Groene Tip #5: Energieleverancier

Toen ik op mijzelf ging wonen heb ik bewust een energieleverancier gekozen waarvan ik dacht dat deze goed bij mijn idealen zou passen. Op dat moment was dat Eneco, omdat zij niet investeerden in kolencentrales, had ik ergens gelezen. Want een energieleverancier kan mooie verkooppraatjes hebben over de groene stroom die ze aanbieden, maar als ze flink investeren in kolencentrales, is daar niet zoveel groens meer aan. Greenpeace, de Consumentenbond, Hivos en Natuur & Milieu deden gezamenlijk onderzoek naar energiebedrijven op de Nederlandse markt en beoordeelden ze onafhankelijk op duurzaamheid. Afgelopen week werden de resultaten gepubliceerd.

groene tip
Bron afbeelding

Wat is het?

Een energieleverancier heb je nodig om je telefoon op te kunnen laden, te bloggen op je computer en honderd andere dingen. In Nederland mag je zelf je energieleverancier kiezen, je kan uitzoeken welke voor jou de goedkoopste is, maar daarbij kan je ook nog rekening houden met hoe groen een bepaalde leverancier is. Dit verschilt namelijk nogal! Om je hierbij te helpen werd er een ranglijst opgesteld door Greenpeace. Het volledige rapport van dit onderzoek kan je hier lezen. Op pagina 14 wordt de duurzame top genoemd: de energiebedrijven die bovenaan in de ranglijst staan met hun groenste product. Dit is handig om in je achterhoofd te houden, mocht je eraan zitten te denken om over te stappen.

Waarom?

Ik vind het belangrijk om te kiezen voor een bedrijf dat investeert in goede energiebronnen (zoals zon en wind) en desinvesteert in minder goede energiebronnen (zoals kolencentrales en andere fossiele brandstoffen). Op dit moment is nog maar 10% van de elektriciteit die in Nederland geproduceerd wordt, opgewekt uit de goede energiebronnen. Veel groene energie wordt geïmporteerd uit het buitenland. Om Nederland lekker groen en duurzaam te maken, is het dus belangrijk dat er bijvoorbeeld meer windmolens worden gebouwd en fossiele centrales worden gesloten. Dit kan je stimuleren door te kiezen voor échte groene stroom. Omdat het vaak nogal lastig is om door de bomen het bos te zien bij dit soort dingen, dat vind ik althans, ben ik heel blij met de ranglijst die Greenpeace heeft opgesteld. Ik was ook blij om te zien dat Eneco bij de koplopers hoort. Maar dan wel met hun groenste stroomproduct HollandseWind. Ik heb nog hun EcoStroom als product, dit laat ik nu wijzigen in windenergie voor extra groene karmapunten.

Hoe dan?

Je mag zo vaak veranderen van energieleverancier als je wilt. Let er wel hoelang je energiecontract het opzegtermijn loopt. Want als je wilt overstappen tijdens de looptijd van je contract, kan de leverancier een opzegvergoeding (een soort boete) in rekening brengen. Dit kan je bij je energieleverancier navragen. Het kan voorkomen dat als je overstapt naar een andere energieleverancier, ze jou zo graag als nieuwe klant willen dat ze deze boete voor je betalen, maar dit is bij veel leveranciers niet het geval. Overstappen kan je makkelijk doen door contact op te nemen met je nieuwe energieleverancier, zij regelen dan de rest. Een aanmeldformulier vind je vaak wel op de website van de leverancier. Ook zijn er verschillende websites waar je de prijzen van energieleveranciers kan vergelijken en die het overstappen voor je regelen (bijvoorbeeld: Pricewice.nl, EasySwitch.nl, Energieleveranciers.nl enzovoort).

  • Moeilijkheidsgraad: 6/10
  • Kosten: Gratis, tenzij je wilt overstappen terwijl je contract nog loopt, het kan zijn dat je dan een boete moet betalen. Of je bent jaarlijks iets duurder uit, afhankelijk van welk product je had en welke je nu kiest.
Back to Top