Recept: Aardbei & gin cocktail

De aardbeien doen het zo goed in mijn tuin! Ik heb één pot met aardbeien hangen sinds vorig jaar. In de herfst en winter gingen ze langzaam dood, maar ik was te lui om de pot weg te halen. Gelukkig maar, want blijkbaar komen de aardbeien gewoon weer tot leven in de lente en zomer. Wist ik veel. Heeft mijn luiheid soms toch best positieve gevolgen! Met de aardbeien maakte ik een simpele cocktail. Of nouja, met de hoeveelheid rijpe aardbeien aan mijn plant kon ik een cocktail voor een kabouter maken. Dus de supermarkt om de hoek heeft ook een beetje meegeholpen.

Aardbei gin cocktail

Aardbeien

Sinds ik een tuin heb, houd ik me wat meer bezig met plantjes en mijn mini-moestuin. Gek eigenlijk, want toen ik nog thuis woonde, hadden we best een grote tuin, maar dat interesseerde mij toen niets. Voordat ik in dit huisje kwam te wonen, woonde ik in een kleine studio midden in de stad. Ik had niet eens een balkon, laat staan een tuin. Dus nu ik weer een klein tuintje heb, vind ik het zo leuk om te kijken naar alle groeiende planten en kleine beestjes. Het is zo leuk om het proces te zien van de groener wordende de blaadjes, de witte bloemetjes en die dan uiteindelijk kleine aardbeien worden die steeds groter en roder worden. Onderstaande foto’s nam ik door de weken heen:

aardbeien aardbeien aardbeien aardbeien aardbeien aardbeien

Verse munt

Ook de munt komt uit mijn tuin. Ik kocht in de lente een klein biologisch muntplantje bij de Albert Heijn toen ze daar in de aanbieding waren, en sindsdien groeit het als een tierelier. Het is maar goed dat Bunny von D ook groot fan van verse muntblaadjes is, zo helpt zij mij met het bijsnoeien van de plant. De plant groeit heel makkelijk (ik bedoel; je hebt gezien hoevaak ik al gefaald heb in mijn moestuin, maar de muntplant doet het altijd goed!), dus ik kan het echt aanrader om ze te planten. Wel in een pot of bloembak, want munt woekert enorm. Dat betekent dat wanneer je het in de volle grond plant, je hele tuin binnen de kortste keren vol met munt zit. Als ik de mensen met de groene vingers mag geloven.

munt in tuin

Aardbei & gin cocktail recept

Het recept voor deze simpele cocktail, of een ‘smash’ moet ik het eigenlijk noemen, komt van The Kitchn. Mocht je op zoek zijn naar kookinspiratie dan ben je daar aan het goede adres. Ik moet trouwens zeggen dat ik zelf niet zo van heftige cocktails houd, ik vind het juist wel lekker als het drankje lekker fris en licht blijft en dat er niet zo’n intense alcoholsmaak aan zit. Daarom heb ik de verhoudingen wel een beetje aangepast. Ik ging voor 1 deel gin en 3 delen bruiswater.

Voor één simpele, zomerse cocktail heb je nodig:

  • een partje citroen of limoen voor het sap
  • een halve theelepel suiker
  • 2 aardbeien in plakjes gesneden
  • ijsblokjes
  • gin
  • bruiswater
  • 1 aardbei met een inkeping ter garnering
  • 1 takje munt

En zo maak je je gin cocktail:

Pak een glas en doe er een beetje citroen- of limoensap in en suiker. Meng dit, ik probeerde het een beetje te ‘pletten’ met een theelepeltje. Doe er de aardbeienplakjes bij en plet ze heeel iets met een theelepel, ze moeten een beetje crushen, zodat de smaak vrijkomt, maar niet kapot gaan. Vul het glas met ijsblokjes, voeg één deel gin en drie delen bruiswater toe. En garneer met de aardbei en een takje munt. Ik haalde twee muntblaadjes van het takje, maakte hier een propje van en plette dit tussen mijn vingers zodat de smaak wat meer vrij komt, deze voegde ik aan mijn drankje toe. Zo simpel is het! Het enige wat je dan nog nodig hebt is een zonnige dag en wat leuke mensen en een cocktailfeestje is geboren.

aardbei cocktail

Aardbei gin cocktail

Voor meer cocktailinspiratie zie mijn blogpost met drie recepten voor cocktails die ik tijdens oud & nieuw maakte, en zie ook de blogpost voor alcoholvrije mocktails.

Proost!

Back to Top