Kookboek: Deliciously Ella

Ella Woordward, beter bekend als Deliciously Ella, is onwijs populair. Haar blog wordt maandelijks meer dan zes miljoen keer bekeken, wow! Ik volg haar blog al een tijdje en vind vooral de kookfilmpjes die ze maakt erg leuk. Ook van haar nieuwste kookboek word ik blij. In Engeland zijn er inmiddels al meer dan 200.000 exemplaren van verkocht en is sinds eind vorig jaar ook verkrijgbaar in het Nederlands, yay! Ik kon niet wachten om het te reviewen, toch wilde ik er even goed de tijd voor nemen, zodat ik er een uitgebreide review over kon schrijven. Zit je er klaar voor?

deliciously ella

Gezond en makkelijk

Ella kreeg in 2011 te horen dat ze POTS had, een ziekte waardoor ze chronisch vermoeid raakte. Dit liet haar beseffen dat ze écht gezonder moest gaan eten. Voor haar ziekte at ze vooral veel suiker en maar weinig groenten en fruit. Als je nu op haar blog rond klikt kan je je dit nauwelijks voorstellen. Tegenwoordig eet ze namelijk zo goed als veganistisch (ze gebruikt wel honing in haar recepten), glutenvrij en suikervrij. “Ik veranderde mijn eetpatroon en dat veranderde mijn leven. Ik ontdekte dat heerlijk, gezond eten niet eentonig of tijdrovend hoeft te zijn, en dat planten echt een voedende, helende kracht hebben” schrijft ze. Nu moet ik zeggen dat ik zelf niet per se iets heb met dat héle supergezonde, maar gezonde makkelijke recepten zijn wel altijd mijn favoriet. En daarvoor ben je bij Deliciously Ella aan het goede adres! Ze laat zien dat je niet uren in de keuken hoeft te staan of ingewikkelde kooktechnieken moet kennen. Gisteren deelde ik al een recept uit het kookboek met je. Zoals je kon zien kostte het wat voorbereiding, zo moeten de cashewnoten vier uur weken, maar ingewikkeld om te maken was het in ieder geval niet. Ook de warme wilderijstsalade vind ik een aanrader, de ingrediëntenlijst telt slechts 9 ingrediënten en ik had al snel een makkelijke en smaakvolle lunch in elkaar geflanst. En toch zijn het recepten waar ik zelf niet zo snel op zou komen. Leuk!

deliciously ella

deliciously ella

Deliciously Ella

Ella’s kookboek heeft een handig formaat, niet te groot maar wel lekker dik en door de harde kaft een luxe uitstraling. Het grootste pluspunt vind ik de vormgeving, die is vrolijk en fris, maar niet te druk. Precies goed. Het kookboek bestaat uit 256 pagina’s en bevat meer dan 100 natuurlijke, plantaardige, zuivel- en glutenvrije recepten. De hoofdstukken zijn ingedeeld op type ingrediënt: granen, noten en zaden, bonen en peulvruchten, groenten, fruit en een hoofdstuk met smoothies en sappen. Als nuchtere tukker vind ik dat Ella soms wel eens doorslaat in al dat gezonde eten. Zelfs haar brownies zijn gemaakt van zoete aardappel en dadels. En van risotto (mijn lievelings!) met boekweit en kokosmelk (oh huh..) gaan mijn nekharen overeind staan. Maar ze zal niet preken dat je net zo als haar moet gaan eten. Dat is ook niet haar doel, ze wil je enkel enthousiast maken om meer plantaardig te eten en dat is natuurlijk nooit verkeerd. Ik vind haar gezonde recepten juist erg inspirerend en eet ze graag, ook als ik die middag nog een bak niet-zo-suikervrije donuts heb weggewerkt. En dat màg ook gewoon. In het voorwoord vertelt ze: “Doe het op een manier die bij jou past, gooi gerust kaas op je gepofte zoete aardappel, of zalm door je quinoa, of wat yoghurt in je smoothie of melk in je thee – geen probleem. Zolang jij van je planten smult, ben ik gelukkig!”. Juist hierdoor vind ik het leuk om Deliciously Ella online te volgen en blijf ik haar recepten proberen, ze houdt het laagdrempelig en vrolijk.

deliciously elladeliciously ella

Inhoud

Het boek start met het persoonlijke verhaal van Ella. Ze vertelt over hoe ze altijd heeft gegeten, hoe ze ziek werd en hoe ze subiet het licht zag om haar eetpatroon te veranderen. Het klinkt bijna als een Amerikaanse infomercial, maar ze zweert erbij: nog geen twee jaar later was ze van al haar medicijnen af en voelde ze zich genezen. Mocht je je hier gelijk door geïnspireerd voelen om ook gezonder te gaan eten, volgt er gelijk een hoofdstuk met meer informatie hoe je dat het beste kan aanpakken. Namelijk met een goed gevulde voorraadkast! Ella geeft een overzicht van basisingrediënten die handig zijn om altijd in huis te hebben zodat je onder alle omstandigheden iets lekkers kunt klaarmaken. Denk aan ingrediënten als appelciderazijn, kokosmelk, granen, noten en tamari (glutenvrije sojasaus). Er volgen enkele basisrecepten voor zelfgemaakte zoutmix, appelmoes en zuivelvrije melk. Vervolgens komen alle recepten aan bod. Elk hoofdstuk begint met uitleg over de belangrijkste ingrediënten van dat hoofdstuk. De recepten hebben bijna allemaal een mooie foto, pluspunt! Ella sluit af met een hoofdstuk getiteld “Leven volgens Deliciously Ella in de praktijk”, hier vind je enkele menu-suggesties en ideeën voor een brunch, picknick of meidenavond. Ook vind je achterin het boek de antwoorden op veelgestelde vragen en een overzichtelijk register.

deliciously ella deliciously ella deliciously ellamexicaanse quinoa

Recepten

De recepten ogen inderdaad vrij simpel. Wel is het vaak een hele uitdaging om een recept te vinden dat Steve en ik allebei willen eten.. Veel recepten bevatten peulvruchten, granen of andere ‘rare hippie’ ingrediënten (volgens Steve, ik vind het hippie-gehalte van dat soort ingrediënten wel meevallen). Ik houd daar wel van, maar ik kan me voorstellen dat dat voor sommige mensen net een tikkeltje té gezond is. Mocht je er over twijfelen of de recepten je liggen, dan kan ik het zeker aanraden om de gelijknamige blog door te scrollen, dan krijg je een idee van Deliciously Ella’s recepten en stijl van koken. Een voorproefje vond je ook gisteren al op mijn blog, toen ik het recept voor de Mexicaanse quinoa deelde. Ik maak dus vooral veel gebruik van het kookboek ter inspiratie als ik een lunch voor mijzelf maak, zodat ik Steve niet hoef te vervelen met linzen, noten en boekweit. Het is niet een kookboek waar ik elke dag uit zou koken, maar ik vind het ideaal om met dit kookboek doordeweeks eens iets makkelijks en gezonds aan mijn menu toe te voegen.

Deliciously Ella is o.a. hier te koop voor 20 euro.
Ook verkrijgbaar als eBook voor 12,99 euro.

deliciously ella

Deze review is geschreven aan de hand van een recensie-exemplaar dat ik heb gekregen
en bevat affiliatelinks. Lees mijn disclaimer voor meer info.

Back to Top