11 x vegetarische zomerrecepten

Op de helshete dagen had ik weinig zin om te koken en deed er dus ook niet echt mijn best voor. Gelukkig is de temperatuur vandaag weer wat dragelijker, yes! Ik heb 11 vegetarische zomerrecepten op een rijtje gezet, die nu extra lekker zijn. Een groot deel kan je ook serveren bij een zomerse barbecue (nummertje 3 en 4 bijvoorbeeld). En de summer rolls zijn ook lekker om mee te nemen voor een picknick. Uiteraard zijn het allemaal vegetarische zomerrecepten, als er een v‘tje achterstaat is het ook veganistisch. Hopsakee, iedereen blij.

Vegetarische zomerrecepten:

Vegetarische zomerrecepten - Summer rolls

1. Summer rolls met tempeh (v)

Onlangs plaatste ik dit recept nog, ik zag dat veel lezers het al hebben gemaakt, heel leuk! Tip van Mariët als je het rollen mislukt: dan maak je er gewoon een salade van. Schijnt ook lekker te zijn!

Vegetarische zomerrecepten - Summer rolls

2. Summer rolls met pindasaus (v)

Dit is het ideale recept als je nog niet eerder summer rolls hebt gemaakt. Doordat je alle ingrediënten fijn hakt en husselt als één gemixte vulling, wordt het rollen van de summer rolls een eitje. Gebruik grote rijstvellen in plaats van de kleintjes die veel supermarkten verkopen, kijk naar de verschillende stappen hoe je ze het beste rolt, en het moet goed komen.

Vegetarische zomerrecepten - Watermeloensalade

3. Salade van watermeloen, feta en basilicum

De combinatie van watermeloen en feta is favoriet van velen als ik mijn Instagramfeed van de afgelopen dagen moet geloven. Zo’n typisch zomerrecept dat altijd lekker is! Houd je watermeloen over? Dit watermeloendrankje is ook lekker en verfrissend!

Vegetarische zomerrecepten - Salsa met gegrilde ananas

4. Salsa van gegrilde ananas (v)

Kan iemand me eraan helpen herinneren dat ik dit snel weer eens maak zodat ik de foto’s in de blogpost kan updaten? Dit toprecept verdient mooiere foto’s namelijk. Deze salsa is zó lekker. Geserveerd in een uitgeholde ananas tevens perfect voor een zomers eetfeestje of barbecue.

Recept: mexicaanse salade met gegrilde maiskolf

5. Mexicaanse salade met gegrilde maïs (v)

Salade met chips, dat móet wel goed zijn. En dat is het ook. Vooral met een gegrilde maïskolf erbij, met flink wat zout en een klontje roomboter* dat over de maïskorrels smelt, oh em djie. (*Of plantaardige boter als je voor de vegan variant gaat).

recept: koude soep van avocado en komkommer

6. Koude soep van avocado

Een frisse avocadosoep met komkommer, yoghurt en citroensap. Ik was dit ultieme zomerrecept eigenlijk een beetje vergeten, dus het is maar goed dat ik dit overzichtsartikel maak. Tijdens de helsehittegolf (had ik al benadrukt hoe erg ik hitte HAAT?) had ik dit eigenlijk moeten maken, dat had het vast dragelijker gemaakt.

hummus als maaltijd

7. Hummus als maaltijd

Dit is zo goed. Nee, maar echt. Hummus is het lekkerst als je het maakt met gedroogde kikkererwten (Ottolenghi’s hummus is mijn favoriet!), maar in dit recept maakte ik het met kikkererwten uit een glazen pot. Maak er een uitgebreide lunch van met pitabroodjes en salade, lekker om buiten in de zon te eten met meerdere mensen, jum.

recept met halloumi

8. Spinaziesalade met halloumi

Een salade waar je me ’s nachts voor mag wakker maken. Sowieso vind ik de combinatie van spinazie en aardbei heel lekker. En met de zoute smaak van gegrilde halloumi is het he-le-maal fantastisch. Mocht je trouwens ook zo van halloumi houden, dan kan je deze halloumi-portobelloburger ook wel waarderen, gok ik.

Nectarinesalade met mozzarella en basilicum

9. Nectarinesalade

Het is dat mijn mond opzwelt alsof ik mijn lippen iets te enthousiast heb laten opspuiten als ik nectarine eet, anders zou ik deze salade véél vaker eten. Dit recept plaatste ik in 2012 en ik weet nog dat ik ontzettend blij was met de foto’s. Voor het eerst had ik daadwerkelijk een beetje moeite gedaan voor de foodstyling, dat wakkerde mijn liefde voor foodfoto’s aan!

vegetarisch barbecuen

10. Vegetarische barbecuen

Vegetarisch barbecuen is altijd goed! In de blogpost waar ik naar link vind je een paar ideeën. Voor meer creatieve suggesties raad ik het kookboek Tijd voor een vegetarische barbecue aan.

Gnocchi met artisjokken en citroensap (Vegan)

11. Gnocchi met tomaat & artisjok (v)

Eén van de eerste echte recepten die ik op mijn blog plaatste, in 2012. Fun fact: tot voor kort stond er als recept gewoon een fotootje van het recept uit een kookboek in de blogpost. Ha! Luie foodblogger was ik destijds. Dit recept blijft één van mijn favorieten; makkelijk om te maken en de smaak is lekker fris.

Op zoek naar meer vegetarische recepten? Zie de receptenindex

Op Instagram deel ik trouwens ook veel maaltijdideeën van dingen die ik in elkaar flans, je vindt me daar onder de naam @ikbenirisniet. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties op “11 x vegetarische zomerrecepten

 1. chucky1012 schreef:

  Fijn gerechten die vegetarisch zijn.
  Volgens mij is artisjok niet meer te koop.
  Ik moet toch eens proberen hoe men dit kan koken.
  Meestal is dit in februari en maart te koop.

  Xoxo

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh dat zou best kunnen! In het recept met de gnocchi koos ik lekker lui voor artisjokharten uit een potje, haha. Ik heb ook weleens verse artisjok bereid, maar ik vond dat zo’n gedoe!

   | Reageer op deze reactie
   1. chucky1012 schreef:

    Het is inderdaad een flink karwei om een verse artisjok schoon te maken en te koken.
    Nooit geweten dat dit er ook in een potje is.

    | Reageer op deze reactie
 2. Danique schreef:

  Wat ziet dit er allemaal heerlijk uit! Vooral de salade met watermeloen lijkt me erg lekker.

  | Reageer op deze reactie
 3. Iris schreef:

  Ook top voor warme dagen: als je weet dat het warm gaat worden, moet je gewoon hele grote porties koken. Op de luie, plakkerige dagen die volgen, warm je een bakje op of eet je het gewoon koud.

  | Reageer op deze reactie
 4. Marianne schreef:

  Dit is echt een heel aantrekkelijk lijstje, krijg er spontaan honger van! De gegrilde ananassalsa gaat hem zeker wel worden tijdens hete dagen!

  | Reageer op deze reactie
 5. Joyce schreef:

  Ik vind het zo leuk om de oudere recepten te lezen (summer rolls met pindasaus): “de wortelkontjes krijgt Bunny von D”. Heel herkenbaar als konijnenmama….alleen koop ik wortels voor Kruimel en eet ik zelf de restjes 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Awww ja leuk he, soms lees ik het zelf ook terug. Lieve nijnie, mis haar nog steeds als ik wortel-kontjes overhoud! Maar die geef ik dan maar aan Ollie De Alleseter, die vindt het gelukkig ook lekker, haha.

   | Reageer op deze reactie
 6. Kim schreef:

  Ah, bedankt voor de tips! Komende week wordt het (gelukkig?? Ik weet het niet. Houd ook wel van de warmte!) weer wat koeler, maar deze recepten sla ik zeker op. Met het warme weer hebben we meestal geen idee wat we moeten eten, omdat we eigenlijk niet echt ergens zin in hebben. Alles wat warm is valt af… En elke dag dezelfde salade is ook zo saai. Deze komen zeker van pas 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Vandaag vind ik de temperatuur wel lekker, dit kan ik wel handelen, haha. En wat fijn dat je er iets aan hebt! Ik heb ook nooit zin in warm eten met warm weer, of vooral het koken in een hete keuken staat me dan tegen, bleh. Gelukkig bestaan er veel lekkere salades 😀

   | Reageer op deze reactie
 7. Ise schreef:

  Doe mij maar zo’n mexicaanse salade, jum! En wauw, die salsa in een uitgeholde ananas. Dat zie ik mezelf nog niet echt doen haha 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik heb die salsa met uitgeholde ananas gemaakt toen ik eigenlijk bezig moest met mijn scriptie tijdens mijn bachelor, hahaha. Met studie ontwijkend gedrag werd ik altijd heel creatief 😛

   | Reageer op deze reactie
 8. Sannah schreef:

  Ooooh ziet er lekker uit! Ik ga zeker wat uitproberen deze zomer! In Thailand at ik rijst in een ananas met bijna dezelfde ingrediënten, heeeerlijk!

  | Reageer op deze reactie
 9. Pingback: Weekoverzicht: nog steeds warm, eyetracker-bril & chubby bunny | IKBENIRISNIET
Back to Top