Groene Tip #21: Oplaadbare batterijen

Weer zo’n groen ding dat ik al eeuwen uitstelde. Ik heb een mooi bakje om lege batterijen in te verzamelen zodat ze één keer in de zoveel tijd in zo’n speciale bak bij de supermarkt ingeleverd kunnen worden. Batterijen zijn namelijk klein chemisch afval en moet je dus nóóóit in de prullenbak gooien. Want dan kunnen ze ook niet gerecycled worden. Maar batterijen die je steeds weer kan opladen, zijn natuurlijk nog beter. Dus toen ik toch bij HEMA was om spulletjes te kopen voor de HEMA blog, nam ik ook gelijk een oplader voor batterijen mee. Ik heb hem nog niet zolang in gebruik, maar tot nu toe bevalt het prima!

oplaadbare batterijen

Wat is het?

In een batterij zitten chemische stoffen die op elkaar reageren waardoor stroom ontstaat. Een gewone batterij is op als de chemische stoffen op zijn. In een oplaadbare batterij kunnen de stoffen worden hersteld door de batterij op een elektrische spanningsbron aan te sluiten waardoor je het steeds weer opnieuw kan gebruiken. (Ja dat wist ik als gammawetenschapsmeisje ook niet hoor, ik heb de website van Willem Wever gecheckt voor de Jip en Janneke uitleg.) Dus eigenlijk is een oplaadbare batterij een accu, in de vorm van een batterij.

Waarom?

Omdat producten die je langer kan gebruiken altijd beter zijn dan dingen die gemaakt zijn voor eenmalig gebruik. Heel simpel eigenlijk! En die filosofie kan je hééél ver doortrekken. Er zijn namelijk zelfs mensen die om die reden wasbaar toiletpapier gebruiken. Nou goed, dat gaat mij dan weer wat te ver. Maar qua batterijen is dat natuurlijk niet zo ingewikkeld, want overal kan je wel oplaadbare batterijen en een lader kopen.

Hoe dan?

Bij HEMA kocht ik een oplader inclusief vier batterijen voor 15,50 euro. Er was ook nog een andere oplader voor 26 euro. Deze laadt de batterijen sneller op en je kan hem ook in de auto gebruiken. Ik heb wel het idee dat de oplaadbare batterijen minder krachtig zijn. Wikipedia zegt dat dat komt omdat normale batterijen een hogere spanning (1,5 volt) hebben dan mijn oplaadbare batterijen (1,2 volt). Ik gebruik de batterijen namelijk voor in mijn melkopschuimer voor mijn dagelijkse soja latte’s, en hij doet het nu niet zo goed meer als met normale batterijen. Dus dat is wel een nadeel van oplaadbare batterijen in vergelijking met wegwerpbatterijen. En dan is het ook nog zo dat oplaadbare batterijen beter werken in apparaten die veel stroom vragen dan apparaten zoals een zaklamp die je maar één keer per jaar gebruikt, omdat zo’n oplaadbare batterij sneller leegloopt. (Of is dit al weer ouderwets en is de techniek inmiddels vooruit gegaan? Ben jij een batterij-expert, laat dan even wat van je horen in de comments.) Maar ze werken verder prima hoor, dus ik ben er sowieso tevreden mee. En op de lange termijn scheelt het natuurlijk ook weer geld. Andere winkels verkopen oplaadbare batterijen en opladers, denk aan Blokker of check bol.com.

  • Moeilijkheidsgraad: 2/10
  • Kosten: 15 – 30 euro
Back to Top