Mijn moestuin: Iris vs. het slakkenleger

Saske riep laatst in een blogpost dat ze mijn moestuinposts zo leuk vond, want het was net een wedstrijdje tussen mij en het slakkenleger. En zo voelt het ook! Even zag het er naar uit dat Team Naaktslak zou winnen. Mijn babyplantjes verdwenen als sneeuw voor de zon. Een paar weken geleden stonden er nog maar drie kleine veldsla-plantjes in mijn moestuinbak, want de rest was letterlijk tot de grond weggevreten. Maar nu is Team Iris weer aan de winnende hand. Zou het dan toch nog goed komen?

veldsla

Blauwe hagelslag

Ik was er even he-le-maal klaar mee met al die stomme naaktslakken. Op een ochtend nam ik een kijkje in mijn moestuinbak en jaaaa hoor, àlle radijsjes waren weg, de spinazie die net voor 1 milimeter naar bovenkwam was bruut vermoord en het was één deprimerende kleurloze bende. Ondanks alle anti-slak-maatregelen die ik had genomen. Ik was zo sip dat ik zelfs nog een beetje heb gehuild. Maar vandaag zag ik weer een klein palmkoolplantje opkomen en toen was ik zo blij dat ik een dansje deed. Mijn gevoelsleven is heel eh.. intens. Maar goed, het gaat nu dus weer beter met mijn moestuin. Want ik heb de hele tuin volgepleurd met antislakkenkorrels die lijken op blauwe hagelslag. HO WACHT, voordat je als eco-hippie direct naar beneden wil scrollen om mij een preek te geven: dit zijn gewoon natuurlijke korrels. Niet giftig voor egeltjes, vogeltjes of konijntjes. Niet schadelijk voor de aarde, of wat dan ook. Maar de slakken gaan er wel dood door. Alleen de glibberige naaktslakken gelukkig. Want huisjesslakken vind ik wel lief, en die zijn ook niet zo vies om op te pakken als ze op weg zijn naar één van mijn lieftallige plantjes.

Wist je nog dat ik in mijn vorige moestuin-update trots mijn babyradijsjes liet zien? Zo zag het er twee weken geleden uit. Die witte dingetjes zijn gebroken schelpen. Helpt dus ook geen reet.
Wist je nog dat ik in mijn vorige moestuin-update trots mijn babyradijsjes, die ik met liefde had laten opgroeien, liet zien? Zo zag het er twee weken later uit. Die witte dingetjes zijn gebroken schelpen om slakken tegen te houden. Volgens mij zijn de naaktslakken in dit voormalige moerasgebied stiekem gemuteerde aliens die zich nergens wat van aantrekken.
Dit zijn de antislakkenkorrels van ECOstyle. Ik ben de bedenkers van dit product eeuwig dankbaar. Het is ferri fosfaat (ijzer) en ik moet het heel veel bijstrooien dus via bol.com kocht ik direct een doos van 1 kilo. *insert evil laugh*
Dit zijn de natuurlijke antislakkenkorrels van ECOstyle. Ik ben de bedenkers van dit product eeuwig dankbaar. Het is ferri fosfaat (ijzer) en ik moet het heel veel bijstrooien dus via bol.com kocht ik direct een doos van 1 kilo. Veel goedkoper dan bij het tuincentrum, score. Maar het blijft prijzig hoor. Helaas is dit het enige dat echt helpt hier, omdat we in een wijk wonen die wat lager ligt is het hier heel vochtig = slakkenparadijs = er blijven geen plantjes over.
Op de verpakking van de cacaodoppen, die om mijn moestuinbakken liggen, stond dat slakken er niet overheen glibberen. Ik kan dus niet anders dan concluderen dat deze slak kan vliegen.
Breaking news: op de verpakking van de cacaodoppen, die om mijn moestuinbakken liggen, stond dat slakken er niet overheen glibberen. Ik kan dus niet anders dan concluderen dat deze slak kan vliegen.
Aan deze gezellige huisjesslakken kunnen de naaktslakken een voorbeeldnemen, ze hangen een beetje rond in de schaduw en doen geen vlieg kwaad. Love you huisjesslakken!
Aan deze gezellige huisjesslakken kunnen de naaktslakken nog eens een voorbeeld nemen, ze hangen een beetje rond in de schaduw en doen geen vlieg kwaad. Love you huisjesslakken!

