Recept: Kokossoep met tofu, shiitake en laos

Zaterdagavond zou ik eigenlijk alleen eten. Dus kon ik eindelijk die ene kokossoep maken die al een tijd op mijn Pinterest board stond! Ik vind het stiekem best leuk om in mijn eentje te eten. Dan kan ik de recepten uitproberen waarvan ik weet dat Steve het heel vies zou vinden. Onverwacht at Steve toch ineens mee dus moest hij ook maar – met frisse tegenzin – aan de kokossoep met tofu. Zijn reactie: “Dit is écht lekker”. Ha!

Kokossoep met tofu

Kokossoep recept

Deze kokossoep is geïnspireerd op de Thaise Tom Kha Gai soep. Alleen hoor je dat eigenlijk met kip te maken. En ingrediënten (citroengras, kaffirblaadjes, rawit) die ik niet bij mijn supermarkt kon vinden. Ik maakte er een simpelere versie van en noem dit voor het gemak gewoon kokossoep. Hij is trouwens in het echt een stuk witter dan op mijn foto’s. Er komt een olielaagje van de bouillon (denk ik) op de soep drijven, dat maakt hem toch ìets minder fotogeniek. Maar zeker niet minder lekker.

Hoeveelheid: 2 – 4 kommen

Ingrediënten voor de kokossoep:

 • 2 eetlepels (zonnebloem)olie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 knoflookteen, fijngesneden
 • 1 stukje (ong. 3 cm) laoswortel, geschild en in dunne plakjes gesneden
 • 1/2 rode peper
 • 100 gram shiitake, gehalveerd
 • 200 gram tofu, in blokjes gesneden
 • 2 tomaten, in blokjes gesneden
 • 1 liter groentebouillon
 • 1 blik kokosmelk
 • 2 limoenen
 • 1 lenteui, in ringetjes gesneden
 • 100 gram noodles of witte rijst, gekookt volgens de bereidingswijze op de verpakking
 • optioneel: sojasaus voor erbij

Kokossoep met tofu

Bereidingswijze van de kokossoep:

 1. Zet een pan op het vuur en verhit de olie. Fruit de ui kort en voeg de knoflook, laos, rode peper, shiitake en tofu toe. Bak dit een paar minuten.
 2. Doe de tomaat erbij en giet de groentebouillon toe. Breng aan de kook. Laat 5 – 10 minuten koken.
 3. Voeg de kokosmelk toe en laat nog 5 minuten koken.
 4. Doe op het laatste het sap van 1 limoen erbij.
 5. Halveer de andere limoen en serveer die bij de soep. (Ik bedoel: leg op tafel, mieter niet het hele ding ín de soep.) Tijdens het eten kan je naar smaak extra limoensap toevoegen.
 6. Schenk de soep in kommen en garneer met ringetjes lenteui en serveer er noodles/rijst bij (dat mag je wel in de soep mieteren).

Eet smakelijk!

Kokossoep met tofu Kokossoep met tofu

Heb je deze kokossoep gemaakt? Deel je creatie met de #ikbenirisniet hashtag op Instagram! Vind ik leuk!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

15 reacties op “Recept: Kokossoep met tofu, shiitake en laos

 1. Joyce

  Dit ziet er super lekker uit, ik heb toevallig alles nog liggen dus wie weet maak ik dit van de week wel een keertje 😀 yay voor inspiratie 😀

 2. Ise

  Lijkt me best lekker met tofu! Ik vraag me altijd af wat ik daarmee kan maken, dus deze soep moet ik maar eens gaan proberen 😉

 3. Hanne

  oh Iris, kaffirblaadjes (en citroengras) voegen wel héél veel smaak toe, in de aziatische supermarkt (die bij jullie zeker toko heet 🙂 )heb je die ook in de diepvries, dan heb je ze altijd in huis voor een soepje. zou ik zeker eens proberen volgende keer! (en ja, ik kook ook graag voor mezelf, mensen vinden dat vaak raar dat ik als vrijgezel toch de moeite doe om altijd vers te koken, but i love it!)

 4. Claire

  Wauw! Toen je al zei op Patreon dat je een foto ging maken dacht ik: huh maar het kan toch niet NOG fotogenieker? Ja wel dus. Hij lijkt me echt heerlijk! Wordt de tofu sompig of valt het mee?

  • Iris

   Dat vond ik wel meevallen! Normaal ben ik niet zo fan van tofu, maar in deze soep vond ik het juist wel lekker omdat het de smaken van de soep als het ware opzuigt. Het wordt daardoor wel wat sponziger (klinkt ook weer zo lekker smakelijk dit he) maar niet op een vieze manier ofzo 😀

 5. Iris

  Mijn ervaring met ‘dat lust ik niet’ mensen: gewoon niet zeggen wat erin zit. Hoewel die tofu vrij lastig te camoufleren is natuurlijk.

  • Iris

   Haha ja, dat is echt zo! Misschien maar gewoon een blinddoek bij geven in het vervolg :p

 6. Oh wow vet makkelijk dit! En ik weet zeeeeker dat ik dit lekker ga vinden. Ook echt iets waar ik mijn moeder volgens mij wel blij mee kan maken 😀

 7. Pingback: Weekoverzicht: zeepjes, #healthyfood & blog kapot gemaakt | IKBENIRISNIET

 8. Pingback: Weekoverzicht: Stemmen, toko shoplog & nieuw jurkje! | IKBENIRISNIET

 9. Tine04

  Heb deze soep vandaag gemaakt. Lekker zeg! Beetje gesmokkeld omdat ik niet alles in huis had, kastanje champignons in plaats van shii take, laos poeder in plaats van verse laos en een lepeltje sambal bij gebrek aan vers pepertje, maar super lekker.
  Schaal vegetarische mini loempiaatjes erbij. Heerlijk!!
  Dit gaan we vaker eten.

 10. Pingback: Notes to Self #9 | Juli 2017 - Mesa Verde blog

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten