Recept: Curry met vegetarische gamba’s

Mijn gebeden zijn verhoord: er bestaan vegetarische GAMBA’S. U hoort het goed. Nu weet ik zeker dat ik voor de rest van mijn leven vegetariër kan blijven. Want gamba’s waren het enige dat ik zo nu en dan miste in mijn vegetarische bestaan. Gelukkig smaken deze gamba’s als de real deal. Dat denk ik althans, ik heb al driehonderd jaar geen echte gamba’s meer gegeten, dus erg objectief ben ik niet. 

vegetarische gamba's

Vegetarische gamba’s

Toen ik op de Instagram van De Vegetarische Slager zag dat er gamba’s aan het assortiment waren toegevoegd was ik euforisch. Ik hóud van De Vegetarische Slager en ik houd nog meer van gamba’s. Of nouja: hield. Op een bepaald moment in mijn semi-vegetarische bestaan (ik at geen vlees meer, maar nog wel vis) besloot ik dat vissen en andere beestjes uit de zee ook gewoon levende dieren zijn. Dus met een beetje tegenzin besloot ik om ook geen dode zeedieren meer te eten. Dat is me altijd wel prima afgegaan. Alleen soms bij bepaalde gerechten dacht ik wel ‘hmm.. hier zouden gamba’s best goed bij passen, bummer..’. En nu kan ik daar dan ook echt gamba’s aan toevoegen, zonder van mijn vega-geloof af te stappen. Yes! Met dank aan De Vegetarische Slager dus. Want in mijn euforische bui reageerde ik enthousiast op de foto dat ik ze direct wilde kopen. Maar waar? In de webshop kan je pas vanaf 35 euro bestellen en er zat geen verkooppunt bij mij in de buurt. De Vegetarische Slager weet dat ik groot fan van ze ben, en omdat ik wel eens iets over ze schrijf op mijn blog, mocht ik gamba’s uit de webshop uit zoeken als bedankje. Lief!

Ik heb al een paar keer de vraag gekregen wat ik van de gamba’s vind en of het een aanrader is. Het antwoord kan je vast al wel raden. Ja, aanrader! Van vleesvervangers word ik over het algemeen niet heel warm, wel vind ik het lekker makkelijk voor zo nu en dan. Maar van deze gamba’s ben ik écht fan. Door de konjacwortel hebben ze dezelfde ‘squeaky’ structuur als gamba’s. En door de toevoeging van zeewier zit er een zee-achtige smaak aan. Net echt.

Ik maakte er het onderstaande kleurrijke gerecht mee. In principe kan je in elk gerecht waarbij je echte gamba’s zou gebruiken deze vegetarische gamba’s als vervanger kunnen gebruiken. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je de gamba’s los in een koekenpan aanbakt en dan op het allerlaatst aan je gerecht toevoegt.

vegetarische gamba's vegetarische gamba's

Ingrediënten voor 2 personen:

 • een kleine ui
 • een klein stukje (1 cm) verse gember
 • 3 teentjes knoflook
 • 1/2 rode peper
 • 1 el curry kruiden*
 • 1 paprika
 • 1 courgette
 • 1 blik kokosmelk
 • 1 doosje vegetarische gamba’s
 • verse bladpeterselie of koriander
 • 2 stengels bosui
 • sesamzaad
 • rijst of noodles om erbij te serveren

* Ik gebruikte een kant-en-klare currykruidenmix van Jonnie Boer, dit is bij de meeste supermarkten wel te koop. Je kan ook voor een currypasta kiezen (check de bereiding op de verpakking hoeveel je ervan moet gebruiken) of maak je eigen kruidenmix!

Tip: We hadden niet zoveel honger dus we maakten er een lichte maaltijd van. Voor wat meer body kan je een blik kikkererwten toevoegen.

Bereiding:

 1. Snipper de ui en snij de knoflook, gember en rode peper fijn. Fruit dit op laag tot middel vuur in een koekenpan met een beetje olie.
 2. Na 5 minuten kan je de currykruiden toevoegen, roer dit een beetje rond.
 3. Snij ondertussen de paprika in reepjes en de courgette in plakjes. Bak deze 5 minuten mee op middelhoog vuur.
 4. Voeg de kokosmelk toe. Ik gebruik alleen het romige witte deel en doe het water dat in het blik achterblijft er niet bij in. Zo wordt de curry romiger van structuur en proef je de kokosmelk beter. Laat dit nog een paar minuten pruttelen op laag vuur.
 5. Bak ondertussen de (ontdooide) vegetarische gamba’s in een koekenpan met een beetje olie voor een paar minuten.
 6. Serveer de curry met rijst of noodles, garneer met ringetjes bosui en grofgesneden bladpeterselie of koriander. Schep de gamba’s erbij en maak eventueel af met wat sesamzaadjes en extra zout en peper.

vegetarische gamba's vegetarische gamba's

Heb je deze curry gemaakt? Ik ben benieuwd wat je ervan vond! Laat het weten in de comments of deel je creatie op Instagram met de enige echte #ikbenirisniet hashtag.

