Groene tip #26: Plastic Free July Challenge

Omdat ik geen expert van àlle groene tips ben, leek het mij leuk om ook eens andere ervaringsdeskundigen aan het woord te laten. Vorige week kon je een gastblog van Sabine Metz lezen. Deze week het woord aan Jessie. Zij organiseert samen met anderen de Plastic Free July Challenge. In de Groene Tip van deze week legt zij uit wat dat precies inhoudt. De challenge is net van start gegaan, maar je kan je op elk moment nog steeds opgeven om mee te doen als je dat leuk lijkt!

plastic free july challenge

Gastblog door Jessie – Sinds december leef ik bijna zonder afval en eigenlijk zo goed als helemaal zonder plastic. En sinds afgelopen woensdag ben ik meer dan zevenhonderd mensen aan het overtuigen om ook een maand zonder plastic wegwerpproducten te leven. Het is soms lastig, maar wel écht een toffe uitdaging!

Wat is het?
Tijdens de Plastic Free July Challenge, die in eerste instantie online plaatsvindt, worden deelnemers uitgedaagd om een maand lang zoveel mogelijk plastic wegwerpproducten en –verpakkingen te vermijden. Namens de ongedwongen duurzaamheidsvereniging Opgemärkt en het zero waste blog Emma + John geven mijn teamgenoot en ik dagelijks tips, helpen we deelnemers met plastickwesties én hebben we toffe winacties.

Waarom?
De plastic pollution is voor ons een persoonlijke kwestie geworden. Dagelijks maken we gemiddeld zo’n zeven plastic verpakkingen open. Er sterven vissen, omdat er 83 stukjes plastic in hun buik zitten. Alleen al in Amerika worden er meer dan 30 miljoen plastic waterflesjes per minuut gekocht en elke minuut worden er wereldwijd meer dan een miljoen plastic tasjes gebruikt, voor gemiddeld 12 minuten (Plastic Paradise, 2013). Ik vind het tijd voor actie!

In 2050 zal de plasticproductie zijn verviervoudigd en dit zal een grote impact hebben op de aarde. Door een bottom up approach te gebruiken en een inspirerende challenge van één maand te organiseren, proberen we niet alleen de hoeveelheid plastic afval te verminderen, maar ook anderen te inspireren om kleine veranderingen in het dagelijks leven door te voeren. Als we het probleem bij de bron willen aanpakken, moeten we beginnen bij onszelf en ons eigen afval. De Plastic Free July Challenge is de eerste stap naar verandering. Door andere keuzes te maken en nieuwe manieren te ontdekken om bijvoorbeeld snelle gezonde maaltijden te krijgen, met noten te wassen of een gezellige picknick te organiseren hopen we je te inspireren een nieuwe levensstijl te omarmen.

Hoe dan?
Voor mij is het inmiddels normaal geworden om een linnen tasje in mijn tas te hebben en altijd bestek in een katoenen servetje mee te nemen. Ik vind het ook niet meer eng om losse noten in mijn eigen zakjes op de lopende band te leggen. Maar de leukste verandering vind ik nog wel dat ik tegenwoordig mijn tanden kan poetsen met een stylish bamboe tandenborstel, in plaats van een lelijk plastic wegwerpexemplaar en met zelfgemaakte tandpasta de wereld een klein beetje mooier te maken.

Wil jij ook meedoen en een maand lang je plasticverbruik onder de loep nemen? Meld je dan aan via het facebookevent, dan zie ik je daar!

Bedankt voor de Groene Tip van deze week, Jessie! 

