Recept: Kokossoep met tofu, shiitake en laos

Zaterdagavond zou ik eigenlijk alleen eten. Dus kon ik eindelijk die ene kokossoep maken die al een tijd op mijn Pinterest board stond! Ik vind het stiekem best leuk om in mijn eentje te eten. Dan kan ik de recepten uitproberen waarvan ik weet dat Steve het heel vies zou vinden. Onverwacht at Steve toch ineens mee dus moest hij ook maar – met frisse tegenzin – aan de kokossoep met tofu. Zijn reactie: “Dit is écht lekker”. Ha!

Kokossoep met tofu

Kokossoep recept

Deze kokossoep is geïnspireerd op de Thaise Tom Kha Gai soep. Alleen hoor je dat eigenlijk met kip te maken. En ingrediënten (citroengras, kaffirblaadjes, rawit) die ik niet bij mijn supermarkt kon vinden. Ik maakte er een simpelere versie van en noem dit voor het gemak gewoon kokossoep. Hij is trouwens in het echt een stuk witter dan op mijn foto’s. Er komt een olielaagje van de bouillon (denk ik) op de soep drijven, dat maakt hem toch ìets minder fotogeniek. Maar zeker niet minder lekker.

Hoeveelheid: 2 – 4 kommen

Ingrediënten voor de kokossoep:

 • 2 eetlepels (zonnebloem)olie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 knoflookteen, fijngesneden
 • 1 stukje (ong. 3 cm) laoswortel, geschild en in dunne plakjes gesneden
 • 1/2 rode peper
 • 100 gram shiitake, gehalveerd
 • 200 gram tofu, in blokjes gesneden
 • 2 tomaten, in blokjes gesneden
 • 1 liter groentebouillon
 • 1 blik kokosmelk
 • 2 limoenen
 • 1 lenteui, in ringetjes gesneden
 • 100 gram noodles of witte rijst, gekookt volgens de bereidingswijze op de verpakking
 • optioneel: sojasaus voor erbij

Kokossoep met tofu

Bereidingswijze van de kokossoep:

 1. Zet een pan op het vuur en verhit de olie. Fruit de ui kort en voeg de knoflook, laos, rode peper, shiitake en tofu toe. Bak dit een paar minuten.
 2. Doe de tomaat erbij en giet de groentebouillon toe. Breng aan de kook. Laat 5 – 10 minuten koken.
 3. Voeg de kokosmelk toe en laat nog 5 minuten koken.
 4. Doe op het laatste het sap van 1 limoen erbij.
 5. Halveer de andere limoen en serveer die bij de soep. (Ik bedoel: leg op tafel, mieter niet het hele ding ín de soep.) Tijdens het eten kan je naar smaak extra limoensap toevoegen.
 6. Schenk de soep in kommen en garneer met ringetjes lenteui en serveer er noodles/rijst bij (dat mag je wel in de soep mieteren).

Eet smakelijk!

Kokossoep met tofu Kokossoep met tofu

Heb je deze kokossoep gemaakt? Deel je creatie met de #ikbenirisniet hashtag op Instagram! Vind ik leuk!

Back to Top