Natuurlijke zonnebrandcrème

Het zonnetje laat zich steeds vaker zien en smeren met een goede zonnebrandcrème is dus extra belangrijk! Ik moet toegeven dat ik nooit zo van het zonnebaden ben en ik verbrand niet zo snel, dus ik gebruikte bijna nooit zonnebrandcrème. Maar als ik er over een paar jaar niet als een verrimpelde oma bij wil lopen, is smeren natuurlijk hartstikke belangrijk. Ook om huidkanker te voorkomen. Brr.. Toen ik vorig jaar dit filmpje zag, heeft dat echt mijn ogen geopend. Tegenwoordig verlaat ik op zonnige dagen dus pas mijn huis als mijn huid voorzien is van een beschermend laagje zonnebrandcrème. In dit artikel review vier mooie merken uit de BigGreenSmile webshop! Onderaan dit artikel vind je een code voor 10% korting op je bestelling, mocht je zonnebrandcrème (of iets anders) in willen slaan.

Natuurlijke zonnebrandcrème

Minerale vs. chemische zonnebescherming

Op Naoki.nl las ik vorig jaar een artikel over het verschil tussen conventionele zonnebrandcrème en natuurlijke zonnebrandcrème. De zonnefilters in deze producten verschillen namelijk. Nooit geweten! Haar artikel legt dit goed uit en kan je hier vinden. Om het kort samen te vatten: conventionele zonnebrand bevat vaak een chemisch zonnefilter, deze ingrediënten trekken in de huid en kunnen in de bloedbaan terecht komen. (Semi-)Natuurlijke zonnebrand heeft een fysisch zonnefilter van mineralen die een beschermlaagje om je huid legt. Deze zonnefilters kunnen bestaan uit titaandioxide of zincdioxide. Deze hebben wel als nadeel dat het wat minder makkelijk is om uit te smeren en in de ingrediënten zitten nanodeeltjes verwerkt. Deze nanodeeltjes worden in de meeste gevallen (in ieder geval in de producten van Green People) gecoat, waardoor ze niet in de bovenste huidlaag kunnen doordringen. Deze deeltjes absorberen de UVA- en UVB-straling waardoor je huid beschermd blijft. Het is belangrijk dat een zonnebrandcrème tegen beide soorten straling beschermd, UVB is de grootste veroorzaker van zonnebrand, maar UVA kan huidkanker veroorzaken. Onderstaande crèmes en lotions bieden allemaal deze volledige bescherming. De eerste in het rijtje heeft een chemisch zonnefilter, de rest heeft een minerale filter.

Fair Squared – Facial Sun Cream SPF 15

Fair Squared Facial Sun Cream
19,95 euro voor een tube van 50 ml.
Fair Squared Facial Sun Cream
De crème bevat 6% ingrediënten (olijfolie uit Palestina) ingekocht volgens de Fairtrade standaard. Op de verpakking staat het Fairtrade keurmerk.
fairsquared
Een redelijk dikke crème, zoals je ziet, en daarom voelt ‘ie erg voedend voor de huid.

Dit is de enige zonnebrandcrème in dit rijtje met een chemisch filter (Diethylamino Hydroxylbenzyl Hexyl Benzoate tegen UVA-straling, Ethylhexyl Triazone tegen UVB-straling en Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine tegen UVA- en UVB-straling). Omdat het om een Fairtrade product gaat wilde ik hem toch graag laten zien. Het is een zonnebrandcrème speciaal voor het gezicht. Erg fijn, want deze laat niet een glimmende of vette laag achter, zoals zonnebrandcrème voor het lichaam wel vaak doet. Op mijn lichaam vind ik dat geen probleem, maar op mijn gezicht wil ik dat natuurlijk niet. De crème is redelijk dik maar is best goed uit te smeren en trekt snel in. Ik heb na gebruik helemaal niet het gevoel dat er een dikke crème op mijn gezicht zit. Als je het goed genoeg uitsmeert zie je ook geen witte waas. De SPF van 15 geeft een medium bescherming tegen de zon, en is dus ideaal voor licht zonnige dagen. Voor een dagje strand in de volle zon, is een hogere SPF aan te raden. Ondanks dat deze crème dus niet zo natuurlijk is, ben ik erg tevreden over de werking. Als het een zonnige dag wordt, gebruik ik deze crème ’s ochtends in plaats van mijn dagcrème en dat bevalt prima!

Eco Cosmetics – Getinte zonnecrème SPF 30

Eco Cosmetics zonnecrème
15,50 euro voor een tube van 75 ml.
Eco Cosmetics zonnecrème
De crème bevat geen synthetische kleur-, geur- en conserveringsmiddelen. Alle ingrediënten zijn vegan, 100% van de ingrediënten zijn van natuurlijke oorsprong, 26,28% komt van biologische landbouw. Op de verpakking staat het Vegan en Ecocert keurmerk.
eco cosmetics
Dit is de tint van de crème, als je het uitsmeert zie je het nog maar heel licht. (P.S. die rode vlek op mijn arm is van het boenen tussen het maken van de foto’s door, ik kreeg nergens een allergische reactie van, no worries.)