Nieuwe babyplantjes

Nu ik ein-de-lijk van het slakkenprobleem af ben, kunnen mijn plantjes weer zorgeloos groeien. Ik heb alles, behalve de veldsla, opnieuw moeten zaaien en inmiddels komen er vrolijke groene sprietjes en blaadjes naar boven zonder slijmsporen of gaten. Wat er nu op dit moment in mijn moestuin zit: veldsla, radijs, spinazie, rucola, biet, tuinmelde, wortel, bosui en palmkool. En een ‘kant en klaar’ basilicum- en rozemarijnplantje. Ik wil nog steeds iets van bonen zaaien, maar ik vergeet steeds nieuwe zaadjes te kopen en ik moet nog iets van een klimrek regelen. Hopelijk kan ik je daar meer over laten zien in de volgende blogpost. En yes ik word zo blij als ik naar de onderstaande foto’s kijk. Ik ben nu een stuk optimistischer over mijn mini-moestuin!

radijs in moestuin
Jippie, nieuwe radijsjes! Gelukkig kwamen ze dit keer een stuk sneller omhoog door het zonnige weer.
wortel in moestuin
En ook de worteltjes laten hun sprietjes zien. Er zit maar een laag van ongeveer 15 centimeter aarde in mijn moestuinbak, dus dit worden de schattigste worteltjes ooit.
kruiden in moestuin
Wow die zijn snel gegroeid! Nee grapje, ik werd zo depressief van de donkere aarde zonder groene plantjes dat ik deze ‘kant en klaar’ heb gekocht. Ik werd gelijk een stuk vrolijker als ik een kijkje bij mijn mini-moestuin nam.
zaailingen verpotten
Ik heb op de tafel buiten ook een hoop babyplantjes staan die binnenkort in de moestuin (of in grote potten, ik weet het nog niet) geplant mogen worden. Er zitten kruiden, slasoorten, zonnebloemen en snackgroenten tussen.
De snackgroenten had ik als perspakketje via de brievenpost gekregen. Misschien had je het al op Instagram gezien. Maar ik vind dit dus echt een leuk idee. Zo'n pakket kost ongeveer 11 - 15 euro, zelf zaaien is dus véél goedkoper, maar toch vind ik het geweldig bedacht.
De snackgroenten had ik als perspakketje via de brievenpost gekregen. Misschien had je het al op Instagram gezien. Maar ik vind dit dus echt een leuk idee. Zo’n pakket (te bestellen via sproutofthebox.com) kost ongeveer 11 – 15 euro. Zelf zaaien is dus véél goedkoper, maar toch vind ik het geweldig bedacht. Goede timing ook, want nadat al mijn babyplantjes waren opgevreten was mijn geduld om weer te wachten op nieuwe zaailingen een beetje op.

Bunny von D helpt ook mee

Soms voel ik met een mama met een baldadige peuter, die met een schepje de hele tuin overhoop haalt, ‘mama helpen!’. Bunny von D is namelijk groot fan van de citroenmelisse in mijn kruidenbak, die snoeit ze regelmatig bij. Maar ze doet ook wel écht nuttige dingen hoor, alle lange grassprieten waar ik met de grasmaaier niet bij kon, worden door haar gekortwiekt. Lief hè?

Nomnomnom
Nomnomnom

Team Iris vs. Team Naaktslak: 1 – 1. Ik ben benieuwd of de volgende moestuin-update ook zo blij is als deze. Misschien heb ik dan al wel een klein radijsje geoogst!

Deze blogpost bevat een product (de babyplantjes die ik via de post kreeg) dat door een bedrijf is opgestuurd. Lees de disclaimer voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

46 reacties op “Mijn moestuin: Iris vs. het slakkenleger

 1. Sarah schreef:

  Jeeej, wat fijn dat je de naaktslakken hebt verslagen!
  Het ziet er veelbelovend uit.
  Ik heb gelukkig geen last van naaktslakken.
  Ik heb maar 1 vijand in de moestuin…. en dat is een peuter van twee. Hij trekt alle bordjes er uit, of drukt ze diep onder de grond. Trekt alle lieve kleine plantjes er uit of ramt met een autootje op de mooie sprietjes.
  Ik moet nog maar een extra tentje plaatsen :S en op zoek naar palmkool zaadjes, die heb ik nog niet gevonden.
  Ben benieuwd naar je volgende update! Go Team Iris!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah nooo! Is natuurlijk ook wel heel interessant, al die bordjes en plantjes. Net een hele grote zandbak! Ik heb nog nooit palmkool gehad trouwens, jij wel? Ik vond het er mooi uitzien en blijkbaar is het een redelijk makkelijke plant dus daarom heb ik er eentje gezaaid. Maar ik ben bang dat het naar boerenkool smaakt en dat ik het dan helemaal niet lust haha!

