wilde ontvangen. Deze registratie blijft vijf jaar actief.

Wil je de aanbiedingen en reclames liever niet missen? Geen probleem! Er zijn verschillende websites waar je je reclamefolders online terug kan vinden. Zie bijvoorbeeld reclamefolder.nl of spotta.nl, hier kan je je ook aanmelden om de door jou geselecteerde folders wekelijks te ontvangen per e-mail en ze hebben beide een app. Via Google kan je meer van dit soort websites vinden.

 • Moeilijkheidsgraad: 2/10
 • Kosten: Gratis

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

67 reacties op “Groene tip #1: Nee-Nee Sticker

 1. Marion

  Goed artikel! Ik ben zelf ook voorstander van de nee/nee-sticker. Bevalt me erg goed.

 2. Nikki

  Toptip! Wij hebben een nee/ja-sticker, vind het altijd wel fijn om op de hoogte te blijven van wat er in de stad gebeurd 🙂
  Postfilter ga ik ook eens naar kijken, dank voor de tip 🙂

 3. Galina

  Er is zelfs een petitie (die ik nu natuurlijk weer nergens kan vinden) om ervoor te zorgen dat niemand meer reclamefolders krijgt tenzij er een ja-ja sticker op de brievenbus is geplakt. Ik zou zelf een opt-in systeem handiger en milieuvriendelijker vinden dan ons huidige opt-out systeem, want sommige mensen willen zich gewoon niet de moeite van zo een sticker regelen nemen, terwijl ze misschien nooit een blik werpen op die folders voor ze de papierbak in gaan…

  • iris

   Dat zou inderdaad zo goed zijn! Precies wat je zegt, er zijn genoeg mensen die de folders standaard niet lezen en weggooien en dat járen doen. Dat is echt veel papierverspilling om te lange termijn. Zonde, want makkelijk op te lossen met zo’n systeem. Mocht je die petitie toch nog ergens tegen komen toevallig, let me know 😀

 4. Wat een handige tip!
  Maar ik blijf toch liever op de hoogte van alle aanbiedingen via reclamefolders.
  Stel dat internet niet werkt…..

 5. Linda

  Ik heb nog geen sticker omdat mijn man graag de folders bekijkt; ik zou eigenlijk een ja-nee-sticker willen haha: wel folders en geen huis-aan-huisbladen, die stellen bij ons namelijk niets voor (en ik krijg er 3 (!!!) in een week, belachelijk), maar die sticker bestaat dan weer niet :’)

 6. Malou

  Goede tip! Ik heb er zelf al eentje, jeuj =] Maar wat ik weer heb, ik krijg super vaak post van oude bewoners. In het begin deed ik het vaak retour afzender maar het is zo veel dat ik daar ook een beetje moe van word.

 7. Oeh, applausje voor deze categorie! Deze tip heb ik helemaal niet nodig, maar het is wel een hele goede tip. Ik ben benieuwd wat je allemaal nog meer hebt om te delen. Ah, hierom hou ik zo van blogs: een simpel, leuk, klein, groot, dik, dun artikel… Het maakt niet uit, maar op deze manier kun je de wereld toch een klein beetje beter maken. Al is er maar een persoon die nu een Nee-Nee sticker fixt, dat scheelt toch weer een boom! 🙂

  • Oh, ik zeg nu wel zo leuk dat ik deze tip niet nodig heb (want heb al zo’n sticker), maar het Postfilter kende ik nog helemaal niet! Heb me net geregistreerd. Joepie!

 8. Ilya tuit

  Ik reageer nooooit maar postfilter is wel echt de bom !! Schouderklopje voor Iris !!

  • iris

   Haha yes leuk om te horen! Ik kwam het toevallig tegen op mijn online zoektocht over reclamefolders e.d. voor deze blogpost. Ik ben er zelf ook blij mee 😀

 9. Bente

  Leuk, tips op zaterdag!

  Deze tip heb ik 3.5e jaar geleden al uitgevoerd, hoewel ik het erg leuk vind om door reclame foldertjes door te bladeren woog de stapel met shit daar niet tegenop!

