5 jaar gestopt met roken, hoera!

Confetti! Precies vijf jaar geleden besloot ik om te stoppen met roken. Dat werd een groot succes want ik heb nog steeds geen sigaret aangeraakt, hoera! Op deze jubileumdag vertel ik iets meer over mijn eigen stoppen-met-roken-ervaring en vroeg ik om tips aan een expert.

Stoppen met roken
Foto via Pexels

Vijf jaar geleden

Vijf jaar geleden zat ik in een fase van mijn leven dat ik besloot dat er iets anders moest. Er waren meerdere dingen die ik op dat moment aanpakte: ik begon met hardlopen, probeerde mijn shit voor elkaar te krijgen op de uni en wilde gezonder leven. Zo had ik in die tijd ook een gesprek met een psychiater die mij onder andere adviseerde dat het verstandig zou zijn om te stoppen met roken. Dat was iets dat ik zelf ook al wel had bedacht, maar goed, het leven was al ingewikkeld genoeg op dat moment. Maar het zette mij wel aan het denken en een zaadje was geplant in mijn hoofd. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat er eigenlijk nooit een goed moment is om te stoppen, dus waarom dan niet gewoon nú?

Ook toen was ik al een stresskip (ik zat niet voor niks bij die psychiater zoals u begrijpt) en dat maakte me een behoorlijke kettingroker. Het lijkt namelijk alsof je van roken compleet zen wordt. Maar uiteindelijk zorgt het er alleen maar voor dat je meer stress ervaart omdat je constant naar je volgende nicotine-hit toeleeft. Dit was één van de redenen waarom ik niet meer afhankelijk wilde zijn van roken. En natuurlijk is het ook niet heel milieu- en diervriendelijk, wat mij sowieso al tegenzat. Ik was hard op weg om Iris 2.0 te worden en zag in dat roken daar gewoonweg niet meer bij paste. Daarmee was ik extrreeeem intern gemotiveerd en ik denk dat dat mij er echt doorheen heeft gesleept in de moeilijke periodes.

Want moeilijk was het zeker. In de eerste week zat ik onder andere huilend van ellende in een werkcollege en jammerde ik continu tegen Steve dat ik net zo goed niet kon leven als ik niet mocht roken. Gelukkig weet Steve goed hoe mijn zeer eigenwijze brein werkt en zei “Dan begin je toch gewoon weer?”*. Ja, hallóóó, daarvoor ging ik niet al een week door een persoonlijke hel! Die opmerking was voor mij het laatste duwtje in de goede richting om het stoppen daadwerkelijk vol te houden.

*Fun fact: die opmerking klonk gemeen, maar het is een methode die soms wordt gebruikt bij motiverende gespreksvoering! Al vraag ik mij af of dat Steve’s achterliggende gedachte erbij was, ik geloof dat hij gewoon mijn gezeur zat was. Wat ik hem overigens niet kwalijk neem.

Slapend rijk worden

Op dat moment had ik nog weleens spijt dat ik een stoppoging deed, want ik vond het héél moeilijk. Ook omdat al mijn vrienden en Steve roken. Maar nu ik erop terugkijk was het één van de betere beslissingen in mijn leven. Ik voel me een miljoen keer beter nu ik niet meer rook. Ik voel me gezonder en mis de stress van het niet kunnen roken tijdens een treinrit of bioscoopfilm absoluut niet. Niet geheel onbelangrijk: ik bespaar belachelijk veel geld. De teller staat nu op ongeveer 11000 euro’s die ik heb bespaard met niet-roken. Prijsverhogingen van de afgelopen jaren heb ik daar niet eens in meegenomen! Ik moet toegeven dat het wel een groot mysterie is waar deze bult geld is gebleven..

Soms mis ik het roken nog wel. Vooral als ik samen met vrienden ben. Daarom steek ik standaard salmiaklolly’s in mijn tas als ik weet dat we op een terrasje gaan zitten. En ik geloof ook dat ik zo’n tien kilo ben aangekomen in het eerste jaar dat ik stopte met roken. Niet alleen door al die lolly’s, maar ook omdat je stofwisseling weer normaal wordt als je stopt met roken. Het is dus zeker niet alleen maar een rooskleurig succesverhaal. De voordelen wegen echter hoe dan ook tegen de nadelen op, als je het mij vraagt.

