Local Sunday Market: mei editie

Als ik mijn inbox zie met persberichten lijkt het alsof al het hips alleen in Amsterdam en omstreken plaatsvindt. Dat vind ik altijd zo jammer. Maar dan vindt de Local Sunday Market in Enschede weer plaats en dan ben ik heel blij dat ik het oosten van ons landje woon. De eerste Local Sunday Market vond in december 2013 plaats, toen was het nog een kleine indoor markt. Inmiddels hebben er meerdere edities plaats gevonden en het is zo leuk om te zien dat het steeds maar groeit en groeit. Afgelopen zondag bezocht ik de vijfde editie met mijn moeder. En het was DRUK!

local sunday market enschede

Local Sunday Market

De Local Sunday Market wordt altijd gehouden in de voormalige Polaroidfabriek in Enschede, een fijne artistieke locatie voor een indoor market. Ik hoorde dat er deze keer rond de 85 (!) kramen op de markt stonden. Toen ik ’s middags met mijn moeder aankwam bij de fabriek stond er een gigalange rij bij de ingang. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt. In de hal was het dan ook drukdrukdruk. Maar het is natuurlijk superleuk dat de markt zo bekend is geworden en dat er zo ontzettend veel mensen op afkomen.

local sunday market

Sfeerimpressie

Het leuke aan de Local Sunday Market is dat de sfeer supergezellig is en dat het contact met de standhouders altijd heel leuk is. Je merkt echt dat de spullen die je er vindt met veel liefde zijn gemaakt. En het allerleukste is dat je er guilt-free kan shoppen, want het steunen van de lokale ondernemers is alleen maar goed! En daarom wil ik de onderstaande toffe projecten even in het zonnetje zetten. Dan krijg je ook gelijk een idee hoe de Local Sunday Market eruit ziet en wat voor een soort kramen je er kan vinden.

Local Sunday Market Enschede
Mooie illustraties van José Boekema! Toen ik langs haar vrolijke kraampje liep, kwam ze gelijk al naar me toe omdat ze mij herkende van mijn blog, hoe leuk is dat? José is illustrator en grafisch ontwerper én heeft een eigen collectie aan producten die je ook op de foto hierboven ziet. Zie haar website voor nog meer moois!
Local Sunday Market Enschede
Witte, rode en zwarte Kampot peper van Project Pepper. Dit pepersoort komt uit Cambodja en heeft een beschermde geografische status gekregen. Ik zat te twijfelen om een zakje te kopen, en ik heb uiteindelijk een beetje spijt dat ik het niet heb gedaan, want ik ben nu wel heel benieuwd hoe het smaakt. Gelukkig is er ook een webshop! De peper is fair trade en de opbrengst wordt gebruikt om projecten zoals scholing en schoon drinkwater in Cambodja te steunen.
Local Sunday Market Enschede
Linda ken ik een beetje van Twitter en het was leuk om haar eens in het echt te ontmoeten. Zij bedacht deze kunstpotjes die gevuld worden door verschillende kunstenaars. Zo creatief! Ze verkoopt deze potjes, en andere unieke producten, in haar webshop.
Local Sunday Market Enschede
Dit vind ik ook zo leuk, een kook- en inmaakworkshop! In deze workshops leer je basistechnieken voor het inmaken en inkoken van groente en fruit en belangrijke trucs en tips. De workshops worden gegeven in Enschede, op de blog van Eaten Apple vind je meer info.
Local Sunday Market Enschede
Whoa, bio en vegan taartjes! Lisa is de eigenaresse van Taarten van Jansen en ze maakt de lekkerste muffins, koekjes en taarten. Dat weet ik want ik mocht een paar van haar creaties mee naar huis nemen om te reviewen voor mijn blog. Samen met Steve en mijn moeder hielden we een heuse taartjesproeverij die middag. Daar lees je snel meer over!
Local Sunday Market Enschede
Ook buiten was er genoeg te doen, we dronken deze megahippe drankjes bij de food car van Melting Pot. Ik houd normaal niet zo van frisdrank, maar dit roze bio-rabarberdrankje wil ik best in liters inkopen, súperlekker.
Local Sunday Market Enschede
Jeannette van Wat Maakt Je Mooi is zo’n lief mens, ik had haar al eens ontmoet op een eerdere editie van de Local Sunday Market en het was leuk om haar weer te zien! Ze verkoopt zelfgemaakte zeepjes, scrubs, lipbalm, you name it. Ik mocht een paar nieuwe producten meenemen om uit te testen (whoee primeur!) dus daar lees je binnenkort meer over.
Local Sunday Market Enschede
Jaaa, babyplantjes van Enjoy the Crisis! Ik hoopte al dat ik die kon vinden op de markt. Ik kocht tuinbonen, sugarsnaps en tatsoi. Ze staan nu nog in bekertjes op de eettafel, maar ik ga ze snel in mijn mini-moestuin planten.

