Beginnen met borduren

Ja hallo, daar ben ik weer met een nieuwe hobby. Borduren! Ik vind het fantastisch. Ik heb iets te doen om mee te prutsen en kan ondertussen een boek luisteren. Of Netflixen met Steve zonder dat hij zich ergert dat ik steeds op mijn telefoon kijk. Want die telefoon in mijn handen heeft plaatsgemaakt voor een borduurwerkje en dat voelt toch iets gezelliger.

Beginnen met borduren

Beginnen met borduren

Het begon allemaal op een dag dat ik mij een beetje sip voelde. Met een glas wijn nam ik plaats achter mijn computer en bestelde een blij-maak-pakket voor mezelf. Warme sokken, een tekenboek voor mooie bloemen en borduurspullen. O, en een schaartje in de vorm van een eenhoorn. Dat laatste is uiteraard essentieel in een blij-maak-pakket. Ik had nog nooit in mijn leven geborduurd, maar ik moest altijd lachen om kneuterige borduurwerkjes met vunzige teksten. Dat wilde ik ook kunnen maken! Maar eerst maar eens beginnen bij het begin. Al googelend kwam ik terecht bij de webshop van Alyssa genaamd Stitchonomy. Vol leuke, moderne borduurprojecten.

Beginnen met borduren: hoe het begon

Klik om de afbeelding om naar de tweet te gaan voor klikbare linkjes

Borduurkits met alle benodigdheden

Ik zag daar kant-en-klare borduurkits, als in: alles wat je nodig hebt voor het borduurwerk zit in het pakket. Ideaal voor een beginner zoals ik! O ja, en dat eenhoornschaartje belandde uiteraard ook in mijn virtuele winkelmandje. Toen ik zocht naar benodigdheden voor borduren, begreep ik er in eerste instantie niks van. Je hebt gaatjesstof, maar ook stof zonder gaatjes, scherpe naalden en naalden met een bolle punt, verschillende merken draad, ehhhh.. De borduurkit gaf me wat meer overzicht. Ik begon met het leren van de kruissteek. Schijnbaar. Ik vond vooral de cactusjes erg leuk.

Beginnen met borduren

Hierboven zie je verschillende kleuren gaatjesstof (Aida 14 count) die ik er later bij heb gekocht bij Garenenzo voor toekomstige borduurprojecten.

De kruissteek

Voor borduren met de kruissteek (cross-stitching in het Engels) heb je gaatjesstof (Aida) nodig, een naald met ronde punt, borduurgaren en een borduurring. Een borduurring is een hulpmiddel om de stof aan te spannen zodat het borduren makkelijker gaat. Maar ik vind het ook leuk om het uiteindelijke werk hier in op te hangen. Da’s helemaal hip tegenwoordig. Online kan je veel leuke patronen vinden om te downloaden, zoals op Etsy! In mijn borduurpakket zat dit er allemaal al bij in begrepen. Ook zat er een korte uitleg bij, al moet ik zeggen dat ik hier als beginneling niet gelijk uit kwam. Zo stond er dat ik voor dit project moest borduren met twee draadjes. Ik dacht dus dat ik letterlijk twee draden per kleur moest pakken. Maar voor de meeste kleuren zat er maar één draad in het pakket, heh? Ik vroeg mijn schoonmoeder, een doorgewinterde borduurster, om raad. Eén streng borduurdraad bestaat doorgaans uit 6 dunne draadjes, deze moet je dus uit elkaar halen. Weer wat geleerd.

Beginnen met borduren

Uit deze streng had ik al twee draadjes gehaald, dus waren er nog vier draadjes over. Het beste haal je één draadje per keer los i.p.v. meerdere tegelijk, anders kan het gaan knopen.

