10x de beste Groene Tips

Vandaag is het Dag van de Duurzaamheid! Tijd om de Groene Tips weer voor de dag te halen, er staan er namelijk al heel wat op mijn blog. Als je op zoek bent naar makkelijke manieren om je leven net een beetje groener te maken, staat hier misschien iets voor je tussen. Dit zijn de 10 Groene Tips die het afgelopen jaar het meest zijn gelezen op mijn blog. Inclusief uitleg hoe ik er nu tegen aan kijk. Want pas ik de Groene Tip zelf nog wel toe?

10 x Groene Tips

wasbare wattenschijfjes

1. Wasbare wattenschijfjes

De populairste Groene Tip allerrrtijden is toch die wel van de wasbare wattenschijfjes. Ik moet zeggen dat ik het zelf ook één van de leukste tips vind, ik gebruik de wattenschijfjes namelijk nog elke dag! Laatst heb ik een update aan de blogpost toegevoegd om te laten zien hoe de wattenschijfjes er nu na een half jaar gebruik uit zien.

vriezer ontdooien tip

2. Vriezer regelmatig ontdooien

Waarom deze zo hoog staat? Het is in ieder geval mijn mìnst favoriete tip. Het is gelijk een goede reminder dat ik mijn mini-vriezer ook wel weer eens mag ontdooien. De staat van mijn vriezer is namelijk niet meer zoals op bovenstaande foto..

Regenton

3. Een regenton in je tuin of op je balkon

Een regenton kreeg ik voor mijn verjaardag! Helaas doe ik er minder mee dan ik in eerste instantie had verwacht. Dat komt doordat ik dit jaar geen moestuintje heb gehad. Ik gebruik het water wel op de plantjes binnen water te geven, maar daar krijg ik nooit zo’n grote ton mee leeg natuurlijk.

Herbruikbare sandwichbags van Keep Leaf en Lunchskins

4. Herbruikbare boterhamzakjes

Valt in dezelfde categorie als de wasbare wattenschijfjes: reuse & reduce. En zeg nu zelf, zo’n boterhamzakje met een print ziet er toch veel leuker uit dan een plastic zakje? Omdat ik zelf bijna nooit meer buitenshuis lunch heb ik één van de zakjes aan mijn moeder gegeven. Zij neemt het mee naar haar werk!

Ecologisch maandverband en tampons

5. Maandverband & tampons van biokatoen

Groene hippiemeisjes zijn lyrisch over menstruatiecups. Het scheelt veel afval en op de lange termijn scheelt het je zelfs geld. Maar wat als zo’n cup niet jouw ding is? Dan is ook qua maandverband en tampons een goed alternatief te vinden gelukkig. In het artikel schrijf ik ook al iets over de cups. In de toekomst wil ik hier nog een aparte Groene Tip over schrijven.

keepcup

6. KeepCup voor je koffie to go

Ook eentje waar ik helaas niets meer mee doe omdat ik niet meer studeer. Ik haal namelijk nooit een koffie ‘to go’. Maar als je dat wel doet, dan zijn de KeepCups ideaal. Ik heb er zelf twee (een kleine en een grote) en gebruik de grote nu veel thuis om uit te drinken. Het zijn gewoon heel fijne en praktische bekers.

douchetimer

7. Korter douchen

De batterij in mijn timer moet vervangen worden. Al heel lang. Nou, gaat lekker met de Groene Tips zo, of niet? Nee, ik heb gelukkig veel geleerd van de timer. Door lang met de timer te hebben gedoucht, douche ik nu namelijk uit mezelf véééle malen korter.

zelf schoonmaakmiddel maken

8. Zelf schoonmaakmiddel maken

Het is dat ik niet vaak schoonmaak, dus hoef ik dit ook niet vaak te maken. Maar dit blijft het beste, goedkoopste en meest effectieve schoonmaakmiddel dat ik ken. Mijn schoonmoeder maakt het ook altijd volgens dit recept! En verder maak ik ook nog veel schoon met azijn, al krijg ik ook weleens schoonmaakmiddel opgestuurd en dan gebruik ik dat toch liever (want dat ruikt lekkerder).

kringloopwinkel het goed

9. Naar de kringloopwinkel

De meeste oude meuk heb ik inmiddels al wel gedoneerd. Tegenwoordig gebruik ik juist Marktplaats weer meer om spullen (die nog wat waard zijn) te verkopen. Ook heb ik goede ervaringen met Jouw Marktkraam. Winkelen in de kringloop doe ik niet veel meer omdat ik juist niet zo veel spullen meer wil hebben. Als ik iets specifieks nodig heb, kijk ik liever eerst op Marktplaats of ik het daar kan vinden. Maar stiekem mis ik het wel hoor, dat kringlopen.

eerlijke bank

10. Overstappen naar een eerlijke bank

Sinds het schrijven van deze Groene Tip zit ik nog steeds bij Triodos en ben hier erg tevreden over. Ik heb er nog nooit gekke dingen mee gehad en de app werkt altijd goed!

