Recept: Aardbei & gin cocktail

De aardbeien doen het zo goed in mijn tuin! Ik heb één pot met aardbeien hangen sinds vorig jaar. In de herfst en winter gingen ze langzaam dood, maar ik was te lui om de pot weg te halen. Gelukkig maar, want blijkbaar komen de aardbeien gewoon weer tot leven in de lente en zomer. Wist ik veel. Heeft mijn luiheid soms toch best positieve gevolgen! Met de aardbeien maakte ik een simpele cocktail. Of nouja, met de hoeveelheid rijpe aardbeien aan mijn plant kon ik een cocktail voor een kabouter maken. Dus de supermarkt om de hoek heeft ook een beetje meegeholpen.

Aardbei gin cocktail

Aardbeien

Sinds ik een tuin heb, houd ik me wat meer bezig met plantjes en mijn mini-moestuin. Gek eigenlijk, want toen ik nog thuis woonde, hadden we best een grote tuin, maar dat interesseerde mij toen niets. Voordat ik in dit huisje kwam te wonen, woonde ik in een kleine studio midden in de stad. Ik had niet eens een balkon, laat staan een tuin. Dus nu ik weer een klein tuintje heb, vind ik het zo leuk om te kijken naar alle groeiende planten en kleine beestjes. Het is zo leuk om het proces te zien van de groener wordende de blaadjes, de witte bloemetjes en die dan uiteindelijk kleine aardbeien worden die steeds groter en roder worden. Onderstaande foto’s nam ik door de weken heen:

aardbeien aardbeien aardbeien aardbeien aardbeien aardbeien

Verse munt

Ook de munt komt uit mijn tuin. Ik kocht in de lente een klein biologisch muntplantje bij de Albert Heijn toen ze daar in de aanbieding waren, en sindsdien groeit het als een tierelier. Het is maar goed dat Bunny von D ook groot fan van verse muntblaadjes is, zo helpt zij mij met het bijsnoeien van de plant. De plant groeit heel makkelijk (ik bedoel; je hebt gezien hoevaak ik al gefaald heb in mijn moestuin, maar de muntplant doet het altijd goed!), dus ik kan het echt aanrader om ze te planten. Wel in een pot of bloembak, want munt woekert enorm. Dat betekent dat wanneer je het in de volle grond plant, je hele tuin binnen de kortste keren vol met munt zit. Als ik de mensen met de groene vingers mag geloven.

munt in tuin

Aardbei & gin cocktail recept

Het recept voor deze simpele cocktail, of een ‘smash’ moet ik het eigenlijk noemen, komt van The Kitchn. Mocht je op zoek zijn naar kookinspiratie dan ben je daar aan het goede adres. Ik moet trouwens zeggen dat ik zelf niet zo van heftige cocktails houd, ik vind het juist wel lekker als het drankje lekker fris en licht blijft en dat er niet zo’n intense alcoholsmaak aan zit. Daarom heb ik de verhoudingen wel een beetje aangepast. Ik ging voor 1 deel gin en 3 delen bruiswater.

Voor één simpele, zomerse cocktail heb je nodig:

 • een partje citroen of limoen voor het sap
 • een halve theelepel suiker
 • 2 aardbeien in plakjes gesneden
 • ijsblokjes
 • gin
 • bruiswater
 • 1 aardbei met een inkeping ter garnering
 • 1 takje munt

En zo maak je je gin cocktail:

Pak een glas en doe er een beetje citroen- of limoensap in en suiker. Meng dit, ik probeerde het een beetje te ‘pletten’ met een theelepeltje. Doe er de aardbeienplakjes bij en plet ze heeel iets met een theelepel, ze moeten een beetje crushen, zodat de smaak vrijkomt, maar niet kapot gaan. Vul het glas met ijsblokjes, voeg één deel gin en drie delen bruiswater toe. En garneer met de aardbei en een takje munt. Ik haalde twee muntblaadjes van het takje, maakte hier een propje van en plette dit tussen mijn vingers zodat de smaak wat meer vrij komt, deze voegde ik aan mijn drankje toe. Zo simpel is het! Het enige wat je dan nog nodig hebt is een zonnige dag en wat leuke mensen en een cocktailfeestje is geboren.

aardbei cocktail

Aardbei gin cocktail

Voor meer cocktailinspiratie zie mijn blogpost met drie recepten voor cocktails die ik tijdens oud & nieuw maakte, en zie ook de blogpost voor alcoholvrije mocktails.

Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

36 reacties op “Recept: Aardbei & gin cocktail

 1. gerhilde maakt schreef:

  Er hangen veel aardbeien aan je plantje, leuk! Lijkt me lekker, die cocktail, inderdaad niet te straf, maar wel verfrissend.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Precies! Van die hele zoete of sterke cocktails houd ik niet zo, maar zoiets als dit vind ik best lekker voor zo nu en dan 😀

   | Reageer op deze reactie
 2. Lotte schreef:

  Lekker! En wat tof dat je aardbeitjes het zo goed doen:) Gin is mijn lievelingsdrank! Heel veel mensen vinden het echt heel smerig maar ik vind die uitgesproken smaak juist lekker. Ik drink het niet teveel, want ja het blijft sterk spul haha. Maar op een mooie zonnige dag op het terras, heerlijk. Op mijn werk verkoop ik ook twee gin&tonics (mijn recept, trots!) Toevallig ook één met aardbeien. Daar gaat in aardbeien, peperkorrels en basilicum. De andere is met komkommer, jeneverbes en rozemarijn. Echt heel lekker verfrissend:)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ohhh die met basilicum ga ik snel maken! Lijkt me superlekker 😀

   | Reageer op deze reactie
 3. kelly schreef:

  Ziet er wel heerlijk uit. Ik heb nog nooit gin op! Toch maar eens proberen dan. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Die bloemetjes van de aarbeien zijn zo mooi 🙂 Ik ben ook bezig met mijn eigen moestuintje maar hij helaas nog niet zo ver als de jouwe !

  xx
  Lotte – Paperblooming

  | Reageer op deze reactie
 5. Tessa schreef:

  Wat leuk om de aardbeien zo te zien groeien! Wij hebben een moestuin vol met verschillende soorten groente en fruit, maar helaas nog geen aardbei :(. Leuk dat je dit recept deelt, ik heb nog een klein flesje gin staan en ik wist echt niet wat ik ermee moest doen. Nu dus wel :D.

  | Reageer op deze reactie
 6. saskia schreef:

  ooo lijkt me heel lekker! Heb laatst een munt plantje gekocht, zal vanavond mijn vriend eens lief aan kijken of die geplant mag worden in ‘zijn’ moestuin!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat leuk! Ja is echt handig, dan kan je er heel vaak thee en andere dingen van maken 😀 Ik zag laatst trouwens ook dat je een muntplant in een wat grotere plastic pot (met de onderkant opengeknipt, dacht ik) in de moestuin kan planten, zodat ‘ie niet alle kanten op groeit maar mooi op één plek blijft.

   | Reageer op deze reactie
 7. Marjolein schreef:

  Tof dat je aardbeien en munt in je tuin kweekt! Wist niet eens dat munt zo fanatiek kon groeien, haha. De cocktail lijkt me ook heel jummy!

  | Reageer op deze reactie
 8. Bente schreef:

  Lijkt me lekker, al zou ik de gin denk ik vervangen voor wodka, want gin vind ik niet zo lekker 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah ja snap ik, er zit ook wel een gek smaakje aan. Ik drink in de zomer op het terras wel eens een gin-tonic, dus als ik iets met gin drink krijg ik gelijk zo’n gezellig en zonnig gevoel door die associatie haha.

   | Reageer op deze reactie
 9. Ziet er super uit! Ik ben ook dol op gin&tonic. Echt superlekker met een takje rozemarijn (uit mijn moeders tuin, hihi, want die heb ik zelf niet) en blauwe bessen. Mmm!

  | Reageer op deze reactie
 10. Moniek schreef:

  Wat goed dat je aardbeien zo goed gaan! En wow munt groeit echt als een malle! Ga deze cocktail zeker een keer proberen!

  | Reageer op deze reactie
 11. Deze cocktail ziet er echt superlekker uit! Ga ik zeker eens maken 🙂
  En over je moestuintjes gesproken, ik heb een winactie lopen waarbij je een zakje radijszaadjes kan winnen haha. Misschien een leuke aanvulling op je moestuintje 🙂
  Hier is de link naar het artikel, voor als je geïnteresseerd bent: https://mypinkfairytale.wordpress.com/2015/06/13/currently-loving-moestuintjes-mini-giveaway-_-nog-leuke-fotos-maken/
  Liefs!

  | Reageer op deze reactie
 12. Michelle schreef:

  Lekker! Respect dat je doorzet met je moestuin. In mijn tuin doet alleen de munt het goed en het onkruid… Ik ga zo weer een poging doen om het weg te halen.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik riep vorige week nog dat dit écht de laatste keer was dat ik het nog ging proberen met mijn moestuin, haha! Ik had niet verwacht dat het nog zo lastig zou zijn om een paar groentes te telen, maar goed. Nu vind ik het eigenlijk ook wel weer leuk, dus ik zie het allemaal wel :p Succes met onkruid wieden! Kan je na de tijd tenminste wel een lekker kopje muntthee maken 😉

   | Reageer op deze reactie
   1. Michelle schreef:

    Turns out dat mijn halve grasveld uit onkruid bestaat 🙁 Heb het allemaal weer weggehaald. Ben benieuwd hoe het afloopt met je moestuin!

    | Reageer op deze reactie
 13. Valerie schreef:

  Omg, dit lijkt me goddelijk! Ik wil al heel lang een cocktail maken en deze moet ik echt eens gaan maken!

  | Reageer op deze reactie
 14. sammie schreef:

  Klinkt goed! Onze aardbeien doen het niet zo goed helaas, de tomaten echter wel maar dat is vast niet zo lekker in een cocktail..

  | Reageer op deze reactie
 15. Sonja schreef:

  Oeeeh deze lijkt me heel lekker, ga ik onthouden!! En superleuk joh, je eigen aardbeitjes in de tuin 🙂 x

  | Reageer op deze reactie
 16. Sofie schreef:

  Ik heb je blogbericht onmiddellijk doorgestuurd naar mijn metekind die verzot is op (Gin-)cocktails. Hij heeft hem onmiddellijk gemaakt en hij vindt hem zeer lekker 🙂 Enkel zou hij er iets minder spuitwater bijdoen.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat leuk zeg! Ja snap ik, in het originele recept moet er naar verhouding ook meer gin in. Ik vind dat zelf altijd zo zwaar, ofzo? Nouja maakt ook niet uit natuurlijk, het is gelukkig een simpel drankje dat je heel makkelijk naar je eigen smaak aan kan passen 😀 Zo leuk dat je het meteen hebt doorgestuurd!

   | Reageer op deze reactie
 17. The Woodcricket schreef:

  Hihi, ik heb ook een muntplant (in een pot, omdat ik dus ooit er één in de vollegrond had geplant en die plant inderdaad zin had om de hele tuin over te nemen). Maar toen ik er onlangs muntthee van wilde maken ontdekte ik de bladluis.. dus mijn munt staat er een beetje voor de sier ben ik bang.

  | Reageer op deze reactie
 18. christianne schreef:

  Ga hem proberen!😄Ik hou namelijk juist van fris en zuur (meeste cocktails zijn altijd zo zoet)🍓

  | Reageer op deze reactie
 19. Pingback: 31 Recepten Met Aardbeien: De Veelzijdigheid Van Het Zomerkoninkje
Back to Top