Dankjewel De Vegetarische Slager voor het mogen uitkiezen van de producten uit jullie webshop! geel_hartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

48 reacties op “Recept: Curry met vegetarische gamba’s

  1. Iris schreef:

   Hahaha! Ik zet het op mijn ‘potentiële carrières voor als ik ben afgestudeerd’-lijstje :p

   | Reageer op deze reactie
 1. Ellen schreef:

  Wauw, vegetarische gamba’s! Daar had ik nog niet van gehoord! Wat leuk zeg, zeker als ze even lekker smaken. 😉

  | Reageer op deze reactie
 2. Chris schreef:

  Dat is goed nieuws, ik ben dol op gamba’s maar een vegetarisch variant in mij onbekend. Het maakt mij wel nieuwsgierig. Het gerecht ziet er echt heerlijk uit.

  | Reageer op deze reactie
 3. Lotte schreef:

  Haha Iris, ik schrok van de eerste foto! Ik dacht What! Gamba’s? Maar wow, wat zien ze er echt uit zeg! Dat kleurtje en de vorm.. Wat bizar dat ze ook smaken naar gamba’s zeg. De vegetarische slager kan producten zo goed namaken, echt bizar. Ik heb laatst voor het eerst de Mc2-burger gegeten, jeetje wat lekker zeg.
  Ik ga de gamba’s een keertje proberen, ik mis ze soms in een lekker pasta gerecht. Jamie Olivier heeft een heerlijk recept in zijn boek Jamie’s Italy dat zonder gamba’s gewoon echt een beetje iets mist…(oh no she didnt) dus daar passen deze perfect bij. Thanks voor de tip

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Eng he, ik schrok er ook van toen ik het doosje opende! Het ruikt ook echt een beetje zee-achtig waardoor ik twee keer moest kijken of ze écht wel vega waren hahaha. Voor dat soort gerechten zijn deze nepperds ideaal inderdaad <3

   | Reageer op deze reactie
 4. Lineke schreef:

  Nou hoop ik voor ons beiden dat ze direct op zoek gaan naar een plek om ze in Enschede te verkopen, want die wil ik ook!!!! Heb ik zelfs wel een blokje om fietsen voor over. Ik hoop eigenlijk stiekem nog altijd dat er iemand in Enschede zich geroepen voelt een leuke winkel/ lunchtent te beginnen waar ze de producten die voor ons alleen maar online verkrijgbaar zijn gaan verkopen, want om er nou voor te gaan verhuizen…. neeh.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik hoop het ook! De Ekoplaza hier heeft behoorlijk wat Vegetarische Slager producten, dus ik hoop dat daar ook snel de gamba’s aan worden toegevoegd 😀

   | Reageer op deze reactie
 5. Desi schreef:

  Wat jammer dat ze niet veganistisch zijn! Ze lijken me super lekker namelijk. Dit is ook een prima manier om vleeseters voor de gek te houden, want ze zien er (op de foto) heel echt uit.

  | Reageer op deze reactie
 6. Kim schreef:

  Wow ik wist helemaal niet dat ze veganistisch zijn. Weer wat geleerd! Past perfect in deze vegan maand 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   De gamba’s zijn helaas niet veganistisch, er zit wei-eiwit in! Volgens mij is De Vegetarische Slager wel bezig om hun assortiment zo vegan mogelijk te maken 🙂

   | Reageer op deze reactie
 7. Sara schreef:

  Dit ziet er echt zalig uit. Ik ben sowieso dol dol dol op de vegetarische slager zeg. Mijn favoriete gerecht was bijna heel mijn leven lang spaghetti tonijn (simpel sausje van 8 tenen knoflook, witte wijn, kippenbouillon en een blik tonijn) en dat miste ik best erg toen ik vega werd. Toen heb ik de vega tonijn van hen eens geprobeerd en ik wist niet wat ik meemaakte, haha!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   OH! Dat klinkt superlekker. Ik heb namelijk nog tonijn van DVS in mijn vriezer liggen, ik wist steeds niet wat ik ermee zou maken. Maar zo’n pasta (met veel knoflook oeh yeah) lijkt me heel lekker 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Sara schreef:

    jaa het is echt het beste recept ooit! mijn moeder maakte het bijna iedere week voor ons en daarom ben ik nog altijd een groot liefhebber van minstens 8 tenen knoflook in ieder recept. Ik zal hem even volledig voor je uittikken, voor het geval je hem echt eens wil proberen 😉

