Recept: Pudding van agar agar

Gisteren maakte ik mijn eerste pudding van agar agar! Ik had al een tijdje een zakje agar agar poeder in de kast liggen. Dus ik bedacht een #healthy pudding met fruit en kokosmelk. Ik ben toch best tevreden met mijn eerste resultaat! Het ziet er goed uit, toch? Al ga ik de volgende keer wel (veel) meer suiker en andere smaakmakers toevoegen, want het smaakte voor mij toch net iets te healthy-smoothie-achtig in plaats van zoet-dessert-achtig. Houd je wel van gezond? Dan is dit recept perfect voor jou. Of gebruik het als inspiratie voor je eigen bedachte puddingsmaken.

pudding van agar agar

Wat is agar agar?

Agar agar is een geleermiddel en wordt vaak gebruikt als vegetarische vervanger voor gelatine. Maar ook als je niet vegetarisch eet, is het leuk om gebruik te maken van dit poeder. Agar agar is namelijk gemaakt van zeewier en is daardoor heel gezond. Het bevat veel vezels en nul calorieën, suikers, vetten, gluten, enzovoort. Bovendien is het smaakloos en doorzichtig, en daardoor juist veelzijdig te gebruiken. Bijvoorbeeld om soep dikker te maken, om snoepjes te maken of in dit geval voor pudding. Agar agar koop je bij de toko. Op de foto hieronder zie je een geel zakje dat ik bij de toko kocht, hier zit vanillepoeder aan toegevoegd. Ik had deze een keer per ongeluk gekocht toen ik eigenlijk 100% agar agar wilde hebben, maar ik was vergeten de ingrediëntenlijst te checken. Dat is wel handig om te doen dus! Bij Ekoplaza vond ik pure agar agar. Verder zou je het ook nog online kunnen kopen mocht je geen toko’s of natuurwinkels in de buurt hebben. Het gebruik ervan is simpel: los op in water en laat het even koken. Wanneer het afkoelt zal het opstijven. Over het algemeen gebruik je één theelepel agar agar per één kop vloeistof.

pudding van agar agar

Ingrediënten voor pudding van agar agar:

De hoeveelheid is voor 4 kleine vormen.

 • 12 aardbeien
 • 1 rijpe banaan
 • 1 schepje suiker
 • 150 ml kokosmelk
 • 250 ml water
 • 1 afgestreken theelepel (maatschepje) agar agar poeder
 • neutrale olie om mee in te vetten
 • 4 kleine vormpjes, bijvoorbeeld crème brûlée bakjes

Let op: dit is een gezonde variant van de pudding en zo smaakt het ook. Voor de zoetekauwen onder ons raad ik aan om lekker rijp, zoet fruit te gebruiken of om extra suiker toe te voegen.

Bereiding:

 1. Pureer de aardbeien, banaan, suiker en kokosmelk in een blender.
 2. Zet een pannetje met koud water op het vuur en roer het agar agar poeder er door. Blijf goed roeren. Breng aan de kook en laat ongeveer 2 minuten zachtjes koken terwijl je blijft roeren.
 3. Haal het pannetje van het vuur, meng het gepureerde aardbeienmengsel door het agar agar-mengsel.
 4. Zoek een paar leuke vormpjes uit, vet ze heel licht in met olie en vul ze.
 5. Zet ze in de koelkast en wacht tot ze goed zijn opgestijfd. Afhankelijk van de grootte van de vormen duurt dit ongeveer een kwartier tot een half uur.
 6. Haal de pudding uit de vormen en serveer ze op een mooi bordje, eventueel met extra vers fruit en eetbare bloemen zoals je op de foto’s in deze blogpost ziet.

pudding van agar agar

pudding van agar agar

Pudding inspiratie

Ik vind mijn eerste pudding van agar agar geslaagd! Als ik op Pinterest kijk, zie ik de mooiste en origineelste puddinkjes voorbij komen. Mijn versie is natuurlijk hartstikke simpel. Maar nu ik het een beetje onder de knie heb qua verhoudingen, kan ik steeds mooiere pudding maken. Met verschillende lagen zoals deze bijvoorbeeld, of in leuke vormen, oehh.. Al ben ik ook al heel blij met mijn konijnenpudding hoor:

pudding van agar agar

Laat je me weten wat je van het recept vond als je het hebt gemaakt? En vergeet niet de enige echte #ikbenirisniet hashtag als je jouw kunstzinnige pudding deelt op Instagram!

Back to Top