Stoppen met roken
Foto door Jakob via Pexels

Stoppen-met-roken-tips van een expert

Ik mag mij dan een ervaringsdeskundige noemen in stoppen met roken, maar een echte expert ben ik niet. De apps en hulpmiddelen die ik gebruikte toen ik vijf jaar geleden stopte, zijn inmiddels wellicht verouderd. Ik vroeg iemand die meer recente kennis heeft over stoppen met roken om aanvullende tips voor deze blogpost. Daniëlle promoveert op dit moment aan de universiteit van Maastricht op een onderzoek naar stoppen met roken.

“Probeer altijd hulp in te schakelen, van vrienden of van hulpmiddelen zoals nicotinepleisters of -kauwgom. Stoppen met roken is een behoorlijke uitdaging dus om hulp vragen is geen schande” zegt ze. Dat kan ik uit mijn eigen ervaring alleen maar bevestigen. Ook studies tonen aan dat als je een bewezen effectief hulpmiddel gebruikt, je hiermee je succeskans vergroot. “Accupunctuur is bijvoorbeeld geen bewezen effectieve methode. Net als yoga of meditatie, al zijn ze wel goed voor geest en lichaam. Maar denk je dat het helpt of heb je zelf een andere ervaring: alle kleine beetjes helpen mee en iedereen is anders.”

3 x tips voor zelfhulp bij stoppen met roken

Ik vroeg of ze een paar praktische tips kon geven waar je zelf mee aan de slag kan gaan, mocht je willen stoppen met roken:

 • Het boek Nederland Stopt is een goede leestip, is ook te luisteren op Storytel;
 • De app Stopstone is ontwikkeld door het Trimbos-instituut en is te downloaden voor zowel iOS als Android;
 • Het duurt nog even, maar in oktober vindt Stoptober weer plaats, je kan dan samen met veel andere Nederlanders stoppen met roken en krijgt ondersteuning op een positieve manier.

De belangrijkste tip die zij echter meegeeft is om naar de huisarts te gaan. “Loop eens binnen bij je huisarts, samen met hem of haar kan je kijken wat het beste bij je rookgedrag en situatie past.”

Ik hoop heel erg dat er misschien een tip voor je tussen zit mocht je zelf willen stoppen met roken. Of dat het in ieder geval motiverend werkt! Want als ik het kan, dan kan iedereen het, écht waar. Aanvullende tips zijn ook altijd welkom in de comments 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

35 reacties op “5 jaar gestopt met roken, hoera!

  1. Nahdie schreef:

   Wat ik altijd wel een goede tip van ons moeders vind is deze:

   “Je mag elke dag 1 sigaret, daar kan je de hele dag naar uit kijken, die ene sigaret. Op een gegeven moment ga je dan denken dat die laatste sigaret ook niks meer toevoegt.”

   En, je hoeft elke dag maar 1 dag te stoppen.

   Overigens rook ik zelf nog steeds hahahaha. Dat het niet lukt is omdat ik kriebelig word van de gedachte dat je dan NOOIT MEER KAN ROKEN.

   | Reageer op deze reactie
 1. Iris schreef:

  Wat goed! 11.000 euro maakt het meteen wel heel inzichtelijk, ook al krijg je er helaas geen fysieke cadeaubon van.

  | Reageer op deze reactie
 2. Yvonne schreef:

  Wauw! Supergoed van je!!! Gefeliciteerd! HIer nooit begonnen dus hoef ook niet te stoppen. En jij nog 10 kilo lichter? Ik vind en vond je altijd al zo mooi slank❤

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik was wel aan de magere kant, dus die 10 kilo was niet heel erg. En inmiddels is het ook weer bijgetrokken trouwens (sinds we Ollie hebben en ik elke dag veel wandel!) dus ik heb wel het gevoel dat ik nu op mijn ‘natuurlijke’ gewicht zit, zeg maar 🙂 Dank je wel!

   | Reageer op deze reactie
 3. Mille Pagine schreef:

  Ik ben nog steeds zo trots op jou! Je bent echt mijn online heldin op dit gebied. Op naar 10 jaar zonder! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. moois van mie schreef:

  Een heel dikke proficiat! Knap van je!
  Ik ben zelf in 2001 gestopt met roken na een 20 jaar lang echt zwaar te hebben gekettingrookt. Ik dacht dat me dat niet zou lukken, maar zie: ik heb nooit nog een sigaret vastgehad! Heel af en toe voel ik het even kriebelen, zelfs nu nog. Maar dat is niet te vergelijken met de hunkering naar een sigaret als je wel nog rookverslaafd bent en ergens zit waar je niet mag roken.
  Ik ben gestopt omdat ik de afhankelijkheid van dat ding zo beu was. Die sigaret bepaalde toch net wat te veel mijn leven merkte ik.
  Ik heb geen hulpmiddeltjes gebruikt. Ik ben samen met mijn toenmalige partner gestopt en dat ging veel vlotter dan ik had gedacht. De eerste week was ik erg kregelig herinner ik me nog, maar toc heb ik nooit moeten vechten tegen de gedachte om weer een sigaret te pakken. Ik had beslist dat ik dat niet meer zou doen en blijkbaar was mijn brein daar goed genoeg op ingesteld om dat te accepteren. We hadden wel op voorhand een stopdatum geprikt waar we dan naartoe leefden.
  Ook ik ben er erg van bijgekomen. En dat vind ik vaak erg frustrerend: het maakt dat ik mezelf niet mooi meer vind. Ik ben niet meer gaan snoepen, maar mijn stofwisseling veranderde blijkbaar erg. Ik ben beginnen roken midden in mijn puberteit – ik was 14 toen ik begon – en het leek wel alsof dat roken mijn fysieke ontwikkeling wat had tegengehouden. Toen ik stopte vlogen de kilo’s er zichtbaar aan.
  Ik ben daar niet blij mee en kan daar bij momenten best ongelukkig over zijn. Maar ik heb nog geen moment overwogen om terug te beginnen met roken. Zelfs die gewichtstoename weegt niet op tegen de voordelen van het stoppen met roken vind ik.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Jemig, wat knap! Dan heb je heel veel doorzettingsvermogen dat het je zo goed afging 🙂 En wat jammer zeg dat dat aankomen je soms zo ongelukkig maakt, heel rot. Ben wel heel blij dat je het stoppen nog steeds waard vindt! Je gezondheid is zoooo veel belangrijker dan die extra kilo’s.

   | Reageer op deze reactie
 5. Linda schreef:

  Het grappige is dat ik, toen ik dit nieuwe artikel zag, gelijk dacht: dan volg ik je dus al langer dan 5 jaar inmiddels! Want ik weet nog dat je ging stoppen met roken. ZO knap! Zeker omdat veel mensen in je omgeving roken.
  Rook je helemaal nooit meer of soms eentje voor de gezelligheid? Ik heb nu bijna geen vrienden meer die roken, maar toen ik die nog wel had rookte ik één of twee keer per jaar één sigaret :’)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Jeejjj, zo leuk dat je me al zo lang volgt! 😀 Nee ik heb echt helemaal nooit meer gerookt sinds ik stopte. De verleiding was soms wel heel groot, vooral met sociale dingen inderdaad, maar ik ben zo bang dat ik dan gelijk weer verslaafd raak en de volgende dag weer naar de supermarkt ren voor een pakje en dat alles dan voor niks was aaaahh. Haha! Dus ik vind het wel heel knap dat je het destijds alleen bij die twee sigaretten per jaar kon houden!

   | Reageer op deze reactie
 6. Romy schreef:

  Wat goed dat je al vijf jaar bent gestopt met roken! Ik kan me voorstellen dat alleen al het vele geld dat je hiermee hebt bespaard een enorme stok achter de deur is. En die salmiaklolly’s zijn ook wel een slimme! Ik ben gelukkig nooit begonnen met roken, maar ik merk aan veel mensen om me heen dat stoppen met roken niet bepaald makkelijk is. Des te knapper dat je die stap hebt gezet en na vijf jaar nog steeds sigaretvrij bent 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Nooit eraan beginnen is natuurlijk het allerrrrbeste wat je kan doen. Ik wou dat ik op mijn 15e ook zo verstandig was geweest, haha. Dank je wel!

   | Reageer op deze reactie
 7. Charlotte schreef:

  Goed bezig! Eigenlijk is het ook bizar dat roken zo normaal wordt gevonden: I mean iemand vervuilt niet alleen zijn eigen longen, maar ook de lucht die anderen inademen, en dan heb ik het nog niet eens over al die peuken overal op straat… Ik blijf het raar vinden dat we dat tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld vinden…

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja hè? Gelukkig wordt het wel steeds minder sociaal geaccepteerd!

   | Reageer op deze reactie
 8. Jessica J. schreef:

  Gefeliciteerd! Ik ben intussen ook al bijna zes jaar gestopt. 🙂 Ik heb zo’n acht à tien jaar gerookt en aan het einde zat ik aan een pakje per dag. Als ik kan stoppen, kan iedereen het! GO, GO, GO!

