Groene Tip #21: Oplaadbare batterijen

Weer zo’n groen ding dat ik al eeuwen uitstelde. Ik heb een mooi bakje om lege batterijen in te verzamelen zodat ze één keer in de zoveel tijd in zo’n speciale bak bij de supermarkt ingeleverd kunnen worden. Batterijen zijn namelijk klein chemisch afval en moet je dus nóóóit in de prullenbak gooien. Want dan kunnen ze ook niet gerecycled worden. Maar batterijen die je steeds weer kan opladen, zijn natuurlijk nog beter. Dus toen ik toch bij HEMA was om spulletjes te kopen voor de HEMA blog, nam ik ook gelijk een oplader voor batterijen mee. Ik heb hem nog niet zolang in gebruik, maar tot nu toe bevalt het prima!

oplaadbare batterijen

Wat is het?

In een batterij zitten chemische stoffen die op elkaar reageren waardoor stroom ontstaat. Een gewone batterij is op als de chemische stoffen op zijn. In een oplaadbare batterij kunnen de stoffen worden hersteld door de batterij op een elektrische spanningsbron aan te sluiten waardoor je het steeds weer opnieuw kan gebruiken. (Ja dat wist ik als gammawetenschapsmeisje ook niet hoor, ik heb de website van Willem Wever gecheckt voor de Jip en Janneke uitleg.) Dus eigenlijk is een oplaadbare batterij een accu, in de vorm van een batterij.

Waarom?

Omdat producten die je langer kan gebruiken altijd beter zijn dan dingen die gemaakt zijn voor eenmalig gebruik. Heel simpel eigenlijk! En die filosofie kan je hééél ver doortrekken. Er zijn namelijk zelfs mensen die om die reden wasbaar toiletpapier gebruiken. Nou goed, dat gaat mij dan weer wat te ver. Maar qua batterijen is dat natuurlijk niet zo ingewikkeld, want overal kan je wel oplaadbare batterijen en een lader kopen.

Hoe dan?

Bij HEMA kocht ik een oplader inclusief vier batterijen voor 15,50 euro. Er was ook nog een andere oplader voor 26 euro. Deze laadt de batterijen sneller op en je kan hem ook in de auto gebruiken. Ik heb wel het idee dat de oplaadbare batterijen minder krachtig zijn. Wikipedia zegt dat dat komt omdat normale batterijen een hogere spanning (1,5 volt) hebben dan mijn oplaadbare batterijen (1,2 volt). Ik gebruik de batterijen namelijk voor in mijn melkopschuimer voor mijn dagelijkse soja latte’s, en hij doet het nu niet zo goed meer als met normale batterijen. Dus dat is wel een nadeel van oplaadbare batterijen in vergelijking met wegwerpbatterijen. En dan is het ook nog zo dat oplaadbare batterijen beter werken in apparaten die veel stroom vragen dan apparaten zoals een zaklamp die je maar één keer per jaar gebruikt, omdat zo’n oplaadbare batterij sneller leegloopt. (Of is dit al weer ouderwets en is de techniek inmiddels vooruit gegaan? Ben jij een batterij-expert, laat dan even wat van je horen in de comments.) Maar ze werken verder prima hoor, dus ik ben er sowieso tevreden mee. En op de lange termijn scheelt het natuurlijk ook weer geld. Andere winkels verkopen oplaadbare batterijen en opladers, denk aan Blokker of check bol.com.

 • Moeilijkheidsgraad: 2/10
 • Kosten: 15 – 30 euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

27 reacties op “Groene Tip #21: Oplaadbare batterijen

 1. Marion schreef:

  Waarom gebruik ik die niet? Omdat inderdaad die batterijen op een gegeven moment ”op” waren. Het stomme is dat ik dan wél nieuwe gewone batterijen koop en geen nieuwe oplaadbare. Wat werkt het brein soms toch vreemd. Ik vond het namelijk heel handig. Je had altijd batterijen in huis! Daarnaast gebruik ik weinig batterijen. Eigenlijk alleen voor de afstandsbedieningen en uh…. nou ja, lampjes of zo. Ik ga weer naar de Hema. Thanks, Iris. Toppertje!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha! Snap ik wel hoor! Ik weet niet, ik vond het ook gewoon makkelijker om even snel wegwerpbatterijen te kopen. Ik dacht er verder niet zo bij na. Maar die oplaadbare zijn eigenlijk veel praktischer, nu heb ik altijd batterijen bij de hand 😀

   | Reageer op deze reactie
 2. chucky1012 schreef:

  Ja, heel goed.
  Ik gebruik eigenlijk dit soort batterijen veel te weinig moet dat eens snel gaan doen.
  Heb ze wel hier in de kast.

  Xoxo

  | Reageer op deze reactie
 3. Margreet schreef:

  Oplaadbare batterijen gebruik ik al zo lang dat ik niet eens meer weet sinds wanneer..vooral voor mijn fototoestel en wekker, voor de rest heb ik niks waar batterijen in moeten. Van wasbaar wcpapier heb ik nog nooit gehoord.. dat lijkt mij niks 🙂 Ik gebruik wel de ongebleekte(misschien ook es iets voor je blog)

  | Reageer op deze reactie
 4. Marjolein schreef:

  Ik gebruik een setje die ik ooit bij Ikea kocht voor m’n flitser, aangezien die wekelijks op is. Scheelt een heleboel batterijen en geld zo! Je kunt trouwens volgens mij ook sterkere oplaadbare batterijen kopen, al zijn die dan best prijzig.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oeh oke, ik ga er eens naar opzoek. Ik heb er echt geen verstand van namelijk haha.

   | Reageer op deze reactie
 5. Jennifer schreef:

  Ik gebruik vrijwel alleen maar oplaadbare batterijen, maar puur omdat ik dan altijd wel batterijen in huis heb 🙂 Al moet ik ze soms wel eerst opladen, maar altijd beter dan weer naar de winkel te gaan om ze te kopen wat op sommige tijden niet kan haha x’D

  | Reageer op deze reactie
 6. Anna schreef:

  Ik heb inderdaad ook altijd het idee dat oplaadbare batterijen wat minder krachtig zijn, maar een groot probleem is dat nu ook weer niet. Veel beter voor het milieu, natuurlijk!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja klopt, voor mij is het ook niet een supergroot nadeel. Ik merk het nauwelijks gelukkig 😀

   | Reageer op deze reactie
 7. annouska schreef:

  Oh dit is iets wat ik al jaren doe, eigenlijk niet alleen voor het natuur maar ook omdat het financieel veel scheelt.

  | Reageer op deze reactie
 8. Michelle schreef:

  Yesss, ik heb deze ook! Ik vond het een behoorlijk dure koop, maar als blijkt dat ik ze genoeg gebruik (voor ik ze kwijt raak of iets dergelijks :P) is het het waard! Ik heb ze in mijn Apple muis zitten want oh my wat vreet dat ding batterijen. Helaas werkte die ook een tijdje slechter door de batterijen – de verbinding viel steeds weg. Maar inmiddels is dat niet meer zo! Ik weet niet wat er veranderd is (de oplaadbare batterijen zitten er nog steeds in), maar ik ben tevree haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oja mijn muis! Ik heb nu alweer een tijdje zo’n goedkope muis met een draadje aan m’n computer. Omdat de batterijen van m’n Apple muis op waren en ik was te lui om nieuwe te kopen haha. Jippie nu kan ik die weer gebruiken. Ik hoop dat ‘ie het hier ook gewoon blijft doen!

   | Reageer op deze reactie
 9. Esther schreef:

  Haha oplaadbare batterijen voelen voor mij heel retro, als uit mijn kindertijd 😉 Heb nu eigenlijk weinig/geen dingen met batterij, behalve telefoon en laptop en dat soort spul. Maar dat wasbare toiletpapier: in Azië spoelen ze sowieso hun billen af met water na toiletgang, ipv wcpapier. Ik geef denk ik de voorkeur aan weggooi wcpapier haha

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Hahaha ja ik ook hoor. Al vind zo’n billenfonteintje ook best chic :p

   | Reageer op deze reactie
 10. Malou schreef:

  Goede tip maar ik gebruik eigenlijk geen batterijen.. Heb geen afstandsbedieningen.. en heb een zaklamp die het doet als je er in knijpt weetjewel (een knijpkat) haha ;D

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oja die heb ik ook gehad inderdaad! Ik dacht ook dat ik niet zoveel batterijen had (daarom gebruikte ik altijd nog wegwerpbatterijen) maar bij nader inzien gebruik ik ze toch best veel kwam ik laatst achter! Mijn draadloze muis, draadloos toetsenbord, afstandsbedieningen, opschuimer, wow!

   | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oeh! Ik heb geen idee wat dat betekent (ik was altijd vreselijk slecht in scheikunde), maar het klinkt in ieder geval heel slim 😉

   | Reageer op deze reactie
 11. Brigitte schreef:

  Overigens doet de metalen fornuisopschuimer van de hema héél goed werk. Geen batterijen nodig!

  | Reageer op deze reactie
 12. Saar schreef:

  Dit hebben wij ook al eeuwen. Mijn moeder haar favo groene item geloof ik. Maar ik denk dat mijn bakje nu stilaan dood is 😀

  | Reageer op deze reactie
 13. Pingback: Groene Tip #29: Lege batterijen inleveren | IKBENIRISNIET
 14. Pingback: Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om over te stappen op herbruikbare producten - Nynkek
Back to Top