 10. Daniëlle Zijlstra

  Bij de bagels and beans hebben ze ook van die gratis stickers! Goede motivatie om er 1 te halen dacht ik zo 😉

 11. Veerlez

  Ja ideaal, het scheelt zoveel papier! Én ik koop veel minder. Want als ik een keer wel reclamefolders bekijk omdat ik bij mijn ouders ben, dan let ik veel meer op aanbiedingen en ga ik opeens bewust naar een winkel toe en koop ik dingen.
  Het enige wat ik mis is een site of app die een alarm geeft als mijn merken in de aanbieding zijn! Want ik wil natuurlijk wel voordelig mijn vaste producten kopen!

  • iris

   Dat zou inderdaad heel handig zijn! Ik ben nu alleen geabonneerd op de online nieuwsbrief van De Tuinen want dat vind ik wel handig qua aanbiedingen, maar ook daar staan wel vaak weer dingen tussen die me niet zo interesseren. Dus zo’n app zou superhandig zijn.

 12. Ik moet zelf nog een sticker ophalen bij de gemeente maar ik vergeet het steeds. Het zou handiger zijn als ik dat gewoon via internet kon doen.

  • iris

   Heel begrijpelijk, daarom duurde het bij mij ook een aantal weken voordat die sticker eindelijk op mijn deur zat :p

   • dunja

    Goed excuus om naar de Bagels & Beans te gaan: daar liggen ook hele leuke (en gratis) nee/ja- en nee/nee-stickers 😀

    • Evelien

     Ik heb de mijne laatst telefonisch besteld, kost €0,25 per minuut maar ze sturen de sticker gratis op: 0900-2025095 Echt één van de beste €0,25 die ik heb besteed in de afgelopen tijd, nooit meer folders 😀

     • iris

      Handig! Kon je dat gewoon met je mobiel bellen? Want ik zag overal staan dat het alleen met een vaste lijn kon dus had ik het er niet bij vermeld, want dat heeft tegenwoordig toch bijna niemand meer :p

 13. Eilish

  Ik wil graag het folderpakket inkijken, dus geen sticker voor mij. Ik vind het fijn om het pakketje op schoot te nemen en het rustig door te bladeren, al die reclamefolders op internet bekijken is niet echt praktisch. Ik vind wel, als je het toch altijd maar weggooit, plak dan een sticker op je deur, maar als je het echt bekijkt, vind ik het prima om geen sticker te nemen!

 14. Annet

  Tof! De rubriek en deze eerste editie ervan, ik heb meteen actie genomen…. Thx!

 15. Ik heb ‘m, hoor! Haha. Heb het ooit gedaan toen ik gek werd van alle krantjes. Nu bekijk ik alles met de folder app op mijn telefoon.

 16. Zina

  Goeie, ik wil al zoooo lang weer zo’n sticker. En ik kan ze nog wel zo meenemen op mijn stage, shame on me. Zal het maandag meteen doen!

 17. Elisa

  Dit is net eerst wat ik hier deed toen ik hier kwam wonen, een nee nee sticker halen. Want wat een hoop papier krijg je dan he, vooral in de stad….

 18. 'm(i)e'

  in België hebben wij ook soortgelijke stikkers en ik heb er uiteraard 1 op mijn brievenbus kleven. Maar toch haal ik nog massaal veel reclame uit de bus : politieke patijen vinden bijvoorbeeld dat hun materiaal geen reclame is ( ik vind van wel ) en de plaatselijke pizzazaken, loodgieters, makelaars en kleine winkeltjes trekken zich gewoon niks aan van die stikkers. Ik heb al eens gedacht om die reclame van 1 maand bij te houden en die allemaal op te bellen en er dan een blogpost over te schrijven, wie weet doe ik dat nog wel eens. Wordt daar bij jullie wel voldoende rekering mee gehouden?

