Vintage vondst: schoolplaat

Gisteren was ik in Apeldoorn voor een afspraak, ik nam Steve mee als mijn personal assistant slash taxichauffeur zodat we er gelijk een leuke dag van konden maken. Apeldoorn verlieten we al snel voor Deventer. Een stad naar mijn hart, zó mooi! In de Walstraat vind je er de leukste winkeltjes. Ik was best moe van alle indrukken, maar bij De Noorman werd ik gelijk weer helemaal zen, een fijne plek voor koffie en lunch. Vanuit daar liepen we de stad uit om weer naar huis te gaan, maar kwamen onderweg een mufruikend antiekwinkeltje tegen dat volgepropt stond met 89739472 boeken en posters. “Is er iets specifieks dat je leuk vindt?” vroeg de meneer achter de toonbank. “Konijnen!” riep ik. Uiteraard.

Vintage schoolplaat

Deventer

En toen verliet ik Deventer met de bovenstaande schoolplaat. Deze is getekend door Koekkoek, een bekende naam voor mensen die van schoolplaten houden, denk ik. Meneer Koekkoek leefde van 1873 tot 1944 en was tekenaar en schilder. Deze plaat komt uit de jaren vijftig en ik vind hem zo mooi! Ik was al een behoorlijke tijd op zoek naar zo iets, maar in kringloopwinkels had ik nooit geluk. Ik heb sowieso bijzonder weinig geluk in de kringloop het laatste jaar. Vandaar dat er ook al een tijdje geen vondsten meer zijn verschenen in de Tweedehands Vondsten categorie op mijn blog. Ik ben blij dat daar verandering in is gekomen met deze schoolplaat die dieren en planten in de duinen afbeeldt. Ik kocht hem trouwens bij Antiquraat Das Gute Ist Immer Da, een hele fijne winkel met een aardige meneer achter de toonbank. Ik werd er meteen vrolijk van. De plaat kostte 40 euro, iets goedkoper dan normaal, omdat er een vlekje op de witte rand rechtsboven zit. Ik stoor mij dat niet zo aan, ik vind het juist wel wat hebben. Dan zie je in ieder geval gelijk dat het geen nepperd is van de Action.

Voor & Na

Vintage schoolplaat
De voor-foto. Er hing een wereldkaart van kurk boven de bank. Als je dan foto’s hebt gemaakt van je backpackreis in Azië kan je deze er op prikken. Maar ik verlaat nauwelijks mijn huis, laat staan Nederland. Dus ik vond het uiteindelijk maar stom om dit ding zo prominent in de woonkamer te hebben.
Vintage schoolplaat
En de na-foto. Het ziet er al meteen veel minder kaal uit op de muren zo, vind ik leuk! In het echt ziet er trouwens véél mooier uit. De plaat oogt hier zo klein en donker, maar het is echt een joekel met mooie natuurlijke kleuren.

Details

In het echt komt de plaat véél mooier uit dan op de foto’s. Want er zitten zoveel leuke details in:

Vintage schoolplaat Vintage schoolplaat Vintage schoolplaat Vintage schoolplaat Vintage schoolplaat

De konijntjes konden natuurlijk niet ontbreken. Dat was ook de hoofdreden dat ik voor deze plaat koos. Ik vind de schoolplaat ‘In sloot en plas’ van Koekkoek ook zo mooi trouwens. Eigenlijk alle schoolplaten die door hem zijn getekend zijn mooi. En ze passen in èlk interieur, volgens de verkoper van het antiekwinkeltje.

Ik ben benieuwd wat jullie van mijn nieuwe oude aanwinst vinden! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

45 reacties op “Vintage vondst: schoolplaat

 1. Kattenkoppen schreef:

  Oeh die plaat is prachtig! Ik precies dezelfde een keer op tv (volgens mij vroege vogels ofzo…) gezien waar ze opzoek gingen naar de inspiratie van de tekenaar. De plek hadden ze gevonden op een waddeneiland maar het leek totaal niet op het plaatje. Ik kan er iniedergeval uren naar staren, jaloers! 😀

  | Reageer op deze reactie
   1. iris schreef:

    Och maakt hélemaal niks uit. Ik ben zo moe vandaag, ik lees over alle spel- en typfouten heen (ik heb deze blogpost net ook 100x gecheckt op typfouten dus ik hoop dat het meevalt haha). Wat geweldig die aflevering zeg! Ik ga even op google-onderzoek uit of ik het misschien terug kan vinden, want dat lijkt me ook wel leuk om te zien 😀

    | Reageer op deze reactie
 2. kelly schreef:

  Gaaf! Hou ook van deze platen. Ik heb een tijdje terug een hele mooie van Spanje/ Portugal gescoord voor 1 euro. Spanje is mijn land! Ben er nog steeds zo blij mee.

  | Reageer op deze reactie
 3. Saske schreef:

  Ik heb ook een oude schoolplaat, maar dan gekregen van Alwin’s zus en zwager! En het gaat over de anatomie van de (jawel) duif!!! Ik heb ‘em al sinds begin april, maar hij hangt nog steeds niet bij me aan de muur, oepsieeee. Maar jeetje, wat een prachtige schoolplaat heb je gekocht zeg! Ik vind ‘em echt prachtig, mooie vondst!

  | Reageer op deze reactie
 4. Jessica schreef:

  Oh mijn oude basisschool hing hier helemaal vol mee! Vind ze echt geweldig maar mijn huis is daarvoor veel te modern, en m’n vriend vind het ook niks haha.

  | Reageer op deze reactie
 5. Marlies schreef:

  Mooi! Die linker poster van de flow heb ik ook in mijn woonkamer hangen 🙂 en ik heb een oude plaat met zangvogels. Maar niet van Meneer Koekoek 😉 Via marktplaats kun je ook van dat soort platen scoren.

  | Reageer op deze reactie
 6. Michelle schreef:

  Ooooh dit is ook precies een plaat die ik zou uitkiezen! Wilde Nederlandse dieren zijn eigenlijk zó leuk. Het heeft iets schattigs, al die knaagdieren en egeltjes en konijntjes en aaaah <3.
  Ik zou trouwens zelf wel wakker liggen van dat vlekje. Niet dat ik hem erdoor zou laten liggen, maar wat nou als het kwijl is? Of kots? Of, eh, nouja. Ik ben echt heel erg sorry :'). Ik denk trouwens niet dat dat het is hoor haha, maar je weet maar nooit.

  | Reageer op deze reactie
 7. Jolien schreef:

  Wat een leuke vondst! Ik hou enorm van vintage, het maakt een inrichting altijd dat tikkeltje gezelliger vind ik 🙂

  | Reageer op deze reactie
 8. Myrte schreef:

  Heel leuk! ik ben fan! Ik heb er laatst een gekregen van mijn broer en zus 🙂 een oude schoolplaat met landbouwgewassen zoals zonnebloem, mais en aardpeer, jammer dat ik er hier geen foto van kan plaatsen 😉 haha

  | Reageer op deze reactie
 9. Dina schreef:

  Oohh deze platen zijn zo leuk! Toen ik nog stage liep op scholen verzamelde ik altijd van dit soort posters voor in de klas.

  | Reageer op deze reactie
 10. Iris schreef:

  Mijn oma had er twee in haar huis. Iedere keer zag ik weer iets nieuws in die platen.

  | Reageer op deze reactie
 11. Tof! Ik had eigenlijk nooit van meneer Koekkoek gehoord, is dat erg? Maar nu zit ik me dus de hele tijd af te vragen of het een voorouder zou zijn van mijn tekenlerares in de brugklas, want die heette – jawel – mevrouw Koekkoek.

  | Reageer op deze reactie
 12. Lieke schreef:

  Ooh wat een leuke plaat! En juist leuk dat er een vlekje opzit, dan zit er toch meer leven in 🙂

  | Reageer op deze reactie
 13. Anne schreef:

  Oooh! Wat is dat mooi! <3 En ik ben het helemaal met je eens over Deventer, trouwens. Ik was er een paar maanden geleden ook en bedacht me dat ik er echt nog wel eens naartoe wil, zo'n fijne sfeer en mooie oude binnenstad. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 14. Rosanne schreef:

  Wat een prachtige gedetailleerde poster! Doet me eraan herinneren dat ik ook nodig weer eens wat kringloopwinkels af moet gaan 🙂

  | Reageer op deze reactie
 15. essee schreef:

  ik ben al zo oud dat ik deze plaat nog in het echt meegemaakt hebt. Live, op de lagere school, nog ruim voordat de lagere school basisschool werd 😉 ze blijven mooi en leuk dat het weer zo leeft!
  geniet zelf erg van een behoorlijk grote topografische reliefkaart van -jawel- Duitsland aan de muur. Ik reis ook niet veel maar voel me op deze manier toch een soort van reiziger in eigen huis, al is het dan maar in de Duitse heuvels.

  | Reageer op deze reactie
 16. Mireille schreef:

  Heel mooi!
  Ik heb zoetwatervissen hangen en geniet er elke dag van. In sloot en plas wil ik ook nog erg graag. Mijn hele huis is per ongeluk een beetje in vissen en vogelthema. Maarja, dieren zijn nou eenmaal mooier dan mensen.

  | Reageer op deze reactie
 17. Lotte schreef:

  Het past totaal niet in mijn huis, maar ik vind ‘m wel heel erg mooi! Voor bij mijn moeder zou ‘ie perfect zijn:) Bij mijn opa en oma hangt een prachtige plaat van herten die uit een rivier drinken, ’s ochtends vroeg. De zon komt dan net door de bomen, die vind ik zo mooi! Heel rustgevend ofzo. Heeft deze ook zo’n soort uitwerking bij jou?
  Bij mij in huis zou juist een heel minimalistisch iets passen (van katten uiteraard hihi)

  | Reageer op deze reactie
 18. saskia schreef:

  ik vind hem echt heel erg mooi! Al vind ik die wereldkaart van kurk ook wel leuk, maar je muurversiersels moeten inderdaad wel bij je passen.

  | Reageer op deze reactie
 19. laura schreef:

  Wauw wat een plaatje! Ik ben ook gek op dat soort kaarten. Helaas betaal je er meestal de hoofdprijs voor..

  | Reageer op deze reactie
 20. HesterAnne schreef:

  Leuk!!! Ik ben ook nog steeds op zoek naar een mooie schoolplaat maar ik heb nog niets kunnen vinden. Mijn kringloop heeft zulke dingen sowieso niet. Helaas.

  | Reageer op deze reactie
 21. Karlijn schreef:

  Wauw, wat een leuke plaat! Hij hangt er mooi bij in de woonkamer. En Deventer is een leuke stad, hoewel ik deze winkel helemaal gemist heb. Toch maar eens gaan kijken 🙂

  | Reageer op deze reactie
 22. Iris schreef:

  Wat een mooie plaat zeg! Ik ben zelf ook gek op landkaarten, super mooi. Nou ben ik sowieso gek op allemaal kaartjes en dingetjes aan de muren. Heerlijk vind ik dat!

  | Reageer op deze reactie
 23. Daisy schreef:

  Wauw, wat een geweldige aankoop.
  Kan jij er ook zo lekker van genieten als je er naar kijkt? Blijft kijken.
  Moest toch wel lachen om de wereldkaart van kurk voor oost west thuis best meisje Iris.
  Geweldig!

  | Reageer op deze reactie
 24. Deventer is echt heel fijn ja, ik kom uit Apeldoorn maar woon nu sinds een jaar in het centrum van Deventer. Much better! Wat een mooie plaat, staat ook leuk zo boven je bank 🙂

  | Reageer op deze reactie
 25. Marlijn schreef:

  Deventer daar woon ik, Walstraat is inderdaad een van de mooiste straten. Ik vond de wereldkaart ook heel leuk trouwens maar ik snap je idee wel. Hij doet me echt denk aan ‘vroeger’ in het biologie lokaal in combinatie met bambi (mijn lievelingstekenfilm!).

  | Reageer op deze reactie
 26. Sanne schreef:

  Woaaaaaaaaaaaaah <3 er staat ook een fazant op!! Daar ben ik dus helemaal gek op! Love de plaat! Goeie aankoop Iris!!

  | Reageer op deze reactie
 27. Terremotorious schreef:

  Superleuke plaat! Ik weet precies welke winkel in Deventer je bedoelt, ik heb daar een maandje geleden ook staan snuffelen 🙂

  Deventer is sowieso een leuke stad om te winkelen, veel boetiekjes en niet al die standaard franchisewinkels.

  | Reageer op deze reactie
 28. Olga schreef:

  Ik vind hem natuurlijk tof, omdat ik precies dezelfde oude plaat in mijn woonkamer heb staan 🙂 nog geen 20 euro kostte die plaat toen, koopje!

  | Reageer op deze reactie
  1. Ria schreef:

   Mijn schoonvader (Hoofd van een lagere school) heeft deze plaat nageschilderd, Later heeft mijn man hem nog weer na-geschilderd, Schilderij heeft jaren bij ons boven de bank gehangen.. Nu hebben we hem tijdelijk uitgeleend aan een zieke vriend.

   | Reageer op deze reactie
Back to Top