Mijn moestuin: ellende

Ik geef het op. Slakken, rupsen, jullie winnen! Eet er maar lekker van, dan hebben mijn plantjes toch nog een kort maar zinvol bestaan geleid.

Het was het idee dat de volgende blogpost een mooi artikel zou zijn met kleurrijke foto’s van mijn weelderige tuin vol planten en babygroenten. Helaas. Ik heb mij er inmiddels bij neergelegd dat het niet handig is om een moestuin in een voormalig moerasgebied in leven te houden. Nadat ik voor de zevenhonderdendrieentachtigste keer de tip kreeg om biervallen in mijn tuin te plaatsen, was ik er he-le-maal klaar mee. Ik doe niet meer.

Mijn moestuin

moestuin moestuin moestuin moestuin

Wat wèl goed gaat

Oké, het is niet één en al ellende. Wat planten die ik in losse potten heb staan, doen het namelijk wèl goed. Net als de woekerende eetbare bloempjes in mijn moestuin. Daar heb ik er al heel wat van geplukt voor in salades. Ik kan al snel het zaad winnen nu de plant aan het uitbloeien is. Ik vind het nog steeds bijzonder hoe je honderden zaadjes terugkrijgt voor één geplant zaadje. Een goede investering. Van de tomatenplant plukte ik tomaatjes voor hapjes bij mijn cocktailfeestje. Een zelfgeteelde rode peper verdween gisteren in de pompoensoep. En de kleine snack-paprika’s zijn bijna klaar om te oogsten!

mijn moestuin mijn moestuin mijn moestuin moestuin moestuin moestuin moestuin moestuin

Ach, het is ook wel leuk om met mijn moestuin bezig te zijn. Zelfs alle beestjes vind ik leuk om naar te kijken. Die rupsen zijn toch eigenlijk wel heel schattig. En ik moet zeggen dat het, ondanks de vele teleurstellingen, vooralsnog beter gaat dan vorig jaar.

Maar vanaf nu houd ik alleen nog cactussen.

cactus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

63 reacties op “Mijn moestuin: ellende

 1. Jessica schreef:

  Oh nee wat ontzettend jammer! Zijn er niet wat meer groenten die je in potten kunt zetten? Of een klein kasje(hebben ze oa bij de ikea) zodat de beestjes er niet bij kunnen?

  | Reageer op deze reactie
 2. Claire schreef:

  Wat leuk, zo’n moestuintje! Jammer van de plantjes, maar gelukkig doen de bloempjes het nog wel! Wat een mooie foto’s trouwens, heel licht 🙂

  | Reageer op deze reactie
 3. Marion schreef:

  Cactussen doen het altijd goed. Nou ja, bijna altijd. Als je ze niet als gewone plant behandeld (ahum). En ook best gezellig toch, die slakjes en zo!

  | Reageer op deze reactie
 4. Daphne schreef:

  Ohh jammer zeg! Maarja, natuur. Gelukkig zijn er ook dingen die wel goed gaan, die pepers en paprika’s zien er super mooi uit!

  | Reageer op deze reactie
 5. Sanne schreef:

  Wauw, ik vind het echt heel knap hoor, hoe alles bij je is gaan groeien en dat je hebt kunnen oogsten!
  Jammer van de rupsen en slakken. En cactussen zijn ook leuk ;).
  Liefs

  | Reageer op deze reactie
 6. Elaintje schreef:

  Oh nee, ik ken je frustraties! Er was bij mij 1 kropsla die de slakken had getrotseerd. Ik zou hem de volgende dag oogsten en toen ik naar mijn moestuintje ging, zaten er 3 megadikke slakken in mijn sla. Het leken wel kleine slangen. En dat kwam natuurlijk omdat mijn slakropje niet meer was. Drie sprietjes zijn er nog over… Maar het ging ook bij mij beter dan vorig jaar. Ik heb weer een hoop geleerd over de natuur. Behalve over effectieve slakkenbestrijding dus :-p

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Awww! Ik had dat bij mijn mooie palmkoolplant. Hij deed het zó goed. Maar een flinke regenbui en een terroriserend slakkenleger later stond er alleen nog een zielig plantengeraamte. Het blijft wel heel leerzaam inderdaad! Ik kan steeds meer plantjes herkennen en vertellen hoe ze heten, yes. Maar eh ja dat van die slakken blijft deprimerend :p

   | Reageer op deze reactie
 7. Jennifer schreef:

  Zonde! Gelukkig doen de planten in potten het wel goed.
  Ik moet zeggen ik heb 3 rozen planten en 1 vierkante meter gras en hier stikt het ook van de slakken -_-

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Erg is dat hè! Op mijn grasveldje, dat ook niet bijzonder groot is, is het ’s ochtends en ’s avonds net een mijnenveld aan slakken iehh. En Bunny von D banjert er gewoon vrolijk door, hahaha. Ik ben altijd bang dat ze per ongeluk een hapje uit een slak neemt, maar dat is gelukkig nog niet gebeurd :’)

   | Reageer op deze reactie
   1. Godelieve schreef:

    Een van mijn hondjes is ooit bijna gestikt in een naaktslak. De dierenarts kon haar nog net redden maar het was kantje boord.

    | Reageer op deze reactie
 8. Harmke schreef:

  Wat jammer dat de rupsen en slakken zichzelf hebben uitgenodigd in je tuin 🙁 Gelukkig zien je tomaatjes en paprika’s er wel super uit zeg! Die doen het bij mij dan weer minder. Misschien zou je een kas neer kunnen zetten om de beestjes wat meer buiten te houden? Ik heb er in het voorjaar een bij Lidl gekocht voor 20 euro en daar zijn mijn kruidenplantjes mooi veilig voor veelvraat-konijn Yogi en alle andere beestjes 🙂 of misschien een pallettuintje aan de muur? Dan heb jij die slakken allaaaaang naar beneden getikt voordat ze er bij kunnen komen 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hahaha noooo, hoe dan? Geef je ze te veel water misschien? Ik doe eigenlijk niks bijzonders met mijn cactussen, ze staan er maar een beetje. En ik geef ze misschien één keer in de drie maanden een klein beetje water omdat ik dan ineens denk ‘oja die had ik ook nog!’.

   | Reageer op deze reactie
   1. Nelleke schreef:

    Ja, dat dacht ik eerst ook. Maar nu heb ik er dus eentje die ik inderdaad ook maar één keer per paar maanden wat water geef en die is nu van onderaf aan het dood gaan. Hij wordt helemaal geel. Hoe krijg ik het voor elkaar…

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Haha ah ik vind het zielig. Ik heb het trouwens ook voor elkaar gekregen bij twee vetplantjes die onverwoestbaar zouden zijn, dus je bent niet de enige plantenmoordenaar hoor.

     | Reageer op deze reactie
     1. Chantal schreef:

      Oh nee wat jammer Iris! Gelukkig gaan je planten in potten nog wel goed maar wat zonde dat de rupsen en slakken roet in het eten gooien. Ik heb mijn makkelijke moestuin van de grond gemaakt (een soort tafel idee) en hoewel er hier genoeg slakken rond slibberen heb ik ze nog niet tussen mijn plantjes gezien. Misschien een ideetje voor als je het toch nog eens wil proberen?! Want het blijft een leuk iets, je eigen groentes telen.

      | Reageer op deze reactie
 9. Leoni schreef:

  Hahah wat een crime zeg! Een vriendin van mij heeft ook last van slakken in haar moestuin. Gelukkig houd ik alleen maar makkelijke planten (framboos, aardbei, braam, munt) die zoveel oogst geven dat de slakken best een hapje mee kunnen eten 😉 Succes met de cactussen!

  | Reageer op deze reactie
 10. Julia schreef:

  Haha vandaag is bij mij net ook een moestuinramp online gekomen. Maar je hebt wel een hele mooie opbrengst al! Mijn tomatenplant heeft er weinig zin in : twee tomaatjes gekregen.. 🙁

  | Reageer op deze reactie
 11. Herkenbaar dat slakkenprobleem. Er is een tijd geweest dat ik ze ving en een hongerdood liet sterven. Nee, ik ken geen genade als ze mijn moestuintje kaal vreten. Hopelijk krijg ik Gaia nu niet achter mij aan 😀

  | Reageer op deze reactie
 12. Brechtje schreef:

  Ah wat jammer! Maar als planten in potten het wel goed doen, ga je daar toch gewoon mee verder? Het lijkt me echt leuk om af en toe iets uit eigen tuin te kunnen gebruiken. Momenteel heb ik alleen een muntplantje staan, maar die gaat wel super snel! Dus af en toe drink ik verse muntthee. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 13. Anna schreef:

  Haha ah, gelukkig zijn cactussen ook leuk! Wel echt balen van je moestuin :/, maar hopelijk kunnen de slakken en rupsen er inderdaad nog maar even goed van smullen. En tomatenplantjes zien er zo gezellig uit :)!

  | Reageer op deze reactie
 14. Olga schreef:

  Ik had dus de wereld aan slaplanten in mijn tuin geplant en die ben ik allemaal vergeten. Ik heb wel een tijdje sla uit eigen tuin gegeten, maar uiteindelijk hebben de konijnen meer plezier aan mijn moestuin beleefd. Toen ik laatst keek hielden er wel tien hele dikke slakken een feestje.. Brr.

  | Reageer op deze reactie
 15. Mirne schreef:

  Zoooooo herkenbaar! Ik vond een moestuin echt geweldig, maar los van de tomaatjes en kruiden was alles opgegeten door naaktslakken. En met mijn fobie voor naaktslakken was dat niet echt fijn.

  Mijn moestuintje is dus ook weer opgedoekt. Jammer, want het geeft wel voldoening om te koken met dingen uit je eigen tuin.

  | Reageer op deze reactie
 16. Wat jammer joh! In mijn nieuwe huis (nou ja, in de tuin dus) heb ik ook veel last van slakken. Ze zijn groot genoeg om met een bbq tang op te pakken. Ik heb ook vanalles gedaan met bekertjes bier, koffiefilters en teentjes knoflook; toch piept er nog wel eens een slak tussendoor die inderdaad in een nacht een nieuwe courgette opvreet. Of gewoon een klein plantje “omhakt” door de steel door te knabbelen. Ongelofelijk! Ik heb van mn schoonzusje de tip gekregen om te kijken naar “escarGO” (als ik het goed schrijf); ik heb me er nog niet in verdiept maar het schijnen biologische slakkenkorrels te zijn. Volgend jaar ga ik dat toch maar naar zo’n soort oplossing kijken, want de huis-tuin-en-keuken tips hebben wel wat van mijn oogst gespaard, maar nog niet voldoende als je het mij vraagt!

  | Reageer op deze reactie
 17. Kelly schreef:

  Wel fijn dat je iig zon in je tuin hebt! Bij ons gaat alles dood :’)

  | Reageer op deze reactie
 18. Bente schreef:

  Aaahw wat een stomme slakken (en rupsen, maar vooral slakken!). Gelukkig kan je toch nog iets oogsten, maar heel jammer dat het gros wordt opgevreten 🙁

  | Reageer op deze reactie
 19. sammie schreef:

  Cactussen zijn ook leuk 😉
  Ohh ik vind slakken, voornamelijk de naakte versie, zo vies! Die hebben wij gelukkig niet op het balkon 🙂

  | Reageer op deze reactie
 20. Sopdet schreef:

  Zo veel slakken. Wij hebben er een paar jaar last van gehad, maar nu lijken ze verdwenen, gelukkig maar.

