Kerstavond bij restaurant Iris

Gisteren organiseerde ik mijn eerste echte kerstdiner óóit. Voor vier mensen. Inclusief ikzelf. Dat klinkt niet erg indrukwekkend. Maar ik vond het hartstikke leuk. We verbouwden de woonkamer, zetten een grote tafel in het midden en ik maakte schattige menukaarten en naamkaartjes. Ik wilde de hele avond Pinterest-waardige foto’s maken zodat ik er vandaag een leuke blogpost over kon schrijven, maar dat was ik helemaal vergeten. Soms heb ik ook gewoon geen zin om steeds van alles foto’s te maken de hele dag door (ohohooh zwaar leven als blogger hoor). 

kerstmenu 2014

Menukaarten uit de toekomst

Na zes keer mijn menukaart op typ- en spelfouten te hebben gecheckt kon ik ze uitprinten. Hm, dat ging niet helemaal goed. Maar nu kan ik de menukaarten volgend jaar ook weer gebruiken, lekker ecologisch. Het mooie papier komt uit de Fairminds Mail Kit, hier schreef ik daar een review over. De tafel had ik supermooi gedekt, al zeg ik het zelf, dus het is een béétje jammer dat ik daar geen mooie foto van heb kunnen maken. Wel twitterde ik een telefoonfoto terwijl ik de tafel mooi maakte, dan kan je een idee krijgen van ons mini restaurant gisteren. Ik ben zo blij dat het eten goed was gelukt en dat iedereen het lekker vond. Als enige vegetariër in de familie wilde ik natuurlijk extra lekker eten maken zodat niemand het vlees zou missen, en volgens mij is dat prima gelukt!

naamkaartjes kerstmis

Kerstmenu 2015 2014

Amuse: Salade van avocado en grapefruit

Dit recept komt uit het kookboek Veg!, maar hier kan je het recept ook vinden. Het is een simpel gerechtje met maar een paar ingredienten, maar daarom juist zo lekker. De smaken passen heel goed bij elkaar. Ik weet trouwens niet of dit wel eens een amuse is (update: nee dus), maar ik vind het zo’n leuk woord en het klinkt chique.

amuse avocado grapefruit

Voorgerecht: Pompoensoep met limoensap

Het hoofdgerecht werd pompoenrisotto, de pompoenblokjes die ik daar van over hield gebruikte ik om een simpel soepje mee te maken. Mini-recept: fruit een ui en een knoflookteentje, gooi de pompoenblokjes erbij en bak ook even mee, voeg een liter bouillon toe, laat 15 minuten koken en pureer. Op het laatst het sap van een halve limoen toevoegen. Tadaa! Helemaal niet moeilijk en hij viel goed in de smaak.

pompoensoep

Hoofdgerecht: Pompoenrisotto met geitenkaas

Ik maakte dankbaar gebruik van het pompoenrisotto recept van Yellow Lemon Tree, alleen dan zonder de pancetta natuurlijk. Of eigenlijk moet ik zeggen dat Steve er dankbaar gebruik van maakte, want hij heeft het hele hoofdgerecht gemaakt terwijl ik voor gastvrouw speelde, man naar mijn hart hoor. Ik vond sowieso dat we een supergoed team waren in de keuken, misschien dat we later maar gewoon een restaurantje moeten beginnen, waarom niet? De Parmezaan en geitenkaas serveerde ik er in aparte bakjes bij, zodat iedereen voor zichzelf kon bepalen hoeveel ze er in wilden hebben.

pompoenrisotto

Nagerecht: Crème Brûlée a la Nahdie & Appeltaart a la Steve

Desserts maken en taartjes bakken zijn niet mijn grootste talenten, dus dat liet ik aan Steve en mijn zusje over. Mijn zusje maakte crème brûlée, waar ik een foto van vergat te maken, zonde! En Steve maakte appeltaart. Jummie! Steve maakt nu elke week een taartje, hartstikke vervelend natuurlijk, en ik wil zo graag dat hij een taartjesvansteve.nl blog begint. Zou dat niet leuk zijn?! En dan komt er elke week een taartje op te staan. Hij ziet het zelf alleen nog niet zo zitten.

