Groene tip #1: Nee-Nee Sticker

Vanaf vandaag roep ik een nieuwe categorie in het leven: Groene Tips! Elke zaterdag zal ik één concrete tip plaatsen die ik heb ontdekt of die ik aan het uitvoeren ben. Hoewel niet elke blogpost hier over iets ‘groens’ gaat, is dat wel de rode draad die door mijn blog loopt. Toch miste ik een categorie waar ik simpele, concrete tips kon plaatsen. Ik zal het eerlijk toegeven: het is vooral handig voor mijzelf, zo motiveer ik mij om nieuwe groene dingen te ontdekken. En misschien ontdekken jullie daardoor ook weer iets nieuws. Goed, jullie snappen het idee, ik hoop dat jullie het ook leuk vinden! (En ik hoop dat ik deze categorie niet volgende week alweer ben vergeten.) Laten we deze serie dan maar gewoon beginnen met één van de makkelijkste groene tips: de nee-nee sticker.

nee nee sticker

Wat is het?

Ik heb vroeger een tijdje reclamefolders bezorgd als vakantiebaan, en dat is een hoop oud papier dat ik wekelijks door de brievenbussen propte. Wanneer je geen reclamefolders wil ontvangen, kan je een sticker op je brievenbus plakken. De NEE-NEE sticker zorgt ervoor dat je geen folders én geen huis-aan-huisbladen ontvangt. De NEE-JA sticker zorgt ervoor dat je geen folders ontvangt maar nog wel de huis-aan-huisbladen. Huis-aan-huisbladen zijn bladen die lokaal worden uitgegeven, denk aan een plaatselijk nieuwsblad. Net als de reclamefolders heb ik daar persoonlijk geen behoefte aan, daarom koos ik voor een NEE-NEE sticker.

Waarom?

Bij mijn oude huis had ik al een NEE-NEE sticker op mijn brievenbus, nog van de oude bewoner. Lekker makkelijk. Toen ik verhuisde was ik de eerste paar weken te lui om een sticker te regelen waardoor ik toen pas merkte wat een shitload aan folders wekelijks binnenkwam. Echt héél erg veel. Soms zat er wel iets nuttigs bij, maar het meeste gooide ik direct in de papiercontainer. Voor het gemak voor de bezorger zitten veel folders in plastic verpakt, dus dan heb je naast papier ook plasticafval. Beiden worden gerecycled als je je afval scheidt, maar het is natuurlijk nog milieuvriendelijker om het ontstaan van afval te beperken. Zo’n NEE-NEE of NEE-JA sticker op je brievenbus is een makkelijke manier om de onnodige papierverspilling in te krimpen. Bijkomend voordeel is dat je niet meer wordt geconfronteerd met aanbiedingen en reclames van producten die je niet nodig hebt.

Hoe dan?

Een NEE-NEE of een NEE-JA sticker haal je gratis op bij de Gemeente. Bij sommige gemeentes kan je de sticker gratis bestellen via de website. Loesje heeft ook een leuke sticker met de tekst ‘Geen reclame S.V.P. wij hebben alles al’ die je hier kan bestellen voor 2 euro. Met deze stickers ontvang je geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer, maar geadresseerd drukwerk blijf je wel ontvangen. Dit is reclame waar je adres op staat met daarboven ‘aan alle bewoners’. Op postfilter.nl kan je je kosteloos afmelden, kwam ik vandaag toevallig achter. Ik maakte een account aan en daarna kon ik verschillende sectoren (loterijen, energie, goede doelen, etc.) selecteren waar ik geen post meer van wilde ontvangen. Deze registratie blijft vijf jaar actief.

Wil je de aanbiedingen en reclames liever niet missen? Geen probleem! Er zijn verschillende websites waar je je reclamefolders online terug kan vinden. Zie bijvoorbeeld reclamefolder.nl of spotta.nl, hier kan je je ook aanmelden om de door jou geselecteerde folders wekelijks te ontvangen per e-mail en ze hebben beide een app. Via Google kan je meer van dit soort websites vinden.

