Kookboek: Het nieuwe kliekjesboek

SIRE is onlangs gestart met een nieuwe campagne om voedselverspilling tegen te gaan. Die is helaas hard nodig, want we kopen met z’n allen veel meer eten dan we nodig hebben en daardoor belandt veel eten uiteindelijk in de prullenbak. De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks vijftig kilo voedsel weg. Zo zonde! Ze hebben de website Kliekipedia opgezet voor tips en recepten wat je met kliekjes kunt doen. Puck Kerkhoven wist al wel langer dat je hartstikke culinair kunt doen met kliekjes. In juni vorig jaar bracht ze het Het nieuwe kliekjesboek uit. En omdat kliekjes nu helemaal hot and happening zijn, leek het mij leuk om dit boek te reviewen. Kennen jullie dit boek al?

het nieuwe kliekjesboek

Eten weggooien

Ik voel me altijd zó naar als ik eten moet weggooien. Ik vind dat echt zonde. Gelukkig hoef ik dat het laatste jaar nauwelijks nog te doen. Want sinds we wekelijks boodschappen doen in plaats van dagelijks is ons weekmenu veel beter uitgedacht en komt het niet vaak voor dat we te veel eten in huis hebben gehaald. Ook zijn mijn kookskills er op vooruit gegaan, dus ik ben beter geworden in het afwegen van de goede hoeveelheid ingrediënten die we nodig hebben. En Bunny von D helpt ook mee! Zij vindt het helemaal niet erg als er worteltjes of verse kruiden over zijn, die eet ze graag op. En als er dan toch wat achter blijft (een halve paprika, gekookte rijst, een laagje yoghurt; je kent het wel) maak ik een simpele salade waar ik het meeste in verwerk. Easy! Ja oké, en zo nu en dan vind ik wel een verrotte komkommer achterin de koelkast of een beschimmeld mandarijntje op een willekeurige plek (‘o ja die had ik ook nog!’) want ik ben nu eenmaal niet de meest georganiseerde persoon ter wereld. Dus hoewel het al veel beter gaat dan pakweg een jaar geleden, kan ik nog steeds veel leren. En daar heb ik het Het nieuwe kliekjesboek voor!

kliekjesboek

Tips & tricks

Het nieuwe kliekjesboek is geen standaard kookboek. Het hele boek is gevuld met handige tips om voedselverspilling tegen te gaan. Een goede algemene tip waar ik zelf ook bij zweer is het goed afmeten van ingrediënten. Zorg dat je een goede weegschaal in huis hebt en van die handige maatschepjes. De hoofdstukken zijn ingedeeld op: brood, rijst & pasta, aardappels, groenten & verse kruiden, vlees & vis, kip & ei, fruit & kaas en restjes. Per hoofdstuk vind je eerst een paar ideeën wat je met het ingrediënt kan doen. Bij het hoofdstuk over aardappels vind je bijvoorbeeld ideeën als stamppot, rösti en salade niçoise. Gewoon simpele ideeën die je even snel op kan zoeken als je nog een paar aardappels achterin de kast ziet liggen en geen idee hebt wat je ermee moet. Vervolgens vind je tips & tricks en daarna recepten. Een handige indeling! Zo kan je makkelijk een recept vinden op basis van het ingrediënt dat je over hebt.

het nieuwe kliekjesboek het nieuwe kliekjesboek

Recepten

Over het algemeen review ik voornamelijk vegetarische kookboeken omdat ik daar zelf ook het meeste aan heb. Het nieuwe kliekjesboek is geen vegetarisch kookboek, maar toch heb ik er wel veel aan. De hoofdstukken over vlees, vis, kip en ei kan ik overslaan, maar de rest van de hoofdstukken vind ik erg nuttig. De recepten moet je trouwens niet al te letterlijk nemen, in het voorwoord schrijft Puck dat het idee van dit boek juist is dat je kookt met de dingen die je in huis hebt. De meeste recepten zijn behoorlijk fool proof en daarom kan je ze makkelijk aanpassen aan de dingen uit jouw koelkast en voorraadkast. De recepten zijn lekker simpel, echt van die typische gerechten die je gewoon eens doordeweeks wil maken, denk aan: stamppot, een grote pan soep of een maaltijdsalade. Maar ook enkele verrassende recepten zoals samosa’s, courgettefritters à la Ottolenghi en kousenband met aardappel. Erg leuk!

het nieuwe kliekjesboek het nieuwe kliekjesboek

Het nieuwe kliekjesboek is o.a. hier te koop voor 15 euro. Ook verkrijgbaar als ebook voor 8,99 euro. 

Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar. Lees de disclaimer voor meer info.

Back to Top