Beginnen met borduren

Vervolgens steek je de draadjes door de naald, maakt een knoopje aan het uiteinde en je kan beginnen met borduren! Je begint in het midden van de stof (zodat je zeker weet dat je goed uitkomt) en volgt het patroon waarbij je de hokjes steeds telt. In mijn borduurpakket zaten de draden in een langwerpig karton waarbij ze al op volgorde van de icoontjes van het patroon zaten. Zoals te zien is op mijn Instagramfoto. Zo kon ik makkelijk zien welke kleur bij welk icoontje hoorde. Mocht dit als Chinees voor je klinken: no worries, al doende leer je het zo, is mijn ervaring. Ik dacht dat borduren best moeilijk priegelwerk was, maar dat valt me reuze mee. Op YouTube vind je veel video’s met uitleg, zoek naar how to cross stitch of cross stitching tutorial.

Borduurkit om te beginnen met borduren

Nog meer steken leren

Nu mijn eerste echte borduurwerk officieel af is, ga ik verder met het leren van andere steken. Want eerlijk gezegd werd ik dat hokjes tellen ook wel een beetje zat. Op Etsy kocht ik een patroon speciaal voor beginners om diverse steken te leren. Hier zat een pdf-bestand bij met uitleg van welke kleuren garen ik nodig had voor het patroon en welke andere benodigdheden: een borduurring, lapje katoen, naald met scherpe punt. Dit bestelde ik bij Garenenzo. Bij de buurvrouw vroeg ik om een lapje katoen en hopsakee ik kon weer van start gaan!

Beginnen met borduren

De kleuren garen die ik gebruik voor mijn nieuwe borduurproject zijn zo mooi!

Beginnen met borduren

Het patroon van Etsy was een digitale download, ik heb het geprint en daarna overgetrokken op de stof.

Beginnen met borduren - satin stitch

Hier zie je de platsteek (de blaadjes) en de stiksteek (de steel) die ik inmiddels ook onder de knie heb!

Inspiratie voor borduren

Zoals dat wel vaker gaat met mij en nieuwe hobby’s, duik ik daar dus volledig in. Ik volg ondertussen meer dan twintig accounts over borduren op Instagram. Dit zijn een paar leuke accounts en websites waar ik veel van leer en die me motiveren om mijn nieuwe hobby door te zetten:

 • @faimyxstitch: fantastische kunstwerken en handige video’s met tips & tricks voor beginners waar ik al veel van heb opgestoken.
 • Made by Marzipan – van het Instagramaccount @introvertdoodles: hier vind je o.a. leuke (gratis!) borduurpatronen voor de kruissteek en een handige pagina met alle info voor beginnen met borduren met de kruissteek.
 • @stitchingstories_: het mooie Instagramaccount van borduurqueen Daphna, je kan ook borduurwerkjes bij haar kopen.
 • @anouckplumemaakt: Anouck is hartstikke leuk en ze maakt ook nog eens mooie borduurwerken die ze verkoopt in haar Etsyshop.
 • Modern Embroidery Patterns: o, zo mooi allemaal. Via deze pagina vond ik de Etsyshop waar ik het nieuwe patroon vond waar ik nu mee bezig ben.

Mijn doel is om uiteindelijk zelf leuke patronen te kunnen ontwerpen en die te borduren. Maar zo ver is het nog lang niet. Wie weet loop ik tegen die tijd al lang weer tegen een andere hobby aan, maar dat is allemaal oké. Voor nu is het de beste bezigheidstherapie die ik kan bedenken en ik word er helemaal zen van.

Ik kreeg van veel volgers op Instagram de vraag of ik een blogpost kon schrijven over beginnen met borduren. Ik hoop dat deze post de meeste vragen over beginnen met borduren heeft beantwoord! Mocht je nog andere vragen hebben, laat het dan vooral horen in de comments.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

46 reacties op “Beginnen met borduren

 1. Ik heb dat allemaal (ook breien en haken) nog op de lagere school geleerd en maakte graag kruissteeklapjes voor mijn bobonne die er dan een porceleinen herdertje opzette op de vensterbank 🙂 . Ik deed dat als kind al graag, handwerken. Kruissteken heb ik echter al lang niet meer gedaan maar een tijdje geleden heb ik wel wat geborduurd op zijn japans (of er toch op geïnspireerd, op sashiko en boro). Een voorbeel daarvan zie je op de header van mijn blog trouwens.
  Veel plezier! Je gaat helemaal zen worden als je vaak borduurt!