Welke Groene Tips kan jij al afvinken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 reacties op “10x de beste Groene Tips

 1. Mariëlle schreef:

  Super leuk artikel! Ik douche van mezelf al super kort dus daar heb ik geen timer voor nodig. Ik spring er in, doe wat ik moet doen (met de kraan uit uiteraard) en dan spring ik er ook zo weer uit. Ik gebruik ook het liefste een broodtrommel in plaats van plastic zakjes en ik gebruik mijn dopper graag. Verder doe ik nog niet aan schoonmaken (ik woon nog thuis), maar ik ga dit zeker weer terug zoeken als ik er wel aan moet geloven! Oh en de laatste, dat wil ik zeker nog eens doen. Maar ik heb nu nog een gratis studentenrekeningetje en gezien ik het niet zo breed heb, doe ik dat even niet!

  | Reageer op deze reactie
 2. Iris schreef:

  Douchen is en blijft bij mij een puntje (zeg maar gerust een groot punt) waar verbetering echt nodig is… Oeps.

  | Reageer op deze reactie
 3. bijsaramsades schreef:

  die herwasbare watteschijfjes vind ik handig.

  Waar kan je deze kopen ?
  Mogen ze gewoon in wasmachine en droogkast ?

  | Reageer op deze reactie
 4. Kirsten schreef:

  Ik heb direct het artikel over de wasbare wattenschijfjes gelezen & de webshop bezocht, maar de verzendkosten voor België zijn jammer genoeg veel (9,95 euro).. Dat doet mij twijfelen..

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ai ja dat is jammer. Er zullen ook vast Belgische webshops zijn die ze verkopen! Of anders kan je ze zelf maken als je een beetje handig bent 😀

   | Reageer op deze reactie
 5. Julia schreef:

  Leuk artikel! Toen je artikel over wasbare wattenschijfjes online kwam, leek me dat echt mega handig. Maar ik heb ze nog steeds niet aangeschaft… Snel kopen! Verder kan ik ook wel wat korter douchen, maar ik hou gewoon zo van douchen! 🙁 Oja en naar aanleiding van je artikel over broodzakjes heb ik een broodtrommel gekocht. Daar past toch wat meer in dan zo’n zakje, want ik eet nogal veel haha!

  | Reageer op deze reactie
 6. Lottes Anekdotes schreef:

  Ik probeer er zoveel mogelijk op te letten dat mijn douches niet te lang duren. Ik geef toe dat ik me er soms nog eens aan laat vangen, maar het lukt steeds beter. Ik gebruik altijd een superleuke brooddoos ipv folie of papier. Die wasbare wattenschijfjes kende ik nog niet, daar ga ik eens wat meer info over opzoeken 🙂

  | Reageer op deze reactie
 7. Madam Elisa schreef:

  Ik kan afvinken *smile*
  1. omdat ik nooit make-up draag 🙂
  2 dit doen wij vaak! Is ook echt nodig bij onze.
  3. wij hebben een pomp op de tuin die water uit de grond haalt, die mag ik dan best afvinken toch 😉
  5 heb ik niet nodig omdat ik uh niet ong word…
  6 ik drink geen koffie, heb wel altijd mijn dopper mee.
  7 kan ik ook we afvinken, echter meneer in huis niet 🙁
  8 deed ik maar uh wij zijn op eco overgestapt omdat de was niet wit bleef met eigen wasmiddel
  9. ik heb heel veel weg gebracht dit jaar (minimaliseren he)

  Ik ben stiekem toch heel erg blij met dit lijstje, en ik maar denken dat wij nog niet zo goed bezig waren.

  | Reageer op deze reactie
 8. Lies schreef:

  Ik vind jou altijd zo’n voorbeeld op dit gebied dus ik ben nu heel fier op mezelf dat ik heel wat dingen ook al doe. Ik heb geen eigen tuin dus die valt af, ik koop nog wasmiddel maar zoveel mogelijk biologisch en ik zit hij een grootbank (waar ik bog nooit had bij stilgestaan). Mooi geslaagd dus.

  | Reageer op deze reactie
 9. Sofie schreef:

  Fijne tips! Ik pas er maar weinig toe. Ik heb wasbaar maandverband. Watten gebruik ik niet, dus niet nodig. De douche time ik niet, maar ik douch maar om de 3 dagen. Een vriezer heb ik niet 🙂 Een regenton heb ik wel en dat gebruik ik om de kipjes drinken te geven.

  | Reageer op deze reactie
 10. H* schreef:

  Fijn om zulke praktische tips te krijgen op deze dag. Eenaantal ervan heb ik het afgelopen half jaar ingevoerd, zoals de koffiebeker en broodzak, de bank en de douchetimer. De baking soda staat klaar om uit te proberen en de wattenschijfjes zijn de stap daarna. En vriezers ontdooien blijft een noodzakelijk kwaad!

