Recept: Gegrilde maïskolf en Mexicaanse salade

Simpel, zomers en vooral heel lekker! Ik hóúd van gegrilde maïskolven, ik vind dat echt één van de beste dingen in de wereld. Steve vindt dat één van de vieste dingen in de wereld, dus ik eet het niet zo heel vaak. Maar dat is oké, want Steve eet niet zo vaak vlees door mij, dus zo blijft onze relatie in balans. Ha nee, valt allemaal wel mee hoor. Steve was in ieder geval naar een barbecue met 300 kilo vlees afgelopen weekend, dus toen kon ik thuis lekker maïskolven eten. Ik gooide wat dingen bij elkaar en daar kwam het onderstaande Mexicaanse salade uit!

Recept: mexicaanse salade met gegrilde maiskolf

De verse maïskolven waren op, stom! Dus ik kocht van die verpakte suikermaïs (deze). De bereidingstijd is dan korter want je kan stap 1 in het recept overslaan. Omdat ik het normaal altijd met verse maïs maak, ga ik daar van uit in dit recept. Als jij wel een luxe oven hebt, kan je de maïs ook roosteren, mm..

Ingrediënten voor twee personen:

 • Voor de maïs:
 • 2 maïskolven
 • zout
 • suiker
 • olie
 • (plantaardige) boter
 • Voor de salade:
 • 1/2 mango
 • 3 tomaten
 • 1/2 rode ui
 • 250 gram kidneybonen (uitlekgewicht)
 • 200 gram ijsbergsla
 • een snuf gedroogde chilivlokken
 • een handje tortillachips
 • Voor de dressing:
 • 2 avocado’s
 • limoen- of citroensap
 • 1 knoflookteentje
 • verse peterselie of koriander (plus extra voor de garnering)
 • peper & zout

Recept: mexicaanse salade met gegrilde maiskolf

Zo maak je de Mexicaanse salade:

 1. Verwijder de bladeren, draden en een stukje van de onderkant van de maïskolven. Halveer ze en kook ze ongeveer 20 minuten in een pan met water waar je een klein schepje zout en suiker aan toevoegt.
 2. Maak ondertussen de salade. Snij de mango en tomaten in blokjes en snipper de rode ui. Meng dit met de ijsbergsla en uitgelekte kidneybonen. De tortillachips en chilivlokken voeg ik op het laatst pas toe als het op het bord ligt, want dat ziet er leuker uit en anders wordt de chips zompig.
 3. Maak de dressing door alle ingrediënten voor de dressing te pureren met behulp van een staafmixer, foodprocessor, of blender. Voeg naar smaak limoen- of citroensap en peper & zout toe. Ik vind het zelf lekkerder met extra veel citroensap en knoflook, maar dan zou je zelf even moeten proberen, goed proeven!
 4. Controleer of de maïs gaar is door er in te prikken en haal de maïskolven uit het water. Smeer ze in met een klein beetje olie en zet een grillpan op hoog vuur. Grill de maïs een paar minuten aan alle kanten. Ze zijn al gaar, dus het gaat meer om de grill-smaak. Leg er op het laatst een klontje boter op, zodat het over de maïs heen smelt. En sprenkel er wat zout overheen.
 5. Serveer de maïskolf met de salade en gooi er een flinke schep dressing/saus op. (Het is het lekkerst als je de dressing goed mengt met de salade, maar dat is minder fotogeniek voor op Instagram, een belangrijke overweging om mee te nemen natuurlijk). Steek er wat tortillachippies in en strooi er een klein beetje (!) chilivlokken over.

Recept: mexicaanse salade met gegrilde maiskolf Recept: mexicaanse salade met gegrilde maiskolf

Eet smakelijk! En vergeet niet de enige echte #ikbenirisniet hashtag als je je creatie deelt op Instagram! Ik vind het zo leuk om al jullie creaties te zien, echt heel tof. En ik krijg er trek van!

Back to Top