Groene Tip #10: Korter douchen

De gemiddelde douchetijd van de Nederlander bedraagt ruim 8 minuten. Nou, lieve lezers, ik kan wel doen alsof ik een hartstikke braaf eco-meisje ben, maar ik vrees toch echt dat ik nog véél langer douche. Ik denk soms toch zo’n 20 minuten als ik niet hoef te haasten. ‘Een grote schande!’ hoor ik de hardcore wereldverbeteraar al denken. Maar dat inspireerde mij wel weer voor een nieuwe groene tip, dus laten we het maar positief bekijken. Mijn nieuwe voornemen is om korter te douchen en mijn nieuwe douchetimer-duckie helpt mij daar bij:

douchetimer

Wat is het?

Al een tijdje was ik op zoek naar een douchetimer in een ‘echte’ offline winkel, ook na het te vragen op Twitter kon ik geen winkel vinden die ze verkocht. Green Energy Toys, een webshop die onder andere speelgoed op groene energie verkoopt, las mijn oproep en werd mijn redder in nood. Het bovenstaande badeendje verwelkomde ik in mijn huis. Je hebt de douchetimers ook in de vorm van een kikker of druppel, hier kan je ze vinden voor 6,95 euro. Op de timer kan je de tijd instellen met de M (minuten) en S (seconden) knop. Vervolgens druk je op de start/stopknop en hij begint af te tellen. Eenmaal bij 0:00 aangekomen begint het eendje te piepen. De tijd die je als laatst hebt ingevoerd blijft opgeslagen, zodat je deze bij je volgende douchebeurt niet meer hoeft in te stellen. Maar resetten kan ook makkelijk, dit doe je door de M en S knop tegelijk in te drukken. Met een douchetimer kan je makkelijk de tijd in de gaten houden en zorg je ervoor dat je niet te lang onder de douche blijft staan.

Waarom?

Als je doucht onder een luxe douchekop kost dat zo’n 15 liter water per minuut. Wow! Dat wist ik niet eens. Toen wij hier kwamen wonen hebben wij direct een douche met een eenvoudige spaarkop geïnstalleerd. Het schijnt dat het dan zo’n 5 tot 8 liter water per minuut kost, als ik van deze tabel uit ga. Er zijn meerdere redenen te noemen waarom het belangrijk is om zuinig om te gaan met ons drinkwater. De belangrijkste is dat het zuiveren en transporteren van water veel energie kost. Daarnaast worden er chemicaliën gebruikt om het water te zuiveren. En een andere reden is dat Nederlanders steeds meer drinkwater gebruiken, maar de productie van drinkwater niet oneindig kan worden uitgebreid. Overdreven lang douchen is wel heel fijn en lekker warm, maar vanuit een milieuvriendelijk oogpunt bekeken dus niet zo fijn. En ook voor je portemonnee is het natuurlijk beter om niet eeuwen onder de douche te staan, want naast het water verbruik je óók gas om het water te verwarmen.

Hoe dan? 

Voor mijzelf probeerde ik de redenen te achterhalen waarom ik zo achterlijk lang onder de douche sta. De voornaamste reden voor mij is dat ik geen goed besef van tijd heb, soms heb ik het gevoel dat ik maar 5 minuten heb gedoucht, maar in werkelijkheid heb ik er dan bijna een half uur onder gestaan. De douchetimer lost dit probleem op. Ik heb het badeendje op de muur voor mijn neus gehangen zo zie ik constant de tijd die ik nog over heb. Dat werkt voor mij heel goed! Gisteren kreeg ik het voor elkaar om binnen 6 minuten te douchen, dus die tijd probeer ik voor nu aan te houden. Je zou ook een kookwekker kunnen gebruiken of een alarm op je telefoon, maar dat vond ik zelf niet zo handig in een vochtige badkamer. Een andere reden is trouwens dat ik zo vergeetachtig ben dat ik vaak niet meer weet of ik mijn haren al heb gewassen en het dan nog maar een keer doe. En nog weer een keer. Maar voor mijn chaotische brein heb ik helaas nog geen oplossing gevonden.

Natuurlijk kan je deze groene tip nog veel verder door trekken, denk aan een zonneboiler die het water verwarmt, een emmer om het douchewater op te vangen waarmee je dan weer het toilet doorspoelt, nog maar één keer in de week douchen.. Maar voor nu hield ik het even op een makkelijke, concrete tip, want daar heb ik deze categorie ook voor in het leven geroepen! Extra tips zijn uiteraard altijd welkom in de comments.

Filmpje:

  • Moeilijkheidsgraad: 4/10 (het kost flink wat discipline als je van lang douchen houdt)
  • Kosten: 6,95 euro voor de timer, maar door korter te douchen bespaar je geld op de lange termijn.

Hier vind je alle groene tips die tot nu toe op ikbenirisniet.nl zijn verschenen. De groene tip van vorige week was het eten van minder vlees, wist je dat je daar ook veel water mee bespaart

Deze blogpost bevat een product dat door een bedrijf is opgestuurd. Lees de disclaimer voor meer info.

Back to Top