5 dingen die je moet weten voor je een konijn aanschaft

“Door Bunny von D wil ik vandaag nog een konijn kopen!” Eerlijk waar, ik vind konijnen de leukste huisdieren óóit, maar ik houd mijn hart vast als ik zulke berichten krijg. Konijnen worden nog vaak gezien als ‘makkelijke’ huisdieren; je zet ze in een hokje, geeft ze elke dag wat eten, hoppa. Als ik heel eerlijk ben, dacht ik er zeven jaar geleden ook nog zo over. Inmiddels is dat wel anders. Dit is zeker geen betoog om je ervan te weerhouden konijnen als huisdieren te nemen. Júist niet, konijnen zijn zo leuk! Veel leuker dan mensen vaak denken. Maar het is wel belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

konijntjes

1. Konijnen zijn sociale dieren

Konijnen zijn echte groepsdieren en zijn er niet voor gemaakt om in hun eentje weg te kwijnen in een hokje achterin de tuin. Konijnen in hun uppie kunnen eenzaam worden en daar erg ziek van worden. Wil je een dolgelukkig konijn? Neem er dan twee! Helaas ziet Bunny een konijnenvriendje niet zo zitten (ze heeft er een badass litteken boven haar oog aan overgehouden zelfs), maar als binnenkonijn is ze vrijwel nooit alleen en erg aan ons gehecht. Wij doen dus dienst als surrogaatkonijnen en besteden erg veel tijd en aandacht aan haar zodat ze zich niet eenzaam hoeft te voelen. Maar als het aan mij lag, had ik honderd konijnen.

dierenarts

Ik zit zelf bij Dierenkliniek Enschede en ben erg tevreden met ze. Ze hebben zelfs een aparte wachtkamer voor katten en konijnen zodat ze niet gestrest raken van de honden.

2. Zorg voor een gevulde spaarrekening

Lieve Bunny von D werd vorig jaar ziek waardoor ze onderzoeken nodig had en geopereerd moest worden. Uiteindelijk bleek dat ze een giga-tumor in haar baarmoeder had. Kon ik teruggaan in de tijd dan had ik haar preventief laten steriliseren toen ze nog jong was. Die periode heeft me vijf jaar van mijn leven gekost want, man, wat was ik bezorgd. Slapeloze nachten en buikpijn! Maar financieel gezien kostte het ook veel. Niet erg hoor, Bunny is als mijn baby, ik zou serieus mijn pink laten amputeren als ik haar daarmee kon redden. Maar ook weer iets om rekening mee te houden. Ter illustratie: in 2015 gaf ik zo’n 600 euro uit aan dierenartskosten en ruim 300 euro aan andere benodigdheden zoals konijnenvoer, hooi, bodembedekking, enzovoort. Ik heb zelf geen huisdierverzekering, dus daar kan ik geen tips over geven. Ook als je denkt dat je het gezondste konijn van de wereld hebt, moet je rekening houden met vaccinaties en (preventieve) sterilisaties.

Bunny von D

In 2014 raakte Bunny in in gevecht met meneer Hopsalot. Met spoed moesten we op zondag naar de dierenarts. Ze kreeg 4 hechtingen in haar ooglid, gossie.

3. Konijnen hebben ruimte nodig (en zijn sloddervossen)

Een vraag die ik vaak krijg: loopt je konijn altijd los? Ja! Zo kan ze zelf bepalen of ze wil chillen in haar hok of bij mij wil zitten. Overdag slaapt ze graag onder de salontafel, als ze een eng geluid hoort schuilt ze achter de kachel en als ze na haar middagdutje weer wat actiever wordt, hopt ze graag rond op het vloerkleed en gebruikt ze de bank (of mij of Steve) als springkussen. Een andere vraag die ik misschien nog wel vaker krijg: poept je konijn dan niet overal? Mwoah. Ze heeft twee wc’tjes en is redelijk zindelijk. Maar soms is ze nog wel eens enthousiast aan het rond rennen en vallen er per ongeluk wat poepjes in het rond (‘pok pok pok’ hoor je dan). Als ik twee dagen niet stofzuig begint het wel op een kinderboerderij te lijken, zeg maar.

Steve en Bunny von D

Helaas is het nu te koud, maar in de lente mag Bunny weer buiten spelen! Steve heeft onze hele tuin hermetisch afgesloten met kippengaas langs de schuttingen (deels onder de grond) om het konijnvriendelijk te maken.

4. Konijnen kunnen wel 12 jaar oud worden!

Bunny von D heeft overigens het eeuwige leven, heb ik besloten.

Bunny von D.

Deze foto maakte ik ruim 6 jaar geleden van Bunny, wat was ze nog klein!

5. Een konijn is kwetsbaar

Konijnen kunnen heel slecht tegen warmte, zelfs als ze tijdens een hittegolf in de schaduw liggen kunnen ze overlijden door de hitte. Ze zijn kwetsbaar voor nare konijnenvirussen. Op het moment heerst er een gevaarlijke virusziekte en het is belangrijk om dan voorzorgsmaatregelen te treffen. Ze hebben gevoelige darmen en als ze langer dan een dag niet eten kan dat levensgevaarlijk worden. Kortom: je moet de lichaamstaal van je konijn goed kennen én goed op de hoogte zijn van virussen e.d. zodat je er op tijd bij bent mocht er iets aan de hand zijn.

bunny von d op de icepod

Chillen op haar icepod, twee zomers terug.