De volgende editie

Oh, wat was er veel te zien en te doen. Er was live muziek, een frietkraam, een heuse kapper voor mannenkapsels en baarden, een springkussen en activiteiten voor kinderen (die hoek ben ik met een grote boog omheen gelopen) en honderd andere leuke dingen. Volgens mij heb ik per ongeluk heel veel kraampjes gemist omdat het zo overweldigend was. Je hoeft je er in ieder geval niet te vervelen, dat is zeker. De volgende Local Sunday Market vindt ergens in augustus plaats, had ik begrepen. Houd de Facebookpagina van Local Sunday Market in de gaten voor meer info! Mijn blogposts over de vorige edities kan je hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

51 reacties op “Local Sunday Market: mei editie

 1. Saskia_Sazul schreef:

  Inderdaad zo jammer dat bijna alle leuke, interessante, creatieve, originele, unieke dingen zich in de Randstad lijken af te spelen!! In het zuiden van het land (Maastricht in mijn geval) wonen ook mensen die zulke dingen kunnen smaken. Waarom niet meer initiatieven in deze buurt dan?

  | Reageer op deze reactie
 2. Kim schreef:

  Wauw ik zie heel veel nieuws 🙂 Zo leuk! Ben erg benieuwd naar dat drankje. Zit daar ook koolzuur in of is het meer een soort van sap?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Nee het is echt frisdrank, met koolzuur dus! Maar wel veel lekkerder dan normaal frisdrank (of ik ben gewoon gebrainwashed door het mooie hippe imago van het drankje haha).

   | Reageer op deze reactie
 3. HesterAnne schreef:

  Wat heb je een boel leuke dingen gezien! Ik ga zeker de linkjes bekijken. Jammer dat zoiets alleen maar in de randstad is.

  | Reageer op deze reactie
 4. Lauriëtte schreef:

  Oke ik ga verhuizen naar Enschede 😉 Ziet er zo leuk uit! Al die leuke creatieve en lekkere spulletjes! In Rotterdam hebben we de Swan Market, maar dat is toch iets groter allemaal.. Misschien dat ik daar binnenkort weer eens naartoe ga. Kan de Local Sunday Market niet een keer een editie in Rotterdam doen? 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Jaaaa leuk, doe maar! 😉 Ik ben juist jaloers op jullie Swan Market haha, maar kan me wel voorstellen dat dat grootse juist een nadeel kan zijn.

   | Reageer op deze reactie
 5. Kim schreef:

  Jammer dat ik niet in de buurt woon zeg! Ziet er heel leuk uit daar. 🙂
  Hoop dat jij dan hebt genoten voor ons allebei. 😉

  | Reageer op deze reactie
 6. Linda schreef:

  Haaa, lief! Mijn kunstpotjes <3

  Super leuk om je even gesproken te hebben, het was inderdaad echt super druk en uiteindelijk helemaal geen tijd gehad om zelf rond te gaan. Vet jammer. Nu kan ik als nog even nagenieten 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Hihi 😀 Wat jammer inderdaad! Maar nu heb je het toch nog een beetje kunnen bekijken inderdaad 😉

   | Reageer op deze reactie
 7. Naomi schreef:

  Wat ziet dat er leuk uit zeg! Ik zou ook nog een keer graag naar een foodmarket willen!

  x

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah thanks! Het was echt een top-editie inderdaad, wel jammer dat ik je heb gemist!

   | Reageer op deze reactie
 8. Marlijn schreef:

  Oh wat leuk allemaal! Ik woon nog redelijk dicht bij Enschede dus lijkt me wel een leuk uitstapje 🙂 Wat grappig dat ze jou ook herkende en dat je spullen mag reviewen.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat leuk dat je dichtbij Enschede woont! High five! 😉 Het is zeker een bezoekje waard 😀

   | Reageer op deze reactie
 9. Saar schreef:

  Oh, wat een ontzettend fijn marktje! Ik vind het jammer dat ik zelf niet in Nederland woon!

  | Reageer op deze reactie
 10. Kim schreef:

  Ah jaaaaa Iris, ik ben het zo met je eens!! Alle hippe dingen zitten alleen maar hip te doen in Amsterdam, hulde aan alle hippe dingen daarbuiten!!

  | Reageer op deze reactie
 11. Laura schreef:

  Dit ziet er altijd zo leuk uit! Jammer alleen dat het zover weg is. Maar ik ga even de Facebook pagina liken zodat ik in de gaten kan houden of het toevallig een keertje in de buurt komt :)!

  | Reageer op deze reactie
 12. Femke schreef:

  Voor de mensen die in Eindhoven en omstreken wonen: Elke derde zondag van de maand wordt er een soortgelijke markt gehouden: de FeelGoodMarket. De sfeer is echt geweldig altijd, en er worden heel veel mooie en locale producten verkocht. Zeker een kijkje waard!

  | Reageer op deze reactie
 13. Marielle schreef:

  Zag er gezellig uit! Zelf ben ik er nog nooit geweest, lijkt me leuk om een keer de sfeer te proeven!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja dat snap ik wel, voor mij was het ook iets te druk, poeeeh. Volgens mij kwam ik ook echt op het drukste moment haha, tussen 3 en 4 uur was ik er geloof ik. De volgende keer ga ik veeel vroeger! Maar ik vond het wel weer erg leuk om te bezoeken 😀

   | Reageer op deze reactie
 14. Lisa schreef:

  Ooh wat een leuk artikel Iris! Je hebt de sfeer van de markt echt goed weergegeven. Heb nu al zin in de volgende editie en ben heel benieuwd naar wat je van mijn taartjes vond. We zullen het snel weten 😉

  | Reageer op deze reactie
 15. Iris schreef:

  Dit is ziet er echt super leuk uit! Toch jammer dat ik zo ver in Groningen woon soms 😛

  | Reageer op deze reactie
 16. pho schreef:

  Leuk zeg! Via FB kwam ik hier uit. Heb zelf in april deelgenomen aan de Blije Markt (ook leuk lokaal initiatief, omgeving Doetinchem) Maar Enschede is veel dichterbij! 🙂
  Misschien kom ik ook een keer in het najaar met mijn groene dingen!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat leuk, de Blije Markt kende ik nog niet, klinkt heel vrolijk 😀 En misschien zie ik je dan wel bij de volgende editie van de Local Sunday Market, zou leuk zijn!

   | Reageer op deze reactie
 17. Iris schreef:

  Enschede is een beetje ver weg, maar zo’n markt mogen ze wel door het hele land organiseren!

  | Reageer op deze reactie
 18. Inge schreef:

  Wat een leuk stuk heb je geschreven! Het wad inderdaad DRUK! Maar nog steeds erg gezellig 😉

  | Reageer op deze reactie
 19. Wieke schreef:

  Mijn vader is er de vorige keer geweest en die was erg negatief. Komt waarschijnlijk door de drukte, want dit ziet er echt enorm leuk uit! Mogen ze echt wel wat meer gaan promoten (als ras-eankedeër ken ik het dus niet zo goed, niet vanwege de rust).

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat jammer zeg! Maar ik kan me ergens ook wel voorstellen dat het niet echt een mannen-ding is, met al die sieraden, kussentjes, breispullen, etc 😉 Ik vind het zelf een geweldige markt in ieder geval 😀 En volgens mij zit het met promoten wel goed als je ziet hoe gigadruk het was haha.

   | Reageer op deze reactie
 20. Jose schreef:

  Wat leuk! Mooi verslag en bedankt voor de vermelding 🙂 Leuk je in echt te hebben gesproken!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah jammer! Volgende keer wel gaan hoor, het is zó leuk! Al ga ik dan wel wat eerder zodat het hopelijk wat minder druk is haha 😀 Jose maakt echt leuke illustraties inderdaad, heel vrolijk!

   | Reageer op deze reactie
 21. Yvette schreef:

  Leuk, ik kon er helaas niet bij zijn! Ik heb me al wel voor de workshop ‘inmaken’ van Eaten Apple aangemald :-). Liefs, Yvette

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat leuk zeg! Ik ben benieuwd hoe het je het bevalt. Ik wil het ook nog graag eens leren. Maar eerst maar eens mijn groene vingers wat groener krijgen door te oefenen met mijn mini-moestuin haha.

   | Reageer op deze reactie
   1. Lotta schreef:

    Hey hey,
    dank je wel voor de leuke vermelding op je blog, het was in der daad een heel fijne ( en drukke!) markt!
    Je bent van harte welkom om een keer mee te doen met de workshops 😉
    groetjes, Lotta van EatenApple

    | Reageer op deze reactie
 22. Anneleen schreef:

  Ziet er heel knus en gezellig uit! En van die zelfgemaakte zeepjes word ik spontaan vrolijk! 😉 daar heb ik echt een zwak voor haha!

  | Reageer op deze reactie
 23. Ilse schreef:

  Wowie dit ziet er heel leuk uit! Ik lees het alleen te laat, wat jammer 🙁 Ik houd de facebookpagina in de gaten zodat ik de volgende editie niet hoef te missen, ik ben namelijk gek op van die standjes met producten en creaties uit de regio.

  | Reageer op deze reactie
 24. Pingback: Recept: Toast met avocado en radijs | IKBENIRISNIET
 25. Pingback: Hotspot: ETN Saladebar in Enschede | IKBENIRISNIET
Back to Top