 • Moeilijkheidsgraad: 2/10
 • Kosten: Gratis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

67 reacties op “Groene tip #1: Nee-Nee Sticker

 1. Marion schreef:

  Goed artikel! Ik ben zelf ook voorstander van de nee/nee-sticker. Bevalt me erg goed.

  | Reageer op deze reactie
 2. Nikki schreef:

  Toptip! Wij hebben een nee/ja-sticker, vind het altijd wel fijn om op de hoogte te blijven van wat er in de stad gebeurd 🙂
  Postfilter ga ik ook eens naar kijken, dank voor de tip 🙂

  | Reageer op deze reactie
 3. Galina schreef:

  Er is zelfs een petitie (die ik nu natuurlijk weer nergens kan vinden) om ervoor te zorgen dat niemand meer reclamefolders krijgt tenzij er een ja-ja sticker op de brievenbus is geplakt. Ik zou zelf een opt-in systeem handiger en milieuvriendelijker vinden dan ons huidige opt-out systeem, want sommige mensen willen zich gewoon niet de moeite van zo een sticker regelen nemen, terwijl ze misschien nooit een blik werpen op die folders voor ze de papierbak in gaan…

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Dat zou inderdaad zo goed zijn! Precies wat je zegt, er zijn genoeg mensen die de folders standaard niet lezen en weggooien en dat járen doen. Dat is echt veel papierverspilling om te lange termijn. Zonde, want makkelijk op te lossen met zo’n systeem. Mocht je die petitie toch nog ergens tegen komen toevallig, let me know 😀

   | Reageer op deze reactie
 4. chucky1012 schreef:

  Wat een handige tip!
  Maar ik blijf toch liever op de hoogte van alle aanbiedingen via reclamefolders.
  Stel dat internet niet werkt…..

  | Reageer op deze reactie
 5. Linda schreef:

  Ik heb nog geen sticker omdat mijn man graag de folders bekijkt; ik zou eigenlijk een ja-nee-sticker willen haha: wel folders en geen huis-aan-huisbladen, die stellen bij ons namelijk niets voor (en ik krijg er 3 (!!!) in een week, belachelijk), maar die sticker bestaat dan weer niet :’)

  | Reageer op deze reactie
 6. Malou schreef:

  Goede tip! Ik heb er zelf al eentje, jeuj =] Maar wat ik weer heb, ik krijg super vaak post van oude bewoners. In het begin deed ik het vaak retour afzender maar het is zo veel dat ik daar ook een beetje moe van word.

  | Reageer op deze reactie
 7. Michelle schreef:

  Oeh, applausje voor deze categorie! Deze tip heb ik helemaal niet nodig, maar het is wel een hele goede tip. Ik ben benieuwd wat je allemaal nog meer hebt om te delen. Ah, hierom hou ik zo van blogs: een simpel, leuk, klein, groot, dik, dun artikel… Het maakt niet uit, maar op deze manier kun je de wereld toch een klein beetje beter maken. Al is er maar een persoon die nu een Nee-Nee sticker fixt, dat scheelt toch weer een boom! 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Michelle schreef:

   Oh, ik zeg nu wel zo leuk dat ik deze tip niet nodig heb (want heb al zo’n sticker), maar het Postfilter kende ik nog helemaal niet! Heb me net geregistreerd. Joepie!

   | Reageer op deze reactie
 8. Ilya tuit schreef:

  Ik reageer nooooit maar postfilter is wel echt de bom !! Schouderklopje voor Iris !!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha yes leuk om te horen! Ik kwam het toevallig tegen op mijn online zoektocht over reclamefolders e.d. voor deze blogpost. Ik ben er zelf ook blij mee 😀

   | Reageer op deze reactie
 9. Bente schreef:

  Leuk, tips op zaterdag!

  Deze tip heb ik 3.5e jaar geleden al uitgevoerd, hoewel ik het erg leuk vind om door reclame foldertjes door te bladeren woog de stapel met shit daar niet tegenop!

  | Reageer op deze reactie
 10. Daniëlle Zijlstra schreef:

  Bij de bagels and beans hebben ze ook van die gratis stickers! Goede motivatie om er 1 te halen dacht ik zo 😉

  | Reageer op deze reactie
 11. Veerlez schreef:

