Vintage vondst: schoolplaat

Gisteren was ik in Apeldoorn voor een afspraak, ik nam Steve mee als mijn personal assistant slash taxichauffeur zodat we er gelijk een leuke dag van konden maken. Apeldoorn verlieten we al snel voor Deventer. Een stad naar mijn hart, zó mooi! In de Walstraat vind je er de leukste winkeltjes. Ik was best moe van alle indrukken, maar bij De Noorman werd ik gelijk weer helemaal zen, een fijne plek voor koffie en lunch. Vanuit daar liepen we de stad uit om weer naar huis te gaan, maar kwamen onderweg een mufruikend antiekwinkeltje tegen dat volgepropt stond met 89739472 boeken en posters. “Is er iets specifieks dat je leuk vindt?” vroeg de meneer achter de toonbank. “Konijnen!” riep ik. Uiteraard.

Vintage schoolplaat

Deventer

En toen verliet ik Deventer met de bovenstaande schoolplaat. Deze is getekend door Koekkoek, een bekende naam voor mensen die van schoolplaten houden, denk ik. Meneer Koekkoek leefde van 1873 tot 1944 en was tekenaar en schilder. Deze plaat komt uit de jaren vijftig en ik vind hem zo mooi! Ik was al een behoorlijke tijd op zoek naar zo iets, maar in kringloopwinkels had ik nooit geluk. Ik heb sowieso bijzonder weinig geluk in de kringloop het laatste jaar. Vandaar dat er ook al een tijdje geen vondsten meer zijn verschenen in de Tweedehands Vondsten categorie op mijn blog. Ik ben blij dat daar verandering in is gekomen met deze schoolplaat die dieren en planten in de duinen afbeeldt. Ik kocht hem trouwens bij Antiquraat Das Gute Ist Immer Da, een hele fijne winkel met een aardige meneer achter de toonbank. Ik werd er meteen vrolijk van. De plaat kostte 40 euro, iets goedkoper dan normaal, omdat er een vlekje op de witte rand rechtsboven zit. Ik stoor mij dat niet zo aan, ik vind het juist wel wat hebben. Dan zie je in ieder geval gelijk dat het geen nepperd is van de Action.

Voor & Na

Vintage schoolplaat
De voor-foto. Er hing een wereldkaart van kurk boven de bank. Als je dan foto’s hebt gemaakt van je backpackreis in Azië kan je deze er op prikken. Maar ik verlaat nauwelijks mijn huis, laat staan Nederland. Dus ik vond het uiteindelijk maar stom om dit ding zo prominent in de woonkamer te hebben.
Vintage schoolplaat
En de na-foto. Het ziet er al meteen veel minder kaal uit op de muren zo, vind ik leuk! In het echt ziet er trouwens véél mooier uit. De plaat oogt hier zo klein en donker, maar het is echt een joekel met mooie natuurlijke kleuren.

Details

In het echt komt de plaat véél mooier uit dan op de foto’s. Want er zitten zoveel leuke details in:

Vintage schoolplaat Vintage schoolplaat Vintage schoolplaat Vintage schoolplaat Vintage schoolplaat

De konijntjes konden natuurlijk niet ontbreken. Dat was ook de hoofdreden dat ik voor deze plaat koos. Ik vind de schoolplaat ‘In sloot en plas’ van Koekkoek ook zo mooi trouwens. Eigenlijk alle schoolplaten die door hem zijn getekend zijn mooi. En ze passen in èlk interieur, volgens de verkoper van het antiekwinkeltje.

Ik ben benieuwd wat jullie van mijn nieuwe oude aanwinst vinden! 

Back to Top