appeltaart van steve

Ik hoop dat jullie een leuke kerst hebben! Of dat je in ieder geval goed kan eten. Vandaag heb ik even een rustdag ingelast, dus ik ben lekker alleen thuis en ik ga zo heel veel films kijken terwijl ik mijn buik volstop met left overs en eten uit het kerstpakket van Steve. Wat zijn jullie plannen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

40 reacties op “Kerstavond bij restaurant Iris

 1. Helene schreef:

  Mmm! Ziet er allemaal super lekker uit! Ik ga vandaag nog naar de cinema, maar voor de rest ook nog een rustige dag! 😉 X

  | Reageer op deze reactie
 2. Michelle schreef:

  Hmm, dat ziet er heel goed uit! Ik stond gisteren al in mijn keukentje en vandaag weer. Morgen eet ik met familie en ik doe het voor- en nagerecht. Als voorgerecht maak ik een van jouw pompoensoepjes, maar dan een lichte variant :). Wordt nog leuk want ik moet alles van Groningen naar Oldenzaal zien te slepen morgenochtend… eeehm.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Aaaah, kom je oorspronkelijk uit Oldenzaal? Wat leuheuk! Succes met alles heen en weer slepen haha, komt vast goed 😀 Veel plezier morgen!

   | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Dat is ook zo leuk! Behalve dan dat je hele huis na de tijd stinkt en dat je zoveel geduld moet hebben (en ondertussen al het stokbrood opeet waardoor je op een gegeven moment helemaal vol zit). Haha! Maar het heeft toch wel wat hoor, ik vind gourmetten altijd heel gezellig 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Nicetobeout schreef:

    Precies dat ja het is eigenlijk maar raar eten zo allemaal door mekaar. En stiekem vind ik de stokbroodjes met Franse kaasjes en andere smeersels het lekkerst 😉

    | Reageer op deze reactie
 3. Elodie schreef:

  Ziet er allemaal heel lekker en gezellig uit!
  Ik ben al jaren verantwoordelijk voor het dessert. Gisteren bij mijn schoonmama was het cheesecake in een glaasje en vanavond bij mijn familie wordt het Moelleux au chocolat met frambozencoulis, vanille-ijs en verse frambozen. Al jaren een succesnummer. Verder gaan we heel veel eten, met de hele familie en de honden even wandelen om alles wat te laten zakken, oude dia’s van mijn opa bekijken die mijn papa gedigitaliseerd heeft en cadeautjes uitdelen (en uitpakken).

  Fijne kerst Iris! Een een kusje voor Bunny von D!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Aww dat klinkt zó fijn en gezellig. Je dessert klinkt ook heel erg fijn trouwens, ik krijg er direct honger van hihi. Heel veel plezier! En Bunny von D geeft een konijnenkusje terug!

   | Reageer op deze reactie
 4. Laura schreef:

  Lekker zeg! Maar nee, die salade is geen amuse. 😉 Een amuse is letterlijk ‘één hapje’, meestal geserveerd op een lepel of in een shotglaasje.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah ja dat dacht ik al wel, haha! Ligt er natuurlijk ook aan hoe groot je mond is :p

   | Reageer op deze reactie
 5. Eline schreef:

  Ziet er heerlijk en prachtig uit! Ik sta vandaag met mijn vriend in de keuken voor de familie 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Mama schreef:

  Gisteravond, thuis bij Iris en Steve. Ontvangst in het homerestaurant. Prachtige tafel. Alles smaakte voortreffelijk. Gezellig gekletst. Samenzijn. Heerlijke avond gehad! Dank jullie wel. Xxxxx

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   AAAH mutti 😀 Bedankt voor deze zeer positieve restaurant-recensie.

   | Reageer op deze reactie
 7. Anneke schreef:

