5 jaar gestopt met roken, hoera!

Confetti! Precies vijf jaar geleden besloot ik om te stoppen met roken. Dat werd een groot succes want ik heb nog steeds geen sigaret aangeraakt, hoera! Op deze jubileumdag vertel ik iets meer over mijn eigen stoppen-met-roken-ervaring en vroeg ik om tips aan een expert.

Stoppen met roken
Foto via Pexels

Vijf jaar geleden

Vijf jaar geleden zat ik in een fase van mijn leven dat ik besloot dat er iets anders moest. Er waren meerdere dingen die ik op dat moment aanpakte: ik begon met hardlopen, probeerde mijn shit voor elkaar te krijgen op de uni en wilde gezonder leven. Zo had ik in die tijd ook een gesprek met een psychiater die mij onder andere adviseerde dat het verstandig zou zijn om te stoppen met roken. Dat was iets dat ik zelf ook al wel had bedacht, maar goed, het leven was al ingewikkeld genoeg op dat moment. Maar het zette mij wel aan het denken en een zaadje was geplant in mijn hoofd. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat er eigenlijk nooit een goed moment is om te stoppen, dus waarom dan niet gewoon nú?

Ook toen was ik al een stresskip (ik zat niet voor niks bij die psychiater zoals u begrijpt) en dat maakte me een behoorlijke kettingroker. Het lijkt namelijk alsof je van roken compleet zen wordt. Maar uiteindelijk zorgt het er alleen maar voor dat je meer stress ervaart omdat je constant naar je volgende nicotine-hit toeleeft. Dit was één van de redenen waarom ik niet meer afhankelijk wilde zijn van roken. En natuurlijk is het ook niet heel milieu- en diervriendelijk, wat mij sowieso al tegenzat. Ik was hard op weg om Iris 2.0 te worden en zag in dat roken daar gewoonweg niet meer bij paste. Daarmee was ik extrreeeem intern gemotiveerd en ik denk dat dat mij er echt doorheen heeft gesleept in de moeilijke periodes.

Want moeilijk was het zeker. In de eerste week zat ik onder andere huilend van ellende in een werkcollege en jammerde ik continu tegen Steve dat ik net zo goed niet kon leven als ik niet mocht roken. Gelukkig weet Steve goed hoe mijn zeer eigenwijze brein werkt en zei “Dan begin je toch gewoon weer?”*. Ja, hallóóó, daarvoor ging ik niet al een week door een persoonlijke hel! Die opmerking was voor mij het laatste duwtje in de goede richting om het stoppen daadwerkelijk vol te houden.

*Fun fact: die opmerking klonk gemeen, maar het is een methode die soms wordt gebruikt bij motiverende gespreksvoering! Al vraag ik mij af of dat Steve’s achterliggende gedachte erbij was, ik geloof dat hij gewoon mijn gezeur zat was. Wat ik hem overigens niet kwalijk neem.

Slapend rijk worden

Op dat moment had ik nog weleens spijt dat ik een stoppoging deed, want ik vond het héél moeilijk. Ook omdat al mijn vrienden en Steve roken. Maar nu ik erop terugkijk was het één van de betere beslissingen in mijn leven. Ik voel me een miljoen keer beter nu ik niet meer rook. Ik voel me gezonder en mis de stress van het niet kunnen roken tijdens een treinrit of bioscoopfilm absoluut niet. Niet geheel onbelangrijk: ik bespaar belachelijk veel geld. De teller staat nu op ongeveer 11000 euro’s die ik heb bespaard met niet-roken. Prijsverhogingen van de afgelopen jaren heb ik daar niet eens in meegenomen! Ik moet toegeven dat het wel een groot mysterie is waar deze bult geld is gebleven..

Soms mis ik het roken nog wel. Vooral als ik samen met vrienden ben. Daarom steek ik standaard salmiaklolly’s in mijn tas als ik weet dat we op een terrasje gaan zitten. En ik geloof ook dat ik zo’n tien kilo ben aangekomen in het eerste jaar dat ik stopte met roken. Niet alleen door al die lolly’s, maar ook omdat je stofwisseling weer normaal wordt als je stopt met roken. Het is dus zeker niet alleen maar een rooskleurig succesverhaal. De voordelen wegen echter hoe dan ook tegen de nadelen op, als je het mij vraagt.

Stoppen met roken
Foto door Jakob via Pexels

Stoppen-met-roken-tips van een expert

Ik mag mij dan een ervaringsdeskundige noemen in stoppen met roken, maar een echte expert ben ik niet. De apps en hulpmiddelen die ik gebruikte toen ik vijf jaar geleden stopte, zijn inmiddels wellicht verouderd. Ik vroeg iemand die meer recente kennis heeft over stoppen met roken om aanvullende tips voor deze blogpost. Daniëlle promoveert op dit moment aan de universiteit van Maastricht op een onderzoek naar stoppen met roken.

“Probeer altijd hulp in te schakelen, van vrienden of van hulpmiddelen zoals nicotinepleisters of -kauwgom. Stoppen met roken is een behoorlijke uitdaging dus om hulp vragen is geen schande” zegt ze. Dat kan ik uit mijn eigen ervaring alleen maar bevestigen. Ook studies tonen aan dat als je een bewezen effectief hulpmiddel gebruikt, je hiermee je succeskans vergroot. “Accupunctuur is bijvoorbeeld geen bewezen effectieve methode. Net als yoga of meditatie, al zijn ze wel goed voor geest en lichaam. Maar denk je dat het helpt of heb je zelf een andere ervaring: alle kleine beetjes helpen mee en iedereen is anders.”

3 x tips voor zelfhulp bij stoppen met roken

Ik vroeg of ze een paar praktische tips kon geven waar je zelf mee aan de slag kan gaan, mocht je willen stoppen met roken:

  • Het boek Nederland Stopt is een goede leestip, is ook te luisteren op Storytel;
  • De app Stopstone is ontwikkeld door het Trimbos-instituut en is te downloaden voor zowel iOS als Android;
  • Het duurt nog even, maar in oktober vindt Stoptober weer plaats, je kan dan samen met veel andere Nederlanders stoppen met roken en krijgt ondersteuning op een positieve manier.

De belangrijkste tip die zij echter meegeeft is om naar de huisarts te gaan. “Loop eens binnen bij je huisarts, samen met hem of haar kan je kijken wat het beste bij je rookgedrag en situatie past.”

Ik hoop heel erg dat er misschien een tip voor je tussen zit mocht je zelf willen stoppen met roken. Of dat het in ieder geval motiverend werkt! Want als ik het kan, dan kan iedereen het, écht waar. Aanvullende tips zijn ook altijd welkom in de comments 

Back to Top