  • iris

   Toen ik nog midden in het centrum woonde kreeg ik ook veel van dat soort flyers, superirritant. Maar nu ik wat meer buiten het centrum woon valt het erg mee. Zo heel nu en dan een menukaart van de plaatselijke snackbar bijvoorbeeld. Het is wel echt stom dat ze zich er niets van aantrekken. In Nederland zou je dan eerst een klacht in moeten dienen bij het bedrijf zelf en als zij niet reageren kan je een klacht indienen bij de Stichting Reclame Code Commissie. Maar daar moet je ook maar net zin in hebben, ik vind dat al snel te veel gedoe haha :p

 19. Sebastiaan

  Ik heb ook een sticker ondanks mijn hoog KOOPJES!!!!!-gehalte. Via de app “Spotta” blijf ik digitaal alsnog op de hoogte van alle aanbiedingen!

 20. Evy

  Een hele simpele tip, met zo veel voordelen! Ik ben nieuwsgierig naar volgende week 🙂
  xxx

 21. Elisa

  Super goede tip dat Postfilter, heb me meteen aangemeld! Heb de NEE-NEE sticker al, alleen ik woon in een flat en dat is voor de folderjongen een hele handige manier om van zijn folders af te komen .. Ik krijg daarom ondanks mijn NEE-NEE sticker iedere week 2-3 folderpakketten in mijn brievenbus 🙁 Iemand enig idee hoe ik dat probleem kan oplossen?
  De JA-JA petitie vind je trouwens op http://alleenreclameopverzoek.petities.nl/.

  • iris

   Ik zou contact opnemen met het bedrijf dat de verspreiding van de folders in jouw plaats regelt, waarschijnlijk als je het doorgeeft wordt de folder-jongen erop aangesproken en is het meteen opgelost 😀 Hoop ik voor je in ieder geval. En bedankt voor de link naar de petitie! Ik zie er alleen bij staan “verwachte datum van indiening 16-12-2013”, dus ik weet niet of er dan nog wel wat mee gedaan wordt?

 22. Ik heb een nee-nee-ja sticker, speciale editie in mijn gemeente haha. Krijg je geen reclame en ongeadresseerde dingen, maar wel de plaatselijke krant. Ik bekijk folders via de reclamefolder app. Ga nu even kijken op dat postfilter, lijkt me ideaal!

  • iris

   Oh wat handig zeg, daar had ik nog niet eerder van gehoord. Wat leuk dat ze zo’n sticker in het leven hebben geroepen 😀

 23. Jessica

  Na bijna 1,5 jaar heb ik voor mijn studentenkamer de ja/nee sticker gehaald. En dat scheelt een hoop, hoef ik minder vaak naar de papierbak die aan het eind van de straat zit 😛

 24. Nancy

  Dit is zeker een goede tip, deze raad ik anderen ook altijd aan als ze groener en milieuvriendelijker willen leven. Hoewel ik zeker niet groen ben (meer lichtgroen) vragen ze mij wel eens om wat tips en dit is een heel handige waar ik zelf veel eerder mee had moeten beginnen. Niet alleen scheelt het een woud aan papier, maar ook nog eens onnodige inkopen (al die reclamefoldertjes zetten je immers aan tot jawel KOPEN!). Ik ben er superblij mee dat ik mijn papiercontainer nog maar eens in de zoveel maanden naar buiten hoef te slepen. Hulde voor de NEE-NEE sticker! 😀

 25. Ik kijk altijd via de apps. Dan ben je veel sneller klaar! Beetje jammer dat er nog zo veel gedaan wordt met kortingbonnetjes en stickers, die kunnen wel handig zijn, dan bespaar je weer geld.
  Hopelijk komen ze gauw met een digitale oplossing daarvoor, dat je gewoon iets kan laten scannen via je telefoon ofzo!

 26. Malu

  Het is zo jammer dat we hier van die snotjongeren hebben die gewoon wél de folders in mijn bus duwen desondanks de nee nee sticker….

 27. Wij hebben al onwijs lang een nee nee sticker op de brievenbus maar toch krijgen ze het voor elkaar om er toch regelmatig reclame in te gooien. Zo vervelend!

