Groene Tip #25: Haar wassen zonder shampoo

Omdat ik geen expert van àlle groene tips ben, leek het mij leuk om ook eens andere ervaringsdeskundigen aan het woord te laten. Het eerste gastartikel in deze categorie is geschreven door de enige echte Sabine Metz. Ze is fotograaf en schrijft op haar blog over fotografietips en persoonlijke avonturen. Tevens heeft ze waanzinnig mooi haar, en haar geheim daar voor lees je in dit artikel.

foto sabine metz

Gastblog door Sabine – Hoi, ik ben dat meisje dat haar haar niet meer met shampoo wast. Zo’n 2,5 maand geleden stopte ik met het gebruiken van shampoo en andere producten om mijn haar te wassen en te verzorgen. Ik gebruik enkel nog water, een kam en een borstel. Behalve dat “no poo” op dit moment een trend lijkt te worden, is het voor mijn super gevoelige hoofdhuid de beste oplossing.

Wat is het?
No poo, de water only methode, of hoe je het ook wil noemen, is het wassen van je haar met alleen warm water. Geen baking soda, geen appelazijn – echt alleen water. Hier komt wel iets meer bij kijken dan je kop onder de kraan steken en hopen op een wonder, het vergt wat geduld en toewijding. Het kan even duren voordat je door de awkward periode heen bent waarin je haar nog veel te veel talg aanmaakt en dus snel vet is. Dat wordt als het goed is steeds minder hoe langer je dit volhoudt, en na een tijdje zit je haar uit zichzelf zo goed dat mensen je gaan vragen of je een eenhoorn toegetakeld hebt om extensions te maken van zijn majestueuze manen.

Waarom?
Voor mij persoonlijk is de reden waarom heel simpel: als ik wel shampoo gebruik, heb ik continu last van wondjes, schilfers en verschrikkelijke jeuk op mijn hoofdhuid. Ik ben overgevoelig voor vrijwel alle shampoos (ja, ook die hele dure super milde kalmerende shampoo van dertig euro en ook voor babyshampoo). Dit heb ik mijn hele leven al gehad, dus je kunt nagaan hoe blij ik was daar voor het eerst vanaf te zijn. In principe heb je ook helemaal geen shampoo nodig, je lichaam is voorzien van een prima zelfreinigend systeem, ook voor je haar. Alleen geven we dat systeem tegenwoordig geen kans doordat we alle natuurlijke oliën er constant uit wassen.

Daarnaast is het natuurlijk mooi meegenomen dat je al die chemicaliën niet meer op je lichaam smeert en deze ook niet meer in het milieu terechtkomen. En, ook al gebruik je geen shampoo van dertig euro, het scheelt natuurlijk een heleboel geld. En heb ik al gezegd dat je haar er geweldig van gaat zitten?

Hoe dan?
Het feit dat mijn haar nog nooit zo goed gezeten heeft, heeft ook veel andere mensen nieuwsgierig gemaakt om het te proberen. Ik moet er nogmaals bij vertellen dat er echt wat geduld en doorzettingsvermogen nodig is voordat het zo geweldig is als ik hier beweer. Ja, je haar is eerst heel snel vet. Ja, het is best een klus om je hele hoofdhuid meerdere keren te masseren en te borstelen. Als je het wil proberen, raad ik je aan om er wat meer artikelen over te lezen waar ook meer ingegaan wordt op de methode (door bijvoorbeeld te googlen op “no poo methode” of “water only hair”).

In het kort pak ik het zo aan:

  • Vooraf hoofdhuid masseren en vanaf de aanzet borstelen met een borstel met zwijnenhaar of ander echt haar,
  • Onder de douche hoofdhuid masseren met goed warm water,
  • Uitspoelen met koud water,
  • Licht afdrogen aan een t-shirt (zachter voor je haar dan een handdoek),
  • Aan de lucht laten drogen,
  • Uitkammen met een grove kam

Bedankt voor deze Groene Tip, Sabine! Ik ben benieuwd of jullie al bekend zijn met deze methode, lijkt het je wat?

  • Moeilijkheidsgraad: 5/10
  • Kosten: gratis!
Back to Top