Veggietest: 3 x vegetarische groenteburgers

Een nieuwe categorie: de Veggietest! Met dank aan Carina die met dit idee kwam. We trappen af met drie groenteburgers die ik test en vergelijk. Verwacht binnenkort nog meer blogposts in deze reeks met andere categorieën. Wat is bijvoorbeeld de lekkerste vega saté of groentekroket? En zijn vegetarische visvervangers wat? Maar nu eerst: de groenteburgers. Eén van de eerste vleesvervangers die ik vroeger probeerde toen ik net vegetariër was. Toen nog droog spul; tegenwoordig zijn groenteburgers gelukkig een stuk lekkerder én zijn er veel verschillende soorten van.

groenteburgers veggietest

3 x groenteburgers

Voor deze eerste Veggietest kocht ik bij Jumbo drie verschillende soorten groenteburgers van verschillende A-merken: Iglo veggie burgers, HAK bonenburgers en SoFine aspergeburgers. Ik noem het een ‘groenteburger’ als de vegaburger voor een groot deel uit groenten bestaat. Dit is dus iets anders dan een vega-hamburger. Daar komt nog een aparte Veggietest van!

Groenteburgers test: Iglo veggie burgers Groenteburgers test: Iglo veggie burgers

1. Iglo veggie burgers

 Prijs: ±2,20 euro per twee
 Waar te koop: Jumbo, AH, Plus, Coop en Hoogvliet
 Vega of vegan: vegetarisch
 Ingrediënten: Groenten 41% (maïs, wortel, broccoli, ui, bloemkool), paneermeel (tarwemeel, water, gist, zout), water, gekookte rijst (water, rijst, zout), raapzaadolie, aardappelvlokken, tarwemeel, mozzarella (melk), aardappelzetmeel, eipoeder, kruiden, rijstzetmeel, zout, mosterdpoeder, olijfolie.
 Hoeveel eiwitten: 4,4 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 178 kcal per 100 gram

Deze Iglo veggie burgers had ik nog niet eerder zien! Ik spotte ze in de diepvries tussen de vissticks. We aten deze groenteburgers bij de bulgursalade. Je bakt ze diepgevroren dus je moet ze iets langer bakken dan een groenteburger uit de koeling, maar alsnog zijn ze snel en makkelijk te bereiden. Ze smaken niet naar vis en je moet het ook niet zien als een ‘visvervanger’, zoals je misschien zou verwachten van een merk als Iglo. De smaak is goed, maar een beetje aan de flauwe kant. Steve vond het wel heel lekker! Helaas is het eiwitgehalte niet erg hoog en vind ik ze ook niet erg vullen. Maar verder prima! Handig om in de vriezer te hebben liggen voor als je eens geen zin hebt om moeilijk te doen.

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest rating

Groenteburgers test: HAK Hollandse bonenburgerGroenteburgers test: HAK Hollandse bonenburger

2. HAK Hollandse bonenburger

 Prijs: 2,99 euro per twee
 Waar te koop: Jumbo
 Vega of vegan: vegan
 Ingrediënten: Bonen 38% (bruine bonen (20 %), tuinbonen (18 %)), groenten 20% (erwten (7 %), ui, paprika, knoflook), plantaardige eiwitten (tarwegluten, aardappel), plantaardige oliën (geheel geharde raapolie, zonnebloemolie), zetmeel (aardappel, tarwe), tomatenpuree, kruiden en specerijen, zout, gember.
 Hoeveel eiwitten: 10,8 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 238 kcal per 100 gram

HAK heeft onlangs een nieuwe lijn vleesvervangers uitgebracht in samenwerking met Goodbite, leuk! Ik was erg benieuwd naar de bonenburgers, ze zien er lekker stevig uit. Ik serveerde ze op hamburgerbroodjes met chilisaus, mayo en plakjes komkommer. Door de bonen hebben ze een hoog eiwitgehalte en vullen ze erg goed. Een nieuwe favoriet! Steve die iets minder van bonen houdt, vindt ze prima. Ik vind ze súperlekker; goede structuur en heel smaakvol.

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest ratingVeggierest ratingVeggierest rating

Groenteburgers test: SoFine aspergeburgersGroenteburgers test: SoFine aspergeburgers

3. SoFine aspergeburgers

 Prijs: 2,69 euro per twee
 Waar te koop: Jumbo
 Vega of vegan: vegan
 Ingrediënten: groenten [groene asperge (29%), courgette (12%), tomaat], tofu (24%) (water, sojabonen, stremsel: calciumsulfaat), paneermeel (tarwe), zonnebloemolie, kruiden, methylcellulose, specerijen, zeezout, limoen, vitamines (B2 en B12), ijzerpyrofosfaat, zinkoxide.
 Hoeveel eiwitten: 6,9 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 125 kcal per 100 gram

Is dit een limited edition groenteburger? Ik kan ze op internet in ieder geval niet makkelijk terugvinden. SoFine verkoopt meerdere groenteburgers in ieder geval, mocht je deze niet kunnen vinden. Die hopelijk ook net zo lekker zijn, want Steve en ik zijn beide fan van de aspergeburgers! De structuur is minder grof dan de bonenburger; het deed mij een beetje denken aan een visburger qua structuur. Extra pluspunt voor de toevoeging van vitamine B2 en B12 aan de burgers. We aten ze op broodjes met knoflooksaus, komkommer en ijsbergsla. Unaniem oordeel: héél lekker!

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest ratingVeggierest ratingVeggierest rating

groenteburgers veggietest
V.l.n.r.: Iglo veggieburger, HAK bonenburger en SoFine aspergeburger.

Conclusie:

Van deze drie groenteburgers vind ik de HAK Hollandse bonenburger het allerlekkerst. Steve vond die juist het minst lekker omdat hij niet van de structuur van bonen houdt. Qua smaak vindt hij de SoFine aspergeburger het lekkerst omdat deze het meest ‘juicy’ is. Van de Iglo groenteburgers vind ik het grootste voordeel dat je ze altijd in de diepvries kan hebben liggen voor als je eens geen zin hebt om ingewikkeld te koken. (Edit: de rest kan je natuurlijk ook gewoon in de vriezer gooien; mijn hoofd functioneert niet zo goed tijdens warme temperaturen blijkt maar weer.) Wat ik leuk vond, is dat de twee plantaardige burgers uit deze test juist de meeste eiwitten bevatten en ook het meest vullen!

Heb je suggesties voor deze nieuwe blogreeks? Of misschien weet je een bijzondere of hééél lekkere groenteburger voor een groenteburger-veggietest deel II? Ik ben benieuwd!

Back to Top