   • Iris

    Bedankt voor de tip! Ik ga gelijk even op jouw blog rondneuzen, dat borduren op z’n japans klinkt leuk 🙂

 2. Janneke

  Heel veel plezier met je nieuwe hobby!
  Heb al een 43 jaar een schellekoord op stapel staan; zou ‘m toch eens af moeten maken 😉

 3. NIenke

  “Of Netflixen met Steve zonder dat hij zich ergert dat ik steeds op mijn telefoon kijk.” Haha, vervang Steve door Simon en dat gaat over mij. 🙂

  Bedankt voor deze post! Het lijkt mij heel leuk en nu heb ik wat beter een idee waar te beginnen.

 4. Haha Iris, het laat zich echt raden waar ik mee begonnen ben. zo uit het niets na 30 jaar. Juist met borduren. Garen, een naald en stof gekocht en op zoek gegaan via Google naar een mooie spiraalvorm. En nu borduur ik weer. Heel ontspannend voor mijn hoofd maar erg inspannend voor mijn ogen. dank voor jouw blog met heldere instructies.

  • Iris

   Wat geweldig! Het is echt heel ontspannen om te doen inderdaad, vind ik ook! Ik zei al tegen mijn vriend dat ik zo’n lampje aan een elastiek wil voor op mijn hoofd zodat ik het beter kan zien haha.

 5. Yvon

  Super leuk! Ik ga de insta accounts eens volgen en inspiratie opdoen! Groetjes Yvon aka Holistik on insta😘😘😘

 6. Ziet er al heel mooi uit tot nu toe. Doe zo voort.

  Moest je je garen willen bewaren kan je ze op bobbins draaien en kleurnr bij schrijven 😉

  • Iris

   Dank je wel voor de tip! Dat zag ik bij de echte pro’s al voorbij komen in Instagramfoto’s inderdaad. Ziet er ook mooi en overzichtelijk uit 😀

 7. Wendy (B)

  Ik doe soms zo kruissteken.
  Ooit geleerd van de mama 🙂

 8. Elisa

  Wat leuk dat je borduurt tegenwoordig, ik doe het al vanaf mijn 16e en vind het nog altijd leuk. Al gaat het me soms niet snel genoeg 😉

 9. Iris

  Ik borduur en brei al sinds ik een klein meisje was en ik doe het nog steeds graag. Mocht je het borduren trouwens zat zijn, dan kan ik je haken ook van harte aanbevelen. Het is leuk om al die verschillende steken te leren en je ziet snel resultaat, bijvoorbeeld als je begint met granny squares.

 10. Leonie

  Ik ben ooit begonnen met het borduren van een Nijntje voor de geboorte van mijn eerste neefje. Uiteindelijk heeft mijn moeder het maar afgemaakt toen neefje nummer 3 geboren werd. Ik besloot dat borduren niets voor mij was. Maar toen ik voor een haakproject op het gehaakte patroon ook moest borduren begon het weer te kriebelen, ik vond het hartstikke leuk. Ik heb laatst op een ketting geborduurd uit een pakketje van de Action. En op een beurs heb ik een schattig pakket gekocht van een hamster die aan het borduren is, al moet ik daar nog aan beginnen. Ik wil graag meer kopen, maar ik moet eerst beginnen met mijn hamster, anders ligt alles straks weer jarenlang in de kast. Maar die cactussen vind ik superleuk!

