Recept: Linzensalade

Bunny von D wordt altijd blij als ik een salade maak. Dan mag ze de takjes van de peterselie, het loof van de wortels en wat sla. Dat is één groot feest voor haar. Want meestal gooi ik het als confetti door de kamer, want ik ben een vet leuke konijnenmama. Zelf word ik ook blij van salade, het is de ideale lunch. Niet zo ingewikkeld om te maken, maar wel heel lekker en gezond. Zo ook deze linzensalade!

recept linzensalade

Ingrediënten voor 1 persoon:

 • 1/2 kleine citroen, voor het sap
 • 1 el olijfolie extra vierge
 • 1 ieniemini knoflookteentje, geperst
 • peper en zout
 • 1 blikje linzen (120 gram uitlekgewicht)
 • 1 kleine wortel
 • 1 tomaat
 • 1/2 kleine rode ui
 • 1 handje rucola
 • 1 takje verse peterselie
 • geitenkaas

Bereiding:

 1. Maak de dressing door het citroensap, olijfolie, knoflook, peper en zout met elkaar te mengen.
 2. Laat ondertussen de linzen uitlekken in een vergiet.
 3. Snij de wortel in plakjes, de tomaat in partjes en de ui in halve dunne ringen. Doe dit in een schaal samen met de linzen.
 4. Roer de dressing door de salade en laat even een kwartiertje staan zodat de smaken er goed in kunnen trekken. (Liever nog iets langer, maar dat is haast niet te doen als je honger hebt!)
 5. Meng op het laatst de rucola door de salade en serveer de hele boel in een diep bord. Snij de peterselie grof en strooi dit er overheen, samen met de verkruimelde geitenkaas.
 6. Eet smakelijk!

linzensaladelinzensalade met geitenkaas

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

43 reacties op “Recept: Linzensalade

 1. Dina

  Lijkt me heel lekker! Hamlet is ook altijd zo blij met de kleine hamster-salade die hij krijgt van de overgebleven stukje groente. 🙂

 2. Dagmar

  Het ziet er echt uit als een feestje, wat een heerlijk recept! Fijne tip en inspiratie!

  • iris

   Oeh, zeker eens doen hoor! Het is zo lekker makkelijk en vult heel goed.

 3. Pauline

  Ik had dit op Twitter voorbij zien komen, lijkt me zo lekker! Ik ben sowieso gek op linzen :-).

  Liefs,
  Pauline

 4. Lijkt me heel lekker. Ik heb nog nooit linzen uit blik geprobeerd, maar lijkt me wel makkelijk. Het recept komt zeker op mijn lijstje te staan.

 5. Vos

  Dat ziet er lekker uit, ik ben gek op linzen.
  Maar waarom gebruik je linzen uit blik? Ze zijn zo gekookt en dat scheelt weer afval en geld 🙂

  • iris

   Dat klopt, gedroogde linzen kan je ook prima gebruiken in dit recept! 🙂

 6. Mylène

  Haaa yes, je hebt het recept gedeeld. Salades zijn echt de beste lunchmaaltijden en deze lijkt me heel lekker.

 7. Kim

  Ah zo leuk hoe konijnen er blij van worden! Jack word ook altijd helemaal happy van wortels. Enig nadeel is dat hij er snel ziek van wordt. Heeft Bunny von D dat ook?

  • iris

   Oei, dat klinkt niet goed. Wat bedoel je met ziek? Wortels bevatten wel veel suiker dus het is goed om er niet te veel van te geven in ieder geval, misschien dat het daar aan kan liggen? Bij Bunny von D merk ik niets geks in ieder geval!

   • Kim

    Nou het klinkt wat vies haha maar hij krijgt echt last van diarree. Zelfs als ik een klein stukje geef. Lijkt alsof hij zwakke darmen heeft. Hij eet veel hooi en brokjes dus daar kan het niet aan liggen maar het is zo zielig want hij lust het zo graag.

    • iris

     Ah gossie! Niet om je bang te maken ofzo hoor, maar diarree bij konijntjes kan wel heel gevaarlijk zijn, dus ik zou het wel goed in de gaten houden. Of even navraag doen bij de dierenarts? Of in ieder geval niet veel groente/fruit geven dat veel vocht bevat. Kusjes aan Jack! <3

     • Kim

      Ah dankje <3 Ga ik doen! Eerst meneer een knipbeurt geven vandaag 🙂 Fijne dag!

