Recept: Gegrilde maïskolf en Mexicaanse salade

Simpel, zomers en vooral heel lekker! Ik hóúd van gegrilde maïskolven, ik vind dat echt één van de beste dingen in de wereld. Steve vindt dat één van de vieste dingen in de wereld, dus ik eet het niet zo heel vaak. Maar dat is oké, want Steve eet niet zo vaak vlees door mij, dus zo blijft onze relatie in balans. Ha nee, valt allemaal wel mee hoor. Steve was in ieder geval naar een barbecue met 300 kilo vlees afgelopen weekend, dus toen kon ik thuis lekker maïskolven eten. Ik gooide wat dingen bij elkaar en daar kwam het onderstaande Mexicaanse salade uit!

Recept: mexicaanse salade met gegrilde maiskolf

De verse maïskolven waren op, stom! Dus ik kocht van die verpakte suikermaïs (deze). De bereidingstijd is dan korter want je kan stap 1 in het recept overslaan. Omdat ik het normaal altijd met verse maïs maak, ga ik daar van uit in dit recept. Als jij wel een luxe oven hebt, kan je de maïs ook roosteren, mm..

Ingrediënten voor twee personen:

 • Voor de maïs:
 • 2 maïskolven
 • zout
 • suiker
 • olie
 • (plantaardige) boter
 • Voor de salade:
 • 1/2 mango
 • 3 tomaten
 • 1/2 rode ui
 • 250 gram kidneybonen (uitlekgewicht)
 • 200 gram ijsbergsla
 • een snuf gedroogde chilivlokken
 • een handje tortillachips
 • Voor de dressing:
 • 2 avocado’s
 • limoen- of citroensap
 • 1 knoflookteentje
 • verse peterselie of koriander (plus extra voor de garnering)
 • peper & zout

Recept: mexicaanse salade met gegrilde maiskolf

Zo maak je de Mexicaanse salade:

 1. Verwijder de bladeren, draden en een stukje van de onderkant van de maïskolven. Halveer ze en kook ze ongeveer 20 minuten in een pan met water waar je een klein schepje zout en suiker aan toevoegt.
 2. Maak ondertussen de salade. Snij de mango en tomaten in blokjes en snipper de rode ui. Meng dit met de ijsbergsla en uitgelekte kidneybonen. De tortillachips en chilivlokken voeg ik op het laatst pas toe als het op het bord ligt, want dat ziet er leuker uit en anders wordt de chips zompig.
 3. Maak de dressing door alle ingrediënten voor de dressing te pureren met behulp van een staafmixer, foodprocessor, of blender. Voeg naar smaak limoen- of citroensap en peper & zout toe. Ik vind het zelf lekkerder met extra veel citroensap en knoflook, maar dan zou je zelf even moeten proberen, goed proeven!
 4. Controleer of de maïs gaar is door er in te prikken en haal de maïskolven uit het water. Smeer ze in met een klein beetje olie en zet een grillpan op hoog vuur. Grill de maïs een paar minuten aan alle kanten. Ze zijn al gaar, dus het gaat meer om de grill-smaak. Leg er op het laatst een klontje boter op, zodat het over de maïs heen smelt. En sprenkel er wat zout overheen.
 5. Serveer de maïskolf met de salade en gooi er een flinke schep dressing/saus op. (Het is het lekkerst als je de dressing goed mengt met de salade, maar dat is minder fotogeniek voor op Instagram, een belangrijke overweging om mee te nemen natuurlijk). Steek er wat tortillachippies in en strooi er een klein beetje (!) chilivlokken over.

Recept: mexicaanse salade met gegrilde maiskolf Recept: mexicaanse salade met gegrilde maiskolf

Eet smakelijk! En vergeet niet de enige echte #ikbenirisniet hashtag als je je creatie deelt op Instagram! Ik vind het zo leuk om al jullie creaties te zien, echt heel tof. En ik krijg er trek van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

35 reacties op “Recept: Gegrilde maïskolf en Mexicaanse salade

 1. Michelle schreef:

  Jaa dit zag er al zohooo lekker uit! Ik had me al door je foto laten inspireren omdat ik mango’s had liggen en heb gisteren nog wat ingrediënten gehaald. Ik ga dus vanavond een soortgelijke salade maken, maar iets andere ingrediënten en, eh, zonder maïs hihi. Ik heb mango, kidneybonen, tortillachips (DUH) en vul het aan met spinazie. En natuurlijk het avocadopapje!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oeh ja met spinazie is ook lekker! Ik heb altijd spinazie in huis en gooi het overal doorheen haha. Ik had ook 2 maanden geleden spinazie gezaaid vorige week had ik eindelijk 1 handje spinazie hahaha, wat een armoe weer. Ik ben benieuwd naar jouw variant 😀

   | Reageer op deze reactie
 2. Kimberley schreef:

  Onwijs lekker dit! Ik ben sowieso dol op gegrilde maiskolven, als we ergens eten waar ze dit hebben, pik ik het van iedereen in, haha. Lekker om een keer zelf te maken!

  | Reageer op deze reactie
 3. saskia schreef:

  lijkt me heel lekker maar serieus: waar haal je chillivlokken?! Ik kan het oprecht nergens vinden.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik heb het bij de plaatselijke supermarkt (c1000) gekocht, die heeft zo’n schap met internationale producten en daar stond het bij tussen de kruiden. Maar de toko heeft het ook vast en zeker! Ik zie trouwens op de AH website dat zij het ook verkopen van het merk Verstegen, dat kan je volgens mij overal wel vinden 😀

   | Reageer op deze reactie
 4. sammie schreef:

  ohhh mais van de BBQ is zoooo lekker! Wij eten het regelmatig en ik zag dat Tommy ze gisteren met boodschappen doen weer heeft mee genomen (deed een juich dansje) dus ik verwacht ze deze week weer te eten 🙂

  | Reageer op deze reactie
 5. Deisy schreef:

  Maïskolven zijn echt de bomb! Dat gerecht van jou ziet er dan ook heerlijk uit en ik zit er dus zwaar aan te denken om dit snel een keer te maken! Dank je wel voor dit toffe recept. X

  | Reageer op deze reactie
 6. Mies schreef:

  Mijn god…. Hoe de boter van die mais afdruipt (wat een goor woord is dat, sorry). I NEED IT! Ik heb nog heeeel veel mango’s liggen, dus eens kijken of ik het dit weekend kan maken!

  | Reageer op deze reactie
 7. Inge schreef:

  Ik heb nog nooit gegrilde maïskorf op ben ik nu heel raar? Het ziet er echt héérlijk uit trouwens!

  | Reageer op deze reactie
 8. Fleur schreef:

  Ja! Maïskolven, daar ben ik ook gek op 🙂 Lekker recept en mooie foto’s. Ga dit onthouden om ook eens te maken.

  | Reageer op deze reactie
 9. Pauline schreef:

  Wat ziet dit er heerlijk uit zeg (hoewel het zien van deze foto’s terwijl ik honger niet echt een goed idee is haha)! Origineel om mango in de salade te doen :). Ik ga het een keer proberen!

  Liefs,
  Pauline

  | Reageer op deze reactie
 10. Jis schreef:

  Wat leuk om mais te grillen! Zou ik nou echt niet opkomen… Leuk receptje!
  Liefs, Jis

  | Reageer op deze reactie
 11. Sytse schreef:

  Gegrilde mais… dat heb ik nog nooit geprobeerd. Ik denk dat ik een pogingmoet gaan wagen!

  | Reageer op deze reactie
 12. kelly schreef:

  Yumm..ook nog nooit op deze manier zelf mais klaargemaakt!erg leuk idee…dol op mais. Ik ben nie echt gek op tortilla chips of avocado dingen..maar past perfect bij de huevros rancheros aanstaande vrijdag!!!

  | Reageer op deze reactie
 13. kelly schreef:

  Pardon..huevos rancheros…ook vegetarisch en mexicaans!!recept op mij blog te vinden!!

  | Reageer op deze reactie
 14. Lieke schreef:

  Wow, dit ziet er echt TE lekker uit. Ben dol op avocado, en mango, en tortillachips… en en en… Dus dit lijkt me een top-recept om snel te gaan maken :).
  (En erg mooi gefotografeerd ook!).

  | Reageer op deze reactie
 15. Michelle schreef:

  Oh, lijkt me lekker! Ik had een soortgelijk recept met allemaal groente, gehakt, bonen en tortillechips in een ovenschaal. Dit recept sla ik ook even op.

  | Reageer op deze reactie
 16. Benthe schreef:

  Ah ik hou zo van geroosterde maiskolven! Doet me denken aan mijn vakantie op Corfu, een aantal jaar geleden. Daar verkochten ze op straat overal geroosterde maiskolven. Verpakt in aluminiumfolie, lekker peper en zout, en een flinke dot boter. Jam!

  | Reageer op deze reactie
 17. Pingback: Weekoverzicht: Apeldoorn, groen licht en wijn | IKBENIRISNIET
 18. Pingback: 5 x vegetarisch barbecuen | IKBENIRISNIET
 19. Pingback: 11 x vegetarische zomerrecepten | IKBENIRISNIET
 20. Pingback: 23 Barbecue Recepten Met Groenten Die Je In Eigen Tuin Kunt Kweken
 21. Pingback: 23 Barbecue Recepten Met Groenten Die Je In Eigen Tuin Kunt Kweken
Back to Top