Kookboek: Vegadutchie

Jolijn, de blogger achter vegadutchie.nl, is ook fotograaf en voedingscoach. Dat klinkt als een topcombinatie voor het schrijven van een mooi kookboek. Mijn verwachtingen van haar nieuwe kookboek Vegadutchie waren dus hoog. Ik heb inmiddels veel door het kookboek gebladerd en wat recepten uitgeprobeerd; tijd voor een review! Is dit vegan kookboek een aanrader?

kookboek vegadutchiekookboek vegadutchie

Kookboek Vegadutchie

Jolijn begint haar kookboek met een verhaal over hoe zij vegetarisch is gaan eten en hoe haar dat inspireerde om haar blog Vegadutchie op te zetten. Na een reis in Canada besloot ze al haar tijd in het uitbouwen van Vegadutchie te steken. Ze deed een studie voor healthcoach en begon met het geven van workshops en vegan-etentjes. Wat direct uit haar verhaal blijkt: Jolijn houdt van puur en echt eten. Waarbij je niet volgens strikte regeltjes eet, maar juist goed naar je eigen lichaam luistert. Want ieder lichaam is uniek. En als je door haar kookboek bladert, zie je ook meteen dat dat absoluut niet saai of ingewikkeld hoeft te zijn. “Maak koken leuk en uitdagend, en neem jezelf en eten vooral niet té serieus.” schrijft ze. En in die filosofie kan ik mij helemaal vinden. In het boek vind je geen uitgebreide betogen over wat je wel en niet zou moeten eten; wel simpele, inspirerende recepten en informatie over ingrediënten.

kookboek vegadutchiekookboek vegadutchie

Inhoud

Alle recepten in Vegadutchie zijn vegan, vrij van geraffineerde suikers en glutenvrij of makkelijk glutenvrij te maken. Naast de standaard hoofdstukken voor ontbijt, lunch, avondeten en toetjes vind je ook recepten voor smoothies & drankjes en bodyrecepten in Vegadutchie. De laatste zijn niet om op te eten, maar om op je lichaam te smeren. Denk aan een limoenscrub of koffiemasker. Origineel! Dat er een apart hoofdstuk voor drankjes in zit, vind ik ook erg leuk, daar ben ik de laatste tijd zelf ook meer mee bezig. Deze recepten zijn erg gevarieerd: van een relaxthee met gedroogde rozenknopjes tot warme chocolademelk met chilipeper en kaneel. (Maar waar zijn de cocktails?) Tussen de recepten door vind je zo nu en dan een pagina met wat extra informatie. Bijvoorbeeld waarom patat wel gezond kan zijn. “Af en toe een patatje met vrienden eten, kan gezonder zijn dan in je eentje naar huis gaan om je salade te bereiden.” De luchtige informatie wordt gecombineerd met Jolijn’s eigen ervaringen. Die extra persoonlijke dingetjes maken een kookboek altijd extra leuk vind ik zelf.

kookboek vegadutchiekookboek vegadutchie

Recepten

Tijdens het bladeren door Vegadutchie, sprong de raw limoentaart op bladzijde 149 er voor mij direct uit. Qua ingrediënten viel het mij reuze mee; de bodem bestaat uit amandelen en dadels en de vulling uit cashewnoten, kokosolie, ahornsiroop en limoenen. Het recept werd duidelijk beschreven en mijn taartje lukte perfect! Het was zó lekker. Die gaan we vaker maken. Normaal maak ik veel uit de hoofdstukken voor hoofdgerechten uit kookboeken. In het hoofdstuk Avondeten uit dit kookboek spraken mij echter weinig recepten aan. Dat is persoonlijk, hoor. Ik word nu eenmaal niet zo wild van curry, tempé en boekweit. Al moet ik zeggen dat de gevulde pompoen met dillerijst (blz. 119) er érg goed uitziet, die bewaar ik voor als het herfst is! De lunchrecepten vind ik een stuk leuker. Ik maakte de quinoasalade met spinazie & gegrilde tomaat op bladzijde 96. In plaats van quinoa gebruikte ik bulgur en ik maakte extra veel omdat we het als avondeten aten. Jum! Wederom een recept dat prima te doen is qua hoeveelheid ingrediënten en bereiding. En niet geheel onbelangrijk: héél lekker! Met de ontbijtrecepten heb ik nog niet zoveel gedaan, ik ben nu eenmaal niet zo’n ontbijtmens, maar ook deze recepten zien er eenvoudig en origineel uit. En dat zijn heus niet alleen maar havermoutontbijtjes! Ook scrambled kikkererwten, wentelteefjes en vers fruit met pure chocolade. Hieronder zie je in ieder geval mijn eigen creaties:

kookboek vegadutchie kookboek vegadutchie

Wat mij betreft is het kookboek Vegadutchie zeker een aanrader als je je vegetarische kookboekencollectie uit wil breiden. Vooral wanneer je geïnteresseerd bent in gezond en puur eten. Neem een kijkje op het gelijknamige blog om een indruk van de recepten te krijgen.

Het kookboek Vegadutchie is onder andere hier te koop voor 22,99 euro.

Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar en een affilatelink.
Lees de disclaimer voor meer info.

Back to Top