Groene Tip #5: Energieleverancier

Toen ik op mijzelf ging wonen heb ik bewust een energieleverancier gekozen waarvan ik dacht dat deze goed bij mijn idealen zou passen. Op dat moment was dat Eneco, omdat zij niet investeerden in kolencentrales, had ik ergens gelezen. Want een energieleverancier kan mooie verkooppraatjes hebben over de groene stroom die ze aanbieden, maar als ze flink investeren in kolencentrales, is daar niet zoveel groens meer aan. Greenpeace, de Consumentenbond, Hivos en Natuur & Milieu deden gezamenlijk onderzoek naar energiebedrijven op de Nederlandse markt en beoordeelden ze onafhankelijk op duurzaamheid. Afgelopen week werden de resultaten gepubliceerd.

groene tip
Bron afbeelding

Wat is het?

Een energieleverancier heb je nodig om je telefoon op te kunnen laden, te bloggen op je computer en honderd andere dingen. In Nederland mag je zelf je energieleverancier kiezen, je kan uitzoeken welke voor jou de goedkoopste is, maar daarbij kan je ook nog rekening houden met hoe groen een bepaalde leverancier is. Dit verschilt namelijk nogal! Om je hierbij te helpen werd er een ranglijst opgesteld door Greenpeace. Het volledige rapport van dit onderzoek kan je hier lezen. Op pagina 14 wordt de duurzame top genoemd: de energiebedrijven die bovenaan in de ranglijst staan met hun groenste product. Dit is handig om in je achterhoofd te houden, mocht je eraan zitten te denken om over te stappen.

Waarom?

Ik vind het belangrijk om te kiezen voor een bedrijf dat investeert in goede energiebronnen (zoals zon en wind) en desinvesteert in minder goede energiebronnen (zoals kolencentrales en andere fossiele brandstoffen). Op dit moment is nog maar 10% van de elektriciteit die in Nederland geproduceerd wordt, opgewekt uit de goede energiebronnen. Veel groene energie wordt geïmporteerd uit het buitenland. Om Nederland lekker groen en duurzaam te maken, is het dus belangrijk dat er bijvoorbeeld meer windmolens worden gebouwd en fossiele centrales worden gesloten. Dit kan je stimuleren door te kiezen voor échte groene stroom. Omdat het vaak nogal lastig is om door de bomen het bos te zien bij dit soort dingen, dat vind ik althans, ben ik heel blij met de ranglijst die Greenpeace heeft opgesteld. Ik was ook blij om te zien dat Eneco bij de koplopers hoort. Maar dan wel met hun groenste stroomproduct HollandseWind. Ik heb nog hun EcoStroom als product, dit laat ik nu wijzigen in windenergie voor extra groene karmapunten.

Hoe dan?

Je mag zo vaak veranderen van energieleverancier als je wilt. Let er wel hoelang je energiecontract het opzegtermijn loopt. Want als je wilt overstappen tijdens de looptijd van je contract, kan de leverancier een opzegvergoeding (een soort boete) in rekening brengen. Dit kan je bij je energieleverancier navragen. Het kan voorkomen dat als je overstapt naar een andere energieleverancier, ze jou zo graag als nieuwe klant willen dat ze deze boete voor je betalen, maar dit is bij veel leveranciers niet het geval. Overstappen kan je makkelijk doen door contact op te nemen met je nieuwe energieleverancier, zij regelen dan de rest. Een aanmeldformulier vind je vaak wel op de website van de leverancier. Ook zijn er verschillende websites waar je de prijzen van energieleveranciers kan vergelijken en die het overstappen voor je regelen (bijvoorbeeld: Pricewice.nl, EasySwitch.nl, Energieleveranciers.nl enzovoort).

 • Moeilijkheidsgraad: 6/10
 • Kosten: Gratis, tenzij je wilt overstappen terwijl je contract nog loopt, het kan zijn dat je dan een boete moet betalen. Of je bent jaarlijks iets duurder uit, afhankelijk van welk product je had en welke je nu kiest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

30 reacties op “Groene Tip #5: Energieleverancier

 1. Rosan schreef:

  Ik heb voor Eneco gekozen en betaal iets extra voor hollandse wind en eco gas. Dus echt gratis is deze oplossing niet, als je het zo bekijkt.