   | Reageer op deze reactie
 2. Anna schreef:

  Gelukkig gaat het weer beter! Maar pff, wat vervelend steeds zeg, die slakken :(. Leuk om te lezen hoe je zo bezig bent met je moestuin!

  | Reageer op deze reactie
 3. Meliss schreef:

  Yay team Iris! Hopelijk komen er nu veel leuke updates met mooie plantjes die zorgeloos door kunnen groeien. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Nicky schreef:

  Ik gebruik die korrels ook, want van al de rest kan ik alleen maar huilen! En wat een leuke quote over vliegende slakken. 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat een ramp hè? Ik heb al zoooveel dingen uitgeprobeerd en niets hielp. Ik ben blij dat deze korrels wel helpen, want het was mijn laatste redmiddel :p

   | Reageer op deze reactie
 5. Sopdet schreef:

  Wij hebben de afgelopen jaren weinig geluk had in de groentuin, alles ging kapot of zat vol beestjes. Te stedelijk, te vervuild? Ik weet het niet. Ik wil dolgraag opnieuw een kruidentuin, maar ik ben zo aan het wikken en wegen dat het waarschijnlijk voor volgend jaar zal zijn.
  Hier niet ver vandaan is er een bio-groentenboer waar we alles vers kunnen kopen. Een oplossing die voor ons op dit ogenblik beter werkt.

  Ik herken het vreugdedansje…

  Veel succes met de slakjes, hopelijk blijven ze weg. En dat konijntje van je is een echte schat.

  | Reageer op deze reactie
 6. Daisy schreef:

  Wauw, het ziet er jaloersmakend goed uit.
  Bij mij wil het dit jaar niet zo vlotten.
  Ik vind water geven overigens één van de moeilijkste dingen; wanneer geef je water, moet niet te veel en niet te weing.
  Doe jij dat puur op gevoel?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik ben geen expert hoor, maar ik zorg er gewoon altijd voor dat de grond vochtig is. Volgens mij is dat goed genoeg 🙂

   | Reageer op deze reactie
 7. Ester schreef:

  Liefde voor dit blogje! (En die laatste foto!)
  Iedereen waarschuwt mij voor de vele huisjesslakken in mijn tuin, maar het klopt dat de meeste huisjesslakken (en trouwens ook een aantal naaktslakken, maar niet allemaal) leven van composterend afval. Dus van mij mogen ze gewoon blijven, maar als ik ze zie parkeer ik ze voor de zekerheid wel aan de andere kant van de tuin (onder een scheef bloempotje zodat de vogels ze niet opeten).
  Ik zag trouwens laatst in een webwintel kopertape. Dat kun je op de rand van je moestuinbak plakken zodat slakken er niet overheen gaan. Een rij van 5 centjes kan ook. Maar die korrels zijn waarschijnlijk minstens zo effectief.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik heb toevallig afgelopen week een koperen buis van mijn moeder gekregen die ze nog had liggen! Dus die moet nog even in stukken gezaagd worden en dan leg ik dat er omheen. Ik ben benieuwd of dat echt werkt, want de slakken zijn echte diehards hier blijkbaar :’) Maar gelukkig werken de korrels ook mega goed. Alleen een nadeel dat je steeds weer moet bijstrooien, wordt een dure hobby zo :p

   | Reageer op deze reactie
 8. Bente schreef:

  Het ziet er inderdaad heel veel belovend uit! Super dat je de slakken hebt weten uit te roeien! En ik kan niet wachten op de post dat je je eerste radijsje hebt geoogst!

  | Reageer op deze reactie
 9. Anita schreef:

  Wat een ellende zeg, slakken in je moestuin. Wij hebben last van de vogels die alles weg komen pikken, maar we spannen er nu een doek overheen zodat ze er niet meer in kunnen.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat jammer, daar heb ik dan weer geen last van. Misschien omdat hier zoveel slakken zitten dat de vogels dan voor de slakken in plaats van de plantjes gaan? Hebben ze toch nog een voordeel :p

   | Reageer op deze reactie
 10. Elodie schreef:

