Recept: Zuurkoolschotel

Hallo, ben ik weer! Oh, wat vind ik het toch vervelend als ik druk met mijn studie bezig moet en daardoor mijn blog op een laag pitje moet zetten. Niet omdat ik mij verplicht voel elke dag iets te plaatsen, maar omdat ik het gewoon zo leuk vind om voor 100% met mijn blog bezig te zijn. Nieuwe ideeën bedenken, in de keuken staan, mooie eetfoto’s maken, mijn blog leren te verbeteren.. Maar dat diploma moet ook een keer gehaald worden. Gelukkig komt dat steeds dichterbij en ik kijk enorm uit naar de zomervakantie. Nog heel even! Afgelopen week was ik bijna non-stop bezig met een verslag van meer dan zevenduizend woorden. Ellende. Maar ook als ik druk ben, vind ik het wel belangrijk om de tijd te nemen om lekker en goed te eten. Ik kan op een drukke dag écht vanaf ’s ochtends al uitkijken naar het avondeten. Dat was afgelopen week ook het geval toen ik wist dat ik deze zuurkoolschotel op tafel zou zetten:

Recept: Zuurkoolschotel met zoete aardappel en vegetarische speckjes

Zuurkoolschotel

Hoewel veel mensen zuurkool met de winter associeren, kan ik zuurkool het hele jaar dooreten. Ik vind het zo lekker! Door dit recept van Uit Pauline’s Keuken kwam ik op het idee om een zuurkoolschotel met zoete aardappel te maken. Met het recept van Lisette Kreischer in mijn achterhoofd maakte ik de zuurkool met een uitje en gerookt paprikapoeder. Voor een krokant korstje mengde ik paneermeel met olijfolie, tijm, peper en zout, net zoals in dit recept van Food Tube werd gedaan. Het is dus een beetje een van-alles-en-nog-wat-gerecht. Mèt vegetarische speckjes van De Vegetarische Slager. Dat maakte het helemaal af. Lekker!

Ingrediënten voor 2 – 4 personen:

 • 1 kg zoete aardappels
 • 500 gram zuurkool
 • 1 ui
 • 1/2 el gerookt paprikapoeder
 • 1 bakje (150g) gerookte speckjes
 • 1 klontje boter
 • tijm
 • peper & zout
 • paneermeel
 • olijfolie

Bereiding:

 1. Schil de zoete aardappels, snij ze in grove stukken en kook ze in een laagje water voor ongeveer 10 minuten.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 3. Laat ondertussen de zuurkool goed uitlekken in een vergiet.
 4. Snij de ui, bak deze in een koekenpan voor een paar minuten en voeg vervolgens de zuurkool toe. Strooi er het gerookte paprikapoeder op en roer goed door, laat voor paar minuten nog bakken zodat het meeste vocht uit de zuurkool verdampt en de smaak van het paprikapoeder goed kan in trekken.
 5. Bak ondertussen in een andere pan op middelhoog vuur de speckjes knapperig in enkele minuten.
 6. Als de aardappels klaar zijn: laten uitlekken en stampen tot het een fijne puree is. Voeg er een klontje boter aan toe en breng op smaak met peper, zout en tijm.
 7. Roer de speckjes door de zuurkool, doe het zuurkoolmengsel in een ovenschaal en verdeel er de aardappelpuree over. Mix in een kommetje wat paneermeel met een klein scheutje olijfolie, wat peper, zout en tijm. (Ik weet de hoeveelheden niet omdat ik dit op gevoel deed, kan niet zo snel mis gaan, no worries!) En strooi het paneermeelmengsel over de schotel.
 8. Bak de zuurkoolschotel voor 20 – 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Recept: Zuurkoolschotel met zoete aardappel en vegetarische speckjes Recept: Zuurkoolschotel met zoete aardappel en vegetarische speckjes

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

26 reacties op “Recept: Zuurkoolschotel

 1. Hoi…..
  fijn dat je er weer bent.
  Hoop dat alles goed gegaan was voor je studie.Dat ziet er zo lekker uit!
  Het recept bewaar ik.

  Xoxo

 2. Ohhh ik hou echt van zuurkool! Ben benieuwd hoe dit smaakt, toch even wat anders dan de standaard mix van zuurkool, aardappelpuree en rookworst die hier uit de oven komt haha.

 3. Anoeska

  Grappig, ik had zelf afgelopen week ook al het recept van Uit Paulines keuken gemaakt. Jouw versie klinkt ook heerljik, die probeer ik de volgende keer. Veel succes met het afronden van je studie!

 4. Deisy

  Wat fijn om je terug te zien! En ook wel goed dat even goed met je studie bezig bent geweest: de laatste loodjes zijn altijd het zwaarste helaas. Ik ben zelf helaas niet zo dol op zuurkool, maar jouw gerecht ziet er wel echt lekker uit. X

 5. Essee

  hoi Iris,
  ik kom het vaker tegen in jouw recepten, maar wat is gerookt paprikapoeder? en waar kun je het kopen?
  succes met je studie!

 6. Welkom back 😉 hoop dat met je studie alles goed is gegaan! Dit recept klinkt in elk geval heerlijk.;. ga ik zeker eens proberen!

 7. Jis

  Oeh, dat klinkt heerlijk! Weer eens iets heel anders dan zuurkool stamppot.. Dit recept ga ik zeker eens uitproberen! Liefs, Jis

 8. Saar

  Welkom terug! Hopelijk gaat alles goed met je studie. Ik herinner me nog hoe een hell die verslagen ook altijd waren. Vreselijk! Succes ermee!

  Goede come-back alvast met zo’n lekker recept. Ik heb alweer honger 😀

 9. Iris

  Zuurkool is inderdaad goed voor het hele jaar! Als het aan mij lag, aten we in juli nog boerenkoolstamppot. Wat maken die seizoenen ook uit.

 10. Ik ben eerlijk gezegd niet zo’n fan van zuurkool, maar dit ziet er wel echt heel lekker uit! Ben ook benieuwd naar de combinatie met zoete aardappel – ik ga deze eens maken van het weekend 🙂

 11. Dit klinkt lekker! Wij maken ook vaak een soort gelijke schotel: zuurkool stoven in een donkerbiertje en dan in een ovenschotel met appel en puree van witte bonen, yum!

 12. Goed dat je nu zo intens bezig bent met je studie, al snap ik goed dat je liever 100% aandacht aan je blog geeft! Dit recept ziet er ook weer heerlijk uit, ik eet zuurkool veel te weinig eigenlijk.

 13. Aaah lijkt me zo lekker!! Ben gek op schotels, vooral bloemkool!
  Succes met je studie, ben er zelf ook druk mee.

 14. Linda

  Hmmm klinkt heel erg jammer! Maar ik ben dan ook echt gek op zuurkoolstamppot. Mijn vriend vind zuurkool juist heel erg vies, en heb ik het eigenlijk niet meer gegeten sinds we samen wonen.

 15. Eline

  Ik heb dit deze week gemaakt: wow! Echt een van de lekkerste dingen die ik ooit heb gemaakt/gegeten!

 16. Pingback: Weekoverzicht: Heel veel eten, Cosmania shoplog & gek ei | IKBENIRISNIET

 17. Pingback: Mijn laatste avondmaal tag | IKBENIRISNIET