Deze licht getinte zonnebrandcrème, speciaal voor de gevoelige huid, heeft een minerale zonnefilter (Titanium Dioxide tegen UVA- en UVB-straling). Door het kleurtje dat toegevoegd is aan de crème zie je geen witte waas na het smeren. De kleur is richting de roze kant en op mijn gezicht (met een gele ondertoon) was dat niet zo charmant, ik zou deze zelf dus alleen op mijn lichaam gebruiken. Ook omdat hij een glimmend laagje achterlaat op de huid. Wat direct opvalt: de geur! Heel lekker fris met iets van citroen, maar niet zo’n sterke parfumgeur hoor, het ruikt heel natuurlijk. Deze crème heeft met een SPF van 30 de hoogste bescherming van het rijtje producten in deze blogpost. Ik vind het superfijn spul! Vooral omdat het zo lekker ruikt, gebruik ik het graag.

Lovea – Bio zonnespray SPF 15

Lovea Sunscreen Spray
14,99 euro voor een sprayfles van 125ml.
Lovea Sunscreen Spray
99,9% van de ingrediënten zijn van natuurlijke oorsprong, 15,4% is biologisch.
Deze lotion is heel dun en smeert daarom makkelijk uit.
Deze lotion is heel dun en smeert daarom makkelijk uit. Je ziet geen witte waas als je het volledig hebt uitgesmeerd.

De lotion van Lovea heeft een minerale zonnefilter (Zinc Oxide en Titanium Dioxide, beide beschermen tegen zowel UVA- als UVB-straling). Deze lotion kan je naast op je lichaam ook prima op je gezicht gebruiken, de lotion is heel dun, dus is makkelijk uit te smeren, trekt snel in en laat geen vettig laagje achter. Het wordt aangeraden om een hoeveelheid van zes koffielepels aan te brengen op het hele lichaam voor voldoende bescherming, dat is een flinke hoeveelheid. De lotion is water resistent volgens de verpakking (ik heb er niet mee gezwommen, dus dat heb ik niet kunnen testen). Persoonlijk vind ik een sprayfles ook gewoon handiger in gebruik dan een tube, dus dit vind ik een prima zonnebrandcrème! Handig om te weten: de spray is ook verkrijgbaar met een SPF van 30 voor extra bescherming tegen de zon.

Green People – Sun Lotion SPF 15 & UV Repair Shampo

Green People Sun Lotion
Sun lotion: 15,95 euro. Shampoo: 13,95 euro. Beide voor een tube van 100 ml.
Green People Sun Lotion
Links de ingrediënten van de sun lotion, rechts die van de shampoo. Ze zijn ook na te lezen in de webshop van Big Green Smile (hier & hier). Beide tubes bevatten het Vegan keurmerk. De sun lotion bevat 82,2% biologische ingrediënten, de shampoo 81,6%.
green people
Deze smeert wat stroef uit, maar als je het eenmaal goed hebt uitgesmeerd zie je geen vettig laagje of een witte waas.

Green People maakt ook gebruik van een zonnefilter op basis van mineralen (Titanium Dioxide tegen UVA- en UVB-straling en Isoamyl p-Methoxycinnamate dat van nature een zonnefilter bevat). Persoonlijk vind ik dit de fijnste crème, hij smeert wat stroef uit maar daarna zie en voel je het niet zitten. De geur is niet heel sterk of bloemig, maar gewoon natuurlijk, niet heel bijzonder. De sun lotion bevat tevens een ‘natural tan accelerator’ waardoor je sneller bruin wordt. Omdat ik zoveel achter de computer zat voor mijn scriptie heb ik dit helaas nog niet heel uitgebreid kunnen uittesten. Net als de UV-repair shampoo trouwens, deze belooft zout en chloor weg te wassen, als je bijvoorbeeld hebt gezwommen, zodat je haar weer mooi gaat glanzen. Ik zwem eigenlijk nooit (waarom niet? Ik heb geen idee, moet ik eens gaan doen!) dus vandaar dat ik hier weinig over kan zeggen. Ik heb hem wel gewoon ’s ochtends onder de douche gebruikt in combinatie met mijn favoriete Yes To conditioner. De shampoo schuimt prima en ruikt lekker fris, wel is het maar een kleine tube (100 ml.) wat het een prijzige shampoo maakt. Mijn haar werd er wel mooi zacht en glanzend van!

Kortingscode

Zó, dat was een hele uitgebreide review! Ik hoop dat jullie er iets wijzer uit zijn geworden en zo zelf een goede keuze kunnen maken voor zonnebrandcrème. Alle bovenstaande producten zijn te vinden in de BigGreenSmile webshop. Je vindt in de webshop ook een aparte pagina met alle zonnebrandproducten. En mocht je een bestelling plaatsen, dan kan je de kortingscode 10IKBENIRISNIET gebruiken voor 10 procent korting (alleen voor producten waar nog geen korting op zit). Deze code is geldig tot 15 mei 2015.

Deze review bevat producten die ik heb gekregen en affliate-links. Lees de disclaimer voor meer info.

Back to Top