  Bij mij groeit alles gelukkig wel, zonder dat de naaktslakken er mee aan de haal gaan. Maar misschien is dat omdat ik een moestuin op pootjes heb. Dat is minder gemakkelijk te bereiken dan laag bij de grond…Ik ga dadelijk voor het eerst pluksla oogsten. Hoera!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah handig! Ja dat helpt vast wel iets 😀 Het ligt ook heel erg aan het gebied waar je woont trouwens. Mijn moeder woont in een wijk die juist wat hoger ligt en zij heeft noooit slakken in haar tuin. Ben ik wel een beetje jaloers op haha. Volgens mij heb ik ook nog pluksla-zaadjes! Dat gaat best snel toch? Leuk!

   | Reageer op deze reactie
 11. Michelle schreef:

  Ik vind dit ook echt zo mooi. Ik zie nu aan de ene kant een team glibberige boos kijkende naaktslakken (met van die getekende wenkbrauwen en scherpe tanden) en aan de andere kant een enorme Iris die juist lief is, maar toch ook boos probeert te kijken en enge blauwe korrels in een katapult heeft gestopt, klaar om te vuren. Bunny von D is de scheidsrechter die op een fluitje blaast. En daarna afgeleid is door grassprietjes in een hoekje.
  GO #TEAMOMAIRIS

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haahaha ik moest zo hard lachen, ik zie het al helemaal voor me :p

   | Reageer op deze reactie
 12. Kim schreef:

  Ik dacht dat mijn moestuintjes het best goed deden, maar jouw moestuintjes zijn echt goed aan het groeien! Goed bezig zeg! 🙂 Ik laat de foto’s straks even aan mijn plantjes zien, als “goed voorbeeld” zeg maar. Dat ze weten wat ze moeten doen.

  Bij mij staan de moestuintjes nog binnen, omdat ik bang ben dat ze stuk gaan (?) als ik ze naar buiten doe. Maar misschien moet ik me er toch maar aan wagen binnenkort… 🙂

  | Reageer op deze reactie
 13. Evera schreef:

  Whoohoooh! Wat ziet je tuintje er nu al mooi en kleurrijk uit! Hier wil het allemaal nog niet zo heel best groeien, maar dat komt vast doordat er nog niet zoveel warme dagen zijn geweest! Ik duim voor veel zon overdag, hihi. (En snachts wat regen hier en daar, dat scheelt weer gieteren) 😉

  | Reageer op deze reactie
 14. Essee schreef:

  Ik heb ooit 1 citroenmelisse in mijn tuin gezet, en in twee jaar tijd is dat uitgegroeid tot een complete familie met heel veel nazaten, Wat ik zeggen wilde: als Bunny von D een keer buiten de deur wilt eten is hij van harte welkom! 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik zal het doorgeven! Volgens mij is het echt een hardnekkige plant inderdaad, want ik had er niets bijzonders meegedaan en hij heeft zelfs de winter overleefd haha.

   | Reageer op deze reactie
   1. essee schreef:

    de melisse is een taaie diehard die zich makkelijk (ondergronds) vermeerderd. Misschien dat Bunny van D zich daarom een beetje verwant voelt met dit kruid??

    | Reageer op deze reactie
 15. Naomi schreef:

  Yeaaaah victorie! Go team Iris! Ik sta aan jouw zijde. Niks geen Zwitserland. Hopelijk kun je snel genieten van de radijsjes en sla op jouw bord 🙂

  | Reageer op deze reactie
 16. Kattenkoppen schreef:

  Jeeeej ik vind de post over je moestuin altijd zo leuk! Wij zitten op een hoog balkon zonder slakken gelukkig, maar helaas is hier wel een leger met spinnen die mij regelmatig laten huilen.
  Vorig jaar hadden we een stukje weiland waar we los mochten gaan, helaas kwam de oceaan uit de lucht vallen waardoor alles was verdronken… Gelukkig hebben we toen nog 3 sla blaadjes kunnen oogsten. Dit jaar hebben we hopelijk meer geluk? 🙁