  Dat ziet er allemaal heerlijk uit! Zelf ben ik geen fan van (pompoen)risotto, maar de soep zou ik wel eens willen proberen. Fijne kerst!

  | Reageer op deze reactie
 8. Karlijn schreef:

  Mag ik bij jou komen? Dan beloof ik dat ik niet praat en met je mee films kijk en Steve zijn kerstpakket leeg eet. Lijkt me heerlijk! Ik moet (ja, moet) zometeen naar mijn moeders familie. Maar ik denk dat ik morgen heeeeeel lang in mijn bed blijf liggen en de hele dag in mijn pyjama rond ga lopen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 9. Amy schreef:

  Pompoen risotto met geitenkaas, yum, lust ik ook wel! Ziet er lekker uit allemaal!

  | Reageer op deze reactie
 10. Miss Happinez schreef:

  Je bent bij deze van harte uitgenodigd om bij mij thuis kerst te vieren. Dresscode: i don’t care. What to bring: alle gerechten die je op kerstavond hebt gemaakt….!!!!!

  Ik kijk uit naar je komst :’)

  | Reageer op deze reactie
 11. Naomi schreef:

  Vanochtend hebben we de cadeautjes uitgepakt! Waar we wel meer dan een uur over deden :D. Nu gaan we All You Need Is Love terugkijken en vanavond leker gourmetten.

  xx

  | Reageer op deze reactie
 12. Maura - YLT schreef:

  Zo leuk dat mijn risotto zo vaak bij jullie op tafel staat en al helemaal met Kerstavond! Grappig ook dat Steve hem gemaakt heeft, yeay 🙂 fijne Kerstdagen!

  | Reageer op deze reactie
 13. Iris schreef:

  Ziet er allemaal heerlijk uit! Ik heb met kerstavond bij mijn vader en zijn vriendin gegeten, vanavond bij mama gourmetten en morgenavond bij de ouders van mijn vriend. En ik kan je vertellen dat dat héél veel eten is, haha. Gezellige boel allemaal dus!

  | Reageer op deze reactie
 14. Sara schreef:

  Wat superleuk en gezellig! Ik hoop dat ik volgend jaar ook een dinertje mag hosten in mijn nieuwe huisje ^^
  Ik ga vandaag met mijn vriend naar zijn familie, waar iedereen wat hapjes meeneemt en we gewoon tot diep in de nacht lekker gaan eten en borrelen. Morgen ga ik tapas eten met vrienden, ook erg veel zin in! Maar nu lig ik heerlijk op de bank. Fijne dagen nog!

  | Reageer op deze reactie
 15. Shaz schreef:

  Wel spannend hoor om een kerstdiner te organiseren en het eten ziet er heerlijk uit.

  | Reageer op deze reactie
 16. Maurits schreef:

  Zooo!!! Jij bent goed bezig geweest. Denk dat ik sommige gerechten bewaar voor volgend jaar. Fijne kerst!!

  | Reageer op deze reactie
 17. Iris schreef:

  Wow, super uitgebreid! Fijne kerst!

  Ik stem overigens voor taartjesvansteve.nl.

  | Reageer op deze reactie
 18. Lauriëtte schreef:

  Het lijkt me megaspannend om zelf een kerstdiner te organiseren! Ziet er heel erg geslaagd uit, geniet van je tweede kerstdag! x

  | Reageer op deze reactie
 19. Nanda schreef:

  Klinkt goed hoor! Risotto als hoofdgerecht is altijd een winnaar. Ik wens je een fijne 2e kerstdag 🙂

  | Reageer op deze reactie
 20. lisa schreef:

  Klinkt heerlijk! Mijn kerstmenu was rijst met linzen..dat is het nadeel van op vakantie gaan met kerst. Maar ik hoorde net dat ik een mini abonnement op Landleven gewonnen heb, via jouw enquete. Ik ben helemaal happy met dit onverwachte kerstcadeau!

  | Reageer op deze reactie
 21. Pingback: 5 tips voor een duurzame kerst | IKBENIRISNIET
Back to Top