Beginnen met borduren

Ja hallo, daar ben ik weer met een nieuwe hobby. Borduren! Ik vind het fantastisch. Ik heb iets te doen om mee te prutsen en kan ondertussen een boek luisteren. Of Netflixen met Steve zonder dat hij zich ergert dat ik steeds op mijn telefoon kijk. Want die telefoon in mijn handen heeft plaatsgemaakt voor een borduurwerkje en dat voelt toch iets gezelliger.

Beginnen met borduren

Beginnen met borduren

Het begon allemaal op een dag dat ik mij een beetje sip voelde. Met een glas wijn nam ik plaats achter mijn computer en bestelde een blij-maak-pakket voor mezelf. Warme sokken, een tekenboek voor mooie bloemen en borduurspullen. O, en een schaartje in de vorm van een eenhoorn. Dat laatste is uiteraard essentieel in een blij-maak-pakket. Ik had nog nooit in mijn leven geborduurd, maar ik moest altijd lachen om kneuterige borduurwerkjes met vunzige teksten. Dat wilde ik ook kunnen maken! Maar eerst maar eens beginnen bij het begin. Al googelend kwam ik terecht bij de webshop van Alyssa genaamd Stitchonomy. Vol leuke, moderne borduurprojecten.

Beginnen met borduren: hoe het begon
Klik om de afbeelding om naar de tweet te gaan voor klikbare linkjes

Borduurkits met alle benodigdheden

Ik zag daar kant-en-klare borduurkits, als in: alles wat je nodig hebt voor het borduurwerk zit in het pakket. Ideaal voor een beginner zoals ik! O ja, en dat eenhoornschaartje belandde uiteraard ook in mijn virtuele winkelmandje. Toen ik zocht naar benodigdheden voor borduren, begreep ik er in eerste instantie niks van. Je hebt gaatjesstof, maar ook stof zonder gaatjes, scherpe naalden en naalden met een bolle punt, verschillende merken draad, ehhhh.. De borduurkit gaf me wat meer overzicht. Ik begon met het leren van de kruissteek. Schijnbaar. Ik vond vooral de cactusjes erg leuk.

Beginnen met borduren

Hierboven zie je verschillende kleuren gaatjesstof (Aida 14 count) die ik er later bij heb gekocht bij Garenenzo voor toekomstige borduurprojecten.

De kruissteek

Voor borduren met de kruissteek (cross-stitching in het Engels) heb je gaatjesstof (Aida) nodig, een naald met ronde punt, borduurgaren en een borduurring. Een borduurring is een hulpmiddel om de stof aan te spannen zodat het borduren makkelijker gaat. Maar ik vind het ook leuk om het uiteindelijke werk hier in op te hangen. Da’s helemaal hip tegenwoordig. Online kan je veel leuke patronen vinden om te downloaden, zoals op Etsy! In mijn borduurpakket zat dit er allemaal al bij in begrepen. Ook zat er een korte uitleg bij, al moet ik zeggen dat ik hier als beginneling niet gelijk uit kwam. Zo stond er dat ik voor dit project moest borduren met twee draadjes. Ik dacht dus dat ik letterlijk twee draden per kleur moest pakken. Maar voor de meeste kleuren zat er maar één draad in het pakket, heh? Ik vroeg mijn schoonmoeder, een doorgewinterde borduurster, om raad. Eén streng borduurdraad bestaat doorgaans uit 6 dunne draadjes, deze moet je dus uit elkaar halen. Weer wat geleerd.

Beginnen met borduren
Uit deze streng had ik al twee draadjes gehaald, dus waren er nog vier draadjes over. Het beste haal je één draadje per keer los i.p.v. meerdere tegelijk, anders kan het gaan knopen.

Beginnen met borduren

Vervolgens steek je de draadjes door de naald, maakt een knoopje aan het uiteinde en je kan beginnen met borduren! Je begint in het midden van de stof (zodat je zeker weet dat je goed uitkomt) en volgt het patroon waarbij je de hokjes steeds telt. In mijn borduurpakket zaten de draden in een langwerpig karton waarbij ze al op volgorde van de icoontjes van het patroon zaten. Zoals te zien is op mijn Instagramfoto. Zo kon ik makkelijk zien welke kleur bij welk icoontje hoorde. Mocht dit als Chinees voor je klinken: no worries, al doende leer je het zo, is mijn ervaring. Ik dacht dat borduren best moeilijk priegelwerk was, maar dat valt me reuze mee. Op YouTube vind je veel video’s met uitleg, zoek naar how to cross stitch of cross stitching tutorial.

Borduurkit om te beginnen met borduren

Nog meer steken leren

Nu mijn eerste echte borduurwerk officieel af is, ga ik verder met het leren van andere steken. Want eerlijk gezegd werd ik dat hokjes tellen ook wel een beetje zat. Op Etsy kocht ik een patroon speciaal voor beginners om diverse steken te leren. Hier zat een pdf-bestand bij met uitleg van welke kleuren garen ik nodig had voor het patroon en welke andere benodigdheden: een borduurring, lapje katoen, naald met scherpe punt. Dit bestelde ik bij Garenenzo. Bij de buurvrouw vroeg ik om een lapje katoen en hopsakee ik kon weer van start gaan!

Beginnen met borduren
De kleuren garen die ik gebruik voor mijn nieuwe borduurproject zijn zo mooi!
Beginnen met borduren
Het patroon van Etsy was een digitale download, ik heb het geprint en daarna overgetrokken op de stof.
Beginnen met borduren - satin stitch
Hier zie je de platsteek (de blaadjes) en de stiksteek (de steel) die ik inmiddels ook onder de knie heb!

Inspiratie voor borduren

Zoals dat wel vaker gaat met mij en nieuwe hobby’s, duik ik daar dus volledig in. Ik volg ondertussen meer dan twintig accounts over borduren op Instagram. Dit zijn een paar leuke accounts en websites waar ik veel van leer en die me motiveren om mijn nieuwe hobby door te zetten:

  • @faimyxstitch: fantastische kunstwerken en handige video’s met tips & tricks voor beginners waar ik al veel van heb opgestoken.
  • Made by Marzipan – van het Instagramaccount @introvertdoodles: hier vind je o.a. leuke (gratis!) borduurpatronen voor de kruissteek en een handige pagina met alle info voor beginnen met borduren met de kruissteek.
  • @stitchingstories_: het mooie Instagramaccount van borduurqueen Daphna, je kan ook borduurwerkjes bij haar kopen.
  • @anouckplumemaakt: Anouck is hartstikke leuk en ze maakt ook nog eens mooie borduurwerken die ze verkoopt in haar Etsyshop.
  • Modern Embroidery Patterns: o, zo mooi allemaal. Via deze pagina vond ik de Etsyshop waar ik het nieuwe patroon vond waar ik nu mee bezig ben.

Mijn doel is om uiteindelijk zelf leuke patronen te kunnen ontwerpen en die te borduren. Maar zo ver is het nog lang niet. Wie weet loop ik tegen die tijd al lang weer tegen een andere hobby aan, maar dat is allemaal oké. Voor nu is het de beste bezigheidstherapie die ik kan bedenken en ik word er helemaal zen van.

Ik kreeg van veel volgers op Instagram de vraag of ik een blogpost kon schrijven over beginnen met borduren. Ik hoop dat deze post de meeste vragen over beginnen met borduren heeft beantwoord! Mocht je nog andere vragen hebben, laat het dan vooral horen in de comments.

Back to Top