  Wel jammer dat ik in een appartement woon waar ik geen cv heb met zon kastje, want eneco heeft daar weer handige tools voor met Toon bijvoorbeeld. Maarja misschien iets voor de toekomst.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oja, daar heb je gelijk in, ik heb het aangepast! Ja klopt, dat vind ik ook wel jammer. Ik heb ooit eens een paper geschreven over slimme meters en dat soort hulpmiddelen en het helpt heel erg om bewuster met je energieverbruik om te gaan. Maar hier hebben we een moederhaard dus lukt dat ook niet.

   | Reageer op deze reactie
 2. Daisy schreef:

  Oh wat erg, wij zijn dus klant bij RWE/Essent!!!
  Ik zal me er nu toch eens in gaan verdiepen, want dit vind ik toch wel naar.
  Ik ben wel altijd wat achterdochtig t.a.v. die lijstjes. Ik heb ook eens een documentaire gezien over groene stroom en blijkt dat er inderdaad veel groene stroom in het buitenland gekocht wordt. En dat groene stroom niet altijd de naam groene stroom zou mogen hebben, omdat het gewoonweg niet groen is.
  Er is altijd sprake van belangenverstrengeling en vraag ik me altijd af is echt wel echt.
  Ik vind het ook wel taaie kost hoor, maar ik ga er zeker eens naar kijken.
  Maar eerst de zorgverzekering uitzoeken…… Dat is ook zoiets belangrijks om goed te kijken wat bij je past.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Je hebt gelijk, daarom is het ook goed om zelf na te blijven denken. Ik denk dat dit soort lijstjes wel heel handig zijn bij het maken van een keuze maar je moet natuurlijk nooit ergens blind vanuit gaan en zelf ook informatie opzoeken 🙂 Ik heb het onderzoeksrapport grotendeels gelezen en er wordt rekening gehouden met stroom die uit het buitenland wordt ingekocht en stroom met een groen label maar dat eigenlijk geen groene stroom is. Dus ik denk dat deze lijst redelijk betrouwbaar is! Ik ben nu ook aan het overstappen van bank, ook zo’n lekker uitzoekwerk in het begin, ugh :p Succes haha!

   | Reageer op deze reactie
   1. Maaike schreef:

    Sommige energiemaatschappijen kopen certificaten om hun elektriciteit te ‘vergroenen’. Dan is de stroom dus niet groen, maar compenseren ze dat financieel. Eneco is er zo een. Dat is ook de reden dat ik onlangs overgestapt ben van Eneco (windenergie) naar Greenchoice: die leveren tenminste echt originele groene stroom. Dit verhaal van Eneco is bevestigd door een medewerker van hun klantenservice toen ik meldde dat ik ging overstappen. Ook heel slecht dus… voor het grote publiek doen alsof je goed bezig bent, maar ondertussen andere dingen doen.

    | Reageer op deze reactie
 3. Marion schreef:

  Oh wat erg! Ik heb Nuon en Essent. Hier schrik ik echt van. Ik ben zo iemand die liever niet wisselt en veilig blijft zitten waar ze zit….. Nou, Iris, bedankt. Eerst al ervoor gezorgd dat ik ook mijn plastic ging verzamelen en nu ga ik overstappen. Ik ga er even goed voor zitten en uitzoeken hoe of wat. Ik vind het helemaal niet erg om wat extra te betalen. Er zijn nog zoveel dingen waar ik op kan besparen. Thanks weer, Toppertje! X

  | Reageer op deze reactie
   1. Marion schreef:

    Ik heb net even snel gekeken en als ik overstap naar Green Choice ben ik nog € 20,- per maand goedkoper uit dan nu!!!!! Ik ben perplex…. En blij!!!! Ik ga nog alles even goed checken. Ik laat het je weten! 😀

    | Reageer op deze reactie
    1. Maaike schreef:

     Overstappen vond ik echt heel makkelijk! In Nederland is de energiemarkt zo geregeld dat je nooit zonder elektriciteit zit namelijk. Wel netjes je meterstanden doorgeven en dan is het zo geregeld. Overstappen van internetprovider daarentegen is veel moeilijker, dan zou je zomaar een week zonder kunnen zitten.

