Festival Mundial in Tilburg

Het festival Mundial in Tilburg staat erom bekend dat ze een groen festival zijn. Dat moest ik met mijn eigen ogen zien! Gewapend met perskaart en mijn personal assistant Sebas liepen wij gisteren onder een blauwe hemel over de spoorzone in Tilburg. Er was zoveel te doen, te zien en te beleven. En te eten! Een festival naar mijn hart. Vandaag staat er daarom een extra groot fotoverslag online zodat je zelf hopelijk ook een beetje kan meegenieten van de fijne sfeer op het festival.

Festival Mundial

Sfeerimpressie van het festival Mundial

Festival Mundial is een tweedaags festival, je zou een heel weekend kunnen gaan en logeren op de stadcamping die dichtbij is. Wij kozen ervoor om alleen op de zaterdag te gaan en dat was ook erg leuk. Ik keek mijn ogen uit, zoveel was er te zien. Naast de muziekpodia was er een grote markt geregeld door Feel Good Market uit Eindhoven. En ook véél veel eettentjes en leuke DIY-dingen. Samen met de leuke Merel en Jamie van De Groene Meisjes hebben we het onwijs naar ons zin gehad!

Festival MundialFestival MundialFestival MundialFestival Mundial
Festival Mundial

Groen, groener, groenst

Bij het binnenkomen van het festival liepen we onder een grote poort gemaakt van restmateriaal door. Het personeel dat de tickets controleerde droegen groene shirts met de tekst ‘groen, groener, groenst’. Dat het hier gaat om een festival dat veel waarde hecht aan het milieu werd meteen duidelijk. Ze zitten momenteel in een drie-jaren-plan waarbij ze als doel hebben om een afvalvrij festival te worden. Ook op het terrein zelf kwamen we veel groene initiatieven tegen. Zo gingen we op de foto met groen doel bij ‘boontje komt om zijn loontje‘, een campagne om het kopen van  fairtrade producten te stimuleren. Bij het strandgedeelte kon je zelf kraanwater tappen. Je hoefde dus niet verplicht flesjes Spa Blauw te kopen als je dorst had, wat vaak het geval is op festivals. Heel goed! Wel viel me op dat drinken in wegwerpbekertjes werd geserveerd, terwijl je tegenwoordig bij veel festivals al statiegeld-bekers krijgt van hard plastic. Gelukkig kon je wel plastic afval apart scheiden op het festival, dus daar werd wel rekening mee gehouden. Update: Mundial heeft samen met De Afvalspiegel onderzocht wat groener is: statiegeldbekers of bekers recyclen, en het bleek dat het laatste milieuvriendelijker was, dus vandaar! En ook heel groen: het grote aanbod aan vegetarisch eten. Yes! Dat vond ik misschien nog wel het allerleukst.

Festival Mundial

Festival Mundial

Festival Mundial

Festival Mundial

Lekker eten

Het festival Mundial heeft ook een geweldige culinaire line-up. Zo kan je er terecht voor (vegetarische) ballen, wraps, pizza, pasta, kokosnoten, cocktail, juices, taartjes.. Oh echt, de hemel! Het is qua eten hetzelfde idee als het foodtruck festival TREK. Er was een groot aanbod aan trucks met elk een ander thema. Zo zit er altijd wel iets tussen dat je lekker vindt en het is ook leuk om deze manier nieuwe dingen te ontdekken. Ik dronk frisse zelfgemaakte ice tea, vers ananassap, cocktails en lekkere wijn van La Tulipe bij de wijnbar. Ik at een spicy brownie met een perfecte klefheidsfactor, een wrap met home made hummus (met heel veel knoflook) en bitterballen gevuld met Hollandse groenten. Bij de Urban Farm area kregen we iets lekkers van verse tomaten en piccalilly geserveerd, wauw.  En dat is nog maar een fractie van wat er allemaal te vinden was, op de website van Mundial kan je een compleet overzicht vind van alle eet- en drinkgelegenheden, mocht je hier nieuwsgierig naar zijn.

Festival Mundial Festival Mundial Festival Mundial Festival Mundial Festival Mundial Festival Mundial

Muziek

Er zijn flink wat bekende namen op de time table van Mudial te vinden. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik meer aandacht heb gegeven aan al het lekkere eten dan de muziek. Maar ik heb het wel erg leuk gehad bij Mr. Polska. Even had ik weer het gevoel dat ik op een ordinair tentfeest was, inclusief bier dat door de lucht vloog, ik vond het geweldig. Ook werden we vanuit de persruimte meegenomen naar een verrassingsoptreden. Terwijl we eerst twee keer de verkeerde kant op liepen en stiekem door het backstage-gedeelte werden gesleurd kwamen we aan bij een grote industriële loods. Een mooie locatie. Maar wie ging er optreden? Merel was ervan overtuigd dat het Beyonce zou zijn. “Je zit er in de buurt!” riep een man. Rihanna dan? Want daar wilden we ook bèst genoegen meenemen. Toen we eenmaal een plaatsje hadden gevonden in de loods, kwam Ali B te voorschijn. Hij had in ieder geval dezelfde mooie lokken als Beyonce.

Festival Mundial

Wat mij betreft ben ik volgend jaar gewoon weer hier te vinden op dit festival, want de sfeer is zó fijn. Het festival is zo uitgebreid dat er voor iedereen wel iets leuks te beleven is.

Heb jij Mundial al eens bezocht? Een aanrader hoor!

 

Back to Top