  • Iris

   Hahaha herkenbaar, ik wil ook graag gelijk zo’n grote opbergbox met 100 wikkelkaartjes en dan garen in álle kleuren van de regenboog, en en.. Ja kuch, eerst maar even mijn huidige borduurwerkje af maken en kijken hoe lang ik het leuk blijf vinden om te doen (mij kennende, haha!). Benieuwd naar de hamster, die komt vast wel voorbij op je blog als je het af hebt? 😀

   • Jaaa die heb ik: vier houten dozen met houten kaartjes en al die kleuren, maar er is er toch altijd wel eentje die je erbij moet kopen voor dat ene borduurwerkje….

 11. Djoeke

  Super leuke hobby! Ik heb ook al een tijdje een patroon klaar liggen (en zo’n hoepeltje), maar ben er nog steeds niet aan begonnen. 😮 Heb ondertussen wel een soort cactus kussentje geborduurd van een Tiger pakketje. Ik vind trouwens de patronen van Sarah K. Benning heel erg mooi, ook veel planten! https://www.etsy.com/nl/shop/SarahKBenning

 12. Romy

  Wat een onwijs leuk borduurwerkje! Het ziet er zo tof uit!
  Je maakt me echt enthousiast om ook eens een poging tot borduren te wagen. Het lijkt me wel een fijne hobby om je verstand even op nul te zetten en dan levert het ook nog eens een mooi resultaat op. Bijna een soort mindfulness, lijkt me 🙂

  • Mara

   De frustratie zat er bij mij in dat ik iets uitgeteld had en aan het einde er achter kwam dat stukje A net 2 hokjes te veel naar links zat ten opzichte van stukje B. Grrr niks ontspannen haha

 13. Saskia

  Lekker bezig dus, heel erg veel plezier ermee! Ik heb er zelf erg weinig mee en een waar trauma opgelopen vanaf mijn juf op de lagere school. daar moest ik altijd alles uithalen omdat niks mooi was volgens haar. Daarbij heb ik er echt het geduld niet voor 😡

  • Iris

   Oh neeee, wat een stomme juf! Dan kan ik me voorstellen dat je er inderdaad geen lol aan beleeft.

 14. Ellen

  Mooi geworden hoor. Als je maar wil kan je bijna alles. 👍😊👍😊👍😊

 15. Monique

  Wat leuk dat je ook borduren hebt ontdekt. Ik borduur al jaren en heb nog een la vol met borduurpakketten liggen. Wel heb ik een tip voor je wat het aanhechten (= beginnen) betreft. Ipv twee draden met een knoopje te doen (dat geeft dus een hobbeltje te zien als je het werk gaat inlijsten) kan je beter 1 draad dubbel vouwen. Die haal je door de naald en aanhechten doe je door de draad aan de achterkant door het lusje van de dubbel gevouwen draad te halen voordat je de draad strak trekt. Geeft een veel mooier resultaat bij inlijsten. Afhechten kan je dan het beste doen door de draad aan de achterkant door een aantal steekjes te halen en dan af te knippen.

  • Janneke

   Probeer het me voor te stellen hoe je het doet met aan- en afhechten maar snap het niet helemaal 🙁

   • Monique

    Hoi Janneke,

    Je trekt 1 draad uit de bundel en vouwt die dubbel, waardoor aan het eind de draad een lus vormt. Als je dan de naald door de stof steekt, trek je niet de hele draad door de stof, maar bv de helft. Je steekt de naald weer naar de achterkant waar dan het lusje van de draad hangt. Je haalt daar de naald met draad doorheen, waarna je de draad aantrekt. Dan heb je aan de achterkant aangehecht zonder dat je een knoopje nodig hebt.
    Als je zover bent dat de draad afgehecht moet worden, ga je weer naar de achterkant van het borduurwerk. Daar zie je (duh) de achterkant van alle steken. Ipv met een knoop af te hechten trek je de naald met draad door een aantal van die achterkanten waarna je de draad afknipt. Kijk anders even in dit filmpje op 1.43, dan zie je het heel duidelijk.

    Ik hoop dat het nu duidelijk is.

