Recept: Curry met vegetarische gamba’s

Mijn gebeden zijn verhoord: er bestaan vegetarische GAMBA’S. U hoort het goed. Nu weet ik zeker dat ik voor de rest van mijn leven vegetariër kan blijven. Want gamba’s waren het enige dat ik zo nu en dan miste in mijn vegetarische bestaan. Gelukkig smaken deze gamba’s als de real deal. Dat denk ik althans, ik heb al driehonderd jaar geen echte gamba’s meer gegeten, dus erg objectief ben ik niet. 

vegetarische gamba's

Vegetarische gamba’s

Toen ik op de Instagram van De Vegetarische Slager zag dat er gamba’s aan het assortiment waren toegevoegd was ik euforisch. Ik hóud van De Vegetarische Slager en ik houd nog meer van gamba’s. Of nouja: hield. Op een bepaald moment in mijn semi-vegetarische bestaan (ik at geen vlees meer, maar nog wel vis) besloot ik dat vissen en andere beestjes uit de zee ook gewoon levende dieren zijn. Dus met een beetje tegenzin besloot ik om ook geen dode zeedieren meer te eten. Dat is me altijd wel prima afgegaan. Alleen soms bij bepaalde gerechten dacht ik wel ‘hmm.. hier zouden gamba’s best goed bij passen, bummer..’. En nu kan ik daar dan ook echt gamba’s aan toevoegen, zonder van mijn vega-geloof af te stappen. Yes! Met dank aan De Vegetarische Slager dus. Want in mijn euforische bui reageerde ik enthousiast op de foto dat ik ze direct wilde kopen. Maar waar? In de webshop kan je pas vanaf 35 euro bestellen en er zat geen verkooppunt bij mij in de buurt. De Vegetarische Slager weet dat ik groot fan van ze ben, en omdat ik wel eens iets over ze schrijf op mijn blog, mocht ik gamba’s uit de webshop uit zoeken als bedankje. Lief!

Ik heb al een paar keer de vraag gekregen wat ik van de gamba’s vind en of het een aanrader is. Het antwoord kan je vast al wel raden. Ja, aanrader! Van vleesvervangers word ik over het algemeen niet heel warm, wel vind ik het lekker makkelijk voor zo nu en dan. Maar van deze gamba’s ben ik écht fan. Door de konjacwortel hebben ze dezelfde ‘squeaky’ structuur als gamba’s. En door de toevoeging van zeewier zit er een zee-achtige smaak aan. Net echt.

Ik maakte er het onderstaande kleurrijke gerecht mee. In principe kan je in elk gerecht waarbij je echte gamba’s zou gebruiken deze vegetarische gamba’s als vervanger kunnen gebruiken. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je de gamba’s los in een koekenpan aanbakt en dan op het allerlaatst aan je gerecht toevoegt.

vegetarische gamba's vegetarische gamba's

Ingrediënten voor 2 personen:

 • een kleine ui
 • een klein stukje (1 cm) verse gember
 • 3 teentjes knoflook
 • 1/2 rode peper
 • 1 el curry kruiden*
 • 1 paprika
 • 1 courgette
 • 1 blik kokosmelk
 • 1 doosje vegetarische gamba’s
 • verse bladpeterselie of koriander
 • 2 stengels bosui
 • sesamzaad
 • rijst of noodles om erbij te serveren

* Ik gebruikte een kant-en-klare currykruidenmix van Jonnie Boer, dit is bij de meeste supermarkten wel te koop. Je kan ook voor een currypasta kiezen (check de bereiding op de verpakking hoeveel je ervan moet gebruiken) of maak je eigen kruidenmix!

Tip: We hadden niet zoveel honger dus we maakten er een lichte maaltijd van. Voor wat meer body kan je een blik kikkererwten toevoegen.

Bereiding:

 1. Snipper de ui en snij de knoflook, gember en rode peper fijn. Fruit dit op laag tot middel vuur in een koekenpan met een beetje olie.
 2. Na 5 minuten kan je de currykruiden toevoegen, roer dit een beetje rond.
 3. Snij ondertussen de paprika in reepjes en de courgette in plakjes. Bak deze 5 minuten mee op middelhoog vuur.
 4. Voeg de kokosmelk toe. Ik gebruik alleen het romige witte deel en doe het water dat in het blik achterblijft er niet bij in. Zo wordt de curry romiger van structuur en proef je de kokosmelk beter. Laat dit nog een paar minuten pruttelen op laag vuur.
 5. Bak ondertussen de (ontdooide) vegetarische gamba’s in een koekenpan met een beetje olie voor een paar minuten.
 6. Serveer de curry met rijst of noodles, garneer met ringetjes bosui en grofgesneden bladpeterselie of koriander. Schep de gamba’s erbij en maak eventueel af met wat sesamzaadjes en extra zout en peper.

vegetarische gamba's vegetarische gamba's

Heb je deze curry gemaakt? Ik ben benieuwd wat je ervan vond! Laat het weten in de comments of deel je creatie op Instagram met de enige echte #ikbenirisniet hashtag.

Dankjewel De Vegetarische Slager voor het mogen uitkiezen van de producten uit jullie webshop! geel_hartje

Back to Top