    8 tenen geperste knoflook fruiten in een royale hoeveelheid olijfolie
    wanneer ze perfect lekker ruiken snel een klein glaasje water toevoegen – de hoeveelheid water die je toevoegt bepaalt direct hoeveel saus je hebt, dus hoe meer water hoe meer saus)
    direct een bouillonblokje erin verkruimelen, dit wordt dus een heeeel sterke smaak maar dat is megalekker. ik gebruik nu gewoon groentebouillion hiervoor
    goed aan de kook brengen en dan een flinke scheut witte wijn erdoor, bijna evenveel als de hoeveelheid water, en dit ook goed laten koken
    flink wat peper erdoorheen, zout deed ik vroeger ook nog erbij maar vind ik tegenwoordig niet meer zo nodig want de bouillon is al zout genoeg voor mij
    en dan de tonijn/vega tonijn door dit mengsel en goed warm laten worden. met echte tonijn liet ik dit een tijdje ‘trekken’, de saus kreeg dan ook echt een velletje, haha. maar de neptonijn hoef je het alleen maar een beetje erdoorheen te roeren en warm te laten worden.
    en dit sausje serveer je op een bord spaghetti en doe er vooral lekker veel jonge kaas overheen, hmmmm! ook heel lekker met een rood pepertje en verse peterselie. ik slurp als de spaghetti op is dan ook de saus nog op en manmanmanman. ZO LEKKER.

    smakelijk 😉

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Whaaa ik krijg helemaal honger van je recept! Ik ga het heel snel maken, jum 😀 Dankje!

     | Reageer op deze reactie
 8. Harmke schreef:

  Lekker! Curry!! Ik heb die kruiden van Jonnie Boer nog nooit geprobeerd, zal ik volgende keer eens doen. Goed idee met die gamba’s ook <3

  | Reageer op deze reactie
 9. Sanne schreef:

  Oooh, dat klinkt goed! Ik eet al tijden geen vlees meer, maar vis eet ik nog wel. Ik wil vis wel minder gaan eten. Daar gaan deze gamba’s me misschien wel mee helpen. Souncs goood! Ik moet er wel bij zeggen dat ik tot nu toe geen fan ben van de Vegetarische Slager…

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat jammer! Waarom? Ik vind het meeste wel lekker, maar wel écht wennen. Vooral toen ik de eerste keer de kipstuckjes at, het was net echt, waardoor ik het juist niet zo lekker vond. Maar nu wel 😀

   | Reageer op deze reactie
 10. Julie schreef:

  Ziet er erg lekker uit! Ik heb ze al wel eens willen bestellen via internet maar durfde niet zo goed. Ik heb maar 1 keer in mijn leven een scampi gegeten en dat was de week voor ik vegetariër ben geworden :p Misschien dat ik ze toch een keer probeer dan

  | Reageer op deze reactie
 11. Shaz schreef:

  Ik had nog niet eerder van gehoord. Jammer dat er wei-eiwit in zit anders had ik het zeker geprobeerd.

  | Reageer op deze reactie
 12. Iris schreef:

  Oh mijn god, zelfs mijn gebeden zijn verhoord! Dit is het eerste product van de Vegetarische Slager dat ook glutenvrij en sojavrij is (ja, ik ben dus een vegetariër met een gluten en soja-allergie, op zijn zachtst gezegd ‘hard to please’ dus haha, grapje). Maar dit betekent dat ik ook EINDELIJK eens van de producten van DVS kan genieten en dat vind ik wel even een dansje waard!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Whoa dat maakt eten dan wel een uitdaging lijkt me! Er staat trouwens wel bij “geproduceerd in een fabriek waar ook noten, pinda’s en gluten worden verwerkt”. Hoop dat je het dan nog steeds wel kan eten! In de toekomst willen ze wel gecertificeerd glutenvrije producten kunnen leveren, las ik op de website.

   | Reageer op deze reactie
   1. Iris schreef:

    Haha, soms, maar meestal komt het allemaal wel goed hoor:) En ik zit in tussen coeliakie en gluten intolerant. In een fabriek dat het in aanraking komt ergens mee is voor mij gelukkig geen probleem!

    | Reageer op deze reactie
 13. Claire schreef:

  Geweldig hoe ze tegenwoordig dit soort dingen kunnen maken. Het wordt steeds makkelijker om vegetariër te zijn.

  | Reageer op deze reactie
 14. Suus schreef:

  Jeetje Iris, dit ziet er toch helemaal te gek uit! Zo heerlijk en net echt! Ik ga helemaal op jouw oordeel af en zal ze binnenkort eens proberen.