Konijnen zijn lief!

Maar om deze blogpost positief af te sluiten: konijnen zijn ook de beste huisdieren ooit. Ze hebben allemaal een eigen karakter en als ze zich eenmaal op hun gemak voelen zijn ze zo ontzettend lief en aanhankelijk. Ze zijn zo gezellig, en heel slim! Ze knagen je bank kapot, je moet drie keer in één week naar de winkel om een nieuwe internetkabel te kopen, je moestuinplantjes gaan eraan, maar het is het allemaal waard. Als ik ’s ochtends Bunny haar brokjes geef ze blij op mij komt afgerend kan je dan niet anders dan goed beginnen. Als ze hyperdepieper naar mij toe komt en uiteindelijk slaperig op mijn schoot ligt, is dat de ultieme zen-beleving. Of als ze druk bezig is met het likken van mijn sjaal omdat ze denkt dat dat mijn konijnenvacht is. Zó schattig.

geel_hartje

Konijnenasiels in Nederland zitten vol met de schattigste konijntjes die op zoek zijn naar een fijn thuis. Vind een konijnenasiel bij jou in de buurt op ikzoekbaas.nl of zie deze lijst van BunnyBunch.

geel_hartje

Leukste konijn ooit

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

91 reacties op “5 dingen die je moet weten voor je een konijn aanschaft

 1. Goed artikel! Ik denk dat niet iedereen zich voldoende realiseert dat deze dingen toch wel van belang zijn als je een schattig konijntje wilt nemen.

 2. Leuk artikel!
  De meesten nemen een huisdier en vergieten dat een dier net een mens is.
  Je hebt het mooiste en liefste konijn van het land 😉

 3. Laura

  Goed dat je dit benoemt! En het geldt eigenlijk voor alle huisdieren, denk er goed over na voordat je eraan begint. Al die arme beestjes in het asiel 😞

  • Lola

   Laura, je hebt wel gelijk dat er veel dieren in het asiel zitten, maar als je het vanaf de andere kant bekijkt, waar hadden al die beestjes dan moeten zitten??? Eigenlijk is het heel goed dat wij dierenasiels in NL hebben… Nou moet ik wel toegeven dat het niet altijd fijn is voor de dieren in het asiel, maar het is altijd fijner voor ze dat ze in een asiel zitten dan langs de weg of ergens worden losgelaten.
   Ik probeer niet de wijsneus uit te hangen hoor 😉 maar ik wilde dit gewoon eventjes zeggen zodat je je het beseft…
   Het is wel zo leuk dat áls je een diertje aanschaft je het bij een dierenasiel doet, want dan krijgen die schattige diertjes een mooi 2e leven

   • Laura

    Je hebt helemaal gelijk Lola, ik ben heel blij dat er dierenasiels zijn in Nederland! Maar het is jammer dat het nodig is. Als mensen beter nadenken voordat ze een dier kopen, zouden de asiels minder vol zitten.

   • Femke

    Lola,
    Bij mijn huis is ook vlakbij een dierenasiel, en als die dieren niet worden verkocht worden laten ze die honden/katten inslapen.

 4. Wat een goed artikel! Ook wij dachten 15 jaar geleden dat een konijn een makkelijk huisdier is. Daar hadden we ons in vergist zeg! Mijn ouders waren denk ik in totaal over de 1000 euro kwijt aan dierenartskosten. Uiteindelijk is hij op 9-jarige leeftijd overleden (huilie). Maar het was echt een heel leuk beestje! Ze hebben inderdaad allemaal een eigen karakter en zijn erg aan je gehecht. En goed dat je de asielen opnoemt, want daar zitten heel veel zielige konijnendiertjes 🙁

  • Iris

   Nou inderdaad, ik had ook niet verwacht dat het nog zo’n gedoe kon zijn soms haha. Wat opzich niet heel erg is (beetje naïef alleen..) zolang je uiteindelijk maar wel de verantwoordelijkheid neemt om er goed voor te zorgen. Gelukkig kwam dat bij jullie ook gewoon goed! En wat is ‘ie oud geworden, ik hoop dat Bunny ook minstens zo oud mag worden 🙂

 5. Ohmy, die laatste foto! HARTJES!
  En goed dat je dit artikel hebt geschreven want veel mensen onderschatten het hebben van een konijn.
  Ik hoorde laatst nog een verhaal over iemand die het onderschat had, het brak mijn hart. Na twee weken besefte ze dat het niets voor haar was.. Ook de reden dat ik het hier niet uitgebreid ga vertellen want het zal jouw konijnenhartje ook breken 🙁 Ik geloof dat het konijn uiteindelijk wel goed terechtgekomen is, bij een familie die wel begreep wat het konijntje nodig had.

