5 x handige toepassingen voor azijn

Een fles azijn kost geen drol en het is een echt natuurlijk wondermiddel. Je kan er zóveel mee. En het werkt vaak nog beter ook dan een overpriced chemisch middel. Ik heb altijd een paar flessen azijn in huis om te gebruiken op de onderstaande vijf manieren:

azijn toepassingen

1. Conditioner – Mijn haar is best droog dus ik gebruik het liefst een goed voedende conditioner, maar zelfs dan is het nog een ramp om mijn haar te kammen als het nog nat is. Door mijn haar na het wassen met shampoo te spoelen met azijn (vul een flesje met 1 deel azijn en vul aan met 1 deel water) wordt het supergoed doorkambaar en glanzend. Ik ben dit gaan gebruiken zodat mijn paarse haarkleur langer mooi blijft, helpt echt! Azijn zorgt er ook voor dat alle zeepresten en stylingproducten uit je haar spoelen, je haar wordt er dus heel schoon van. Hier kan je het beste appelazijn voor gebruiken, omdat het wat milder is dan normale azijn.

2. Wasverzachter – Als ik de was doe, doe ik in het vakje voor de zeep mijn zelfgemaakte wasmiddel en in het vakje voor de wasverzachter een flinke scheut natuurazijn. Azijn zorgt ervoor dat de was zacht en lekker fris wordt. Als je kleding helemaal droog is ruik je de azijnlucht niet meer, no worries. Extra handig: azijn zorgt ervoor dat de kleuren van je kleding mooi blijven en minder snel vervagen.

3. Schoonmaakmiddel – Ook als schoonmaakmiddel werkt azijn goed. Ik heb in een lege sprayfles een oplossing van 1 deel azijn en 1 deel water gemaakt dat ik gebruik om tafels en spiegels af te nemen (let op: nooit op marmer gebruiken!). Het werkt ook goed om zeepresten en kalk in de badkamer te verwijderen. Of om de ramen te zemen! Je kan met zuivere azijn zelfs de wc desinfecteren. Hiervoor kan je natuurazijn gebruiken, maar ook schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.

4. Ontkalkmiddel – Om de levensduur van apparaten te verlengen is het belangrijk om ze zo nu en dan eens te ontkalken. De waterkoker en het koffiezetapparaat* bijvoorbeeld. Dit kan je gewoon doen door er azijn in te gooien (eventueel verdund) en het apparaat aan te zetten. Daarna wel een paar keer met water door laten lopen zodat je kopje koffie vervolgens niet naar azijn smaakt. Ontkalken kan met natuurazijn maar met schoonmaakazijn gaat het sneller omdat het zuurder is en dus krachtiger tegen kalk. *Check de gebruiksaanwijzing of het apparaat er tegen kan. Bij mijn Moccamaster wordt het bijvoorbeeld aangeraden om te ontkalken met azijn, maar bij mijn thee-apparaat wordt het afgeraden en moet ik een speciaal ontkalkmiddel gebruiken dat milder is.

5. Onkruidverdelger – Wij wonen in een anti-kraakhuis dus om de zoveel tijd wordt er gecheckt of onze tuin er wel netjes bij ligt. Dat is meestal niet het geval. (Ik zorg gewoon voor veel biodiversiteit in de voortuin, dat is alleen maar leuk voor alle insecten, toch?) Om alles dan snel netjes te krijgen doe ik liters azijn in een gieter en giet ik dat over de tegels. Na een paar dagen is al het onkruid dood en kan ik het heel makkelijk weghalen. Het zorgt er ook voor dat dat groene spul van tegels gaat als je de azijn met een bezem goed over de tegels borstelt. Het werkt vooral goed als de zon hard schijnt en het niet vlak erna regent, zodat het goed kan inwerken. [Update: er komen verschillende reacties binnen dat azijn juist níet milieuvriendelijk is om het voor dit doeleinde te gebruiken, doe dus vooral je eigen research voordat je mijn tips klakkeloos overneemt.]

Ik denk dat er in totaal wel 100 toepassingen zijn om azijn te gebruiken, de bovenstaande manieren zijn voor mij het meest praktisch. Als je op google zoekt naar ’toepassingen voor azijn’ krijg je nog véél meer tips. Superhandig, want waarom zou je allemaal verschillende dure chemische middeltjes kopen als een fles azijn ook prima werkt?

Back to Top