Recept: Pudding van agar agar

Gisteren maakte ik mijn eerste pudding van agar agar! Ik had al een tijdje een zakje agar agar poeder in de kast liggen. Dus ik bedacht een #healthy pudding met fruit en kokosmelk. Ik ben toch best tevreden met mijn eerste resultaat! Het ziet er goed uit, toch? Al ga ik de volgende keer wel (veel) meer suiker en andere smaakmakers toevoegen, want het smaakte voor mij toch net iets te healthy-smoothie-achtig in plaats van zoet-dessert-achtig. Houd je wel van gezond? Dan is dit recept perfect voor jou. Of gebruik het als inspiratie voor je eigen bedachte puddingsmaken.

pudding van agar agar

Wat is agar agar?

Agar agar is een geleermiddel en wordt vaak gebruikt als vegetarische vervanger voor gelatine. Maar ook als je niet vegetarisch eet, is het leuk om gebruik te maken van dit poeder. Agar agar is namelijk gemaakt van zeewier en is daardoor heel gezond. Het bevat veel vezels en nul calorieën, suikers, vetten, gluten, enzovoort. Bovendien is het smaakloos en doorzichtig, en daardoor juist veelzijdig te gebruiken. Bijvoorbeeld om soep dikker te maken, om snoepjes te maken of in dit geval voor pudding. Agar agar koop je bij de toko. Op de foto hieronder zie je een geel zakje dat ik bij de toko kocht, hier zit vanillepoeder aan toegevoegd. Ik had deze een keer per ongeluk gekocht toen ik eigenlijk 100% agar agar wilde hebben, maar ik was vergeten de ingrediëntenlijst te checken. Dat is wel handig om te doen dus! Bij Ekoplaza vond ik pure agar agar. Verder zou je het ook nog online kunnen kopen mocht je geen toko’s of natuurwinkels in de buurt hebben. Het gebruik ervan is simpel: los op in water en laat het even koken. Wanneer het afkoelt zal het opstijven. Over het algemeen gebruik je één theelepel agar agar per één kop vloeistof.

pudding van agar agar

Ingrediënten voor pudding van agar agar:

De hoeveelheid is voor 4 kleine vormen.

 • 12 aardbeien
 • 1 rijpe banaan
 • 1 schepje suiker
 • 150 ml kokosmelk
 • 250 ml water
 • 1 afgestreken theelepel (maatschepje) agar agar poeder
 • neutrale olie om mee in te vetten
 • 4 kleine vormpjes, bijvoorbeeld crème brûlée bakjes

Let op: dit is een gezonde variant van de pudding en zo smaakt het ook. Voor de zoetekauwen onder ons raad ik aan om lekker rijp, zoet fruit te gebruiken of om extra suiker toe te voegen.

Bereiding:

 1. Pureer de aardbeien, banaan, suiker en kokosmelk in een blender.
 2. Zet een pannetje met koud water op het vuur en roer het agar agar poeder er door. Blijf goed roeren. Breng aan de kook en laat ongeveer 2 minuten zachtjes koken terwijl je blijft roeren.
 3. Haal het pannetje van het vuur, meng het gepureerde aardbeienmengsel door het agar agar-mengsel.
 4. Zoek een paar leuke vormpjes uit, vet ze heel licht in met olie en vul ze.
 5. Zet ze in de koelkast en wacht tot ze goed zijn opgestijfd. Afhankelijk van de grootte van de vormen duurt dit ongeveer een kwartier tot een half uur.
 6. Haal de pudding uit de vormen en serveer ze op een mooi bordje, eventueel met extra vers fruit en eetbare bloemen zoals je op de foto’s in deze blogpost ziet.

pudding van agar agar

pudding van agar agar

Pudding inspiratie

Ik vind mijn eerste pudding van agar agar geslaagd! Als ik op Pinterest kijk, zie ik de mooiste en origineelste puddinkjes voorbij komen. Mijn versie is natuurlijk hartstikke simpel. Maar nu ik het een beetje onder de knie heb qua verhoudingen, kan ik steeds mooiere pudding maken. Met verschillende lagen zoals deze bijvoorbeeld, of in leuke vormen, oehh.. Al ben ik ook al heel blij met mijn konijnenpudding hoor:

pudding van agar agar

Laat je me weten wat je van het recept vond als je het hebt gemaakt? En vergeet niet de enige echte #ikbenirisniet hashtag als je jouw kunstzinnige pudding deelt op Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

38 reacties op “Recept: Pudding van agar agar

 1. Lauriëtte schreef:

  Naww dat konijnenpuddinkje! Eigenlijk ben ik niet zo’n fan van pudding, maar het ziet er wel heel erg lekker uit! Ben stiekem wel benieuwd naar de gezonde smaak. Hoe is de structuur? Is het heel erg machtig en massief of ook een beetje luchtig? Misschien dat ik het ook eens ga proberen!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik vind het wel lekker! Het is niet echt luchtig, maar meer fris en licht. Al ligt dat er misschien ook aan wat je er allemaal doorheen doet. Het is niet zo glibberig/jelly als normale gelatine-pudding in ieder geval, dus misschien wel ietsje zwaarder in vergelijking daar mee. Maar zeker niet heel machtig!

   | Reageer op deze reactie
 2. Whaha, ik denk meteen bij het woord agar agar direct aan mijn opleiding, aan de microbiologische lessen, aan vele bacteriën opkweken. 😀

  Maar oh die konijnenpuddinkje is zo schattig!!!