  | Reageer op deze reactie
 9. Lazy Bird schreef:

  Hee, proficiat zeg!! Hier ook een ex-roker, nu al 20 jaar gestopt (ok, dat klinkt of ik erg oud ben maar ik stopte toen ik 20 was). Ik heb in al die jaren af en toe nog een sigaret gerookt, zo heel soms doe ik mee uit gezelligheid met een vriendin, maar da’s alleen als ik al x aantal glazen op heb, haha! Ben ontzettend blij dat ik ben kunnen stoppen, hoewel het indertijd vreselijk moeilijk was.
  X Lazy Bird

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hoera! Wel knap dat je het dan bij die sporadische sigaretten kan houden, ik heb dat nooit geprobeerd (al was de verleiding soms wel erg groot, vooral met een paar wijntjes op inderdaad haha) maar ben veel te bang dat ik dan de volgende dag gelijk weer naar de supermarkt ren voor een pakje. Heel goed van je!

   | Reageer op deze reactie
 10. Lilian schreef:

  Ik ben acht jaar geleden gestopt en ook nog steeds zo blij mee! Ik dacht – net als jij – dat het leven nooit meer leuk zou worden zonder sigaret. Nou, het is veel leuker geworden! Meer controle, een lekker ruikend huis, oh het heeft alleen maar voordelen. Ik had serieus de eerste dag zelfmoordneigingen, m’n man sleepte me de hele dag overal heen zodat ik afleiding had. Maar dat was zo dramatisch dat ik dacht: “Als ik nu weer begin is al die ellende voor niks geweest” en dat is denk ik mijn redding geweest. Ik heb nog steeds als ik iets niet kan, dat ik denk: “Maar stoppen met roken kon je toch ook?” 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik herken dit he-le-maal. Ik vond het zo’n hel, maar die gedachte dat ik door die hel ging voor niks als ik weer zou beginnen hielp mij ook enorm om het vol te houden. Want ik wist ook dat ik het daarna waarschijnlijk dan niet weer zou proberen haha. En dat het je motiveert bij andere dingen die je moeilijk vindt, herken ik ook! Ik dacht voordat ik stopte altijd dat ik best laks was, dus het was een goede boost voor mijn zelfvertrouwen dat ik het echt had volgehouden 😀 Leuk om jouw succesverhaal te horen!

   | Reageer op deze reactie
 11. Claire schreef:

  Aahhh wat super knap van je Iris! Ik ben ondertussen al honderd keer gestopt en weer begonnen. Ik heb het een tijd 2 jaar volgehouden maar ben toen heel stom weer begonnen. Nu ben ik bezig met afstuderen maar daarna wil ik zo graag stoppen. Ben helemaal klaar met dat onrustige gevoel en die geur van roken. Maar oh echt als ik net ben gestopt ben ik zó chagrijnig!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   I feel you! Ik was ook echt níet te genieten, haha. Maar alles gaat voorbij (gelukkig maar). Maar eerst maar even afstuderen inderdaad, succes met de laatste loodjes!

   | Reageer op deze reactie
 12. Linda schreef:

  Wat een mooie mijlpaal! Dat is een feestje waard! Ik ben zelf zoo blij dat ik er nooit echt aan begonnen ben, op een sigaretje tijdens het uitgaan na, heb ik er nooit behoefte aan gehad. En als ik zie hoeveel mensen moeite hebben om te stoppen, dan ben ik daar ook heel erg blij om 🙂

  | Reageer op deze reactie
 13. Jenn schreef:

  Gefeliciteerd, mooie mijlpaal! Ik ben er gelukkig nooit mee begonnen, maar heb absoluut respect voor mensen die er mee stoppen.

  | Reageer op deze reactie
 14. Judith schreef:

  Gefeliciteerd!! Superleuk geschreven artikel, het mysterie van die ontbrekende bult geld haha ;d
  Bedoel je met dieronvriendelijk dat die peuken in de natuur komen in het leefgebied van dieren?

  | Reageer op deze reactie
 15. Arnie schreef:

  Leuk dat je hierover schrijft! Heel knap van je ook dat je het al die tijd hebt volgehouden.

  | Reageer op deze reactie
 16. Sushy schreef:

  In de stad heb ik veel overlast van rokers. Heel goed dat je gestopt bent met deze vervelende gewoonte!!
  En je kan dat geld dat je bespaart aan zoveel leukere dingen uitgeven!
  Mijn complimenten, want het schijnt een heftige verslaving te zijn.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top