  • Iris

   Oh wat treurig :'( Hopelijk heeft het konijntje het nu beter! <3

 6. Simone

  Wat een mooie en goed artikel! Toen ik besloot een konijntje te nemen, wilde ik er perse eentje zelf groot brengen. Maar het eerst volgende konijn komt absoluut uit een konijnenasiel/opvang. Zitten zulke schattige konijnen <3 Eigenlijk wil ik ze allemaal een plekje geven hier, maar dan heb ik ruzie thuis, haha.

 7. Simone

  Oh, en begrijp me niet verkeerd, mijn konijn is ook echt een droppie en vaak heel erg ondeugend 🙂

 8. Rianca

  Konijntjes ❤️

  Ik vind het ontzettend goed dat je dit artikel schrijft. Ook ik dacht dat konijnen ‘goedkoop’ waren qua onderhoud. Maar had me verder gelukkig wel goed ingelezen. Dus 5 jaar geleden adopteerde ik eerst Woezel en vervolgens na zijn castratie. Saar. Helaas bleek die laatste chronisch snot ontwikkeld te hebben en is Woezel aan het virus gestorven. Saar springt hier nog altijd vrolijk rond. Eigenlijk net als Bunny. Altijd buiten kunnen spelen en heel zindelijk. Oh en Saar knaagt dus nooit. Ideaal!

  Een super lang verhaal. Maar ik vind over konijnen praten leuk haha.

  • Iris

   Te veel over konijnen praten kan niet 😀 En wat sneu, ik hoor wel vaker nare verhalen over snot bij konijnen inderdaad, brrr.. Gelukkig hopt Saar nog steeds vrolijk rond <3

  • Ja… Het is echt goed dat er ook zulke dingen worden geschreven.. Niet alleen maar van: KIJK HOE SCHATTIG MIJN KONIJNTJE IS!!! WIL JE ER OOK EEN MISSCHIEN??? 😉 :p

 9. Lisse

  Wat schattig! Ik heb zelf een hond van 6 maanden, die ook al heel wat dierenartsbezoekjes achter de rug heeft (hij had een bot ter grootte van mijn vuist in één keer doorgeslikt, oeps), maar wij zijn verzekerd, waardoor we alles terugkrijgen van de verzekering? Kan je dat bij Bunny niet ook doen? Dat scheelt je misschien een hoop geld 🙂

  • Iris

   Jeetje wat schrikken van dat bot zeg! Voor mij zou het niet veel schelen. Dan zou ik ruim 20 euro per maand betalen, en zelf nog wel 25% moeten bijbetalen bij de meeste dingen en veel dingen worden niet vergoed (vaccinaties, sterilisatie). Ik zou uiteindelijk niet veel goedkoper uit zijn in ieder geval dus ik houd altijd zelf geld opzij voor nood, dan heb ik soort van mijn eigen verzekering alleen dan op mijn spaarrekening!

 10. Goed dat je dit toelicht!
  Wij hadden het verzorgen van konijnen ook onderschat. Vorig jaar hebben we helaas afscheid moeten nemen van onze konijnen, omdat ze steeds (zichtbaar) ongelukkiger werden. We hadden twee broertjes en de eerste jaren waren fantastisch. Ze hadden een groot hok met een ren, mochten vrij rondhupsen in de (grote) tuin en werden dagelijks toegezongen en geaaid door mijn (toen nog erg kleine) zoon. Helaas ontwikkelde hij later verschillende allergieën (dieren + hooikoorts) en dit ging niet goed i.c.m. de konijnen.
  Wij begrepen de lichaamstaal inmiddels ook goed en we zagen ze echt een beetje wegkwijnen, zo zielig! Van ons kregen ze minder aandacht en als we dat dan wel gaven, waren ze altijd bezig met ontsnappen. In een jaar tijd hebben we ook twee keer een nieuw hok moeten aanschaffen, omdat ze nonstop bezig waren met het hok kapot knagen en dan moesten we ze 1 of 2 tuinen verderop proberen te vangen.
  Ik ben lang bezig geweest met het zoeken naar een goed adresje voor ze.
  Uiteindelijk een fijn thuis voor ze gevonden bij een gezin met twee kleine kinderen. Hiervoor hebben we ook veel feedback gekregen van een konijnenexpert, dat was wel fijn.
  Ik heb me hier wel schuldig over gevoeld, dat wij het niet konden opbrengen om de konijnen te geven wat ze nodig hadden. Om hier nog aan toe te voegen: Bunny von D. is echt het meest gelukkige en verwende konijn in de wereld met zo’n thuis als ze bij jullie krijgt 🙂
  En als je al die schattige foto’s op jouw blog en IG-feed van Bunny volgt, kan ik me goed voorstellen dat lezers denken ‘Oooooooh dat wil ik óók!!!’
  Maar ik denk dat er weinig mensen zo verdraagzaam, consequent en geduldig zijn als jij, wat betreft konijnen in huis/doorgeknaagde stroomkabels/poep & plas in huis/verzorgen van verse maaltjes/verschonen van hok en iedere dag liefde en aandacht geven. Ik zou dat niet kunnen in ieder geval, ik vond het al lastig om ze happy te houden met een buitenverblijf.
  Maar als je dit wel kunt opbrengen, dan is een konijn inderdaad het leukste huisdier dat je kunt hebben 🙂

 11. Amy

  Wat een goed artikel! Ik houd ook elke keer mijn hart vast als mensen zeggen ‘ik wil een konijn’ of ‘ik wil een hamster’ en zo kan ik wel even doorgaan. Mensen denken dat het allemaal makkelijke huisdieren zijn inderdaad en een klein hokje is genoeg. Niet dus! En in dierenwinkels moet je ook niet afgaan op wat de verkopers zeggen, die willen vaak alleen maar verkopen!

