Recept: Zuurkoolschotel

Hallo, ben ik weer! Oh, wat vind ik het toch vervelend als ik druk met mijn studie bezig moet en daardoor mijn blog op een laag pitje moet zetten. Niet omdat ik mij verplicht voel elke dag iets te plaatsen, maar omdat ik het gewoon zo leuk vind om voor 100% met mijn blog bezig te zijn. Nieuwe ideeën bedenken, in de keuken staan, mooie eetfoto’s maken, mijn blog leren te verbeteren.. Maar dat diploma moet ook een keer gehaald worden. Gelukkig komt dat steeds dichterbij en ik kijk enorm uit naar de zomervakantie. Nog heel even! Afgelopen week was ik bijna non-stop bezig met een verslag van meer dan zevenduizend woorden. Ellende. Maar ook als ik druk ben, vind ik het wel belangrijk om de tijd te nemen om lekker en goed te eten. Ik kan op een drukke dag écht vanaf ’s ochtends al uitkijken naar het avondeten. Dat was afgelopen week ook het geval toen ik wist dat ik deze zuurkoolschotel op tafel zou zetten:

Recept: Zuurkoolschotel met zoete aardappel en vegetarische speckjes

Zuurkoolschotel

Hoewel veel mensen zuurkool met de winter associeren, kan ik zuurkool het hele jaar dooreten. Ik vind het zo lekker! Door dit recept van Uit Pauline’s Keuken kwam ik op het idee om een zuurkoolschotel met zoete aardappel te maken. Met het recept van Lisette Kreischer in mijn achterhoofd maakte ik de zuurkool met een uitje en gerookt paprikapoeder. Voor een krokant korstje mengde ik paneermeel met olijfolie, tijm, peper en zout, net zoals in dit recept van Food Tube werd gedaan. Het is dus een beetje een van-alles-en-nog-wat-gerecht. Mèt vegetarische speckjes van De Vegetarische Slager. Dat maakte het helemaal af. Lekker!

Ingrediënten voor 2 – 4 personen:

 • 1 kg zoete aardappels
 • 500 gram zuurkool
 • 1 ui
 • 1/2 el gerookt paprikapoeder
 • 1 bakje (150g) gerookte speckjes
 • 1 klontje boter
 • tijm
 • peper & zout
 • paneermeel
 • olijfolie

Bereiding:

 1. Schil de zoete aardappels, snij ze in grove stukken en kook ze in een laagje water voor ongeveer 10 minuten.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 3. Laat ondertussen de zuurkool goed uitlekken in een vergiet.
 4. Snij de ui, bak deze in een koekenpan voor een paar minuten en voeg vervolgens de zuurkool toe. Strooi er het gerookte paprikapoeder op en roer goed door, laat voor paar minuten nog bakken zodat het meeste vocht uit de zuurkool verdampt en de smaak van het paprikapoeder goed kan in trekken.
 5. Bak ondertussen in een andere pan op middelhoog vuur de speckjes knapperig in enkele minuten.
 6. Als de aardappels klaar zijn: laten uitlekken en stampen tot het een fijne puree is. Voeg er een klontje boter aan toe en breng op smaak met peper, zout en tijm.
 7. Roer de speckjes door de zuurkool, doe het zuurkoolmengsel in een ovenschaal en verdeel er de aardappelpuree over. Mix in een kommetje wat paneermeel met een klein scheutje olijfolie, wat peper, zout en tijm. (Ik weet de hoeveelheden niet omdat ik dit op gevoel deed, kan niet zo snel mis gaan, no worries!) En strooi het paneermeelmengsel over de schotel.
 8. Bak de zuurkoolschotel voor 20 – 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Recept: Zuurkoolschotel met zoete aardappel en vegetarische speckjes Recept: Zuurkoolschotel met zoete aardappel en vegetarische speckjes

Eet smakelijk!

Back to Top