Groene Tip #23: maandverband & tampons

Die 1% mannelijke lezers van mijn blog moeten dit artikel maar even overslaan, hopelijk heeft de andere 99% er wel wat aan! Bij De Groene Meisjes en Moderne Hippies las ik namelijk over Yoni, dit is een merk van Nederlandse bodem dat maandverband, inlegkruisjes en tampons van bio-katoen maakt en zonder chemische troep. Ik was hier wel benieuwd naar, dus plaatste ik er een bestelling. En zodoende leek het me leuk om hier een Groene Tip aan te wijden. Want ook het feestje van de maand kan wel wat groener (eh? ja oké ik ga wel gewoon verder met deze blogpost zonder beeldspraak dat verkeerd opgevat kan worden).

Ecologisch maandverband en tampons van Yoni

Wat is het?

Het maandverband van Yoni bestaat uit 82% biologisch katoen (gecertificeerd door GOTS) en 18% biologisch afbreekbaar biopolymeer, dat is gemaakt van maïzena. De tampons bestaan uit 100% biologisch katoen. Niets meer, niets minder. Ik heb trouwens geen aandelen in Yoni hoor, maar ik vind het gewoon heel leuk dat het een Nederlands merk is dat via Crowdfunding hun product op de markt heeft weten te krijgen. Er zijn ook andere milieuvriendelijke merken te koop zoals Natracare bijvoorbeeld, dit is o.a. te koop bij Ekoplaza. Maar omdat ik met de producten van Yoni ervaring heb, zijn deze het uitgangspunt voor deze blogpost geworden.

Waarom?

Als je kijkt naar regulier maandverband en tampons dat bij de meeste winkels verkocht wordt, dan zit daar van alles aan toegevoegd. Fytoweetikwat-crème, blablamoeilijkwoord-technologie en parfummoleculen. Nou, ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik hoef geen sterke chemische bloemengeur tussen mijn benen, hoor. Ik vind dat echt een beetje ongemakkelijk. Marloes schreef hier trouwens een hilarische maar bloedserieuze (sorry, kon het niet laten) brief over naar Always. En naast die gekke toevoegingen is het katoen dat wordt gebruikt in deze reguliere producten niet biologisch, dat betekent dat het is bespoten met pesticiden. Net als dat er naast die pesticiden ook chloor in kan zitten. Dat is niet voor de poes. Ha. Ik vind dat niet zo’n prettig idee, nog naast het feit dat het ook gewoon niet milieuvriendelijk is omdat het een wegwerpproduct is dat bestaat uit veel plastic. En waarom biologisch katoen zoveel milieuvriendelijker is? Dat lees je in Groene Tip #11. Daarom vond ik het belangrijk om op zoek te gaan naar een alternatief.

Hoe dan?

De producten van Yoni zijn hier te bestellen. Ze zijn nog bezig met het ontwikkelen van een zwaardere variant van tampons en maandverband. Naast deze producten zijn er natuurlijk ook nog andere opties die wellicht nòg milieuvriendelijker zijn omdat het geen wegwerpproducten zijn. Voor mij persoonlijk vind ik het niet wat, maar dat ligt natuurlijk heel erg aan waar je jezelf prettig bij voelt. Dus voor de volledigheid nog twee andere opties:

– Menstruatiecup: dit is een cup van silicone rubber en draag je net als een tampon. Alleen dan wordt het bloed dus opgevangen in de cup in plaats van dat het wordt geabsorbeerd. Deze hoef je maar één keer aan te schaffen en kan je tot wel 10 jaar steeds opnieuw gebruiken. Wat ik van verhalen van anderen heb gehoord, is dat het in het begin is het even wennen is, maar daarna heel handig in gebruik is. Populaire merken zijn onder andere Mooncup en LadyCup. Via Google (of Ecosia!) kan je veel webshops vinden.

– Wasbaar maandverband: Ik moet er persoonlijk niet aan denken omdat het zoveel gedoe is, maar ik heb er écht positieve verhalen over gelezen van mensen. En back in the days toen er nog geen wegwerp-maandverband bestond, deden ze het natuurlijk ook gewoon op deze manier. Dus zo gek is het niet. Mocht jij het wel wat vinden: verschillende merken bieden dit aan, bijvoorbeeld Imse Vimse, EcoFemme en Ladypad. Op Etsy kan je ook veel vinden (zelfs gehaakte tampons van hennep, i kid you not!).

  • Moeilijkheidsgraad: 2/10
  • Kosten: Afhankelijk van het product; met een menstruatiecup ben je op de lange termijn goedkoper uit, met producten zoals Yoni (3,99 euro voor een doosje maandverband, 4,95 euro voor de tampons) waarschijnlijk iets duurder.

Als jullie nog meer alternatieven weten of een andere aanvulling hebben dan hoor ik het natuurlijk graag in de comments!

Back to Top