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh dat meen je niet, wat jammer zeg van je verdronken plantjes! Ik heb hier ook veel spinnen trouwens doordat we zoveel klimop in de tuin hebben (denk ik?). Stiekem ben ik er wel een beetje dankbaar voor want ik was altijd als de dood voor spinnen, maar nu ben ik er al zo vaak mee geconfronteerd dat ik ze steeds minder eng vind, pfiew 😀 Ik hoop dat je dit jaar ook meer geluk hebt. Elke keer als er wat mis gaat is het een leermoment, probeer ik mezelf maar te vertellen haha.

   | Reageer op deze reactie
 17. Xaviera schreef:

  Fijn dat die Eco slakkenkorrels zo goed werken! Ik heb hier ook altijd veel naaktslakken in de tuin, mijn tuin ligt vlakbij het water dus ook veel vocht en ideaal voor die beesten. Ik ga die korrels onthouden! Het ziet er geweldig uit zo al die plantjes en heel lief dat Bunny von D zo goed meehelpt! 😀

  | Reageer op deze reactie
 18. Iris schreef:

  Waarschijnlijk hebben huisjesslakken vleugels onder hun huisje – of de verpakking van de cacaodoppen moet aangepast worden.

  | Reageer op deze reactie
 19. Vanessa schreef:

  Zelf heb ik geen tuin, maar ik houd er wel van verse kruiden op mijn balkon te kweken. Oh, en dat konijn is super 🙂

  | Reageer op deze reactie
 20. MS schreef:

  Wow, doorzettingsvermogen! 🙂
  Krijgen die naaktslakken thuis niet te eten!?
  Veel succes met je tuin! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 21. Shifra schreef:

  Oh vreselijk. Ik word geteisterd door slakken! Ik woon op een dakterras, of meer de slakken wonen op mijn dakterras, waar water blijft staan. Nou, het is volgens mij de hemel hier voor hen. Overal slakken! En waar komen ze vandaan… Ik scrollde langs je foto en toen ik zag ik die korrels (NEE TOCH? Haha!!). Maar die natuurlijke antislakkenkorrels van ECOstyle ken ik niet. Hoe werkt dat dan? Als in, wat gebeurt er met de slak?; Vinden ze het vies? Eigenlijk zoek ik een product wat kietelt aan hun lijfje (lijkt me leuk!), zodat ze wegblijven. (vervelend kietelen dan, want het moet hier niet nóg leuker worden). Afijn, I feel you. Met je slakkenprobleem. Maar goed om te horen dat Ecostele slakkenkorrels werken!

  | Reageer op deze reactie
 22. chucky1012 schreef:

  Fijn dat je plantjes nu wel goed gaan groeien!
  Die slakken zijn zo vervelend.

  | Reageer op deze reactie
 23. Maureen schreef:

  Knap hoor – dat je toch blijft volhouden en nu ook die naaktslakken (er is geen enkel dier waar ik een grotere hekel aan heb) hebt verslagen! Ik zou ook wel een moestuin willen, maar bij gebrek aan een überhaupt een tuin en groene vingers blijft het tot nu toe bij dromen

  | Reageer op deze reactie
 24. Renata schreef:

  Ik had ook een laaggelegen tuin, de naaktslakken zaten echt overal, tot bovenin de pluksla, brr. Wat ook goed helpt tegen naaktslakken is kippengrit (gemalen schelpen). Als je plantjes wat groter zijn kun je daar een cirkel mee om je planten strooien. Wat goedkoper dan de Eco Style korrels, en het lost niet op in de regen.

  | Reageer op deze reactie
 25. Saar schreef:

  Go team Iris, gooi die gemene slakken er maar uit. Ik zie liever de foto’s met groenen plantenbaby’s. En natuurlijk Bunny von D die gras eet! 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat schattig zeg! Ik hoop dat ik het niet nodig ga hebben maar ik vind het een hele leuke tip!

   | Reageer op deze reactie
 26. Laura schreef:

  Slakken zijn een drama! Ik heb overigens ooit een hele foto serie gemaakt van een enoooorme rode naakslak die vrolijk de slakkenkorrels op at (samen met mijn tomaten, heb er toen geen enkele kunnen oogsten). Overigens zijn hier op het moment de koolmeesjes ook grote boosdoeners, die pikken de kleine radijsplantjes eruit. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha ja heel leuk! Iemand anders had me die link ook al gestuurd, toevallig 😀 Ga ik zeker onthouden voor als ik ooit een grotere tuin heb!

   | Reageer op deze reactie
Back to Top