Recept: Marokkaanse stoofpot met linzen & sinaasappel

Imara tipte mij op Twitter dit recept voor een vegetarische Marokkaanse stoofpot. Mjam, dat zag er goed uit. Het eindresultaat was nog beter dan ik had verwacht. Zo veel smaak! Ook Steve, die normaal nu niet echt van linzen en zoete aardappel houdt, vond het goed binnen te houden. Nee, serieus, hij vond het ook heel lekker. Gaat dit maken, mensen! Hieronder vind je het recept voor de Marokkaanse stoofpot hoe ik ‘em maakte.

Marokkaanse stoofpotMarokkaanse stoofpot

Ingrediënten voor de Marokkaanse stoofpot:

Hoeveelheid: twee grote porties

 • 1 eetlepel olie om in te bakken
 • 1 ui
 • 2 grote knoflooktenen
 • 2 theelepels komijn
 • 2 theelepels kurkuma
 • 1/2 theelepel chilivlokken
 • 1/2 theelepel kaneel
 • zwarte peper
 • 400 gram tomatenblokjes uit blik
 • 1 rode paprika
 • 1 gele paprika
 • 150 gram rode linzen
 • 375 gram zoete aardappel, in blokjes
 • 1 sinaasappel
 • 50 gram noten, gehakt (ik gebruikte zelf amandelen, gemixte noten kunnen ook)
 • 1 bosje verse peterselie
 • 2 stengels lenteui, optioneel
 • (ongezoete soja)yoghurt, optioneel

Variatietips: Volgens het originele recept horen er ook nog twee preien in (dat vond ik wel heel veel daarom ging ik voor lenteui) én een blik kikkererwten. Dat laatste was ik vergeten mee te nemen van de super, boe. Ik denk wel dat het gerecht nog lekkerder is als je er kikkererwten aan toevoegt! Voeg ze toe bij stap 4 in dit recept.

Ik maakte het gerecht af met volle yoghurt en za’atar, die combinatie vond ik erg lekker! Voor de vegan variant raad ik sojayoghurt van AH eigen merk aan, die is wat zuurder en minder zoet dan die van andere merken.

Bereiding van de Marokkaanse stoofpot:

 1. Voorbereiding: snipper de ui en snij de knoflook fijn. Snij ook alvast de zoete aardappel en paprika’s in blokjes/stukjes. Ga met een dunschiller over de schil van de sinaasappel en schil er een brede strook van af. Snij deze in dunne sliertjes. Pers de sinaasappel.
 2. Zet een pan op het vuur (ik gebruikte mijn Le Creuset, maar een hapjespan of wokpan werkt ook) en verhit de olie. Bak de ui 10 minuten op laag vuur en voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
 3. Voeg nu de komijn, kurkuma, chilivlokken en kaneel toe en bak 2 minuten mee terwijl je regelmatig roert. Voeg naar smaak wat versgemalen peper toe.
 4. Doe nu de tomatenblokjes, paprika, linzen en zoete aardappel erbij. Roer het sap van de sinaasappel en de sinaasappelschilsliertjes erdoor. Voeg ook de noten toe.
 5. Breng aan de kook, roer zo nu en dan en voeg water toe wanneer je merkt dat het te droog wordt. In totaal kook je het ongeveer 15 – 20 minuten. De zoete aardappel hoort zacht te zijn, maar niet kapot te breken als puree.
 6. Serveer het met de verse peterselie en eventueel in ringetjes gesneden lenteui en een flinke klodder yoghurt.

Marokkaanse stoofpot

Eet smakelijk! Deel je creatie vooral op Instagram met de #ikbenirisniet hashtag, vind ik leuk!

Back to Top