  | Reageer op deze reactie
 21. Feel your pain sister… Wij hebben best een grote tuin en ik bedacht jaren geleden ook dat ik voor altijd zelfvoorzienend zou zijn, verheugde me op al die heerlijke maaltijden met groenten en fruit uit eigen tuin. Dit jaar staat de tuin er droevig en verwilderd bij (maar wel veel kleurrijke accessoires en meubilair). Ik heb ook echt ALLES geprobeerd om slakken te bestrijden, maar het is echt kansloos. Volgend jaar ga ik inderdaad wat potten aanschaffen om toch nog wat te kunnen kweken. Complimenten voor je foto’s van de slakken en rupsen trouwens 🙂

  | Reageer op deze reactie
 22. Joris schreef:

  Een vies praatje: onze buren bestrijden de slakken door ’s avonds, gewapend met een Action-hoofdlampje en een schaar (!), op jacht te gaan naar naaktslakken. Je moet er blijkbaar wat voor over hebben om je tuin mooi te houden. Kan Daan Roosgaarde hier niet een mooie, hippe oplossing voor verzinnen? Iets met slakken lichtgevend maken, of een andere nuttige toepassing waardoor het lucratief wordt om ze te gaan vangen. Of dat hij een ultiem lokmiddel verzint die je in de hoek van je tuin zet, dat ook nog eens goed is voor de portemonnee of het milieu. Zoiets zou leuk zijn.

  | Reageer op deze reactie
 23. Eigenwijzehuisje schreef:

  Aaahh neee! Wat jammer zeg! Ik heb gelukkig helemaal geen last van slakken in de moestuin. Wel heel veel huisjesslakken hier in de tuin en op straat ’s avonds met de hond uitlaten. Dan let ik altijd extra goed op, want ik vind het zo zielig om daar bovenop te gaan staan… Maar heel jammer dat je hele oogst is opgegeten, dat is niet leuk. Als ik je nog blij kan maken met n patisson… 🙂 Heb er heel veel.

  | Reageer op deze reactie
 24. Geertruurzaam schreef:

  Balen van je moestuin Iris!
  Misschien is het gewoon een buitengewoon vruchtbaar slakkenjaar geweest! Mijn moeder heeft er namelijk ook héél veel last van, terwijl ze dat de afgelopen 30 jaar niet heeft gehad in de moestuin. Nu haalt ze er elke dag zo’n 180 uit de groentetuin… Elke dag ja!

  | Reageer op deze reactie
 25. Iris schreef:

  Balen van dat ongedierte! Ik ga ook stoppen met mijn moestuin (als alles op is), want ik kan dat onkruid niet sneller eruit halen dan dat het groeit. Als ik één plantje eruit haal, komen er meteen tien terug.

  | Reageer op deze reactie
 26. iooon schreef:

  RIP moestuin. De hier gaat goed. Ik sta verbaasd. Dus ik blijf er met mijn tengels vanaf.

  | Reageer op deze reactie
 27. Luna schreef:

  Familie van mij doet het in een speciale kas, maar ja, daar moet je maar net plek voor hebben natuurlijk. En bedenk maar zo: volgend jaar weer een kans 🙂 Niet opgeven hoor!

  | Reageer op deze reactie
 28. Jennifer schreef:

  Ik wilde dit jaar ook graag een soort van urban moestuin, maar ik had het te druk met het in leven houden van mijn eigen kleine spruit. Volgend jaar beter hoor, dan wil ik ook tomaatjes en paprika in de tuin, en dan maar hopen dat Melle ze niet stiekem gaat opeten, in plaats van de slakken en rupsen. Haha!

  | Reageer op deze reactie
 29. Priscilla schreef:

  Haha, ik ben ook het beste in het verzorgen van cactussen. Moet zeggen dat die rupsjes er toch wel heel erg lief uitzien.

  | Reageer op deze reactie
 30. Stephanie schreef:

  Ahhhhhhh al die beestjes, creepy!
  Haha en ik heb ook alleen cactussen in huis (sinds kort 1 vetplant, kan ook bijna niet doodgaan hoorde ik haha)

  | Reageer op deze reactie
 31. Naomi schreef:

  Wat jammer dat de slakken en rupsen jouw tuin terroriseren! Ik vind wel dat jij een doorzetter bent! Misschien ooit als je in een niet moerasserig gebied woont, heb jij de mooiste moestuin van de wereld.

  | Reageer op deze reactie
 32. Wat jammer dat het niet ging! Het was ook wel een erg nat en koud seizoen, daar zijn slakken extra dol op, helaas. Hier ging het ook niet helemaal lekker, maar wel beter dan volgend jaar. Ik probeer volgend jaar gewoon stug weer. Zolang er verbetering in zin… Als je gepotte planten wel onaangetast blijven zou je eens kunnen zoeken op ‘container gardening’. Er zijn veel tips over te vinden en bijna alles blijkt wel in potten te kweken te zijn. Wie weet blijft het gespuis er dan wel helemaal vanaf.

  | Reageer op deze reactie
 33. Paul schreef:

  Ergens heb ik het gevoel dat je deze ellende volgend jaar gewoon vergeten bent, en je opnieuw vol verwachting zaadjes staat de planten. De lente brengt altijd nieuw optimisme….

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha, dat weet ik wel zeker! Vorig jaar ging het ook precies zo. Nou, ik ben in ieder geval nog niet verbitterd, dat blijkt maar weer :p

   | Reageer op deze reactie
 34. Lenneke schreef:

  Ik wilde een grapje maken met ‘je moet niet op elke slak zout leggen’, maar in plaats daarvan ga ik eerlijk zeggen dat ik het echt balen vind voor je! Kan me voorstellen dat je deze strijd op een gegeven moment opgeeft. Maar ik ben wel weer heel trots op wat je allemaal wél aan het kweken bent! Ik ben al trots dat mijn cactussen het al een paar weken volhouden… :’)

  | Reageer op deze reactie
 35. Kim schreef:

  Aaaah zo herkenbaar dit haha. Als kind moest ik ze altijd al vangen voor mijn opa maar toch blijven er altijd een paar van die hardnekkige kanjers ontglippen. Leve de cactus!

  | Reageer op deze reactie
 36. Elisa schreef:

  Oh jammer. Ik verhuis juist naar een moestuincomplex. Maar snap het wel hoor. Ook hier is het soms echt aanpote

  | Reageer op deze reactie
 37. Alisa schreef:

  Aaah, ik ben echt doodsbang voor naaktslakken!! Maar ik vind je moestuin er toch even goed heel indrukwekkend uitzien! In mijn handen gaan alle planten dood, heb nu ook maar twee cactussen gekocht. 😛

  | Reageer op deze reactie
 38. Rowan schreef:

  Agoss, ik werd echt heel verdrietig van die eerste paar foto’s.. Vooral omdat ik deze artikelen met updates over je plantjes zo leuk vond om te lezen. Gelukkig groeien sommige dingen wel goed, die tomaatjes en paprika’s zien er echt heel goed uit. Mijn tomatenplantje is nog een stuk kleiner dan die van jou, maar ik heb toch zeker al 5 tomaatjes kunnen eten, en ze waren heerlijk!

  | Reageer op deze reactie
 39. Saar schreef:

  Slakken en rupsen zijn echt de ergste vijanden voor een moestuin. Wij waren ook niet zo goed in ze weg houden. Maar je hebt gelukkig toch een paar kleine overwinningen. En hé, je hebt de vlinderpopulatie helpen in stand houden. Ik hoop dat die rupsen op z’n minst ontpopt zijn 😀

  | Reageer op deze reactie
 40. Eke schreef:

  Ohhh wat herkenbaar. Ik kan ook alleen maar dingen laten groeien in pot. Ik wilde ook een moestuintje beginnen maar op mijn balkon is er terrorisme van kraaien en duiven gaande.. 🙁 sad times.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top