Kookboek: Het nieuwe kliekjesboek

SIRE is onlangs gestart met een nieuwe campagne om voedselverspilling tegen te gaan. Die is helaas hard nodig, want we kopen met z’n allen veel meer eten dan we nodig hebben en daardoor belandt veel eten uiteindelijk in de prullenbak. De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks vijftig kilo voedsel weg. Zo zonde! Ze hebben de website Kliekipedia opgezet voor tips en recepten wat je met kliekjes kunt doen. Puck Kerkhoven wist al wel langer dat je hartstikke culinair kunt doen met kliekjes. In juni vorig jaar bracht ze het Het nieuwe kliekjesboek uit. En omdat kliekjes nu helemaal hot and happening zijn, leek het mij leuk om dit boek te reviewen. Kennen jullie dit boek al?

het nieuwe kliekjesboek

Eten weggooien

Ik voel me altijd zó naar als ik eten moet weggooien. Ik vind dat echt zonde. Gelukkig hoef ik dat het laatste jaar nauwelijks nog te doen. Want sinds we wekelijks boodschappen doen in plaats van dagelijks is ons weekmenu veel beter uitgedacht en komt het niet vaak voor dat we te veel eten in huis hebben gehaald. Ook zijn mijn kookskills er op vooruit gegaan, dus ik ben beter geworden in het afwegen van de goede hoeveelheid ingrediënten die we nodig hebben. En Bunny von D helpt ook mee! Zij vindt het helemaal niet erg als er worteltjes of verse kruiden over zijn, die eet ze graag op. En als er dan toch wat achter blijft (een halve paprika, gekookte rijst, een laagje yoghurt; je kent het wel) maak ik een simpele salade waar ik het meeste in verwerk. Easy! Ja oké, en zo nu en dan vind ik wel een verrotte komkommer achterin de koelkast of een beschimmeld mandarijntje op een willekeurige plek (‘o ja die had ik ook nog!’) want ik ben nu eenmaal niet de meest georganiseerde persoon ter wereld. Dus hoewel het al veel beter gaat dan pakweg een jaar geleden, kan ik nog steeds veel leren. En daar heb ik het Het nieuwe kliekjesboek voor!

kliekjesboek

Tips & tricks

Het nieuwe kliekjesboek is geen standaard kookboek. Het hele boek is gevuld met handige tips om voedselverspilling tegen te gaan. Een goede algemene tip waar ik zelf ook bij zweer is het goed afmeten van ingrediënten. Zorg dat je een goede weegschaal in huis hebt en van die handige maatschepjes. De hoofdstukken zijn ingedeeld op: brood, rijst & pasta, aardappels, groenten & verse kruiden, vlees & vis, kip & ei, fruit & kaas en restjes. Per hoofdstuk vind je eerst een paar ideeën wat je met het ingrediënt kan doen. Bij het hoofdstuk over aardappels vind je bijvoorbeeld ideeën als stamppot, rösti en salade niçoise. Gewoon simpele ideeën die je even snel op kan zoeken als je nog een paar aardappels achterin de kast ziet liggen en geen idee hebt wat je ermee moet. Vervolgens vind je tips & tricks en daarna recepten. Een handige indeling! Zo kan je makkelijk een recept vinden op basis van het ingrediënt dat je over hebt.

het nieuwe kliekjesboek het nieuwe kliekjesboek

Recepten

Over het algemeen review ik voornamelijk vegetarische kookboeken omdat ik daar zelf ook het meeste aan heb. Het nieuwe kliekjesboek is geen vegetarisch kookboek, maar toch heb ik er wel veel aan. De hoofdstukken over vlees, vis, kip en ei kan ik overslaan, maar de rest van de hoofdstukken vind ik erg nuttig. De recepten moet je trouwens niet al te letterlijk nemen, in het voorwoord schrijft Puck dat het idee van dit boek juist is dat je kookt met de dingen die je in huis hebt. De meeste recepten zijn behoorlijk fool proof en daarom kan je ze makkelijk aanpassen aan de dingen uit jouw koelkast en voorraadkast. De recepten zijn lekker simpel, echt van die typische gerechten die je gewoon eens doordeweeks wil maken, denk aan: stamppot, een grote pan soep of een maaltijdsalade. Maar ook enkele verrassende recepten zoals samosa’s, courgettefritters à la Ottolenghi en kousenband met aardappel. Erg leuk!

het nieuwe kliekjesboek het nieuwe kliekjesboek

Het nieuwe kliekjesboek is o.a. hier te koop voor 15 euro. Ook verkrijgbaar als ebook voor 8,99 euro. 

Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar. Lees de disclaimer voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

32 reacties op “Kookboek: Het nieuwe kliekjesboek

 1. Dina schreef:

  Wat goed is dit. Het is zo zonde dat er zoveel eten in de afvalbak terecht komt. Wij gooien eigenlijk vrij weinig weg, dat komt denk ik omdat we altijd maar voor 1 à 2 dagen boodschappen doen. Heel soms hebben we te veel brood, maar dat breng ik dan bij de geitjes in het park.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Aww! Haha zo lief. Ik moet ook vaker naar de kinderboerderij gaan. Dan kan ik daar die vieze kapjes van het brood brengen, die blijven altijd over.

   | Reageer op deze reactie
 2. Inge schreef:

  Wat een handig boek! Heb een paar jaar geleden tijdens mijn bachelor ook aan dit probleem gewerkt. Ergste is dat de meeste mensen het gewoon niet door hebben.

  | Reageer op deze reactie
 3. Olga schreef:

  Thuisthuis hielden we altijd een kliekjesavond als er genoeg van diverse maaltijden over was. Ik heb dus wel eens gekookte aardappels gegeten en daarna een bord bami weggewerkt. Niks mis mee hoor, want ik hou totaal niet van het verspillen van eten.

  | Reageer op deze reactie
 4. Ellen schreef:

  Ik vind dit een fantastisch idee! Als je een foodie bent, vind je meestal wel een manier om die kliekjes op te maken. Maar velen hebben al weinig inspiratie voor het gewone avondeten, dus ik kan me voorstellen dat er dan nog veel meer gewoon wordt weggegooid omdat het niet op tijd werd opgebruikt!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja precies, dat denk ik ook inderdaad! Daar is dit boek perfect voor 😀

   | Reageer op deze reactie
 5. Mariska schreef:

  Wat een goed initiatief dit boek! Ik ben ook begonnen met wekelijks boodschappen doen en het bevalt tot nu toe heel goed. Dit lijkt me dan ook echt een handig boek. Grappig trouwens dat je natuurlijk ook restjes groenten aan je konijntje kunt geven, dat eten mijn katten niet haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Hihi ja leuk hè 😀 Al is ze wel een kritische eter hoor. Veel dingen zijn giftig voor konijntjes, aardappelschillen, ui, bonen, koolsoorten etc etc. Maar gelukkig blijven er wel wat dingen over 😀 Ik ben ook zo blij dat ik het mij heb aangeleerd om wekelijks boodschappen te doen, het scheelt zoveel denkwerk doordeweeks. Heel handig!

   | Reageer op deze reactie
 6. Ester schreef:

  Zullen we als eerst een ander woord voor kliekjes bedenken? Want het klinkt als eten dat is uitgespugd, zo smerig! Sinds ik op mezelf woon heb ik steeds een ander doel gehad:
  A rondkomen (oh wat heb ik een hoop pasta en rijstwafels gegeten toen) en leren koken
  B eigen tassen niet vergeten
  C geen vlees meer weggooien
  D vaker (lekker) vegetarisch eten
  E meer biologisch kopen
  Er zit dus echt wel wat vooruitgang in, maar koken met leftovers hoort er niet bij. Ik heb ook ooit een leftovers scheurkalender gehad, maar ik krijg dat niet voor elkaar. Dan moet ik weer extra boodschappen doen om iets met de leftovers te maken, schiet ook niet op. Net zoals jij zoek ik eerst de recepten uit en koop ik alleen precies wat ik nodig heb. Ik gooi heus weleens iets weg hoor, en ik zit te bedenken of ik aan die 50 kilo per jaar zou komen, maar nee, deze tip voel ik niet zo.

  | Reageer op deze reactie
 7. kelly schreef:

  Ik hou van kliekjes. Kliekjesdag is de lekkerste! Snap al dat weggooien niet. Bewaar zo goed als alles, en komt ook altijd wel weer op. Ook een stuk goedkoper, en je word er lekker creatief van!

  | Reageer op deze reactie
 8. Kirsty schreef:

  Wat een leuk boek lijkt me dit! Ik voel mij ook altijd schuldig als ik eten weg moet gooien, maar soms gebeurd het toch nog wel dat er iets niet meer goed is of dat het gewoon niet op tijd opkomt, ook al halen we één keer per week boodschappen.

  | Reageer op deze reactie
 9. zomersproetje schreef:

  Fijn boek! Gelukkig hebben wij niet vaak left-overs. Als het de ene avond niet is opgegaan vriezen we wat over gebleven is in of eet ik het de volgende dag als lunch of ik maak er weer een andere maaltijd van. Zoooo zonde om iets weg te gooien!! Belangrijk is ook om goed naar de datum te kijken, denk dat er geregeld iets wordt weg gegooid omdat hier niet genoeg op wordt gelet… Iets met de kortst houdbare datum eten we altijd als eerste!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja klopt, goede tip! En andersom ook, niet dingen weggooien die net over de houdbaarheidsdatum zijn maar er nog prima uitzien. Pasta, dingen uit blik of koekjes ofzo bijvoorbeeld!