  Wat ik ook nog eens kwijt moest, ik ben een enorme liefhebber van vlees (sorry) ik vind het echt heerlijk maar ben ook echt een dierenliefhebber. Daarom houd ik de laatste tijd (de afgelopen anderhalf jaar ongeveer) heel erg rekening met het eten van vlees en doe mijn best om dit te minderen. Mede door jou ben ik hier steeds bewuster mee bezig en eet ik tegenwoordig in plaats van 7 dagen nog maar 4 dagen per week vlees. (is voor mij echt best knap want ik ben opgevoed met het idee dat een maaltijd geen maaltijd is zonder een goed stuk vlees erbij 🙁

  Nu hoorde ik afgelopen week op het nieuws het bericht dat er minder vlees gegeten wordt in Nederland en nu ben ik mega trots! Want hier draag ik dus ook mijn steentje aan bij JEEJ! Thanks voor de inspiratie en de motivatie Iris! Lieve groetjes X

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ooooh ik word zó blij van jouw reactie, echt superleuk 😀 Dankjewel <333

   | Reageer op deze reactie
 15. Iris schreef:

  In Aziatische winkels hebben ze ook nepkreeft, -krab en nog veel meer nepvis ( en misschien ook nepvlees). Daar schijnt het namelijk heel veel voor te komen.

  | Reageer op deze reactie
 16. Joy schreef:

  Nom deze Gamba’s wil ik ook zo graag proberen! Ik ben (was) inderdaad ook dol op gamba’s… Ook met een knoflook roomsausje en pasta is het zo lekker (beetje citroenrasp erdoor nom nom nom). Er zat eerst een vegetarische slager in Amsterdam maar daar is toen iets mis gegaan dus ik hoop dat ze deze Gambas ook op de andere verkooppunten hebben!

  -X-

  | Reageer op deze reactie
 17. Esther schreef:

  Owh jammer dat er iets van melk in zit 🙁 , want het lijkt me wel erg lekker!

  | Reageer op deze reactie
 18. Tamara schreef:

  wat grappig dat dat bestaat zeg! Het ziet er echt ontzettend lekker uit! En heel fijn voor jou dat je je geliefde gamba’s nu niet meer hoeft te missen!

  | Reageer op deze reactie
 19. Mirne schreef:

  Als je vegetarische producten zoekt, zou je eens naar de toko moeten gaan. Chinezen hebben echt alles vegetarisch en vaak voor een leuk prijsje ook. Van garnalen tot hele kreeften. In de vriezer. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dat hoor ik inderdaad vaker! Maar dat heb ik bij de toko bij mij in de buurt nog nooit gevonden, zo jammer. Toch maar eens kijken bij andere steden 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Maaike schreef:

    Mocht je eens in Den Haag komen: op loopafstand van station HS zit een vegetarische toko in Chinatown. Aanrader!

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Oeh ik ben dus echt noooit in Den Haag, in mijn hele leven volgens mij 1x geweest haha, dus daar moet maar eens snel verandering in komen!

     | Reageer op deze reactie
 20. Sanne schreef:

  Ik MOET die gamba’s proberen! Ik had een soort haat/liefdeverhouding met gamba’s toen ik nog vis at. Soms vond ik ze heerlijk, soms walgde ik ervan en moest ik niet denken aan die structuur (en dan vooral van het idee dat ik door een beest heen zat te kauwen). Helaas heb ik de gamba’s nog niet gezien bij de Ekoplaza waar ik naar toe ga, misschien even op internet kijken waar ze wel te krijgen zijn..
  Dankje dankje dankje voor dit bericht, haha ;).
  Liefs

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Jaaaa dat was jij met gamba’s had, heb ik met ei. Ik vind ei superlekker maar ik kan het het laatste half jaar echt niet meer eten omdat ik het idee gewoon zo vies vind. Heel herkenbaar dus :p

   | Reageer op deze reactie
 21. Pingback: De vegetariër tag | IKBENIRISNIET
 22. Pingback: Review: Konjac spons | IKBENIRISNIET
 23. Eveline schreef:

  Ziet er goed uit!! En een goede tip! Ben ik blij mee hehe 🙂
  Ik ben niet 100% vegetarisch, maar we eten wel heel weinig vlees en vis (en alleen biologisch). Gamba’s zijn bio erg lastig te krijgen en heel erg duur. Maar gewone gamba’s wil ik sowieso nooit vanwege de kweekomstandigheden die zo slecht zijn voor mens, dier en milieu.
  Bij de Ekoplaza in Enschede hebben ze wat producten van de vegetarische slager. Alleen de gamba’s volgens mij helaas niet. Misschien kunnen ze het wel bestellen, ik ga het eens vragen!

  | Reageer op deze reactie
 24. Pingback: Veggietest: Vegetarische visvervangers | IKBENIRISNIET
Back to Top