  Ik heb zelf jaren ratjes en muizen gehad en ook die hebben veel ruimte nodig. En als ik dan eens met een rat naar de dierenarts ging en dat die geopereerd moest worden, ja dat was raar want het is maar een rat. Nou voor mij is elk dier een familielid!

  Nu heb ik 2 honden. Een mopshond van 5 die al flink dierenartskosten heeft gemaakt en nog gaat maken want hij heeft kanker gehad en de kans dat het terug komt is 99% (gelukkig op de huid en is het goed te verwijderen maar kan natuurlijk uitzaaien) En een bastaard uit Polen die kern gezond is gelukkig.

  Ik ben blij met je artikel!

 12. Meliss

  Wat goed dat je dit artikel schrijft. Konijnen zijn inderdaad vaak een impulsaankoop en worden veel te vaak gezien als makkelijk in onderhoud en ‘leuk voor de kinderen’. Fijn dat je je platform gebruikt om de juiste informatie te verstrekken, hopelijk zet dit een aantal mensen aan het denken. 🙂

 13. Kim

  Liefde voor konijnen! Ik heb hetzelfde als jou en kan echt niet meer zonder. Mensen denken er echt vaak te gemakkelijk erover. Ik weet nog dat ik een paar dagen op vakantie ging zonder Jack. Men wat een hel, ik heb hem zo gemist! En hij mij ook, hij lag maar zielig in een hokje. Ik wil dit jaar meer gaan reizen en stel daarom een ‘nieuw’ konijntje express uit al moet ik zeggen dat ik na de plotselinge dood van Jack er ook nog niet aan toe ben. Mis hem nog veel te veel.

  • Iris

   Oh vreselijk! Toen ze twee nachtjes logeerde bij mijn schoonouders omdat we een mini-vakantie hadden, miste ik haar ook heel erg en kreeg ik er gewoon buikpijn van (al heb ik sowieso al wel last van heimwee hoor, maar het idee dat ze helemaal in een nieuwe omgeving zat hielp ook niet echt). Ik snap het heel goed dat je hem nog zo mist, het lijkt mij ook heel naar en leeg, maar ook zou ik het idee hebben dat geen één konijn zo leuk zou kunnen zijn als je oude vertrouwde huisdier, ofzo 🙁

 14. Deisy

  Wat een geweldig artikel Iris: ik vind het zo mooi om te zien hoeveel liefde jij voor konijnen hebt. Ik vind het dan ook echt goed dat je dit artikel schrijft. Mensen realiseren zich vaak niet wat er bij komt kijken als ze een huisdier in huis nemen en denken dat er geen consequenties aan vastzitten. Ik denk overigens dat Bunny de liefste konijnmoeder in de hele wereld heeft en het getroffen heeft met zo’n warm en liefdevol huis <3

 15. sammie

  Ahhh wat een lieve afsluiter van dit artikel en die foto’s… heel cute!
  Het verbaasd me niks dat je dat soort reacties krijgt, als ik je artikelen over Bunny Von D lees word ik altijd een beetje week, maar ik heb niet zoveel met knaagdieren. Heel fijn informatief artikel dit, ik hoorde inderdaad pas geleden op de radio over het virus wat veel konijnen doodziek maakte, lijkt me zo vreselijk als dat gebeurd! Ik wist ook helemaal niet dat konijnen zo oud konden worden! Hoop dat Bunny Von D nog jaren je maatje zal zijn!

 16. Dianne

  Ik kan me inderdaad heel goed voorstellen dat veel mensen denken dat konijnen makkelijke huisdieren zijn, dus goed dat je hier een artikel over schrijft! Ik moet altijd zo hard lachen als ik bunny via Snapchat voorbij zie komen. Wat een schatje is het toch!

 17. Lies

  Mijn zus is ook helemaal verliefd op haar konijn, al is dat net iets te groot om binnen te zitten. Zo zou ook zo eentje bij willen, maar mijn schoonbroer ziet dat niet zo zitten…

 18. Vicky

  Het is dan ook wel echt een schatje!

  Over operaties enzo, bij ons wordt dat vergoed door de inboedelverzekering! Maar misschien hebben wij wel een fancy verzekering, dat weet ik niet..

  • Iris

   Oh wow daar heb ik nog nooit van gehoord. Ik geloof niet dat ik dat ook heb (ik heb een hele simpele/goedkope inboedelverzekering), maar ik ga er eens wat meer info over opzoeken dus dankjewel voor het laten weten!

 19. Paulien

  Zoooooveel liefde voor konijnen!