  | Reageer op deze reactie
 3. Daisy schreef:

  Leuk dat je me kennis laat maken met een voor mij onbekend produkt; agar-agar.
  Ga ik proberen!
  Jouw puddinkjes zien er geweldig uit!

  | Reageer op deze reactie
 4. Nienke schreef:

  Ziet er super schattig & zomers uit! Om vrolijk van te worden. Dit wil ik wel eens proeven! Liefs,

  | Reageer op deze reactie
 5. Celine schreef:

  Konijnenpudding 😮 wauw! Toen ik in de titel agar agar zag staan was ik direct benieuwd. Zelf hoor ik de term heel vaak bij mijn moeder in de (Indische) keuken. Een leuke variant, die pudding. Mocht moeders ooit eens een zakje laten slingeren, dan stop ik hem snel in de verhuisdoos en maak ik straks in het nieuwe huis de pudding. (En anders vast ook wel.)

  Liefs,

  | Reageer op deze reactie
 6. Lotte schreef:

  Wat leuk! Ik heb nog nooit pudding gemaakt, maar het lijkt me wel tof om een keer te doen:) Vaak hoor ik over agar-agar dat het een korrelige structuur geeft, klopt dat? En aaah die konijnenpudding, cute!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ehmm… Korrelig zou ik het niet noemen, maar het is wel minder glibberig/jelly dan pudding van gelatine. Dus in vergelijking daarmee wel iets korreliger inderdaad!

   | Reageer op deze reactie
 7. Ilse schreef:

  Ik hou van pudding! En zo simpel eigenlijk, ik ga het snel eens proberen. Komt de pudding wel goed uit de vorm vraag ik me af? Gewoon op z’n kop houden en dan plonst het eruit?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja ging wel goed! Ik moest wel even met de achterkant van een lepeltje een klein stukje omhoog wippen zodat het niet meer vacuüm in het vormpje zat, maar daarna viel die er in één keer uit 😀

   | Reageer op deze reactie
 8. Sytse schreef:

  Ohh dat ziet er lekker uit! En wat een leuke vormpjes heb je!! Haha, heel tof. En je hebt me op een idee gebracht 😉 Ik ga ze dit weekend maken denk ik 😀 En eetbare bloemen? Yay!

  | Reageer op deze reactie
 9. Alles Is Eten schreef:

  Ha, dat konijnenpuddinkje! Prachtig. Nooit eraan gedacht om zelf pudding te maken, maar eigenlijk klinkt dit wel heel lekker en simpel. Toch maar eens proberen dan. Maar niet voordat we een paar epische puddingvormpjes hebben ingekocht, uiteraard.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Uiteraard! 😉 Ik maak zelf eigenlijk nooit desserts, en pudding al helemaal niet, het is dat ik nog zo’n zakje had liggen. Maar ik vond het zo leuk en makkelijk om te doen (het is net een scheikunde-project ofzo, met dat opstijven haha) dat ik het snel nog eens ga doen. Ik wil uiteindelijk ook iets met epische vormpjes en lagen oeh. Of iets doorzichtigs met er binnen in leuke vormen. Ideeën genoeg in ieder geval :p

   | Reageer op deze reactie
 10. Rianne schreef:

  Ik hou zelf niet zo van pudding, maar het ziet er wel heel leuk uit (dikke pluspunten voor de konijnenvorm én de eetbare bloemetjes!) 😀

  | Reageer op deze reactie
 11. Puck schreef:

  Dat zie je dus echt niet van die vanille poeder… Niet gek dat je je vergist hebt. Zou verwachten dat het wel op de voorkant een beetje duidelijk staat.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Nee precies. Ze hadden ook nog allemaal soorten met kleuren eraan toegevoegd, viel ook haast niet op (in in ieder geval niet als je geen Chinese tekens kan lezen haha!), gelukkig zag ik het nog op tijd in de winkel. Anders waren het groen/roze puddinkjes geworden en dat had er denk ik niet zo smakelijk uitgezien :p

   | Reageer op deze reactie
 12. Shaz schreef:

  Ik had nog niet eerder van gehoord. Ik hou zelf niet van pudding, maar het lijkt mij zeker leuk om een keer te maken voor bezoek.

  | Reageer op deze reactie
 13. Bente schreef:

  Ik ben geen pudding fan, maar dit ziet er ergggg lekker uit! Ben heel benieuwd naar dat agar-agar!

  | Reageer op deze reactie
 14. Iris schreef:

  Ik heb er wel vaker van gehoord, maar ik wist nooit wat je er precies mee moest.

  | Reageer op deze reactie
 15. ingrid schreef:

  Ik ben niet weg van pudding, maar dit lijkt me wel leuk om een keer te maken. Die gezonde smaak klinkt wel interessant, mierzoete pudding zoals van Mona vind ik vaak te zoet.

  | Reageer op deze reactie
 16. Helena schreef:

  Wauw Iris, dit ziet er heerlijk uit! Ik heb echt al tijden een zakje agar agar ergens achterin mijn voorraadkast liggen, dus ik denk dat het hoog tijd wordt omdat maar eens te gaan gebruiken.
  En wat een super schattig vormpje, dat konijntje 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha herkenbaar, mijn zakje lag ook ergens verstopt achterin. Ik ben benieuwd wat je ermee gaat maken 😀

   | Reageer op deze reactie
 17. Pingback: Weekoverzicht: bomvol hoofd, Jouw Marktkraam & vieze ijsjes | IKBENIRISNIET
Back to Top