Kookboek: Veggie burgers, balletjes en broodbeleg
Ik val maar meteen met de deur in huis: dit kookboek is leuk! Als je mij op Instagram volgt, weet je vast dat het hier in huis elke dinsdag veggieburger-dag is. Meestal maak ik dan deze vegaburgers. Ik vind het maar lastig om echt te varieren qua burgers. Want het is belangrijk dat ze een goede textuur hebben, niet uit elkaar vallen, niet te droog zijn én dat ze lekker smaakvol zijn. De auteurs van Veggie burgers, balletjes en broodbeleg snappen dat en hebben een fantastisch kookboek samengesteld met makkelijke maar originele recepten voor.. nouja de titel zegt het al: veggie burgers, balletjes en broodbeleg.
Vegetarisch, veganistisch en glutenvrij
Het eerste wat mij opviel is dat het kookboek erg overzichtelijk is. Het boek bevat drie hoofdstukken: het eerste hoofdstuk bevat 25 recepten voor vegetarische burgers, het tweede hoofdstuk telt 19 recepten voor vegetarische balletjes en in het laatste hoofdstuk vind je meer dan 50 recepten voor vegetarisch broodbeleg. Per recept vind je een mooie foto op de linker bladzijde, een korte inleiding en handige symbolen om in één oogopslag te zien met wat voor een recept je te maken hebt. Zo staat er een groen V’tje bij alle recepten die veganistisch zijn (dat zijn er best veel overigens) en een geel V’tje als je het recept makkelijk kan aanpassen naar een vegan variant. Ook wordt bij elk recept aangegeven of het recept glutenvrij is of dat er een glutenvrije variant van het recept mogelijk is. Vaak staat er bij de recepten een serveersuggestie om er een volledig hoofdgerecht van te maken en enkele recepten zijn van zichzelf al een complete avondmaaltijd. Ideaal!
Originele recepten
Ik kom zelf vaak niet veel verder dan een simpele bonenburger als ik vegaburgers maak. Er is echt een wereld voor mij open gegaan door al deze lekkere recepten. Je kan werkelijk van alles vegaburgers maken! Alleen is het vaak de truc om ze lekker stevig te krijgen zonder dat ze in stukjes uit elkaar vallen. Dat vind ik nog wel eens lastig. Gelukkig hebben Miki Duerick en Kristin Leybaert, de auteurs van het kookboek, daar goede oplossingen voor gevonden. Door bijvoorbeeld bloem (of een ander soort meel) te gebruiken als bindmiddel, en door noten of zaden te gebruiken voor een stevige bite. De meeste recepten zijn te maken met ingrediënten die makkelijk te verkrijgen zijn bij de supermarkt om de hoek. Maar voor sommige ingrediënten moet je toch een bezoekje brengen aan de natuurwinkel (bijvoorbeeld voor sojabrokken, kikkererwtenmeel of gerookte tempeh). Naast de burgers vind ik het hoofdstuk over broodbeleg geweldig. Want ik eet graag brood, maar qua vegetarisch beleg vind ik het nog wel eens lastig te variëren.
Getest!
Ik vind het onwijs leuk om recepten te testen uit nieuwe kookboeken zodat ik er een leuke review over kan schrijven. Vaak is het dan eerst even zoeken wat mij het leukst en lekkerst lijkt om te maken. Bij dit kookboek was dat helemaal niet moeilijk; tijdens het bladeren kwam ik direct tientallen recepten tegen die ik het liefst meteen wilde maken. Tot nu toe heb ik de onderstaande gerechten uit het kookboek gemaakt. En ze zijn stuk voor stuk aanraders!
Makkelijk en snel
Als jij de droge groenteburgers van de supermarkt ook meer dan zat bent, dan is dit kookboek ideaal voor jou. Je hoeft echt geen ster in koken te zijn om een succes van deze recepten te maken. Ook als je maar weinig tijd hebt, is dit kookboek perfect. Geen enkele burger uit dit boek kost meer dan een half uur werk. Wat wel handig is om in huis te hebben, qua keukenapparatuur om de recepten te maken, is een goede staafmixer en een hakmolentje. Nog mooier is natuurlijk een keukenmachine waarmee je kan malen en raspen.
Veggie burgers, balletjes en broodbeleg is o.a. hier te koop voor 19,99 euro.
Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar. Lees de disclaimer voor meer info.