  En super awesome dat je dit artikel hebt geschreven! 😘

 20. Miriam

  Wat een goed en leuk artikel. Verstandig dat je dit zo uitgebreid bespreekt, ik denk dat sommige mensen geen flauw benul hebben wat een huisdier hebben precies inhoudt. =)

 21. Sara

  Punt 4 is denk ik vooral heel belangrijk voor ouders met jonge kindjes! Ik was 14 toen ik mijn bunny Robbie kreeg. en hij overleed twee jaar geleden… Hij is dus inderdaad bijna 12 jaar geworden! In de tussentijd is hij wel iets van zes keer verhuisd omdat ik na de middelbare school op kamers ging en hij niet mee kon, en bij mijn ouders bleef, maar die gingen scheiden, en papa had de tuin en mama niet, maar papa zorgde slecht voor hem (vergeetachtig), mama wel heel goed, dus een uitgebreid hok voor op het balkon gekocht, blablabla… en hij bleef maar leven! (klinkt superlullig maar ik wist gewoon niet dat ze zo oud konden worden) en hij heeft uiteindelijk zelfs nog twee jaar bij mij in mijn eerste huisje gewoond nadat hij zes jaar bij mijn moeder heeft gezeten. Toen hij uiteindelijk overleed was ik echt KA-POT. al die jaren was ik natuurlijk dol op hem maar ik was zo jong toen ik hem kreeg en hij was ver weg voor een lange periode, dus er zat wel echt wat afstand in. pas die laatste twee jaar, toen hij ook een binnenkonijn werd omdat hij zo oud was, werd hij echt mijn maatje. En oh wat mis ik hem! Meneer Pluis ook, die twee waren zulke goeie vrienden. Anyways, mijn punt was – goed voor ouders van jonge kids om te weten dat je een langetermijn kadootje geeft als je een konijn in de tuin zet, haha.

  • Iris

   Ah gossie, ja inderdaad! Ik denk dat heel veel mensen dat niet weten hoor. Ik hoor het regelmatig van anderen als ze bijvoorbeeld vragen hoe oud mijn konijn is. Als ik dan antwoord met ‘zes en een half’ zijn ze verrast dat ze al zoooooo oud is. En als ik dan zeg dat ze nog veel ouder kan worden, zijn ze helemaal verbaasd!

 22. Lotte

  Goed artikel! Ik heb zelf twee konijntjes (sorry, maar die zijn echt de schattigste ooit 😉 ) en jouw tips zijn echt de waarheid. Toen mijn kleine Pixie amper 3 maanden oud was, zat ze met een abces op haar schouder en omdat ze de neiging had om de operatiewonde constant weer open te krabben en bijten (door het verbandje heen!) heeft ze me in 1 maand bijna 500 euro gekost. Heel pijnlijk voor de bankrekening, maar ik betaalde het maar al te graag als ze daardoor kon blijven leven. Mijn Elodie heeft gelukkig nog nooit iets voorgehad en ik hoop ook dat het nog voor heel lang zo blijft. Ik ben alleen bang dat ik het niet op tijd zal merken als ze ziek zijn. Ze leven namelijk niet vrij in huis (mag niet van mijn moeder), dus ik heb enorme schrik dat ik het snel genoeg zal merken als er iets scheelt 🙁

  • Iris

   Ah gossie ja lastig is dat! Maar je zal het toch vast wel zien als ze slechter gaan eten of ineens niet meer zo bewegelijk zijn? Dan heb je het vast wel op tijd door mocht er iets aan de hand zijn! Heeel lang geleden toen Bunny nog een opa-konijnenvriendje uit het asiel had (of nouja, vriendje, ze tolereerden elkaar haha) had ik het niet op tijd door dat hij slechter ging eten omdat Bunny zo’n vreetzak is en ze ook zijn brokjes op at. Dat is wel een nadeel als je er wat minder zicht op hebt inderdaad.

 23. Nicole

  Goede duidelijke tips! Ik hoop dat mensen die online info zoeken over het aanschaffen dit kunnen lezen 🙂

 24. Hailey

  Wat een goede blog, Iris! Een konijn is een super leuk huisdier om te hebben, maar je moet wel weten waar je aan begint! Ik heb zelfs twee pluizige donderstenen rond rennen en ben heel blij met ze! Ik heb mijn vrouwtjes konijn onlangs laten steriliseren om de problemen die jij hebt gehad met Bunny von D te voorkomen. Het was geen makkelijk besluit, maar een baasje moet soms ook iets doen wat niet zo leuk is, niet waar? Misschien vind je het leuk om hierover te lezen? bit.ly/1OBVl1z

  Hoe gaat het nu met Bunny? Ik zag gisteren op Twitter dat ze nog medicijnen krijgt?

  • Iris

   Dankjewel! Ik ga jouw blogpost zo lezen 😀 Het gaat helaas nog niet zo goed met haar. Ze eet gelukkig wel weer goed, maar ik merk dat ze niet lekker in haar vel zit. Ik hoop dat ze snel opknapt van de medicijnen, anders krijgt ze binnenkort een rontgenfoto om te checken of ze misschien blaasgruis/stenen heeft wat de pijn veroorzaakt. Ik hoop echt dat het gewoon een hardnekkige blaasontsteking is die straks voorbij is door de antibiotica-kuur, dus nog even duimen!

