Groene tip #1: Nee-Nee Sticker

Vanaf vandaag roep ik een nieuwe categorie in het leven: Groene Tips! Elke zaterdag zal ik één concrete tip plaatsen die ik heb ontdekt of die ik aan het uitvoeren ben. Hoewel niet elke blogpost hier over iets ‘groens’ gaat, is dat wel de rode draad die door mijn blog loopt. Toch miste ik een categorie waar ik simpele, concrete tips kon plaatsen. Ik zal het eerlijk toegeven: het is vooral handig voor mijzelf, zo motiveer ik mij om nieuwe groene dingen te ontdekken. En misschien ontdekken jullie daardoor ook weer iets nieuws. Goed, jullie snappen het idee, ik hoop dat jullie het ook leuk vinden! (En ik hoop dat ik deze categorie niet volgende week alweer ben vergeten.) Laten we deze serie dan maar gewoon beginnen met één van de makkelijkste groene tips: de nee-nee sticker.

nee nee sticker

Wat is het?

Ik heb vroeger een tijdje reclamefolders bezorgd als vakantiebaan, en dat is een hoop oud papier dat ik wekelijks door de brievenbussen propte. Wanneer je geen reclamefolders wil ontvangen, kan je een sticker op je brievenbus plakken. De NEE-NEE sticker zorgt ervoor dat je geen folders én geen huis-aan-huisbladen ontvangt. De NEE-JA sticker zorgt ervoor dat je geen folders ontvangt maar nog wel de huis-aan-huisbladen. Huis-aan-huisbladen zijn bladen die lokaal worden uitgegeven, denk aan een plaatselijk nieuwsblad. Net als de reclamefolders heb ik daar persoonlijk geen behoefte aan, daarom koos ik voor een NEE-NEE sticker.

Waarom?

Bij mijn oude huis had ik al een NEE-NEE sticker op mijn brievenbus, nog van de oude bewoner. Lekker makkelijk. Toen ik verhuisde was ik de eerste paar weken te lui om een sticker te regelen waardoor ik toen pas merkte wat een shitload aan folders wekelijks binnenkwam. Echt héél erg veel. Soms zat er wel iets nuttigs bij, maar het meeste gooide ik direct in de papiercontainer. Voor het gemak voor de bezorger zitten veel folders in plastic verpakt, dus dan heb je naast papier ook plasticafval. Beiden worden gerecycled als je je afval scheidt, maar het is natuurlijk nog milieuvriendelijker om het ontstaan van afval te beperken. Zo’n NEE-NEE of NEE-JA sticker op je brievenbus is een makkelijke manier om de onnodige papierverspilling in te krimpen. Bijkomend voordeel is dat je niet meer wordt geconfronteerd met aanbiedingen en reclames van producten die je niet nodig hebt.

Hoe dan?

Een NEE-NEE of een NEE-JA sticker haal je gratis op bij de Gemeente. Bij sommige gemeentes kan je de sticker gratis bestellen via de website. Loesje heeft ook een leuke sticker met de tekst ‘Geen reclame S.V.P. wij hebben alles al’ die je hier kan bestellen voor 2 euro. Met deze stickers ontvang je geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer, maar geadresseerd drukwerk blijf je wel ontvangen. Dit is reclame waar je adres op staat met daarboven ‘aan alle bewoners’. Op postfilter.nl kan je je kosteloos afmelden, kwam ik vandaag toevallig achter. Ik maakte een account aan en daarna kon ik verschillende sectoren (loterijen, energie, goede doelen, etc.) selecteren waar ik geen post meer van wilde ontvangen. Deze registratie blijft vijf jaar actief.

Wil je de aanbiedingen en reclames liever niet missen? Geen probleem! Er zijn verschillende websites waar je je reclamefolders online terug kan vinden. Zie bijvoorbeeld reclamefolder.nl of spotta.nl, hier kan je je ook aanmelden om de door jou geselecteerde folders wekelijks te ontvangen per e-mail en ze hebben beide een app. Via Google kan je meer van dit soort websites vinden.

  • Moeilijkheidsgraad: 2/10
  • Kosten: Gratis
Back to Top