   | Reageer op deze reactie
 10. Anna schreef:

  Wat goed dat er zo’n boek bestaat! Ik had er nog helemaal niet van gehoord. Het lijkt me een heel handig boek, ik blijf vaak namelijk helaas met left overs zitten.

  | Reageer op deze reactie
 11. Saar schreef:

  Dit lijkt me echt een geweldig handig boek om me nog iets meer te verdiepen in het tegengaan van voedselverspilling. Want ook hier blijft een halve courgette wel eens over na het maken van een lekker recept. En wat doe je daar dan mee?

  Toch eens kijken om het aan te schaffen 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. MS schreef:

   Courgette is een ideaal leftover allemansvriendje. Kun je ook lekker rauw eten in een salade of op je brood, tosti… raspen of met de kaasschaaf 😀

   | Reageer op deze reactie
 12. Danielle schreef:

  Hartstikke handig, toevallig had ik gisteren een kliekjesdag. High five voor een dag geen boodschappen doen!

  | Reageer op deze reactie
 13. Myriam schreef:

  Leuk, ik vind het ook vreselijk om eten weg te moeten gooien… Dus hier vind ik plenty ideeën

  | Reageer op deze reactie
 14. Xaviera schreef:

  Wat een goed idee zo’n boek! Het is echt zo zonde dat de meeste mensen zoveel eten weggooien. Hier blijft ook regelmatig een stuk paprika of komkommer liggen en dat vergeet ik dan vaak waardoor het ook in de afvalbak terecht komt helaas.

  | Reageer op deze reactie
 15. Yvon schreef:

  Leuk om te lezen Iris!
  Naar aanleiding van een comment op je instagramfoto heb ik de docu just eat it gekeken en dat was érg interessant en een echte eye openener.

  Ben benieuwd of je nog minder gaat weggooien nu je dit boek als inspiratie hebt.

  | Reageer op deze reactie
 16. Kim schreef:

  Wat een onwijs handig boek! Ik ben ook een groot voorstander van eten bewaren en echt zo min mogelijk weg gooien. Zo zonde als je beseft dat er veel mensen zijn die geen eten hebben. Ik vries daarom heel veel in.

  Een issue waar ik nu mee kamp: wat maak ik in hemelsnaam met aardperen? Ik heb een onwijs leuke tas gehad met de meest awesome biologische groenten maar ik kook nooit iets met aardperen. Heb jij een tip? 🙂

  | Reageer op deze reactie
 17. Deisy schreef:

  Wat goed dat je mensen bewust maakt van eten weggooien. Ik vind het echt verschrikkelijk als ik zie hoeveel eten er wordt weggegooid, ook omdat je dan pas realiseert hoe verwend wij eigenlijk best wel zijn. Ik heb ook, al doende, geleerd om goede hoeveelheden af te wegen + als ik iets over heb vries ik het in of probeer ik het de volgende dag ergens te eten / doorheen te gooien. Op die manier gooi ik erg weinig weg (behalve een appel die al 2 weken in mijn tas zit haha)… Maar dat boek lijkt mij dan ook echt goed en leuk zeg: heel nieuwsgierig naar geworden. X

  | Reageer op deze reactie
 18. Iris schreef:

  Kliekjes gaan hier nooit weg! Ze gaan in bakjes in de koelkast of vriezer. Soms eet je dan zuurkoolstamppot met andijvieovenschotel en rode bietjes in één, superlekker.

  | Reageer op deze reactie
 19. Hier wordt bijna nooit iets weggegooid buiten een rotte appel of citroen maar het lijkt mij toch wel eens interessant om te lezen. Ik blijf er mij over verbazen dat sommige mensen 50 kg voedsel wegsmijten. Dat is bijna hetzelfde als je geld door het venster smijten.

  | Reageer op deze reactie
 20. Empty the Fridge schreef:

  Ga dat boek toch ook eens in huis halen denk ik. Wat extra inspiratie op vlak van koken met restjes kan nooit geen kwaad :). Wat was je favoriete recept?

  | Reageer op deze reactie
 21. Margriet schreef:

  Van oud brood maak ik meestal tosti’s. Mijn boodschappen doe ik vaak voor een hele week maar ik plan dan wel altijd welke ingrediënten voor twee maaltijden gebruikt kunnen worden. Zoals tomatensaus voor zowel de pizza als voor de spaghetti.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top