   • Hailey

    O jeej! Ik hoop wel dat ze snel weer de oude is. Het is zo zielig als ze zo ziek zijn. Ik duim in ieder geval met je mee. Geef Bun maar een dikke knuffel van mij. Ook van Uk en Lizz! Xx

 25. Saskia

  Wat een goed artikel! Mijn konijnen zijn ook zindelijk 🙂 Terwijl ik dit aan het lezen was hopte Peanut zo de plasbak in om vervolgens met zijn kontje over de rand op de grond te plassen :D. Ik ga nu dus maar even poetsen..

  Maar je krijgt er zoveel voor terug he..

  • Iris

   Hahaha dit is zo herkenbaar. Ik vind dat altijd zo aandoenlijk, dat ze heel erg haar best doet om netjes op haar wc’tje te zitten en dan gaat het toch mis :p

 26. Och gossie die hechtingen! Wat sneu!
  Goed artikel verder zeg, goed om mensen deze tips en informatie te geven.
  Ik heb altijd de neiging een konijn (of 2) te kopen… maar met al 2 katten en een peuter heb ik mijn handen vol genoeg gok ik :’)

 27. Goed informatief artikel!!
  Ik denk nog steeds dit over mijn onderburen: !@#$%%^&&
  Die dachten we kopen even een konijn… Konijn werd in een winkelwagen gehouden, mocht eten uit een deksel van een opbergbak en drinken uit een kapotgesneden plastic fles… Balkon niet afgezet niks!!
  Ik heb uiteindelijk wel melding gemaakt bij de dierenbescherming. Helaas heb ik nooit meer wat gehoord!
  Nu is het konijn er niet meer denk ik…. gok overleden want er werd niet naar omgekeken… ZO triest!!
  Neem alleen een konijn als je er goed voor kunt zorgen!
  Gelukkig heeft Bunny von D het liefste en zorgzame baasje die er is!

 28. Wat een fijn en handig artikel! Klinkt alsof je gedurende de jaren heel veel hebt geleerd over het hebben van een konijn en alsof je een heel goed baasje bent! Ga zo door (:

  • Iris

   Ja dat zeker! Ik had zelfs een tijdje een pagina onder mijn favorieten met een hele lijst over het herkennen van de lichaamstaal van konijnen haha, maar nu weet ik alles uit mijn hoofd, yes! Zo leer je steeds weer bij 😀

 29. Aileen

  Wat ontzettend goed dat je hier een artikel over maakt! Veel mensen nemen inderdaad een konijn omdat ze denken dat het heel makkelijk is en het dier toch niet zo oud zal worden. Om het vervolgens na een tijdje weer in een asiel te dumpen. Ik kwam er na het nemen van mijn konijn ook achter dat het meer moeite is als het in eerste instantie lijkt. Maar het geeft ook zoveel plezier!
  Mijn konijn kon ook niet met andere konijnen helaas maar liep ook los dus kwam geen aandacht te kort. Hij was dan wel weer dol op onze 4 katten waar hij alrijd achteraan rende. En hij had zelfs een eigen slaap kussen waar hij helemaal gek op was.
  Helaas is de arme schat een paar jaar terug overleden door een overgevoeligheid voor een vlooien middel. Pas daar mee op. Zelfs al krijg je het van de dierenarts.
  Maar gelukkig is hij dik 15 jaar oud geworden en heeft een goed leven gehad. Maar ik mis hem nog wel steeds soms.

  • Iris

   Oh wat verdrietig! Was het wel een antivlooienmiddel speciaal voor konijnen? Want ik weet wel dat de anti-vlooienmiddelen die voor honden en katten zijn (frontline heet het, geloof ik?) dodelijk zijn voor konijnen.

 30. kelly

  Hoi!
  Wat heb je een super leuke konijn!
  Ik heb zelf een franse hangoor samen met mijn kleurdwerg. Het is echt een hele leuke combi!
  Nu vraag ik me af wat voor voer jij geeft.. Ik ben zelf nog zoekende naar de juiste biks 🙂
  Liefs,
  Kelly

  • Iris

   Ah schattig! Ik geef Supreme Science Selective, dat is (naar mijn weten) het beste voer omdat alles er in zit qua voedingstoffen en verder geen gekke dingen aan zijn toegevoegd. Sinds een tijdje geef ik Selective Mature 4+, voor oudere konijnen is die. Is bij de meeste dierenwinkels en dierenklinieken wel te koop!

   • Kelly

    Dank je voor je reactie! 🙂
    Ik gaf altijd Hop Farm Rabbit super trio, maar ik merk aan mijn konijnen dat ze er er niet genoeg aan hebben. Ze eten super goed hooi, komt van de boerderij, maar de biks is zo op en dan willen ze alleen nog maar meer. Het is ook erg lastig om ze allebei de juiste hoeveelheid te geven, omdat mijn FH altijd bij het bakje van mijn kleurdwerg zit en andersom. Ik zal eens kijken of ik een proefzakje kan krijgen van het Sience Selective voer.

