Recept: One Pot Rice

Je kent de One Pot Pasta, toch? Dat is een gerecht waarbij je alle ingrediënten voor je pasta in één pan gooit. Hetzelfde kan je ook met rijst doen. Lekker makkelijk en snel klaar! Het is aan te raden om er nog iets bij te serveren, anders is het misschien wat saai. Denk aan vegetarische gehaktballetjes bijvoorbeeld. Ik zit op dit moment midden in mijn tentamens, dat betekent dat de keuken één grote puinhoop is en de binnenkant van mijn hoofd ook. Het liefst gooi ik dan gewoon wat in een pan en dan zie ik wel wat het wordt. En daar ontstond dit recept uit!

one pot rice

Ingrediënten voor twee personen:

  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 1 rode paprika
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl kerriepoeder
  • snuf cayennepeper
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 300 ml groentebouillon
  • 200 gram rijst
  • 175 gram sperziebonen
  • 1 tomaat in partjes gesneden
  • Peper en zout
  • Sumac en/of citroensap *

* Sumac is rood poeder en heeft een zure smaak, het is gemaakt van besjes. Het wordt verkocht in Turkse winkels. De citroenen waren op dus daarom gebruikte ik sumac om de rijst wat meer op smaak te brengen. Maar als je dit niet in huis hebt werkt een beetje citroensap ook prima.

Bereiding:

  1. Snij de ui en knoflook fijn. Snij de paprika in reepjes. Dop de boontjes en halveer ze.
  2. Verwarm een beetje olie in een wok- of hapjespan en fruit de ui en knoflook. Voeg daarna de paprika en de kruiden (paprikapoeder, kerriepoeder en cayennepeper) toe.
  3. Voeg de rijst doe, bak even mee en giet er vervolgens de tomatenblokjes en bouillon bij.
  4. Laat het in totaal zo’n 15 – 20 minuten koken, als het te droog wordt kan je er wat extra vocht aan toevoegen. Na ongeveer 5 – 10 minuten kan je de sperziebonen toevoegen.
  5. Proef of de rijst gaar is, laat anders nog even staan met de deksel op de pan. Zet het vuur uit en roer de partjes tomaat erdoor. Strooi er wat sumac overheen en/of citroensap.

Als je te veel hebt gemaakt, kan je het de volgende dag nog prima opwarmen in de pan en opeten als lunch. Ik vond het toen zelfs nog lekkerder smaken!

Eet smakelijk!

Back to Top