Groene tip #26: Plastic Free July Challenge

Omdat ik geen expert van àlle groene tips ben, leek het mij leuk om ook eens andere ervaringsdeskundigen aan het woord te laten. Vorige week kon je een gastblog van Sabine Metz lezen. Deze week het woord aan Jessie. Zij organiseert samen met anderen de Plastic Free July Challenge. In de Groene Tip van deze week legt zij uit wat dat precies inhoudt. De challenge is net van start gegaan, maar je kan je op elk moment nog steeds opgeven om mee te doen als je dat leuk lijkt!

plastic free july challenge

Gastblog door Jessie – Sinds december leef ik bijna zonder afval en eigenlijk zo goed als helemaal zonder plastic. En sinds afgelopen woensdag ben ik meer dan zevenhonderd mensen aan het overtuigen om ook een maand zonder plastic wegwerpproducten te leven. Het is soms lastig, maar wel écht een toffe uitdaging!

Wat is het?
Tijdens de Plastic Free July Challenge, die in eerste instantie online plaatsvindt, worden deelnemers uitgedaagd om een maand lang zoveel mogelijk plastic wegwerpproducten en –verpakkingen te vermijden. Namens de ongedwongen duurzaamheidsvereniging Opgemärkt en het zero waste blog Emma + John geven mijn teamgenoot en ik dagelijks tips, helpen we deelnemers met plastickwesties én hebben we toffe winacties.

Waarom?
De plastic pollution is voor ons een persoonlijke kwestie geworden. Dagelijks maken we gemiddeld zo’n zeven plastic verpakkingen open. Er sterven vissen, omdat er 83 stukjes plastic in hun buik zitten. Alleen al in Amerika worden er meer dan 30 miljoen plastic waterflesjes per minuut gekocht en elke minuut worden er wereldwijd meer dan een miljoen plastic tasjes gebruikt, voor gemiddeld 12 minuten (Plastic Paradise, 2013). Ik vind het tijd voor actie!

In 2050 zal de plasticproductie zijn verviervoudigd en dit zal een grote impact hebben op de aarde. Door een bottom up approach te gebruiken en een inspirerende challenge van één maand te organiseren, proberen we niet alleen de hoeveelheid plastic afval te verminderen, maar ook anderen te inspireren om kleine veranderingen in het dagelijks leven door te voeren. Als we het probleem bij de bron willen aanpakken, moeten we beginnen bij onszelf en ons eigen afval. De Plastic Free July Challenge is de eerste stap naar verandering. Door andere keuzes te maken en nieuwe manieren te ontdekken om bijvoorbeeld snelle gezonde maaltijden te krijgen, met noten te wassen of een gezellige picknick te organiseren hopen we je te inspireren een nieuwe levensstijl te omarmen.

Hoe dan?
Voor mij is het inmiddels normaal geworden om een linnen tasje in mijn tas te hebben en altijd bestek in een katoenen servetje mee te nemen. Ik vind het ook niet meer eng om losse noten in mijn eigen zakjes op de lopende band te leggen. Maar de leukste verandering vind ik nog wel dat ik tegenwoordig mijn tanden kan poetsen met een stylish bamboe tandenborstel, in plaats van een lelijk plastic wegwerpexemplaar en met zelfgemaakte tandpasta de wereld een klein beetje mooier te maken.

Wil jij ook meedoen en een maand lang je plasticverbruik onder de loep nemen? Meld je dan aan via het facebookevent, dan zie ik je daar!

Bedankt voor de Groene Tip van deze week, Jessie! 

  • Moeilijkheidsgraad: 5/10
  • Kosten: gratis!
Back to Top