3 x de lekkerste dressings

Een salade is niet ‘af’ zonder dressing. Het brengt de smaken allemaal mooi bij elkaar en kan van een simpele bak met groenten een smaakexplosie maken. Vroeger kocht ik altijd van die kant-en-klare zakjes dressing waar je dan een beetje water en olie aan toe moest voegen. Oei oei. Gelukkig ben ik er inmiddels achter dat het maken van je eigen dressing binnen no time klaar is én duizendmaal lekkerder is. In dit artikel deel ik mijn favoriete dressings!

dressing

1. Citroen vinaigrette

Deze dressing maak het meest, want ik heb vaak alle ingrediënten wel in huis en de dressing past gewoon overal goed bij. Jum! Citroensap maakt alles beter. Onderstaande hoeveelheden zijn voor een éénpersoonssalade. Voor een grote maaltijdsalade voor 2 – 4 personen gebruik ik meestal het sap van één tot twee citroenen en voeg ik de rest van de smaakmakers op gevoel toe. Gewoon tussendoor goed proeven!

 • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
 • 1 eetlepel citroensap
 • een beetje citroenrasp als je een biologische citroen gebruikt
 • een snufje knoflookpoeder
 • een snufje gedroogde munt
 • peper en zout
 • Bereiding: Alles goed door elkaar mengen met een shaker of gewoon met een lepeltje.

linzensalade met geitenkaas

2. Klassieke Italiaanse vinaigrette

Deze doet het ook altijd goed. Ik vind deze dressing het lekkerst bij een linzensalade met rode ui en geitenkaas. Of een Italiaanse salade met rucola, tomaat en cannelinibonen. Oh ik kan van alles wel een salade maken, ik vind dat zo lekker! Onderstaande hoeveelheden zijn voor een éénpersoonssalade.

 • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
 • 1 theelepel balsamico-azijn van goede kwaliteit
 • peper en zout
 • Bereiding: Alles goed door elkaar mengen met een shaker of gewoon met een lepeltje.

courgette spaghetti avocado

3. Romige avocadodressing

Dit is meer een saus dan een dressing, maar óh wat lekker. En zo veelzijdig! Ik gebruik deze saus naast saladedressing ook als saus voor bij mijn vegaburgers, bij een gepofte zoete aardappel of als spread op een broodje. Je kan mij hier echt ’s nachts voor wakker maken. En als ik deze saus maak, maak ik altijd extra veel, want de kans is groot dat ik het halve kommetje al heb leeg gelepeld nog voordat de rest van het eten klaar is. Met onderstaande hoeveelheden krijg je een flink kommetje aan saus.

 • 1 rijpe avocado
 • 1/2 citroen voor het sap
 • 1/2 klein teentje knoflook
 • 1 takje peterselie
 • peper en zout
 • Bereiding: mix alles met een staafmixer of in een hakmolentje. Breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel nog extra citroensap toe.

dressing

Tip: dressing shaker

Je kan je eigen dressing shaker maken door een leeg en goed schoongemaakt jampotje te gebruiken. Doe er alle ingrediënten in, even shaken, en hoppa je hebt een goed gemixte dressing! Wil je wat meer luxe dan een simpel jampotje, dan zijn er verschillende kookwinkels waar je terecht kan. Onder andere OTTO.nl verkoopt een handige saladedressing-shaker met maatstreepjes van het merk WMF.

Wat is jouw favoriete dressing?

afb

Back to Top