    Monique

 16. Wat leuk dat je er zoveel plezier aan beleeft! Zelf borduur ik al meer als 13 jaar en mag het nog altijd graag doen.
  Ik ben erg benieuwd naar je vorderingen 😉

  • Iris

   Ik moest al denken aan jouw mooie borduurwerken, jij bent natuurlijk een echte pro! 😀

 17. Liza

  Leuk! Heb die met de cactussen ook besteld ^^. Die mef die bloemen is ook zo mooi! Hoe heb je het over kunnen trekken?

  • Iris

   In het pdf-je dat bij die bloemen zit werd aangeraden om het geprinte patroon en de stof op een raam te plakken en dan over te trekken, of op een lichtbak als je die hebt. Maar de stof die ik gebruik is best wel doorzichtig, dus kon het gewoon overtrekken door het op de tafel te leggen en dan met potlood! (Ipv potlood wordt oplosbare stift aanbevolen, dan weet je zeker dat je geen lijnen buiten je borduurwerk ziet achteraf, maar die heb ik nog niet in mijn collectie.)

 18. Anneleen

  Oh wat ziet dat er mooi uit, Iris! 🙂 Leuk om zoiets nieuws en creatiefs te ontdekken! De werkjes van Anouck zien inderdaad heel erg mooi, ik volg ze ook op instagram! X

 19. Ine

  Ooh zo leuk! Ik deed dit vroeger heel vaak als tiener, maar dat is ondertussen al een tijdje geleden. Dat was altijd zo leuk om te doen. Ik denk dat ik me eens een nieuw werkje ga aanschaffen om opnieuw te borduren!

 20. Rianne

  Superfijne post! Ik was er sinds jij het doet wel heel benieuwd naar, en ik wordt hier wel enthousiast van! Het resultaat is ook echt heel leuk, ik denk dat ik wel weet wat er morgen in mijn online winkelmandje ligt;)

 21. Haha, zo herkenbaar, je volledig overgeven in een nieuwe hobby. Ik heb dat vorig jaar met crochet (haken) gehad, en heb zo een dekentje van 240 x 240 gehaakt, maar mijn nieuwe haakprojectje ligt alweer even stil (oeps). Veel succes met je nieuwe borduursel, de tekening en de garen zien er alvast heel mooi uit :)!

 22. Mara

  Ooh ik heb mijn borduurdoos al zo lang niet meer gebruikt, moet het echt weer oppakken. Krijg er zo’n zin van als ik je enthousiasme zie.

  Ik maakte altijd schunnige teksten met kitscherige bloemetjes enzo haha gouden over the top lijstjes eromheen en klaar is ie.

 23. Rosie

  Ik vind dit zo leuk en ook zo’n mooi resultaat <3! Wauw!! Ik vind vooral je laatste (zag de versie die af is op Insta voorbij komen!) zo gaaf met dat roosje ook. Knap hoor 😀

 24. Wat een mooie ontdekking en volgens mij heb je talent, zo netjes ziet het eruit, vooral die onderste steekjes vind ik heel knap gedaan. Zelf heb ik leren borduren van mijn moeder en ik maak nog steeds weleens iets met kruissteekjes. Daarbij gebruik ik overigens nooit een ring.
  Er bestaat ook speciale borduurstof om iets op een andere stof te borduren. Je naait de borduurstof met losse steekjes op de andere stof, maakt het borduurwerk en dan trek je de borduurstof er draad voor draad weer tussenuit. Zo heb ik al heel wat babykleertjes versierd.

 25. Wat onwijs gaaf! Ziet er echt prachtig uit! Ik heb de motoriek van een fles douchegel dus ik begin er niet aan, maar ik ben superbenieuwd naar je resultaten <3

 26. Liz

  Ik vind borduren zo leuk, alleen ik doe het nu bijna nooit meer. Zo zonde eigenlijk, want het is heerlijk ontspannend.

 27. Pingback: Bladergoud Blog | illustratie & vormgeving, inspiratie, dagelijkse dingen