Recept: Hasselback zoete aardappel

Ik leef nog hoor! Oh man, wat was ik druk de afgelopen dagen. Mijn hoofd tolde van alle naderende deadlines op blog- en studiegebied. Gelukkig zie ik door de bomen het bos weer en kan ik een korte blogpost schrijven voor vandaag. Afgelopen zaterdag gaf ik een etentje, een groot succes was het trouwens, heel leuk. We aten bij het hoofdgerecht gevulde zoete aardappels. We hadden flink inkopen gedaan dus er waren nog een paar zoete aardappels over. Op Pinterest zag ik mooie plaatjes van ‘hasselback sweet potato’s’ dus daar ben ik direct mee aan de slag gegaan toen ik gisteren een groot deel van mijn scriptie af had. Ik had zoveel honger dat ik snel een paar fotootjes met mijn telefoon maakte en meteen begon te eten. Lekker! Zo lekker dat ik dit simpele recept in de spotlight wil zetten vandaag. Maar helaas zonder de Pinterest-waardige foto’s.

hasselback zoete aardappel

Ingrediënten voor 1 hasselback aardappel:

 • 1 zoete aardappel / bataat
 • tijm
 • zeezout
 • olijfolie

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
 2. Was de zoete aardappel goed schoon, ik doe dit in water met een borsteltje (zo een die je ook gebruikt om paddestoelen schoon te borstelen).
 3. Snij aan de onderkant een heel klein stuk eraf zodat de aardappel stabiel op de snijplank staat. Anders rolt het ding alle kanten op en probeer er dan nog maar zulke dunne plakjes in te snijden!
 4. Snij nu dunne plakjes maar net niet helemaal tot de onderkant. Dit werkt het beste met een superscherp koksmes en twee chopsticks die je langs de zijkanten van de aardappel legt. Zo kan je niet te ver door snijden. (Zoals op deze bovenste foto.)
 5. Verdeel nu de blaadjes tijm tussen de plakjes hier en daar. En ook wat zeezout. Besprenkel vervolgens met olijfolie en zet in een ovenschaal (ik gebruikte een brownieblik).
 6. De aardappel moet ongeveer 45 – 55 minuten in de oven bakken. Als je er makkelijk in kan prikken met een vork is de aardappel gaar.

Dit is een hele simpele versie om een zoete aardappel te bereiden. Leuk als bijgerecht! Wil je er iets specialers van maken dan is mijn tip om op Pinterest te zoeken naar ‘hasselback potato’ en je krijgt de mooiste creaties te zien. Eet smakelijk!

Bron recept: ik heb dankbaar gebruikt gemaakt van dit recept van The Kitchn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

33 reacties op “Recept: Hasselback zoete aardappel

 1. Ruth schreef:

  Je bent dus al een eindje op weg met je scriptie? Goed bezig hoor! Handige tip van die chopsticks trouwens, ik heb dit al eens met met normale aardappelen geprobeerd maar soms sneed ik te ver door en lag m’n aardappel dus in tweeen :-p

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Het schiet op! Ik denk dat ik nu bijna op de helft ben. Het gedeelte van de inleiding en methode is zo goed als af 😀

   | Reageer op deze reactie
 2. Femke schreef:

  Dit is echt totally Pinterestwaardig hoor! Waar vind je van die mooie langwerpige aardappels? Als ik ze koopt zien ze er meestal meer uit als een gezwel :’)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha! Ik vind zo’n bolle aardappel juist mooier dan een langwerpige. Maar ik denk dat je gewoon geluk moet hebben. Ik koop meestal zo’n zak bij AH en daar zitten ze in alle soorten en maten in 😉

   | Reageer op deze reactie
  2. Kelly schreef:

   De Aldi heeft altijd langwerpige! Daar zitten ongeveer 5/6 zoete aardappelen in ^_^

   | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Dank dank! 😀 Ik hoop dat ik nu weer wat meer tijd krijg om te bloggen. Al heb ik nog steeds wel een paar killer-deadlines staan, iehhh!

   | Reageer op deze reactie
 3. Saar schreef:

  Aangezien ik graag zoete aardappel eet, lijkt dit recept me ook weer heerlijk!

  | Reageer op deze reactie
 4. Bente schreef:

  Wat een super handige tip, die van de chop sticks! Die kende ik nog niet. Makkelijk maar lijkt me super lekker 🙂

  | Reageer op deze reactie
 5. Sytse schreef:

  <3 zoete aardappel! Ik heb het eens gemaakt uit de oven met kruiden en ui en de hele rataplan. Was echt heerlijk!! Zoete-aardappel-zuurkool-stamppot is ook echt een aanrader!!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh jammmie, ik houd van zuurkool én van zoete aardappel, maar als combinatie heb ik het nog nooit gehad. Goede tip!

   | Reageer op deze reactie
 6. Laura schreef:

  Ohhh wij moeten toch echt een keer een over of combi magnetron krijgen, dit wil ik uitproberen!

  | Reageer op deze reactie
 7. Deirdre schreef:

  Ziet er echt heerlijk uit! Ik ga ‘m zeker een keer proberen, zoete aardappels zijn zo lekker 🙂

  | Reageer op deze reactie
 8. iooon schreef:

  Dit staat al zo lang in mijn pinterest. En op mijn telefoon. En opgeslagen bij 9gag. En nog altijd niet gemaakt… (n00b)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   En het is zo makkelijk en snel om te maken! Nouja, het moet wel even in de oven, maar verder ben je er niet zo druk mee 😀

   | Reageer op deze reactie
 9. Iris schreef:

  Je maakt echt mooie etensfoto’s (oké, food photo’s klinkt toch beter)! Ik krijg altijd wel trek.

  | Reageer op deze reactie
 10. Nathalie schreef:

  Ziet er heerlijk uit. Ik heb dit weekend je gevulde zoete aardappel-recept gebruikt en het was een groot succes. Iedereen vond het overheerlijk en ik heb het zelfs zaterdag én zondag gemaakt, ha! Haal altijd zoveel inspiratie bij jou vandaan.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat superleuk om te horen zeg! 😀 Ik heb het toevallig afgelopen weekend op een etentje voor familie geserveerd. Ze had allemaal nog nooit zoete aardappel gehad maar ze vonden het superlekker. Blijkbaar is het een gerecht dat goed in de smaak valt!

   | Reageer op deze reactie
   1. Nathalie schreef:

    Ja, idem hier. Mama was zelfs een beetje wantrouwig toen ik haar zoete aardappel serveerde maar nu wil ze dit vaker eten. Echt een groot succes dat receptje van jou!

    | Reageer op deze reactie
 11. Femke schreef:

  Dit klinkt zó lekker! Wat wordt er eigenlijk niet beter van korrels zeezout? Die tip met eetstokjes is echt super handig trouwens! (Ik verpruts altijd alles wat ik enigszins netjes en precies moet doen, haha)

  | Reageer op deze reactie
 12. Marlijn schreef:

  Vandaag nog gegeten, toevallig. Ik gebruik alleen nooit olie, vind het juist wel lekker als ze een beetje ‘uitgedroogd’ zijn. Heel veel succes met je scriptie 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat leuk, en ook meteen een beetje gezonder! Ik vind het zelf juist wel lekker met olie. Het liefst doe ik er nog allemaal plakjes boter ofzo tussen, maar dat leek me niet zo verstandig haha.

   | Reageer op deze reactie
 13. laura schreef:

  Ik ben dol op zoete aardappels en dit lijkt me heerlijk! Goede tip!
  En succes verder met je scriptie 😀

  | Reageer op deze reactie
 14. Mies schreef:

  Lekker en simpel. Je hebt me hoor, Iris! Ik vind je foto trouwens ontzettend Pinterest-waardig. En anders maakt die ultieme tip van de chopsticks dat wel goed (al is dat niet nodig, want hij blijft Pinterest-waardig). Succes nog met je scriptie!

  | Reageer op deze reactie
  1. Mies schreef:

   P.S. Je blogklokje is niet een uurtje mee naar voren gegaan. Ik dacht even dat het nog heel vroeg op de avond was, maar het is nu toch echt al half 11 🙁

   | Reageer op deze reactie
   1. iris schreef:

    Goed dat je het zegt! Als het goed is loopt ‘ie nu weer goed. Test 1 2 3.. 😉

    Update: Jaaa!

    | Reageer op deze reactie
 15. Rianne schreef:

  Oeh ik krijg hier echt trek van, ziet er superlekker uit! Handige tip over de chopsticks! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 16. Olga schreef:

  WAT SLIM van die chopsticks! Dat soort dingen verzin ik echt niet, haha. Een Hasselback anything staat al eeuwen op mijn to Cook lijstje, moet ik écht eens gaan doen!

  | Reageer op deze reactie
Back to Top