 31. Fijn artikel! Konijntjes zijn zo’n fijne huisdieren. Ik heb mijn konijntje Maxwell alweer zeven jaar nu, echt zo’n lieverd. Toen ik op mezelf ging wonen is hij bij mijn moeder gebleven omdat er daar meer ruimte is voor hem. Hij loopt ook gewoon los in huis rond, gelukkig ben ik er vaak en zie ik hem nog genoeg!

 32. Sytske

  Goed dat je dit artikel schrijft! Ik ben opgegroeid met een bruin hangoor konijn, Floppy. Die was bij ons omdat het ook zo’n vechtersbaasje was en niet met zn maatje samen kon. Ik was klein en herinner me alleen het leuke, maar mijn ouders hebben er inderdaad veel tijd in gestopt. Dierenarts bezoeken waren er gelukkig niet heel veel. Maar hij was heel erg tam, zn eigen wc’tje binnen. ’s avonds hup hup in zn eigen hok buiten, maar overdag liep hij gewoon los. Was ook altijd een leuk taakje om ’s ochtends het hok voor hem open te zetten zodat hij eruit kon. Tijdens het ontbijt kwam hij voor een stuk appel. Hoorde hij het kastje als we thee gingen drinken dan kwam hij eraan hupsen voor een koekje. een heerlijk konijn.
  Nou ben ik ook iemand die echt mega hok had voor een russische dwerghamster, beestjes moeten de ruimte hebben.
  Misschien ooit in de toekomst.. hoewel we hebben nu een hond, dat zou echt even niet samen gaan. maar als zij er ooit niet meer is (hoewel ik ook heb besloten dat zij het eeuwig leven heeft), dan zullen we wel even wat jaartjes wachten met een nieuw beest.

 33. Olga

  Wij hebben de afgelopen 5 jaar al meerdere konijnen uit een opvang gered. En zelf heb ik er ook 3 (je moet me volgen op Instagram joh, kunnen we bunnyplaatjes uitwisselen) die van mensen zijniet geweest en die ‘maar’ weg moesten omdat het (oneer andere 1) een kutkonijn was. Niet normaal.

 34. Harmke

  Supergoed dat je hierover schrijft! En extra leuk door de foto’s van Bunny von D natuurlijk <3. Wij hebben een konijnenverzekering van Petplan. Ik ben er nog niet over uit of dit nou veel voordeliger is dan zelf sparen (20 euro per maand) heb jij dit wel eens overwogen?

  • Iris

   Nee, ik heb wel geld opzij gezet voor nood dus daarom heb ik nooit een verzekering overwogen. Als ik dat niet had zou ik wel een verzekering willen, want het lijkt me heel naar als er iets aan de hand is en dat je het geld niet zou hebben om er iets aan te kunnen laten doen! Voor mij zou het denk ik niet heel veel schelen. De eerste 4 jaar heeft ze nooit iets geks gehad, alleen vaccinaties van 25 euro ofzo per jaar, maar die worden denk ik niet vergoed, of wel?

   • Harmke

    Ons vorige konijn (Mac) had echt heeeeeel vaak last van haakjes dus k ben m toen maar gaan verzekeren. Yogi heeft daar gelukkig nog geen last van (afkloppen!), maar dat kostte 120 euro per keer. Misschien dat ik m na dit jaar ook wel opzeg en gewoon die 20 euro per maand ga sparen, als er dan niks gebeurt kan Yogi weer een leuk cadeautje krijgen :). Vaccinaties werden bij Mac wel vergoed maar toen ik de verzekering voor Yogi afsloot ineens niet meer :/.

 35. Ohhh echt heel goed geschreven, Iris! Super helder, eerlijk en met een goede boodschap!
  Duizend bunnykudo’s voor jou! En een hoop konijnenkusjes, vermoed ik. Zo lief is dat. Fem likt altijd mijn broek <3

 36. Ik vind jou echt de beste konijnenmama die ik ken, samen met mijn zusje! Konijnen zijn veel werk en moeten de ruimte hebben! Ik vind het geweldig dat je daar ook een post aan wijdt! Ik vind dat mensen ook te makkelijk katten nemen en vaak ook niet genoeg tijd hebben voor hun poezebeest! Ik kan al helemaal ziek worden van het idee dat ik even niet thuis ben, omdat ik dan niet voor Daan kan zorgen <3 Dat beestje is echt de beste keuze van mijn leven geweest 🙂

 37. Anouk

  Leuk! Ik had thuis altijd een konijntje, maar die heeft m’n zusje “overgenomen” toen ik uit huis ging. Nu wil ik het een konijn niet aan doen, want we hebben een hond… en drie katten.

 38. Iris

  Mijn konijn is in zijn leven nog nooit bij een dierenarts geweest, gelukkig. Blacky heeft alleen wat problemen met de doorbloeding van z’n oren. Hij gedraagt zich alleen als een kat, maar ja, in zijn leven heeft hij alleen m’n kat als referentiekader gehad (Blacky is niet zo sociaal tegenover andere konijnen, tegenover katten juist wel).

  • Iris

   Zo grappig, het konijn van mijn schoonmoeder ook! Met alle konijnen met wie die werd gekoppeld ging ‘ie heftig vechten, maar met de katten is hij beste vrienden.

