Recept: Hasselback zoete aardappel

Ik leef nog hoor! Oh man, wat was ik druk de afgelopen dagen. Mijn hoofd tolde van alle naderende deadlines op blog- en studiegebied. Gelukkig zie ik door de bomen het bos weer en kan ik een korte blogpost schrijven voor vandaag. Afgelopen zaterdag gaf ik een etentje, een groot succes was het trouwens, heel leuk. We aten bij het hoofdgerecht gevulde zoete aardappels. We hadden flink inkopen gedaan dus er waren nog een paar zoete aardappels over. Op Pinterest zag ik mooie plaatjes van ‘hasselback sweet potato’s’ dus daar ben ik direct mee aan de slag gegaan toen ik gisteren een groot deel van mijn scriptie af had. Ik had zoveel honger dat ik snel een paar fotootjes met mijn telefoon maakte en meteen begon te eten. Lekker! Zo lekker dat ik dit simpele recept in de spotlight wil zetten vandaag. Maar helaas zonder de Pinterest-waardige foto’s.

hasselback zoete aardappel

Ingrediënten voor 1 hasselback aardappel:

  • 1 zoete aardappel / bataat
  • tijm
  • zeezout
  • olijfolie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Was de zoete aardappel goed schoon, ik doe dit in water met een borsteltje (zo een die je ook gebruikt om paddestoelen schoon te borstelen).
  3. Snij aan de onderkant een heel klein stuk eraf zodat de aardappel stabiel op de snijplank staat. Anders rolt het ding alle kanten op en probeer er dan nog maar zulke dunne plakjes in te snijden!
  4. Snij nu dunne plakjes maar net niet helemaal tot de onderkant. Dit werkt het beste met een superscherp koksmes en twee chopsticks die je langs de zijkanten van de aardappel legt. Zo kan je niet te ver door snijden. (Zoals op deze bovenste foto.)
  5. Verdeel nu de blaadjes tijm tussen de plakjes hier en daar. En ook wat zeezout. Besprenkel vervolgens met olijfolie en zet in een ovenschaal (ik gebruikte een brownieblik).
  6. De aardappel moet ongeveer 45 – 55 minuten in de oven bakken. Als je er makkelijk in kan prikken met een vork is de aardappel gaar.

Dit is een hele simpele versie om een zoete aardappel te bereiden. Leuk als bijgerecht! Wil je er iets specialers van maken dan is mijn tip om op Pinterest te zoeken naar ‘hasselback potato’ en je krijgt de mooiste creaties te zien. Eet smakelijk!

Bron recept: ik heb dankbaar gebruikt gemaakt van dit recept van The Kitchn.

Back to Top