Groene tip #8: Sluipverbruik voorkomen

Een makkelijke tip om energieverspilling tegen te gaan is om apparaten helemaal uit te zetten in plaats van in de standby stand. Dat spreekt redelijk voor zich, maar ik had daar nog steeds wel moeite mee. Onze televisie kan niet eens helemaal uit, geloof ik, tenzij je de stekker eruit haalt. En om nu elke avond de stekker eruit te halen die op een onhandige plek zit, daar denk ik echt niet aan hoor. Dus ik kocht er een handig apparaatje voor!

sluipverbruik voorkomen

Wat is het?

Sluipverbruik is het gebruik van energie van apparaten die niet in gebruik zijn, maar wel met de stekker in het stopcontact zitten. Bijvoorbeeld wanneer je de televisie met de afstandbediening uitzet maar het rode lampje blijft nog branden. Of je zet je laptop helemaal uit, maar de lader zit nog wel in het stopcontact. In het Engels noemen ze dit ook wel vampire energy.

Waarom?

Als dat zo nu en dan gebeurt, kost dat natuurlijk niet zoveel energie. Maar op de lange termijn kan het aardig oplopen. En aangezien je de energie niet gebruikt is het zonde om er niets aan te doen, toch? Je kan makkelijk tientallen euro’s per jaar besparen als je deze energieverspilling voorkomt.

Hoe dan?

De meeste apparaten kan je volledig uitzetten met de aan/uit knop. Bijvoorbeeld je computer en de meeste televisies. Of je haalt de stekker eruit, zoals bij een oplader. Maar goed, ik ben lui en vergeetachtig, dus ik ging opzoek naar een handig hulpmiddel. Bij Mediamarkt kocht ik een KlikAanKlikUit systeem voor ongeveer 20 euro. Je hebt hier trouwens meerdere versies van en ook verschillende merken, ik heb alleen ervaring met het systeem dat je op de bovenste foto in deze blogpost ziet. De stekker van het apparaat (max. 2300 watt) doe je in de stekkerdoos en deze doe je weer in het stopcontact en met de afstandbediening kan je de hele boel uitzetten. Dan hoef je niet steeds de stekker eruit te halen, maar kan je gewoon lekker lui vanaf de bank alles écht uitzetten. Het werkt heel handig, vind ik zelf. Natuurlijk kost het wel weer extra grondstoffen omdat je een nieuw apparaatje in huis haalt, en dit apparaatje heeft ook weer een minibeetje energie nodig. Maar voor mij is het een handig hulpmiddel in ieder geval. Misschien nog wel handiger: er bestaan ook standby killers die automatisch je apparaten uitzetten als ze in de standby staan, deze of deze bijvoorbeeld. Dan hoef je er zelf niet eens meer bij na te denken!

Filmpje:

  • Moeilijkheidsgraad: 3/10
  • Kosten: Gratis als je alle apparaten zelf uitzet, of ongeveer 20 euro voor een standby killer of stroomschakelaar met afstandbediening.
Back to Top