  | Reageer op deze reactie
 11. Jessica J. schreef:

  Fan van tampons en inlegkruisjes uit biokatoen! Ik heb er laatst zelfs over geschreven. Die wasbare wattenschijfjes zou ik eens moeten bestuderen. En wij moeten ons vriezertje dringend een keer ontdooien… Onze grote heeft zo’n fancy no-frostsysteem, maar dat kleintje…

  | Reageer op deze reactie
 12. Ayla schreef:

  Oh, schaam, schaam! Ik heb al zo vaak naar je artikel over de watjes gekeken omdat dat me ook top lijkt. Maar ik heb altijd superwaterproof mascara en eyeliner op en ben dan toch bang dat het niet lukt. Dus elke keer twijfel ik weer. Maar Iris, nú ga ik het echt doen! Pinky promise!

  | Reageer op deze reactie
 13. Sanne schreef:

  Super leuk om dit te lezen Iris!
  Die herbruikbare zakjes vind ik ook heel erg leuk. Ik zag ze bij Waar, maar ik gebruik ook bijna nooit boterhamzakjes (meestal doe ik dingen in bakjes). Maar die koffiekop vind ik wel heel tof! Gisteren nog mee in m’n handen gestaan, maar ik vond ‘m voor nu iets te prijzig, haha. Ik wil ook dattie écht niet lekt, weet jij of dat bij deze zo is? En of dat überhaupt kan? Want er zit natuurlijk een warme drank in, en die hitte moet er toch uit. Jij ben in ieder geval wel enthousiast over deze koffiekop, dus dat is goed om te onthouden.
  En ik heb ook een menstruatiecup gekocht, maar ik vond het de vorige keer zo spannend dat ik ‘m nog niet durfde te gebruiken, haha. Straks gaat het fout. Nu is het weer bijna zo ver (leuk, al die details) en ga ik het wel proberen. Want ik wil ‘m wel heel graag gebruiken.
  En overstappen van bank, dat heb ik bijna gedaan. Ik moet gewoon nog iets meer uitzoeken, denk ik. Ik zit nu bij de ING en daar heb ik ook samen met m’n vriend een gezamenlijke rekening. Ik kan mijn persoonlijke rekening wel op een andere bank zetten, maar dit is wel heel praktisch nu. Vandaar dat het nog niet gebeurd is.. Mijn vriend wil namelijk helemaal niet veranderen van bank, naar een groenere bank gaan interesseert hem niet zo heel veel, haha.
  Fijn blogbericht zeg!
  Liefs

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   De Keepcup is echt bedoeld als ‘to go’ beker, dus hij is helaas niet lekvrij, je moet hem echt vasthouden. Als je er eentje wil die je echt los in je tas kan gooien bijvoorbeeld kan je beter kijken naar van die thermos-travelmugs 🙂

   | Reageer op deze reactie
 14. Linda schreef:

  Eeeeh… Ik pak ze er maar even alle tien bij voor mijn – waarschijnlijk – schamele score:
  1. Wasbare wattenschijfjes – ik gebruik geen make-up dus ook geen wattenschijfjes: nog duurzamer, haha!
  2. Vriezer (regelmatig) ontdooien – eeeeh. Zou ik vaker moeten doen :’) Hij staat wel minder koud dan eerst, dat scheelt ook toch?
  3. Een regenton in je tuin of op je balkon – hier heb ik helaas geen ruimte voor op het balkon…
  4. Herbruikbare boterhamzakjes – zou ik heel graag willen! Mijn man vindt het onzin denk ik, dus hier vliegen de plastic zakjes er nog doorheen helaas
  5. Maandverband/tampons van biokatoen – heb ik me eigenlijk nooit druk om gemaakt, oeps :’)
  6. Keepcup voor je koffie to go – ik haal bijna nooit koffie to go, ik kom alleen soms bij Starbucks. Ik wil nog wel een herbruikbare, maar ik denk dat ik ‘m dan vervolgens nooit meer gebruik hahaha.
  7. Korter douchen – zou ik moeten doen!
  8. Zelf schoonmaakmiddel maken – zou ik ook moeten doen …
  9. Naar de kringloopwinkel – doe ik graag! Niet vaak, maar wel graag. Ik breng ook regelmatig spulletjes weg. Ik koop er meestal platen voor mijn platenspeler 🙂
  10. Overstappen naar een eerlijke bank – Ik zit al jaren bij ING en heb eerlijk gezegd niet zo’n behoefte aan overstappen (moet ik me hier nou voor schamen?)

  Oké, wat een faal-score :’)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha nee tuurlijk hoef je je daar niet voor te schamen! Ik denk dat je het al hartstikke goed doet hoor 😀

   | Reageer op deze reactie
 15. Pingback: Zondag surfdag - Coral & Crow
Back to Top