Wat ‘groen doen’ voor mij betekent

Het komt nauwelijks voor hoor, maar soms schrik ik een beetje van berichten die ik zo nu en dan van groene superhelden krijg. Want laten we dit maar meteen even duidelijk maken: ik ben geen groene superheld. Alleen soms word ik wel op die manier gezien en wordt het gek gevonden dat ik iets doe wat niet bij dat beeld past. Mensen denken graag in hokjes, dat snap ik als psychologiestudente maar al te goed. Dus vandaag een stukje over wat groen leven voor mij persoonlijk betekent.

Ik vind het belangrijk om op een milieuvriendelijke manier te leven en mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Maar het is voor mij geen doel op zich. Want wat ik nòg belangrijker vind is om op een leuke, fijne en comfortabele manier te leven. Natuurlijk, ik wil best hier en daar wat inleveren, hoor. Ik eet geen vlees en vis, ik probeer veel plantaardig te eten en ik neem de moeite om afval te scheiden. Dat is voor mij niet meer dan normaal. Omdat ik vaak blog over milieuvriendelijke onderwerpen vind ik het leuk om op de hoogte te blijven van de trends op ecologisch gebied. En ik ontdek graag nieuwe milieuvriendelijke tips om zelf uit te voeren die ik dan weer met jullie kan delen. Het is iets dat altijd in mijn achterhoofd zit. Zo maak ik mijn dagelijkse leven steeds een beetje groener zonder dat het mij heel veel moeite kost. En ik hoop natuurlijk ook dat de mensen die meelezen over mijn persoonlijke groene zoektocht soms misschien een beetje geïnspireerd raken.

Maar laten we eerlijk zijn, het maakt mij echt geen reet uit of de aardbol over honderd jaar volledig overstroomd waardoor de gehele mensheid wegvaagt. Ik was toch niet van plan om nageslacht te produceren. En onze aardbol wordt er waarschijnlijk alleen maar beter van als er geen mensen meer op rondhobbelen die van alles stuk maken. Ik zou alleen voor mijn eigen gemoedsrust liever niet bij dat groepje mensen horen dat van alles stuk maakt. Misschien maakt het mij daarom ook niet zoveel uit als mensen vlees eten, zolang ik dat maar niet hoef te doen. Het komt er dus eigenlijk op neer dat ik een hele egocentrische wereldverbeteraar ben. Zolang ik mij er goed bij voel vind ik het oké. Ik kan prima een vegetariër zijn die leren schoenen draagt. Net als dat toen ik nog jonger was ik mijzelf prima een vegetariër kon noemen terwijl ik nog wel vis at. Uiteindelijk voelde dat toch niet goed meer en ben ik daarmee gestopt. Zo gaan die dingen. Wie weet hoe mijn leven er over 10 jaar uitziet, misschien woon ik dan wel in een hutje op de hei en eet ik volledig plantaardig. Het kan maar zo! Maar nee, ik voel dus niet de behoefte om met mijn hele hebben en houwen alles perfect te doen en de wereld van haar ondergang te redden. Want waar het uiteindelijk om draait is dat ik aan het eind van de dag met een goed gevoel mijn bed in stap. Met als bijkomend voordeel dat ik de wereld misschien 0,0000000000000000000000000001% minder-stuk heb gemaakt.

Omdat milieuvriendelijk leven voor iedereen wat anders kan betekenen is mijn vraag aan jullie: wat betekent groen doen voor jou? Dat kan van korter douchen om geld te besparen tot meedoen aan protestacties zijn. En weet je, het één of het ander zorgt er niet voor dat je een beter (of slechter) mens bent, vind ik. Misschien ben ik naïef, maar ik denk echt dat ieder mens altijd het goede probeert te doen. En dat was mijn bijdrage aan een beetje hippie-positiviteit voor deze dag. Fijne dag!

Back to Top