     | Reageer op deze reactie
 4. Veerlez schreef:

  Ik woon inclusief, dus ik heb hier helaas niks aan, toch is het bewust uithalen van de stekkers en uitzetten ipv standby zetten van de apparaten alsnog een manier om bezig te zijn met het besparen op energie 🙂
  (al heb ik wel elke avond mn buitenlamp aan om te zorgen dat er minder word ingebroken, keuzes keuzes, besparen of zeer minimalistisch leven omdat alles weg is 😉 haha)

  | Reageer op deze reactie
 5. Angelique schreef:

  Volgens mij is het zelfs zo dat Nederland groene energie keurmerken koopt uit het buitenland en niet zo zeer groene energie.

  Ik heb Nuon, om te huilen dus

  | Reageer op deze reactie
 6. Michelle schreef:

  Fijn om te zien dat Greenchoice – mijn leverancier – in de top 5 staat. Wel gek dat ze veel slechter scoren dan de eerste vier! Daar ben ik wel benieuwd naar. Die ‘onafhankelijke’ vergelijkingssites vertrouw ik niet helemaal (zie bijv. de vorige aflevering van Zondag met Lubach), maar het is altijd handig om een beetje overzicht te krijgen.

  | Reageer op deze reactie
 7. Wendy schreef:

  Wij zitten sindskort bij Innova Energie en die doet het ook niet slecht zie ik hier. In ieder geval een flinke stap ophoog te opzichten van de Nuon.

  | Reageer op deze reactie
 8. Andrea schreef:

  Wij hebben stadsverwarming dus kunnen niet zelf kiezen, maar zitten toevallig ook bij Eneco.

  | Reageer op deze reactie
 9. Xaviera schreef:

  Ik heb helaas stadsverwarming dus ik kan niet kiezen en zit hierdoor bij Nuon. In mijn vorige woning had ik Greenchoice waar ik heel erg tevreden over was! Goed dat je hier over schrijft! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 10. Emily schreef:

  Wat handig, zo’n lijstje! Wij zitten zelf bij Eneco. Wel fijn om te zien dat dat één van de betere keuzes is.

  | Reageer op deze reactie
 11. Marieke schreef:

  Goeie tip, maar in dit lijstje ontbreekt volgens mij de beste groene leverancier die er is: van de bron (www.vandebron.nl) waar je zelf kunt kiezen wat voor stroom je wilt, van een duurzame en meestal (semi) particuliere opwekker in Nederland. Ik ben erg blij met onze windmolen-stroom uit Friesland!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat leuk zeg, dat kende ik nog niet. Goed dat je het hier noemt ter aanvulling, thanks! 🙂

   | Reageer op deze reactie
 12. Lauriëtte schreef:

  Wij zijn toevallig twee jaar terug overgestapt naar Greenchoice! Ook omdat dat een stuk goedkoper was! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 13. Saar schreef:

  In België hebben wij een energieleverancier die alleen maar groene stroom produceert en levert. Ze werken ook via het systeem van de coöperatie (je koopt een aandeel om klant te kunnen worden, maar je hebt natuurlijk ook alle voordelen van een aandeel 😉 Zij gebruiken jouw inleg om nieuwe windmolens e.d. te bouwen). Ik ben heel blij met mijn leverancier, want wij komen zelfs een stuk goedkoper uit dan toen we bij een ‘reguliere’ leverancier groene stroom vroegen.

  | Reageer op deze reactie
 14. annouska schreef:

  Hmm aangezien wij per 1 maart dit appartement uit moeten zijn, is dit zeker een puntje waar ik heel goed over na wil denken. Ik wil namelijk niet te veel betalen omdat ik mijn geld zuinig wil besteden straks, maar ik wil wel dat bedrijf hebben wat mijn geld goed investeert.

  | Reageer op deze reactie
 15. Pingback: Mijn December Favorieten | Mijn Kladblog
 16. Pingback: Groene tip #6: Vriezer ontdooien | IKBENIRISNIET
 17. Pingback: 10 x Groene voornemens voor 2016 | IKBENIRISNIET
Back to Top