Groene tip #15: Seizoensgroenten

..en fruit! Maar ik ben niet zo’n fruiteter dus daarom alleen de groenten in de spotlight vandaag. Als ik iets moeilijk vind aan ‘groen doen’ dan is het wel om seizoensgroenten te eten. Ik heb het idee dat je in de winter dan elke dag kool, wortel en aardappel moet eten tot het je neus uitkomt. Ik houd veel te veel van eten om mij tot die enkele lokale wintergroenten te beperken. Omdat ik verder niet zo’n goed inzicht heb in welke groenten ‘oké’ en welke ‘fout’ zijn, was ik opzoek naar meer informatie en kwam ik zodoende de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal tegen. En die is een stuk optimistischer over wat je allemaal nog mag eten als je het milieu belangrijk vindt. Pfiew!

seizoensgroenten

Wat is het?

In de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal kan je opzoeken welke milieuklasse bepaalde groente- en fruitsoorten krijgen op basis van herkomst en seizoen. De milieuklasse kan dus voor dezelfde groente van maand tot maand verschillen. De A-klasse is het meest milieuvriendelijk, groenten die van de Nederlandse akkers komen krijgen dit label. Tevens producten van Europese landen die via de weg hier zijn gekomen krijgen. Maar ook producten die per schip naar Nederland zijn gekomen, deze manier van transport is namelijk relatief milieuvriendelijk in tegenstelling tot producten die ons land binnenkomen per vliegtuig. Wat een meevaller, ik eet namelijk best veel zoete aardappels en ik dacht dat dat méga milieuonvriendelijk was omdat ze helemaal vanuit de V.S. komen. Maar dat valt juist reuze mee omdat dit op de akkers geteeld is en per schip hier is binnengekomen. Yes! In de kalender kan je ook zien dat als je in februari per se sperziebonen wil eten, je deze het beste kunt kiezen met als herkomstland Marokko of Spanje (B) en niet de boontjes uit Senegal (C), Egypte (D) of Kenia (E). En fruit dat je in de winter beter helemaal kan overslaan zijn bijvoorbeeld frambozen of aardbeien. Helaas kan je niet altijd alle producten vinden in de kalender, maar het is handig om een beetje een beeld te krijgen bij wat oké is en wat niet, vind ik. Meer informatie over wat de milieuklassen precies betekenen vind je hier.

Waarom?

Het allerallerallerbeste qua milieu is natuurlijk om àllltijd biologisch, seizoensgebonden en lokaal te eten, en dan het liefst uit je eigen moestuin. Maar we zijn niet allemaal supermensen die dat 100% van de tijd doen (ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik in ieder geval niet). Dat betekent natuurlijk ook niet dat je er verder helemaal niet meer op hoeft te letten, want dat is weer een ander uiterste. Voordat groenten in de winkel terecht komt wordt het vervoerd en vaak verpakt. Dat wordt meestal gedaan met energie die is opgewekt uit fossiele brandstoffen. En zoals je hebt kunnen lezen in Groene Tip #13 zorgt dat voor broeikasgassen. In de supermarkt kan je gewoon alle groenten vinden die je zou willen eten, ook als deze niet in het seizoen zijn (wat zijn we toch eigenlijk verwend hè?). Daardoor is het lastig om te zien welke producten milieuvriendelijk zijn en welke niet als je daar niet zo veel mee bezig bent. En hiervoor kan je dus die kalender raadplegen!

Hoe dan?

Ik heb deze week een groentetas besteld via Ekoplaza. Deze tas is gevuld met biologische seizoensgroenten, elke week zit er iets anders in. Ik vind dat superleuk, want zo ontdek ik groenten die ik normaal niet zelf zou kopen (rode kool bijvoorbeeld) en het is lekker makkelijk. Ik denk dat ik hier uiteindelijk een abonnement op ga nemen. Aanbieders van dit soort groentetassen zijn bijvoorbeeld Proef Vitatas en Odin, op hun websites kan je zien of er een afhaalpunt bij jou in de buurt zit. Tip van een lezer: in veel plaatsen kan je ook kiezen voor een lokale groentetas van een boerderij of landgoedtuinderij in de buurt. Veel verser kan haast niet. Tip van een andere lezer: in Enschede en omstreken is dat bijvoorbeeld De Witte Raaf.

Voor meer informatie over seizoensgroenten en handige lijstjes en recepten is het boek BioBudget erg handig. Daar zie je ook een foto van bovenaan deze blogpost. Dat is sowieso een leuk boek om te hebben trouwens, ik blader er nog vaak door en er staan handige weetjes en makkelijke recepten in. Ik heb deze week ook het duurzame kookboek Puur Natuurlijk Koken ontvangen (een review hiervan volgt nog), dit is tevens gebaseerd op eten volgens de seizoenen.

En de kalender van Milieu Centraal is natuurlijk een goed naslagwerk. Je zoekt het product op, kijkt uit welk land het komt en zo kan je het milieulabel zien. A is goed, B is oké, maar groenten en fruit met een C, D of E-label kan je beter laten liggen. Ze hebben ook een app voor Android en Apple. Weet jij nog meer tips? Laat het weten in de comments!

  • Moeilijkheidsgraad: 4/10 (veel uitzoekwerk in het begin)
  • Kosten: Seizoensgroenten zijn over het algemeen goedkoper dan ingevlogen groenten uit Verweggistan.
Back to Top