  Ja ideaal, het scheelt zoveel papier! Én ik koop veel minder. Want als ik een keer wel reclamefolders bekijk omdat ik bij mijn ouders ben, dan let ik veel meer op aanbiedingen en ga ik opeens bewust naar een winkel toe en koop ik dingen.
  Het enige wat ik mis is een site of app die een alarm geeft als mijn merken in de aanbieding zijn! Want ik wil natuurlijk wel voordelig mijn vaste producten kopen!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Dat zou inderdaad heel handig zijn! Ik ben nu alleen geabonneerd op de online nieuwsbrief van De Tuinen want dat vind ik wel handig qua aanbiedingen, maar ook daar staan wel vaak weer dingen tussen die me niet zo interesseren. Dus zo’n app zou superhandig zijn.

   | Reageer op deze reactie
 12. Hesteranne schreef:

  Ik moet zelf nog een sticker ophalen bij de gemeente maar ik vergeet het steeds. Het zou handiger zijn als ik dat gewoon via internet kon doen.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Heel begrijpelijk, daarom duurde het bij mij ook een aantal weken voordat die sticker eindelijk op mijn deur zat :p

   | Reageer op deze reactie
   1. dunja schreef:

    Goed excuus om naar de Bagels & Beans te gaan: daar liggen ook hele leuke (en gratis) nee/ja- en nee/nee-stickers 😀

    | Reageer op deze reactie
    1. Evelien schreef:

     Ik heb de mijne laatst telefonisch besteld, kost €0,25 per minuut maar ze sturen de sticker gratis op: 0900-2025095 Echt één van de beste €0,25 die ik heb besteed in de afgelopen tijd, nooit meer folders 😀

     | Reageer op deze reactie
     1. iris schreef:

      Handig! Kon je dat gewoon met je mobiel bellen? Want ik zag overal staan dat het alleen met een vaste lijn kon dus had ik het er niet bij vermeld, want dat heeft tegenwoordig toch bijna niemand meer :p

      | Reageer op deze reactie
 13. Eilish schreef:

  Ik wil graag het folderpakket inkijken, dus geen sticker voor mij. Ik vind het fijn om het pakketje op schoot te nemen en het rustig door te bladeren, al die reclamefolders op internet bekijken is niet echt praktisch. Ik vind wel, als je het toch altijd maar weggooit, plak dan een sticker op je deur, maar als je het echt bekijkt, vind ik het prima om geen sticker te nemen!

  | Reageer op deze reactie
 14. Annet schreef:

  Tof! De rubriek en deze eerste editie ervan, ik heb meteen actie genomen…. Thx!

  | Reageer op deze reactie
 15. Kimberley schreef:

  Ik heb ‘m, hoor! Haha. Heb het ooit gedaan toen ik gek werd van alle krantjes. Nu bekijk ik alles met de folder app op mijn telefoon.

  | Reageer op deze reactie
 16. Zina schreef:

  Goeie, ik wil al zoooo lang weer zo’n sticker. En ik kan ze nog wel zo meenemen op mijn stage, shame on me. Zal het maandag meteen doen!

  | Reageer op deze reactie
 17. Elisa schreef:

  Dit is net eerst wat ik hier deed toen ik hier kwam wonen, een nee nee sticker halen. Want wat een hoop papier krijg je dan he, vooral in de stad….

  | Reageer op deze reactie
 18. 'm(i)e' schreef:

  in België hebben wij ook soortgelijke stikkers en ik heb er uiteraard 1 op mijn brievenbus kleven. Maar toch haal ik nog massaal veel reclame uit de bus : politieke patijen vinden bijvoorbeeld dat hun materiaal geen reclame is ( ik vind van wel ) en de plaatselijke pizzazaken, loodgieters, makelaars en kleine winkeltjes trekken zich gewoon niks aan van die stikkers. Ik heb al eens gedacht om die reclame van 1 maand bij te houden en die allemaal op te bellen en er dan een blogpost over te schrijven, wie weet doe ik dat nog wel eens. Wordt daar bij jullie wel voldoende rekering mee gehouden?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Toen ik nog midden in het centrum woonde kreeg ik ook veel van dat soort flyers, superirritant. Maar nu ik wat meer buiten het centrum woon valt het erg mee. Zo heel nu en dan een menukaart van de plaatselijke snackbar bijvoorbeeld. Het is wel echt stom dat ze zich er niets van aantrekken. In Nederland zou je dan eerst een klacht in moeten dienen bij het bedrijf zelf en als zij niet reageren kan je een klacht indienen bij de Stichting Reclame Code Commissie. Maar daar moet je ook maar net zin in hebben, ik vind dat al snel te veel gedoe haha :p

   | Reageer op deze reactie
 19. Sebastiaan schreef:

  Ik heb ook een sticker ondanks mijn hoog KOOPJES!!!!!-gehalte. Via de app “Spotta” blijf ik digitaal alsnog op de hoogte van alle aanbiedingen!

  | Reageer op deze reactie
 20. Evy schreef:

  Een hele simpele tip, met zo veel voordelen! Ik ben nieuwsgierig naar volgende week 🙂
  xxx

  | Reageer op deze reactie
 21. Elisa schreef:

  Super goede tip dat Postfilter, heb me meteen aangemeld! Heb de NEE-NEE sticker al, alleen ik woon in een flat en dat is voor de folderjongen een hele handige manier om van zijn folders af te komen .. Ik krijg daarom ondanks mijn NEE-NEE sticker iedere week 2-3 folderpakketten in mijn brievenbus 🙁 Iemand enig idee hoe ik dat probleem kan oplossen?
  De JA-JA petitie vind je trouwens op http://alleenreclameopverzoek.petities.nl/.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik zou contact opnemen met het bedrijf dat de verspreiding van de folders in jouw plaats regelt, waarschijnlijk als je het doorgeeft wordt de folder-jongen erop aangesproken en is het meteen opgelost 😀 Hoop ik voor je in ieder geval. En bedankt voor de link naar de petitie! Ik zie er alleen bij staan “verwachte datum van indiening 16-12-2013”, dus ik weet niet of er dan nog wel wat mee gedaan wordt?

   | Reageer op deze reactie
 22. Ik heb een nee-nee-ja sticker, speciale editie in mijn gemeente haha. Krijg je geen reclame en ongeadresseerde dingen, maar wel de plaatselijke krant. Ik bekijk folders via de reclamefolder app. Ga nu even kijken op dat postfilter, lijkt me ideaal!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat handig zeg, daar had ik nog niet eerder van gehoord. Wat leuk dat ze zo’n sticker in het leven hebben geroepen 😀

   | Reageer op deze reactie
 23. Jessica schreef:

  Na bijna 1,5 jaar heb ik voor mijn studentenkamer de ja/nee sticker gehaald. En dat scheelt een hoop, hoef ik minder vaak naar de papierbak die aan het eind van de straat zit 😛

  | Reageer op deze reactie
 24. Nancy schreef:

  Dit is zeker een goede tip, deze raad ik anderen ook altijd aan als ze groener en milieuvriendelijker willen leven. Hoewel ik zeker niet groen ben (meer lichtgroen) vragen ze mij wel eens om wat tips en dit is een heel handige waar ik zelf veel eerder mee had moeten beginnen. Niet alleen scheelt het een woud aan papier, maar ook nog eens onnodige inkopen (al die reclamefoldertjes zetten je immers aan tot jawel KOPEN!). Ik ben er superblij mee dat ik mijn papiercontainer nog maar eens in de zoveel maanden naar buiten hoef te slepen. Hulde voor de NEE-NEE sticker! 😀

  | Reageer op deze reactie
 25. Lisanneleeft schreef:

  Ik kijk altijd via de apps. Dan ben je veel sneller klaar! Beetje jammer dat er nog zo veel gedaan wordt met kortingbonnetjes en stickers, die kunnen wel handig zijn, dan bespaar je weer geld.
  Hopelijk komen ze gauw met een digitale oplossing daarvoor, dat je gewoon iets kan laten scannen via je telefoon ofzo!

  | Reageer op deze reactie
 26. Malu schreef:

  Het is zo jammer dat we hier van die snotjongeren hebben die gewoon wél de folders in mijn bus duwen desondanks de nee nee sticker….

  | Reageer op deze reactie
 27. Lauriëtte schreef:

  Wij hebben al onwijs lang een nee nee sticker op de brievenbus maar toch krijgen ze het voor elkaar om er toch regelmatig reclame in te gooien. Zo vervelend!

  | Reageer op deze reactie
 28. Iris schreef:

  Sommige postbodes negeren die sticker, wel jammer, maar het helpt grotendeels.

  | Reageer op deze reactie
 29. Beau schreef:

  Zelf bezorg ik ook folders. Vandaag had ik toevallig nog een vrouw die, nadat ik haar de folders gaf, ze direct in de papierbak gooide. Veel mensen zeggen wel eens tegen mij ”Ik hoef geen folders hoor!’ maar plakken geen sticker op de deur. Kleine moeite zou je inderdaad zeggen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 30. Susanne schreef:

  Ik had een Nee-Nee sticker maar iemand heeft die gewoon van mijn brievenbus afgejat! Fijn dat diegene mee wil doen aan de groene tips, maar nu mag ik weer tijd vrij maken om langs de gemeente te gaan.

  | Reageer op deze reactie
 31. Ruth schreef:

  Ja. Wij hebben ook besloten een nee-nee sticker op te gaan plakken. Inderdaad bakken vol papier. En dat allemaal voor die leuke hema-folder…

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Die leuke HEMA folder kan je ook gewoon online bekijken op de website gelukkig, zo doe ik het altijd 😀

   | Reageer op deze reactie
 32. Lisan schreef:

  Fijn artikel. Ik heb ook een nee-nee sticker. Dat van die postfilter is een goede tip!

  | Reageer op deze reactie
 33. Inez schreef:

  Bij de bagels&beans zag ik gisteren ook zo’n sticker aan de kassa! Weet niet of ie gratis mee te nemen was of dat hij verkocht werd.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Die zijn ook leuk inderdaad! Die mag je gratis meenemen 🙂

   | Reageer op deze reactie
 34. Natasja schreef:

  Die Nee/Nee sticker is zo fijn! En wat leuk dat je Reclamefolder.nl aanhaalt, die website heb ik deels ontworpen en het is een hele leuke organisatie (sorry voor de spam ;)). Onder mijn deurbel hangt ook een sticker om verkopers en geloofsverkondigers te ontmoedigen om aan te bellen, het werkt 😀

  | Reageer op deze reactie
 35. Lizet schreef:

  Fijn, zo’n rubriek met groene tips! Ik wist helemaal niet dat er websites bestonden met foldertjes, heel handig! Je wordt er ook wel weer hebberig van, maar goed.
  Ben benieuwd naar de rest! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 36. yvonne schreef:

  thnx voor de tip! ik heb zelf ook een nee nee sticker. Postfilter kende ik niet dus heb ik mij ook meteen aangemeld.
  Ik heb ook een: nee verkopers niet welkom sticker. Ideaal want nu blijven de energieverkopers ook weg.
  Nu nog een sticker voor de Jehovas.

  | Reageer op deze reactie
 37. Serena schreef:

  Die sticker heb ik al eeuwen, maar dat postfilter kende ik nog niet. Meteen aangemeld, super tip!!!

  | Reageer op deze reactie
 38. Kristel Lala schreef:

  Misschien staat de tip hier al ergens in de comments (maar dat zijn er inmiddels teveel om allemaal door te lezen ;)), maar je kunt ook een supersjieke Nee-nee-sticker kopen in de kleur van je brievenbus (keuze tussen zilver en koper).
  Ik heb ‘m ook, maar dan vooral omdat ik ook steeds vergat om er één te halen bij de gemeente en uiteindelijk ben gezwicht voor het gemak van online bestellen. Zie http://shop.smilesuperstore.nl/product/no-merci-luxe-nee-nee-sticker/ voor één van de aanbieders.

  | Reageer op deze reactie
 39. Pingback: Groene tip #2: Plastic scheiden | IKBENIRISNIET
 40. Maai schreef:

  De moeilijkheids graad zit hem hier helaas in het ophalen van de sticker. Ik wil hem al zo lang maar elke keer in het centrum vergeet ik het. Helaas kan je hem hier dus niet bestellen. …

  | Reageer op deze reactie
 41. Jennifer schreef:

  Een NEE-NEE sticker is zoo’s verademing! Voorheen had ik bijna 2 verhuisdozen per maand aan reclame 😐 Echt niet normaal. Heb nu al een aantal maanden een NEE-NEE sticker en vind het goed zo, als ik reclame wil zien kijk ik wel op internet haha x’D

  | Reageer op deze reactie
 42. Pingback: Tussendoortje: postfilter | tiramisuus
 43. Pingback: Hoe groen ben ik eigenlijk? - GreenGypsy
Back to Top