Recept: Vegetarische Filet Americain van Pauline

Pauline heeft weer een fantastisch kookboek gemaakt; mooie frisse kleuren, makkelijke recepten. Nou goed, je las er alles al over in de review die eergisteren online kwam. Deze keer deel ik één van de vegetarische recepten uit haar kookboek. Het is een simpele groentespread waar je stukjes komkommer of paprika in kan dippen. Het lijkt op vegetarische filet americain en laat dat nu net één van mijn favoriete broodbelegsoorten zijn. Maar ik vind het veel leuker om dit zelf te maken dan dat ik het steeds kant-en-klaar in een plastic bakje koop. Het smaakt niet helemaal hetzelfde (duh, het is van wortelen gemaakt) maar lekker is het zéker.

Vegetarische Filet Americain

Recept vegetarische filet americain

Hoeveelheid: 1 kommetje, goed voor meerdere porties

Ingrediënten voor de vegetarische filet americain:

 • 3 wortelen
 • peper
 • zout
 • olijfolie
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 el mayonaise/veganaise
 • 2 tl mosterd
 • 2 tl worchestershiresaus*
 • 1 tl paprikapoeder
 • sap van een halve citroen
 • 1 sjalot
 • peper & zout

* Worchestershiresaus is over het algemeen niet vegetarisch door de toevoeging van anjovis. Bij de toko vond ik echter een goedkoop flesje worchestershiresaus zònder anjovis. Ook Ekoplaza verkoopt een vegetarische worcherstershiresaus.

Vegetarische Filet Americain

Bereidingswijze voor de vegetarische filet americain:

 1. Rooster de drie in stukjes gesneden wortelen met peper, zout en olijfolie in 20-25 minuten gaar in de oven op 180 graden.
 2. Laat afkoelen. Pureer de wortelen met de tomatenpure, mayonaise, mosterd, worchestershiresaus, paprikapoeder en het sap van een halve citroen glad in een keukenmachine.
 3. Snipper een sjalotje fijn en meng dit door de spread. Breng de vegetarische filet americain op smaak met zout en flink wat peper.

Vegetarische Filet Americain Vegetarische Filet Americain Vegetarische Filet Americain Vegetarische Filet Americain Vegetarische Filet Americain

Meer fijne recepten, waaronder veel vegetarische, van Pauline vind je op haar blog en uiteraard in haar nieuwste kookboek!

Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar.
De links naar bol.com zijn affiliatelinks, bedankt voor je support!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

16 reacties op “Recept: Vegetarische Filet Americain van Pauline

 1. Mylène

  Oeeh, hier heb ik wel zin in! Soms heb ik echt geen idee wat ik op mijn broodjes moet smeren, maar dit is dan wel een goed idee 😀

 2. Ooh, hier word ik héél blij van! Ik koop soms kant en klare veggie préparé, maar zelf maken is zoveel leuker en gezonder (en goedkoper) 😉 Dankjewel!

 3. Eva

  Wat goed dat het er zo precies hetzelfde uitziet als filet american! Misschien ook maar eens proberen, ik mis (de normale en vega versie) het hier namelijk best dat je het nergens kan krijgen.

 4. Joyce

  Wat een lekker recept!
  Ik ben het maar meteen gaan maken. 🙂
  Heb wel één vraag: in het ingrediëntenlijstje staat geen mosterd, maar daar heb je het bij stap 2 wel over. Moet dit er nu wel of niet bij, en zo ja, hoeveel?

  • Iris

   Ooooh oeps, dit ga ik morgenochtend gelijk nakijken! Typisch weer iets voor mij haha.

   • Iris

    Het is inmiddels aangepast, bedankt voor het opmerken! Het moet er dus wèl bij, twee theelepels 🙂

 5. Iris

  Op het oog lijkt het zo echt, lijkt me lekker ook. Wel fijn dat het niet zoals ‘the real deal’ smaakt, alleen maar verwarrend.

 6. Er staat ‘Rooster drie stukjes gesneden wortelen met peper, zout en olijfolie in 20-25 minuten gaar in de oven op 180 graden.’. Ik denk dat je het woordje in bent vergeten, haha. Anders wordt het wat weinig nep-filet.

  • Iris

   Hahaha ojee dat is inderdaad een vrij essentieel woordje in die zin ja 😂

 7. Joyce

  Ik ga dit GELIJK naar een zwanger vriendinnetje sturen die de hele tijd mekkert om filet americain :’) je komt als geroepen met dit artikel, thanks 😀 :p

  • Iris

   Haha yay!! Als ze iets wil dat qua smaak meer lijkt op de real deal dan zou ik trouwens voor de vegetarische filet americain van de Appie gaan, die vind ik heel lekker! Deze spread is ook superlekker hoor, maar misschien een beetje een anticlimax als je echt de smaak van filet verwacht haha.

 8. Paul

  Ik was vroeger dol op filet americain. Maar ja, als vegetariër heb ik toch een beetje moeite met de namaak, want qua smaak haalt het het nooit bij het origineel. Dus ik ben erg benieuwd of dit nu ook in de buurt komt van de smaak van de originele filet?

 9. Nathalie

  Dit recept komt als geroepen! Ik heb totaal geen inspiratie meer als broodbeleg. Ik probeer de laatste tijd ook steeds meer kaas achterwege te laten dus dan lijkt me dit wel eens een goed alternatief.

 10. Pingback: Veggietest: 3 x vegetarische filet americain | IKBENIRISNIET

 11. Pingback: Inspiratie voor broodbeleg – Dehuiscomputer