 8. Nathalie

  Mmm, ziet er een heerlijke salade uit. En door de linzen vast ook goed vullend. Ik ga hier deze week zeker eens mee lunchen. Koop jij trouwens je biogroenten of niet?

  • iris

   Leuk! 😀 Het ligt er een beetje aan hoe goed gevuld mijn bankrekening is, haha! Ik koop sowieso niet alles biologisch, maar bij veel dingen probeer ik het wel. Meestal houd ik in mijn achterhoofd wat de meest bespoten groenten zijn (bleekselderij bijvoorbeeld) of hoe ik het ga gebruiken (geraspte citroenschil) en dat koop ik dan sowieso biologisch.

   • Nathalie

    Leuk om te horen! Zo doe ik het namelijk zelf ook. Wat mij betreft mogen ze gerust een milieutaks invoeren op niet-biologische groenten hoor 😉

 9. Anne

  Linzen <3 zo easy en lekker. Ik maak je dhal recept nog steeds regelmatig. Heb nu ook altijd linzen in huis, dus een variant op deze salade ga ik vanmiddag of morgen uitproberen!

 10. Femke

  Oeh, deze salade ziet er mega lekker uit én ik heb alles in huis (behalve dat blikje linzen, maar die kook ik wel gewoon) dus die ga ik morgen morgen! <3

 11. Elze

  Lekker! Perfecte timing, ik heb nog een blikje linzen in de kast staan die wachten op een goed idee. Dit wordt ‘m! 🙂

 12. Marieke

  Haha, zo worden Femke en Raya (mijn hondjes) ook altijd helemaal blij als ik aan het koken ben, en zèker als ik een salade maak. Ik doe er bijna altijd ook iets van appel of peer doorheen, en dan mogen zij daar de klokhuisjes van opsnoepen, evenals de buitenste bladeren van de sla die ik niet lekker vind (maar zij overduidelijk wel).

  Dit klinkt overigens ook echt heel erg lekker. I looooove geitenkaas over m’n salade (vooral als er dan ook nog een beetje honing overheen gaat)

  • iris

   Oeh ja, rode linzensoep is ook één van mijn favorieten. Heel lekker!

 13. Jamie

  Ik heb geen idee hoe linzen smaken, maar het ziet er goed uit!

 14. Xaviera

  Wat een mooie foto’s! Het ziet en klinkt weer heerlijk dit recept. Volgens mij heb ik nog nooit linzen gegeten, maar het lijkt me erg lekker!

  • iris

   Ah dankjewel! Het is ook echt heel lekker vind ik, en zo makkelijk te verwerken in verschillende gerechten. En dan is het ook nog goedkoop én gezond. Wat wil een mens nog meer? 😉

 15. Saar

  Ik heb nog nooit een linzensalade gegeten, maar nu heb ik geen excuus meer om het niet te proberen. De meeste dingen heb ik wel in huis, dus ik ga vanavond aan de slag! Morgen linzensalade als lunch 😀

 16. Iris

  Ik zou hem met mozzarella maken, geitenkaas is voor mij nog steeds als in een citroen bijten.

 17. Inge

  Monsieur Mango is ook altijd blij als ik salade maak (of in de keuken sta) want dan krijgt hij ook het één en ander te snoepen 🙂
  De salade ziet er heerlijk uit, ik was eigenlijk al door mijn ‘wat-te-doen-met-linzen’ inspiratie heen. Er is dus nog hoop! 🙂

 18. Oh, echt een geweldig recept! Dit ga ik zeker bewaren, want ik weet echt nooit wat ik moet meedoen als lunch én de linzen blijven bij ons thuis altijd liggen, dus dat is handig om restjes op te maken!

 19. Ziet er uit als een heerlijke salade. Als ik thuis werk eet ik ook vaak salade met linzen: gezond en goed vullend. Een aanrader is dan ook linzen, met spinazie/komkommer/rucola, geitenkaas en stukjes appel met een beetje olijfolie erover!

 20. Goedemiddag Iris wat een leuke site !
  als je toch olijfolie gebruikt neem dan onze olijfolie van olijfoliemanolakis
  heerlijke en zachte olijfolie in de breedte te gebruiken bakken salade en met brood
  extra vierge

 21. Pingback: Recept: Salade met gegrilde aubergine en hummusdressing | IKBENIRISNIET

 22. Karolien

  Net gegeten voor de lunch, heel lekker! Had geen geitenkaas dus feta gebruikt, ook heerlijk!