Filmtips XLI

In 2015 keek ik maar liefst 208 films. Tweehonderd-en-acht. Veel! Nu lijkt het net alsof ik geen leven heb, maar voor ontspanning moet je gewoon tijd maken, hoor. Héél belangrijk. Wil jij dit jaar ook weer meer films gaan kijken? Dan geef ik je hier alvast wat aanraders, uit verschillende genres, van zwarte humor tot inspirerende levenslessen. Dus er zit hoe dan ook iets voor je bij! Dit waren de 5 beste films die ik in december zag:

filmtip bad words

Bad Words (2013) – Snap jij ook niet waarom mensen ‘koediekoedie’ zeggen en wegsmelten bij de schattigheid van kinderen? Dan vind je deze film fantastisch. Guy doet als volwassen man mee aan de jaarlijkse spelling bee wedstrijden, normaal is dit alleen voor kinderen maar hij vond een loophole in de spelregels waardoor hij tòch mee kon doen. Hij wil winnen en het maakt hem niet uit wat hij daarvoor moet doen en hoe erg hij wordt gehaat. Die arme kinders. Ik heb zo hard gelachen. (Let op: Deze film is niet geschikt voor mensen die het leven te serieus nemen. Ik zag dat de film veel kritiek had gekregen omdat sommigen de humor te ver vonden gaan. Topfilm dus.) Bekijk hier de trailer.

filmtips prison experiment

The Stanford Prison Experiment (2015) – Er zijn inmiddels drie versies van deze film, de nieuwste is, naar mijn weten, de meest realistische weergave van hoe dit inmiddels beroemde psychologie-experiment van Zimbardo in de jaren ’70 verliep. In het begin van mijn studie werd dit experiment vaak als voorbeeld genoemd (omdat het ethisch gezien nu écht niet meer zou kunnen) waardoor ik het interessant vond om te zien. Zeker een aanrader! Bekijk hier de trailer. Wil je nog meer weten over dit onderwerp? Zimbardo heeft er een TED-talk over gegeven. De versie uit 2010 (The Experiment) is meer een thriller en is te zien op Netflix.

filmtip walk in the woods

A Walk in the Woods (2015) – Mooie film, kijkt fijn weg! In plaats van thuis van zijn pensioen te genieten met zijn vrouw, besluit Bill om de Appalachian Trail te wandelen met een oude vriend van hem. Die zich overigens niet in de beste conditie bevindt en om hele andere redenen dan Bill het avontuur wil aangaan. Bekijk hier de trailer. Filmtips uit dezelfde categorie: The Way, The Straight Story, Tracks, Wild & Into the Wild. Ken je nog meer van dit soort films? Let me know! Ik vind deze altijd het leukst om te kijken.

filmtip the lobster

The Lobster (2015) – Hij was me door meerdere lezers aangeraden, dan móest ik hem toch gewoon kijken. Ik houd namelijk van bizarre films, en dat is The Lobster zeker. Geweldig. De film speelt zich af in een dystopische samenleving waarbij mensen die vrijgezel zijn naar Het Hotel moeten voor 45 dagen. Vinden ze binnen die tijd geen partner? Dan worden ze veranderd in een dier naar keuze en teruggezet in het bos. Je kunt de film zien als een soort satirische kijk op relaties. Wanneer een nieuw stel bijvoorbeeld ruziet, krijgen ze kinderen toegewezen. Genieten. Bekijk hier de trailer.

peaceful warrior

Peaceful Warrior (2006) – Ik moest de film even op me laten inwerken of ik het nu juist wel of níet een aanrader vond. Ik denk namelijk dat de uitwerking stukken beter had gekund. Maar qua verhaal heeft het wel iets, hoor. De film zit erg mooi in elkaar en is inspirerend, zolang je over de clichés heen kijkt. Ik vond het leuk om te zien dat er subtiel dingen over psychologie en mindfulness in naar voren komen. In de film zie je Dan die professioneel gymnast wil worden. Een bijzondere ontmoeting zorgt ervoor dat zijn leven verandert. Bekijk hier de trailer. (Pssst, ook op YouTube te zien, niet in de beste kwaliteit helaas.)

Meer filmtips nodig? Hier kan je ze allemaal vinden.

Back to Top