Mijn moestuin: Iris vs. het slakkenleger

Saske riep laatst in een blogpost dat ze mijn moestuinposts zo leuk vond, want het was net een wedstrijdje tussen mij en het slakkenleger. En zo voelt het ook! Even zag het er naar uit dat Team Naaktslak zou winnen. Mijn babyplantjes verdwenen als sneeuw voor de zon. Een paar weken geleden stonden er nog maar drie kleine veldsla-plantjes in mijn moestuinbak, want de rest was letterlijk tot de grond weggevreten. Maar nu is Team Iris weer aan de winnende hand. Zou het dan toch nog goed komen?

veldsla

Blauwe hagelslag

Ik was er even he-le-maal klaar mee met al die stomme naaktslakken. Op een ochtend nam ik een kijkje in mijn moestuinbak en jaaaa hoor, àlle radijsjes waren weg, de spinazie die net voor 1 milimeter naar bovenkwam was bruut vermoord en het was één deprimerende kleurloze bende. Ondanks alle anti-slak-maatregelen die ik had genomen. Ik was zo sip dat ik zelfs nog een beetje heb gehuild. Maar vandaag zag ik weer een klein palmkoolplantje opkomen en toen was ik zo blij dat ik een dansje deed. Mijn gevoelsleven is heel eh.. intens. Maar goed, het gaat nu dus weer beter met mijn moestuin. Want ik heb de hele tuin volgepleurd met antislakkenkorrels die lijken op blauwe hagelslag. HO WACHT, voordat je als eco-hippie direct naar beneden wil scrollen om mij een preek te geven: dit zijn gewoon natuurlijke korrels. Niet giftig voor egeltjes, vogeltjes of konijntjes. Niet schadelijk voor de aarde, of wat dan ook. Maar de slakken gaan er wel dood door. Alleen de glibberige naaktslakken gelukkig. Want huisjesslakken vind ik wel lief, en die zijn ook niet zo vies om op te pakken als ze op weg zijn naar één van mijn lieftallige plantjes.

Wist je nog dat ik in mijn vorige moestuin-update trots mijn babyradijsjes liet zien? Zo zag het er twee weken geleden uit. Die witte dingetjes zijn gebroken schelpen. Helpt dus ook geen reet.
Wist je nog dat ik in mijn vorige moestuin-update trots mijn babyradijsjes, die ik met liefde had laten opgroeien, liet zien? Zo zag het er twee weken later uit. Die witte dingetjes zijn gebroken schelpen om slakken tegen te houden. Volgens mij zijn de naaktslakken in dit voormalige moerasgebied stiekem gemuteerde aliens die zich nergens wat van aantrekken.
Dit zijn de antislakkenkorrels van ECOstyle. Ik ben de bedenkers van dit product eeuwig dankbaar. Het is ferri fosfaat (ijzer) en ik moet het heel veel bijstrooien dus via bol.com kocht ik direct een doos van 1 kilo. *insert evil laugh*
Dit zijn de natuurlijke antislakkenkorrels van ECOstyle. Ik ben de bedenkers van dit product eeuwig dankbaar. Het is ferri fosfaat (ijzer) en ik moet het heel veel bijstrooien dus via bol.com kocht ik direct een doos van 1 kilo. Veel goedkoper dan bij het tuincentrum, score. Maar het blijft prijzig hoor. Helaas is dit het enige dat echt helpt hier, omdat we in een wijk wonen die wat lager ligt is het hier heel vochtig = slakkenparadijs = er blijven geen plantjes over.
Op de verpakking van de cacaodoppen, die om mijn moestuinbakken liggen, stond dat slakken er niet overheen glibberen. Ik kan dus niet anders dan concluderen dat deze slak kan vliegen.
Breaking news: op de verpakking van de cacaodoppen, die om mijn moestuinbakken liggen, stond dat slakken er niet overheen glibberen. Ik kan dus niet anders dan concluderen dat deze slak kan vliegen.
Aan deze gezellige huisjesslakken kunnen de naaktslakken een voorbeeldnemen, ze hangen een beetje rond in de schaduw en doen geen vlieg kwaad. Love you huisjesslakken!
Aan deze gezellige huisjesslakken kunnen de naaktslakken nog eens een voorbeeld nemen, ze hangen een beetje rond in de schaduw en doen geen vlieg kwaad. Love you huisjesslakken!

Nieuwe babyplantjes

Nu ik ein-de-lijk van het slakkenprobleem af ben, kunnen mijn plantjes weer zorgeloos groeien. Ik heb alles, behalve de veldsla, opnieuw moeten zaaien en inmiddels komen er vrolijke groene sprietjes en blaadjes naar boven zonder slijmsporen of gaten. Wat er nu op dit moment in mijn moestuin zit: veldsla, radijs, spinazie, rucola, biet, tuinmelde, wortel, bosui en palmkool. En een ‘kant en klaar’ basilicum- en rozemarijnplantje. Ik wil nog steeds iets van bonen zaaien, maar ik vergeet steeds nieuwe zaadjes te kopen en ik moet nog iets van een klimrek regelen. Hopelijk kan ik je daar meer over laten zien in de volgende blogpost. En yes ik word zo blij als ik naar de onderstaande foto’s kijk. Ik ben nu een stuk optimistischer over mijn mini-moestuin!

radijs in moestuin
Jippie, nieuwe radijsjes! Gelukkig kwamen ze dit keer een stuk sneller omhoog door het zonnige weer.
wortel in moestuin
En ook de worteltjes laten hun sprietjes zien. Er zit maar een laag van ongeveer 15 centimeter aarde in mijn moestuinbak, dus dit worden de schattigste worteltjes ooit.
kruiden in moestuin
Wow die zijn snel gegroeid! Nee grapje, ik werd zo depressief van de donkere aarde zonder groene plantjes dat ik deze ‘kant en klaar’ heb gekocht. Ik werd gelijk een stuk vrolijker als ik een kijkje bij mijn mini-moestuin nam.
zaailingen verpotten
Ik heb op de tafel buiten ook een hoop babyplantjes staan die binnenkort in de moestuin (of in grote potten, ik weet het nog niet) geplant mogen worden. Er zitten kruiden, slasoorten, zonnebloemen en snackgroenten tussen.
De snackgroenten had ik als perspakketje via de brievenpost gekregen. Misschien had je het al op Instagram gezien. Maar ik vind dit dus echt een leuk idee. Zo'n pakket kost ongeveer 11 - 15 euro, zelf zaaien is dus véél goedkoper, maar toch vind ik het geweldig bedacht.
De snackgroenten had ik als perspakketje via de brievenpost gekregen. Misschien had je het al op Instagram gezien. Maar ik vind dit dus echt een leuk idee. Zo’n pakket (te bestellen via sproutofthebox.com) kost ongeveer 11 – 15 euro. Zelf zaaien is dus véél goedkoper, maar toch vind ik het geweldig bedacht. Goede timing ook, want nadat al mijn babyplantjes waren opgevreten was mijn geduld om weer te wachten op nieuwe zaailingen een beetje op.

Bunny von D helpt ook mee

Soms voel ik met een mama met een baldadige peuter, die met een schepje de hele tuin overhoop haalt, ‘mama helpen!’. Bunny von D is namelijk groot fan van de citroenmelisse in mijn kruidenbak, die snoeit ze regelmatig bij. Maar ze doet ook wel écht nuttige dingen hoor, alle lange grassprieten waar ik met de grasmaaier niet bij kon, worden door haar gekortwiekt. Lief hè?

Nomnomnom
Nomnomnom

Team Iris vs. Team Naaktslak: 1 – 1. Ik ben benieuwd of de volgende moestuin-update ook zo blij is als deze. Misschien heb ik dan al wel een klein radijsje geoogst!

Deze blogpost bevat een product (de babyplantjes die ik via de post kreeg) dat door een bedrijf is opgestuurd. Lees de disclaimer voor meer info.

Back to Top