Recept: Linzensoep met zoete aardappel

We zijn arme sloebers de laatste tijd, dus proberen we te besparen op onze boodschappen. En dat lukt aardig! Vorige week aten we bijvoorbeeld simpele knoflook spaghetti, dhal van rode linzen en shakshuka. Wat ik ook een fijn budgetgerecht vind is soep, want dat kan je zo duur of goedkoop maken als je maar wilt. Ik ging vandaag voor een linzensoep met kokosmelk (geïnspireerd door het recept van De Groene Meisjes, die plaatsen veel handige low budget recepten), met zoete aardappel en kruiden zoals komijnzaad, gerookt paprikapoeder en sumac. Als je geen sumac in huis hebt, wees niet gevreesd. Dit is gewoon leuk voor de extra garnering, je hoeft het er niet speciaal voor in huis te halen.

recept linzensoep met zoete aardappel

Ingrediënten voor 1 grote pan soep:

rood_hartje 250 gram rode linzen
rood_hartje 1 ui
rood_hartje 3 knoflookteentjes
rood_hartje 1/2 rode peper
rood_hartje 1/2 tl komijnzaad (heel)
rood_hartje 1/2 tl kerriepoeder
rood_hartje 1/4 tl gerookt paprikapoeder
rood_hartje 1 zoete aardappel (geschild)
rood_hartje 1 liter groentebouillon
rood_hartje 1/2 blik kokosmelk
rood_hartje Limoensap
rood_hartje Extra: garneren met sumac

Bereiding:

1. Snipper de ui en snij de knoflook en rode peper fijn.

2. Verwarm in een soeppan met dikke bodem (kokos)olie en bak de komijnzaadjes even aan. Voeg daarna de ui, knoflook en rode peper toe. Bak ook de kerrie en paprikapoeder mee.

3. Voeg de zoete aardappel (in blokjes gesneden) toe, bak even mee en giet er de groentebouillon overheen. Roer de linzen er doorheen en laat 20 minuten zachtjes pruttelen.

4. Zet het vuur uit en voeg de kokosmelk toe. Mix de soep met behulp van een staafmixer, blender of keukenmachine. Als je de soep te dik vindt, zou je nog wat water kunnen toevoegen en nog eventjes verwarmen.

5. Serveer in soepkommen en voeg er naar smaak peper, zout en limoensap aan toe. Maak af met sumac, mocht je dit in huis hebben. Ook lekker met wat za’atar. Deze kruiden zijn vaak te koop in Turkse supermarkten of in webshops voor kruiden. Die van mij komen van Pit&Pit (uit de Food We Love box van een hele tijd terug).

linzensoep recept
Op de eerste foto is de linzensoep gegarneerd met sumac, op deze foto zie je de soep met za’atar. Beide vond ik het erg lekker in combinatie met de smaak van de linzen.

Eet smakelijk!

Back to Top