Studietips: Zo haal je (last minute) een voldoende

“Ja duh Iris, door op tijd te beginnen met leren, colleges bij te wonen en een samenvatting te maken van het boek.” Ain’t nobody got time for that. Ik heb inmiddels meer dan honderd tentamens gemaakt in mijn leven. Dat is niet per se een prestatie om trots op te zijn, aangezien een groot deel uit herkansingen bestond. Máár het heeft er wel voor gezorgd dat ik een ster in tentamens maken ben geworden. Dat hele op tijd beginnen met leren en je goed voorbereiden heb ik inmiddels opgegeven. Sommige mensen presteren nu eenmaal beter onder druk. Bij deze mijn vijf belangrijkste studietips om zo efficiënt mogelijk te leren op het laatste moment.

Met dank aan Marlous voor het geven van de inspiratie voor deze blogpost!

Vijf belangrijke studietips:

studietips

1. Zorg voor de perfecte stress-balans

Je presteert optimaal wanneer je in zekere mate arousal (lichamelijke opwinding of spanning) ervaart, maar niet zo veel stress dat je eraan onder door gaat. Zie mijn prachtig getekende grafiek ter illustratie (Wet van Yerkes-Dodson). Dit is precies de reden waarom ik zo goed kan leren op het laatste moment; dan voel ik pas de druk om hard aan de bak te gaan, kan ik mij beter concentreren en haal ik (in de meeste gevallen) een prima cijfer. Leren op het laatste moment is dus niet per se slecht, tenzij je véél te laat begint en in de rode stress-zone terecht komt.

2. Zoek oefententamens

Check Blackboard, zoek of er een Facebookgroep van jouw studie is waar medestudenten bestanden delen of vraag aan de docent of er een oefententamen beschikbaar is. Op die manier heb je een goed beeld van welke vragen je kan verwachten. En kan je alleen al veel van de stof leren door de onderwerpen die gevraagd worden op het oefententamen op te zoeken.

3. Lees niet veel, maar lees góed

Bij elk stukje tekst dat ik lees, heb ik in mijn achterhoofd de vraag ‘welke tentamenvraag zou hierover gesteld kunnen worden?’. Vooral bij een tentamens met open vragen werkt dit goed omdat ze dan vaak naar grotere onderwerpen vragen. Bijvoorbeeld het vergelijken van een bepaalde theorie met een andere, het uitleggen van bepaalde begrippen met een voorbeeld of het uitwerken van een model aan de hand van een casus. Vooral rijtjes zijn geliefd; teksten waar bijvoorbeeld wordt gesproken van ‘er zijn X aantal processen belangrijk hierbij, ten eerste [..] ten tweede [..]’. Bij een tentamen met meerkeuzevragen is het vaak lastiger, omdat ze dan meer naar details vragen. Maar dan heb je weer het geluk dat je alles niet precies goed hoeft te onthouden omdat je uit meerdere antwoorden kan kiezen waardoor je ‘oja!!’ denkt. Het is ook handig om de colleges van het vak in gedachten te nemen. Als ze veel aandacht aan een bepaald onderwerp hebben besteed, kan je er bijna wel vanuit gaan dat dit terugkomt op het tentamen. Wat ik ook doe is met pen en papier de belangrijkste begrippen, rijtjes en theorieën opschrijven. Als je ouderwets meeschrijft neem je de stof beter in je op, is gebleken uit onderzoek. Lastige stukken tekst lees ik hardop aan mijzelf voor, zodat mijn gedachten niet steeds afdwalen, ook dit schijnt ervoor te zorgen dat je stof beter onthoudt (production effect).

studietips

4. 75% van het boek gelezen? PRIMA!

Afgezien van dat extra bloemetje dat je bij je diplomauitreiking krijgt, interesseert het niemand of je cum laude bent afgestudeerd. Ik denk altijd maar: als ik meer dan de helft van het studieboek heb gelezen, moet ik toch minstens een 5,6 krijgen op het tentamen. Statistisch gezien. De laatste hoofdstukken lees ik in grote lijnen bij door een samenvatting door te nemen. (Dankjewel cumlaude-studenten dat jullie zulke mooie samenvattingen maken.)

5. Maar zorg ook voor voldoende slaap en ontspanning

Hoevaak heb ik wel niet tentamens gemaakt na een nachtje doorhalen met mijn studieboek en drie blikjes Red Bull. Ontelbaar. Aantal keren dat ik een voldoende haalde na een nachtje doorhalen: 0. Je kan wel constant blijven leren-leren-leren, maar op een gegeven moment neem je niets meer op en kan je net zo goed gaan slapen. Ook al heb je nog niet het hele boek gelezen. In 1924 stelden meneer Jenkins en Dallenbach al dat slaap ervoor zorgt dat je opgenomen informatie beter kan herinneren na te hebben geslapen dan nadat je wakker bleef. En kijk tussendoor een leuke film of spreek met iemand af. Als je plezierige emoties ervaart, zorgt dat ervoor dat je aandacht en denken worden verbreed (broaden-and-build theory) en stress afneemt. Zo neem je nieuwe info weer beter op en zul je ook beter je tentamen kunnen maken.

Voor extra studietips zie ook de blogpost over overleven op de universiteit die ik twee jaar geleden schreef.

Wat zijn jouw ultieme studietips?

Back to Top