 28. Iris

  Sommige postbodes negeren die sticker, wel jammer, maar het helpt grotendeels.

 29. Beau

  Zelf bezorg ik ook folders. Vandaag had ik toevallig nog een vrouw die, nadat ik haar de folders gaf, ze direct in de papierbak gooide. Veel mensen zeggen wel eens tegen mij ”Ik hoef geen folders hoor!’ maar plakken geen sticker op de deur. Kleine moeite zou je inderdaad zeggen 🙂

 30. Susanne

  Ik had een Nee-Nee sticker maar iemand heeft die gewoon van mijn brievenbus afgejat! Fijn dat diegene mee wil doen aan de groene tips, maar nu mag ik weer tijd vrij maken om langs de gemeente te gaan.

 31. Ruth

  Ja. Wij hebben ook besloten een nee-nee sticker op te gaan plakken. Inderdaad bakken vol papier. En dat allemaal voor die leuke hema-folder…

  • iris

   Die leuke HEMA folder kan je ook gewoon online bekijken op de website gelukkig, zo doe ik het altijd 😀

 32. Lisan

  Fijn artikel. Ik heb ook een nee-nee sticker. Dat van die postfilter is een goede tip!

 33. Inez

  Bij de bagels&beans zag ik gisteren ook zo’n sticker aan de kassa! Weet niet of ie gratis mee te nemen was of dat hij verkocht werd.

  • iris

   Die zijn ook leuk inderdaad! Die mag je gratis meenemen 🙂

 34. Natasja

  Die Nee/Nee sticker is zo fijn! En wat leuk dat je Reclamefolder.nl aanhaalt, die website heb ik deels ontworpen en het is een hele leuke organisatie (sorry voor de spam ;)). Onder mijn deurbel hangt ook een sticker om verkopers en geloofsverkondigers te ontmoedigen om aan te bellen, het werkt 😀

 35. Lizet

  Fijn, zo’n rubriek met groene tips! Ik wist helemaal niet dat er websites bestonden met foldertjes, heel handig! Je wordt er ook wel weer hebberig van, maar goed.
  Ben benieuwd naar de rest! 🙂

 36. yvonne

  thnx voor de tip! ik heb zelf ook een nee nee sticker. Postfilter kende ik niet dus heb ik mij ook meteen aangemeld.
  Ik heb ook een: nee verkopers niet welkom sticker. Ideaal want nu blijven de energieverkopers ook weg.
  Nu nog een sticker voor de Jehovas.

 37. Serena

  Die sticker heb ik al eeuwen, maar dat postfilter kende ik nog niet. Meteen aangemeld, super tip!!!

 38. Kristel Lala

  Misschien staat de tip hier al ergens in de comments (maar dat zijn er inmiddels teveel om allemaal door te lezen ;)), maar je kunt ook een supersjieke Nee-nee-sticker kopen in de kleur van je brievenbus (keuze tussen zilver en koper).
  Ik heb ‘m ook, maar dan vooral omdat ik ook steeds vergat om er één te halen bij de gemeente en uiteindelijk ben gezwicht voor het gemak van online bestellen. Zie http://shop.smilesuperstore.nl/product/no-merci-luxe-nee-nee-sticker/ voor één van de aanbieders.

 39. Pingback: Groene tip #2: Plastic scheiden | IKBENIRISNIET

 40. Maai

  De moeilijkheids graad zit hem hier helaas in het ophalen van de sticker. Ik wil hem al zo lang maar elke keer in het centrum vergeet ik het. Helaas kan je hem hier dus niet bestellen. …

 41. Een NEE-NEE sticker is zoo’s verademing! Voorheen had ik bijna 2 verhuisdozen per maand aan reclame 😐 Echt niet normaal. Heb nu al een aantal maanden een NEE-NEE sticker en vind het goed zo, als ik reclame wil zien kijk ik wel op internet haha x’D

 42. Pingback: Tussendoortje: postfilter | tiramisuus

 43. Pingback: Hoe groen ben ik eigenlijk? - GreenGypsy

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten