Veggietest: 3 x vegetarische groenteburgers

Een nieuwe categorie: de Veggietest! Met dank aan Carina die met dit idee kwam. We trappen af met drie groenteburgers die ik test en vergelijk. Verwacht binnenkort nog meer blogposts in deze reeks met andere categorieën. Wat is bijvoorbeeld de lekkerste vega saté of groentekroket? En zijn vegetarische visvervangers wat? Maar nu eerst: de groenteburgers. Eén van de eerste vleesvervangers die ik vroeger probeerde toen ik net vegetariër was. Toen nog droog spul; tegenwoordig zijn groenteburgers gelukkig een stuk lekkerder én zijn er veel verschillende soorten van.

groenteburgers veggietest

3 x groenteburgers

Voor deze eerste Veggietest kocht ik bij Jumbo drie verschillende soorten groenteburgers van verschillende A-merken: Iglo veggie burgers, HAK bonenburgers en SoFine aspergeburgers. Ik noem het een ‘groenteburger’ als de vegaburger voor een groot deel uit groenten bestaat. Dit is dus iets anders dan een vega-hamburger. Daar komt nog een aparte Veggietest van!

Groenteburgers test: Iglo veggie burgers Groenteburgers test: Iglo veggie burgers

1. Iglo veggie burgers

 Prijs: ±2,20 euro per twee
 Waar te koop: Jumbo, AH, Plus, Coop en Hoogvliet
 Vega of vegan: vegetarisch
 Ingrediënten: Groenten 41% (maïs, wortel, broccoli, ui, bloemkool), paneermeel (tarwemeel, water, gist, zout), water, gekookte rijst (water, rijst, zout), raapzaadolie, aardappelvlokken, tarwemeel, mozzarella (melk), aardappelzetmeel, eipoeder, kruiden, rijstzetmeel, zout, mosterdpoeder, olijfolie.
 Hoeveel eiwitten: 4,4 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 178 kcal per 100 gram

Deze Iglo veggie burgers had ik nog niet eerder zien! Ik spotte ze in de diepvries tussen de vissticks. We aten deze groenteburgers bij de bulgursalade. Je bakt ze diepgevroren dus je moet ze iets langer bakken dan een groenteburger uit de koeling, maar alsnog zijn ze snel en makkelijk te bereiden. Ze smaken niet naar vis en je moet het ook niet zien als een ‘visvervanger’, zoals je misschien zou verwachten van een merk als Iglo. De smaak is goed, maar een beetje aan de flauwe kant. Steve vond het wel heel lekker! Helaas is het eiwitgehalte niet erg hoog en vind ik ze ook niet erg vullen. Maar verder prima! Handig om in de vriezer te hebben liggen voor als je eens geen zin hebt om moeilijk te doen.

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest rating

Groenteburgers test: HAK Hollandse bonenburgerGroenteburgers test: HAK Hollandse bonenburger

2. HAK Hollandse bonenburger

 Prijs: 2,99 euro per twee
 Waar te koop: Jumbo
 Vega of vegan: vegan
 Ingrediënten: Bonen 38% (bruine bonen (20 %), tuinbonen (18 %)), groenten 20% (erwten (7 %), ui, paprika, knoflook), plantaardige eiwitten (tarwegluten, aardappel), plantaardige oliën (geheel geharde raapolie, zonnebloemolie), zetmeel (aardappel, tarwe), tomatenpuree, kruiden en specerijen, zout, gember.
 Hoeveel eiwitten: 10,8 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 238 kcal per 100 gram

HAK heeft onlangs een nieuwe lijn vleesvervangers uitgebracht in samenwerking met Goodbite, leuk! Ik was erg benieuwd naar de bonenburgers, ze zien er lekker stevig uit. Ik serveerde ze op hamburgerbroodjes met chilisaus, mayo en plakjes komkommer. Door de bonen hebben ze een hoog eiwitgehalte en vullen ze erg goed. Een nieuwe favoriet! Steve die iets minder van bonen houdt, vindt ze prima. Ik vind ze súperlekker; goede structuur en heel smaakvol.

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest ratingVeggierest ratingVeggierest rating

Groenteburgers test: SoFine aspergeburgersGroenteburgers test: SoFine aspergeburgers

3. SoFine aspergeburgers

 Prijs: 2,69 euro per twee
 Waar te koop: Jumbo
 Vega of vegan: vegan
 Ingrediënten: groenten [groene asperge (29%), courgette (12%), tomaat], tofu (24%) (water, sojabonen, stremsel: calciumsulfaat), paneermeel (tarwe), zonnebloemolie, kruiden, methylcellulose, specerijen, zeezout, limoen, vitamines (B2 en B12), ijzerpyrofosfaat, zinkoxide.
 Hoeveel eiwitten: 6,9 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 125 kcal per 100 gram

Is dit een limited edition groenteburger? Ik kan ze op internet in ieder geval niet makkelijk terugvinden. SoFine verkoopt meerdere groenteburgers in ieder geval, mocht je deze niet kunnen vinden. Die hopelijk ook net zo lekker zijn, want Steve en ik zijn beide fan van de aspergeburgers! De structuur is minder grof dan de bonenburger; het deed mij een beetje denken aan een visburger qua structuur. Extra pluspunt voor de toevoeging van vitamine B2 en B12 aan de burgers. We aten ze op broodjes met knoflooksaus, komkommer en ijsbergsla. Unaniem oordeel: héél lekker!

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest ratingVeggierest ratingVeggierest rating

groenteburgers veggietest
V.l.n.r.: Iglo veggieburger, HAK bonenburger en SoFine aspergeburger.

Conclusie:

Van deze drie groenteburgers vind ik de HAK Hollandse bonenburger het allerlekkerst. Steve vond die juist het minst lekker omdat hij niet van de structuur van bonen houdt. Qua smaak vindt hij de SoFine aspergeburger het lekkerst omdat deze het meest ‘juicy’ is. Van de Iglo groenteburgers vind ik het grootste voordeel dat je ze altijd in de diepvries kan hebben liggen voor als je eens geen zin hebt om ingewikkeld te koken. (Edit: de rest kan je natuurlijk ook gewoon in de vriezer gooien; mijn hoofd functioneert niet zo goed tijdens warme temperaturen blijkt maar weer.) Wat ik leuk vond, is dat de twee plantaardige burgers uit deze test juist de meeste eiwitten bevatten en ook het meest vullen!

Heb je suggesties voor deze nieuwe blogreeks? Of misschien weet je een bijzondere of hééél lekkere groenteburger voor een groenteburger-veggietest deel II? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50 reacties op “Veggietest: 3 x vegetarische groenteburgers

 1. Helen schreef:

  De Hakburgers en de aspergeburgers kun je vast ook prima in de vriezer gooien na aankoop. Opgelost! Ondertussen ben ik ook heel erg benieuwd naar de Hakburgers geworden!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dat was nog niet eens in me opgekomen, je kan wel merken dat ik minder goed functioneer bij warme temperaturen 😂

   | Reageer op deze reactie
 2. Manon schreef:

  Nou zeg, wat een tof nieuw onderdeel op je blog, en ik ken ze geen van 3! Die groentesticks van Iglo heb ik wel eens op en die vond ik zo lekker haha. Ben heel benieuwd naar de bonenburgers van Hak!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Die wil ik ook nog graag proberen! Die lijken op vissticks toch? 😀

   | Reageer op deze reactie
 3. Lenneke schreef:

  Je eindoordeelplaatjes! <33333 Ik vind dit een leuke categorie. En ik, als rasechte vleeseter (sorry…) krijg er zelfs honger van. Dus, WELL DONE.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   YES missie volbracht! De meeste lezers van mijn blog zijn trouwens vleeseters/flexitariërs dus daarom hoop ik dat deze categorie extra in de smaak valt 😀

   | Reageer op deze reactie
 4. Marianne schreef:

  Wat fijn dat je ook vegan test! Ben nu heel benieuwd naar de bonenburgers van Hak. Asperges mag je van mij niet in een burger stoppen, zonde van die overheerlijke groente 😉

  | Reageer op deze reactie
 5. Romy schreef:

  Leuk idee dit!!
  Ik ben zelf erg fan van de burgers/rondos van tivall. Ben benieuwd wat jij vindt!

  | Reageer op deze reactie
 6. Lianne schreef:

  Leuke reeks! Ik ben wel benieuwd naar gehakt (ik had laatst een variant van de Aldi en die was zó smerig. Al het eten weggekieperd), balletjes (de falafelballetje van de AH brrr, de balletjes met tuinkruiden daarentegen yum) en kaasburgers (dan zijn die van de Aldi juist wel weer lekker.) Ik ga in onze Supermarkt eens op zoek naar de Hak groenteproducten!

  | Reageer op deze reactie
 7. Iris schreef:

  Superleuk deze categorie! Zeker sinds de afgelopen jaren er steeds meer veggiedingen op de markt zijn gekomen. De bonenburger van HAK doet me trouwens vooral denken aan een ‘ouderwetse’ gehaktbal met die marinade (geHAKtbal lol).

  | Reageer op deze reactie
 8. Mieke schreef:

  Die van hak wil ik ook zeker een keer proberen, zelf ben ik (wij) ook gek van de Garden Gourmet burgers.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah, dat merk kende ik helemaal niet! Ik heb even gezocht waar het verkrijgbaar is, maar alleen in Belgische supermarkten blijkbaar. Het ziet er wel heel goed uit 😀

   | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Ohh ja ik zie het nu ook op de AH website, van Tivall! Thanks! Ik zou wel op de Belgische website hebben gezeten ofzo haha.

     | Reageer op deze reactie
 9. Carina schreef:

  Haha cool dat ik gewoon een officiele vermelding krijg! 😄 leuk!!
  Die bonenburger ga ik binnenkort eens proberen.
  Suggesties.. huismerk vegadingen van bijv lidl en aldi enzo?
  Beste vega(n) gehakt?
  🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Uiteraard! 😀 En bedankt voor de suggesties, ik schrijf het allemaal op!

   | Reageer op deze reactie
 10. Mejuffrouw_M schreef:

  Heel erg leuk dit!
  Het enige dat ik mis als vegetariër zijnde…knakworstjes! Jawel, ongeveer het ‘slechtste’ vlees dat er is.
  Misschien kun je die eens testen en hopelijk daar een goed alternatief voor vinden? 🙂 (is mij nog niet gelukt)
  Ik zou er erg blij van worden! ^^

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oeh dat weet ik zo ook niet eigenlijk, maar ik ga er op letten! Ik laat het je weten als ik een goede lookalike tegenkom 😀

   | Reageer op deze reactie
 11. Lykke schreef:

  Leuke nieuwe categorie.
  Tip voor een deel 2. De jumbo heeft een heeeeeel erg lekkere bietenburger.

  | Reageer op deze reactie
 12. Jenn schreef:

  Die aspergeburgers zijn volgens mij geen limited edition, maar ze zijn wel pas sinds vorige week toegevoegd aan het assortiment van sofine, dus niet zo gek dat ze nog niet makkelijk te vinden zijn 🙂 over vijf weken komt ook hun sofist burger, leuk voor een vis vervangers test, daar ben ik ook erg benieuwd naar!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah vandaar! Thanks voor de aanvulling 😀 Oeh en ja, die visburger zag ik al voorbij komen op social media, ik ben zó benieuwd!

   | Reageer op deze reactie
 13. Sophie schreef:

  Leuk artikel! Mij leek die bonenburger echt niets haha, maar nu ga ik hem toch maar proberen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 14. Ise schreef:

  Ik hóu van groenteburgers! Zo lekker. Ben ook erg benieuwd naar die van HAK 😉

  | Reageer op deze reactie
 15. Nata ja schreef:

  Een heel leuke blogreeks word dit iris en ik ben super blij dat je de ingrdienten hebt over willen type ik ben helaas allerigsch voor soja produchten geworden 😌 dus nu is het even zoeken omdat ik al wel een laag vitamine B12 em ijzer heb maar ik zou graag wat vaker vegetarisch willen eten groetjes natanja

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh dat is vervelend zeg! Dan is het even zoeken inderdaad. Hopelijk ga je wat fijne vleesvervangers vinden die wel geschikt voor jou zijn in deze blogreeks 😀

   | Reageer op deze reactie
 16. Linda schreef:

  Ah dit is echt een leuke categorie! Ik ben de laatste tijd een beetje aan het experimenteren met vegetarisch eten – vleesvervangers, gerechten zonder vlees etcetera (en inmiddels al twee keer falafel want vet lekker), dus dit vind ik superleuk!

  | Reageer op deze reactie
 17. Romy schreef:

  Oeh, je maakt me nieuwsgierig naar de bonenburgers! Ik vind ze er niet supersmakelijk uitzien 😉 Maar in je omschrijving klinken ze een stuk lekkerder dan ze eruitzien. Ben benieuwd!

  | Reageer op deze reactie
 18. Karlijn schreef:

  Oeh dikke liefde voor deze categorie! Ik ben gek op vegetarische burgers, maar kende deze alle drie nog niet (best knap als je ziet hoe vaak ik ze eet ;)) Ik ben niet zo’n fan van bonen, maar misschien ga ik deze wel eens proberen. En asperges vind ik ZO lekker dat ik die burger ook moet proberen 🙂 Dankje voor de tips! X

  | Reageer op deze reactie
 19. Esmee schreef:

  Leuke blog! Die van Hak zien er ook echt wel heel lekker uit! Ik had laatst de bonenburger van samhoud food (helaas niet meer verkrijgbaar bij de AH) en die was ook heel erg lekker! Vooral met pesto mayonaise 😋

  | Reageer op deze reactie
 20. J schreef:

  Oooh toffe rubriek! Ik ben wel benieuwd naar wat in jouw opinie de beste te bakken vegetarische worsten zijn. Voor bij een vegetarische english breakfast! <3

  | Reageer op deze reactie
 21. Susan schreef:

  Ah die laatste lijkt me echt super lekker haha!! Die bonenburger weet ik niet helemaal zeker, ik houd namelijk niet echt van bonen… Misschien eens proberen!

  | Reageer op deze reactie
 22. Kirsty schreef:

  Die van HAK lijken mij heerlijk! Jammer genoeg heb ik ze bij de AH nog niet gezien, weet ook niet of dat nog komt. Fijn trouwens dat je de ingrediënten en hoeveelheid eiwitten erbij zet!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Volgens mij zullen ze alleen bij Jumbo verkocht worden omdat het is gemaakt in samenwerking met Goodbite en dat is (geloof ik?) weer van Jumbo.

   | Reageer op deze reactie
 23. Joëlle schreef:

  Leuke rubriek! Ga de aspergeburgers zeker eens proberen. Mijn favo vegaburgers tot nu toe zijn die van de Vegetarische Slager (te koop bij de AH).

  | Reageer op deze reactie
 24. Linda schreef:

  Leuk, groenteburgertests! Wat ik jammer vind is dat er zo vaak paneermeel op zit, dat voegt niks toe, behalve een hoop loze calorien door het sponseffect op het bak en braadmiddel. Zelf ben ik verzot op de notenballetjes en notenburgers van Goodbite, en de vega gehaktballen van de vegetarische slager. Er zijn eigenlijk maar weinig burgers die ik niet lekker vind 😉 De AH heeft online alleen al 84 verschillende soorten vegaspul. En al die andere winkels nog. De keuze is reuze.

  | Reageer op deze reactie
  1. Linda schreef:

   Oh en in de categorie groentenburgers heb ik laatst een burger op met knolselderij, die vond ik erg lekker maar kan ik niet meer terugvinden helaas.

   | Reageer op deze reactie
 25. Inge schreef:

  Oh, ik ben benieuwd naar de aspergeburger, die klinkt lekker! Een test van vega-worstjes, kipvervangers en gehaktvervangers zou ik ook wel willen lezen!

  | Reageer op deze reactie
 26. Do schreef:

  Leuk artikel. Ik kende geen van deze vegaburgers nog. Ik ben vooral benieuwd naar die van SoFine. Ik ben dol op asperges, dus als ik deze in de winkel zie liggen neem ik ze zeker even mee. Die bonenburger ziet er wel lekker uit, maar ik houd ook niet zo van de structuur van bonen, haha!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Als je niet zo van de structuur van bonen houdt, vind je het denk ik niet zo’n succes vrees ik! Al maakt de smaak vast veel goed hoor, ik vond ze heel smaakvol in ieder geval 😀

   | Reageer op deze reactie
 27. Wat een leuke nieuwe rubriek! had net de nieuwe worst van Hak getest omdat ik daar bij jou over las en die vond ik erg lekker, dus de burgers van Hak ook maar proberen dan. En die aspergeburgers klinken ook wel goed. Benieuwd naar wat er allemaal verder nog gereviewed gaat worden. Veggie shoarma- achtige dingen vind ik ook wel interessant.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik vind de HAK burgers nog lekkerder dan die worst, dus dan vind je die ook vast lekker 😀 Ik ben inmiddels bezig met het testen van veggie shoarma (echt heel vervelend deze rubriek, ik blijf maar eten, poeh poeh :p)

   | Reageer op deze reactie
 28. Annika schreef:

  OEH super leuk deze nieuwe categorie =D ik houd van verschillende vleesvervangers proberen =))

  | Reageer op deze reactie
 29. Kimberly schreef:

  Die van Hak ga ik denk een keertje proberen, ben benieuwd! Klinkt wel lekker en ziet er ook erg lekker uit

  | Reageer op deze reactie
 30. Harriët schreef:

  Ik vind het jammer dat er in praktisch iedere vleesvervanger (niet alleen deze hoor haha) tarwe zit, want ik kan niet tegen gluten. Anders zou ik een stuk vaker vleesvervangers eten! Aardappelzetmeel ipv tarwe zou al zoveel schelen, maar zal wel duurder zijn voor de fabrikanten.

  Ik vind dit een heel leuk rubriekje, goed bedacht 🙂

  | Reageer op deze reactie
 31. deboekenkneusjes schreef:

  Wij hebben onlangs de veggie rondo’s van Garden Gourmet getest (die met kaas en paprika & de Griekse). Heerlijk tussen een simpel broodje! Zeker aanraders!

  | Reageer op deze reactie
 32. Pingback: Weekoverzicht: boeken lezen, pleurishitte & anti-zomertips | IKBENIRISNIET
Back to Top