 • Moeilijkheidsgraad: 5/10
 • Kosten: gratis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 reacties op “Groene tip #26: Plastic Free July Challenge

 1. Desi schreef:

  Heel goed dat je hier aandacht aan besteed Iris! Onze plastic consumptie is echt een probleem geworden. We gebruiken het veel te veel! Ik doe mee aan plastic free july en ik vind het echt heel leuk om te doen. Het is zeker geen makkelijke uitdaging, maar je leert er heel veel van! Nu hoef je echt niet meteen plastic vrij te gaan. Elke keer dat je een plastic tasje weigert of een plastic vrij product koopt, is al winst!

  | Reageer op deze reactie
 2. Ester schreef:

  Ik ben het niet met je eens dat naar je eigen rommel kijken het “bij de bron” aanpakken is. De bron zou de producent zijn, of diegene die de opdracht geeft. Verder vind ik het wel een goede actie en uitdaging, dat is het punt niet. Wel heel lastig denk ik. Een maand lang geen plastic tasjes aannemen zou voor de gemiddelde Nederlander al een lastige opgave zijn, denk ik.
  Ik ben ook ontzettend nieuwsgierig naar hoe die zakjes waar jij je noten in doet eruit zien. Gewoon een linnen tasje?

  | Reageer op deze reactie
  1. Jessie Kroon schreef:

   Hi Ester. De producent verandert pas iets als de consument daarnaar vraagt, dus in dat opzichte is de consument wel degelijk de bron. Als wij geen verandering vragen zullen zij namelijk niets doen! De tasjes zijn katoenen tasjes, je kunt ze zien op het blog (www.emmajohn.nl) , maar we hebben nu ook een winactie lopen in het event! https://www.facebook.com/events/1382691652029324/

   | Reageer op deze reactie
 3. Oh wat leuk, ik ben al een tijdje bezig om plastic te verwijderen uit de keuken! Soms lastig maar als je goed kijkt is het eigenlijk heel makkelijk.

  | Reageer op deze reactie
 4. Tea schreef:

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Vanuit m’n opleiding hou ik mij ook bezig met hoe plastic afval terug te dringen, dit lijkt me dan ook een uitdagende maand maar echt eraan meedoen is voor mij op dit moment niet mogelijk al denk ik wel dat ik deze uitdaging over een paar jaar aan zal gaan. Gelukkig besteed de overheid de laatste tijd ook veel aandacht aan plastic afval terug dringen 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Jessie Kroon schreef:

   Alle beetjes helpen Tea, probeer gewoon wat kleine veranderingen door te voeren en met de tips in het event is het al een stuk makkelijker 🙂 Welke opleiding doe je?

   | Reageer op deze reactie
   1. Tea schreef:

    Ik heb zeker al een paar dingen veranderd in mijn gedrag, vind niet dat ik anders kan, maar wel veel minder dan dat ik misschien zou willen. Ik studeer industrieel ontwerpen aan de tu in delft waar duurzaamheid en dus plastic erg belangrijk is 🙂

    | Reageer op deze reactie
 5. Sophie schreef:

  Ik ben er niet heel bewust mee bezig, maar vooral plastic flesjes water probeer ik te skippen. Daar heb ik mijn Dopper voor! Vanuit onze gemeente scheiden wij plastic en ik hoop dat dat ook echt verschil maakt 🙂 Of ik dit zou kunnen, weet ik niet, maar ik vind het een geweldig initiatief!

  | Reageer op deze reactie
 6. Mascha schreef:

  Ik hergebruik altijd alle plastic tasjes tot ze zo kapot zijn dat ze niet meer te gebruiken zijn.. Of/ En ik gebruik ze als vuilniszak voor mijn kleine vuilnisbakje 🙂

  Goede actie!!

  | Reageer op deze reactie
 7. Karlijn schreef:

  Dit lijkt me best wel een uitdaging! Maar wel iets dat belangrijk is. Trouwens, het is me ook in andere blogposts opgevallen dat tekst waarin je naar een andere webpagina verwijst een beetje scheef staan. Als in, ze lopen door andere letters van woorden heen. Geen idee of dat aan de layout ligt of aan mijn oude laptop, maar ik wou het toch even laten weten 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh dat hoort niet! Wat gek. Welke browser gebruik je? En als het niet te veel moeite is zou je dan een screenshot naar mij willen sturen via twitter of mail? (terhaariris @ gmail.com) Ik weet niet of meerdere mensen dit hebben hoor, maar als dat zo is dan kan ik het doorgeven aan de webdesigner. Bedankt voor het opmerken in ieder geval! 🙂

   | Reageer op deze reactie
 8. Sofie schreef:

  Super dat dit onder de aandacht komt! Ik er ook meer op moeten letten om geen of weinig plastiek te kopen. Ik heb wel zo van die stoffen groententasjes 🙂

  | Reageer op deze reactie
 9. Iris schreef:

  Fabrikanten kunnen hier ook een beetje mee helpen. Soms zitten dingen per stuk verpakt, met daar omheen nog een verpakking. Zo nutteloos!

  | Reageer op deze reactie
 10. Puck schreef:

  Vind dat wel lastig met vlees enzo. Dat ligt al voorverpakt in de winkel en om nou alles bij andere winkels te halen zie ik echt niet zitten. Fruit en groeten stop ik altijd samen in 1 zakje, met diverse stickers erop. Inderdaad zonde al die zakjes, en boodschappen doe ik altijd met mijn eigen shopper. Water drink ik uit een karaf en in mijn tas zit al tijden hetzelfde flesje dat steeds opnieuw gevuld wordt. Volgens mij ben ik al redelijk bezig, maar om nou te zeggen dat ik weinig afval heb… Nee dat niet bepaald. Zeker 2 a 3 zakken van de (plasic, blik & drinkpakken) inzamelpakken per keer. Ik ga er eens op letten…

  | Reageer op deze reactie
 11. Marin schreef:

  Cool! Ik leef sinds drie maanden grotendeels zonder afval. (1 vuilniszak per drie maanden)
  Ik heb wel geluk met m’n werk: Opgeweckt Noord, (de eerste van nederland, jaaa) verpakkingsvrije supermarkt in Groningen. Dat maakt het leven zonder afval een stuk makkelijker 🙂

  | Reageer op deze reactie
 12. Lin schreef:

  Wat een goed artikel! Ik zou het zo goed vinden als plastic tasjes gewoonweg verboden zouden worden in winkels. In het begin vast even wennen, maar daarna houd je er gewoon rekening mee.

  | Reageer op deze reactie
 13. Eigenwijzehuisje schreef:

  Volgens mij leef ik redelijk plastic-afval vrij, maar ik zal eens in de gaten houden hoeveel plastic afval ik daadwerkelijk weggooi.

  | Reageer op deze reactie
 14. Denise schreef:

  Oh dit klinkt zo goed! Ik ben een maand geleden naar Israel verhuisd vanwege mijn vriend die hier woont.
  En man ik sta er elke keer van te kijken hoe belachelijk die plastic cultuur hier is! Niet normaal. Niemand neemt zn eigen boodschappen tas mee alles wordt per 2 producten ongeveer in een plastic tasje gestopt terwijl alle producten zelf ook al in plastic zijn verpakt. Ik kan zo nog wel even doorgaan..ik probeer hier al de familie wat bij te brengen maar men..moeilijk. Ik ga voor mezelf wel deze uitdaging proberen..misschien als ik het anderen hier laat zien ze het ook in de gaten krijgen dat het anders kan

  | Reageer op deze reactie
 15. Bodine schreef:

  Ik doe gelukkig het overgrote deel van mijn boodschappen op de markt dus heb daar weinig tot geen last van plastic verpakking, dat scheelt al heel veel! Het enige waar ik echt nog een alternatief voor probeer te vinden is het weggooien van ons groen afval.

  Wij wonen in het centrum van de stad en daarom wordt groen- en restafval niet gescheiden. In de winter gaat groenafval weggooien in de bak binnen vrij goed, maar zodra het warmer begint te worden komen er ontzettend veel fruitvliegjes op af, en dat is niet prettig als je de ‘m open doet. Als oplossing daarvoor doe ik al het groenafval eerst in een goed dichtgeknoopte plastic zak voordat het de vuilnisbak in gaat, maar erg plastic-vrij is deze oplossing dus niet! Papieren zakken hebben weinig zin omdat het vocht daar doorheen trekt en fruitvliegjes er dus op af blijven komen. En om nou elke dag naar de ondergrondse container te lopen is ook weer zoiets.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top