 39. Tessa

  Wat een leuke blogpost! Goed inderdaad om mensen bewust te maken van wat het houden van een konijn (of huisdier in het algemeen) inhoudt. Wij hebben ook konijnen gehad. Wel buiten, maar met ruim hok, ruime ren en met zijn tweetjes. Helaas overleed Bink, het mannetje (acute hartstilstand, oorzaak onbekend) en hebben we Pippi, het vrouwtje daarom naar een beter tehuis gebracht waar ze weer gekoppeld kon worden aan een ander konijn. Nu begin ik er niet meer aan. Het vraagt, zelfs in de tuin, veel aandacht en zorg. Ik vind Bunny heel tof, maar hier geen keutels in huis 😉

 40. Leonie

  Wat ontzettend goed dat je hier een artikel over schrijft!
  Mijn konijn betekent heel veel voor me en alle kosten/lasten wegen zeker niet op tegen de baten. Maar het is inderdaad te makkelijk gedacht dat je er weinig werk aan hebt.
  Mijn vorige konijnen konden prima anderhalve dag alleen zijn, als het echt moest, maar deze kan dat absoluut niet. Al het voer wat hij krijgt eet hij in één keer op en als ik ook maar terug komt van een dag werken doet hij alsof ik weken lang weg ben geweest. Het is een enorme lieverd.
  Wat ook nog wel iets is om rekening mee te houden, is dat ze toch dingen ‘slopen’. Al geef je ze van alles om te doen of in te bijten, je kunt niks laten slingeren. Laat ik bijvoorbeeld een boek op de bank liggen als hij daar aan het spelen is, dan is de kans dat hij er zijn tanden in zet behoorlijk groot. Laten wij een werktas op de grond slingeren, is de kans 100 procent dat hij erin zal duiken en koekjes eruit steelt (wat ik stiekem heel grappig vind, maar wat natuurlijk niet mag. Het wordt dan ook direct afgepakt).

  Een konijn is fantastisch om te hebben en iedere avond als hij bij me op de bank komt liggen dan realiseer ik me wat een fantastisch dier het is, maar het is ook zeker een hoop tijd/werk/geld. En je hebt er altijd zorgen aan.

  • Iris

   Hele goede tip inderdaad! Ik had een keer de boodschappentas op de grond laten staan, kom ik na een tijdje in de keuken, zag ik dat er allemaal hapjes uit de appels waren genomen die los in de tas zaten, hahaha! Zo ondeugend. En een andere keer zag ik haar ineens de kamer in hoppen met een hele (!) tomaat in haar mondje die ze stiekem uit de tas had gepakt. Ze zorgen er in ieder geval wel voor dat je gemotiveerd bent om dingen op te ruimen :p

   • Leonie

    Haha prachtig hoe ze overal eten weten te vinden! Appel kan dan gelukkig geen kwaad, dat scheelt weer.
    Met een hele tomaat zie ik helemaal voor me, en daarna zitten ze helemaal onder het vocht van de tomaat altijd.
    Inderdaad, we moeten het maar zien als stok achter de deur om geen dingen te laten slingeren..

 41. Heleen

  Goed artikel!!! Ik heb ook ooit 2 konijntjes gehad, waarbij ik ze uiteindelijk helaas ook te veel heb laten verslonzen. Toen ik 11 was vond ik het leuk en zat ik hele middagen met m’n konijnen in de ren, maar uiteindelijk werd ik ouder en vond ik konijnen niet zo boeiend meer. En 8 jaar later leefden ze nog steeds (didn’t expect that!) en ging ik het huis uit en toen moesten mijn ouders ervoor zorgen. Toen kregen ze niet zoveel aandacht meer. Zielig… 🙁 Ik heb wel ontzettend gejankt toen de laatste overleed. Hij was zo ziek en zo zielig en ik was zo machteloos. Mijn (toekomstige) kinderen mogen alleen konijnen als wij daar later echt echt echt goed mee kunnen omgaan en aandacht aan kunnen besteden.

  • Iris

   Heel goed inderdaad! Ik denk dat konijnen vaak uit een impuls worden gegeven als cadeau aan kinderen, terwijl de meeste kinderen er na een tijdje wel op uit zijn gekeken.

 42. Linda

  Lief en goed artikel is dit! Sinds juni hebben wij twee konijntjes en we hebben sowieso besloten, omdat we geen tuin hebben en op één hoog wonen, dat ze als wij thuis zijn los in de kamer mogen en dat ze een buitenhok hebben, maar dan binnen; dat is een stuk groter dan een soort-van-caviakooi die ik bij verschillende mensen heb gezien. Ik vind ze zo lief en leuk, maar soms is het wel irritant dat het een zooitje is dan haha. Hoewel ik vind dat het inderdaad hele schone dieren zijn die vet snel redelijk zindelijk zijn 🙂

  • Iris

   Ah zo liehief 😀 Oef ja, die kleine caviakooien waar ze dan de halve dag (of zelfs de hele dag) in opgesloten zitten, dat breekt mijn konijnenmamahart ook altijd als ik dat zie.

 43. Lisa

  Goed artikel hoor! Konijnen en knaagdieren zijn inderdaad nog vaak impulsaankopen. Zo sneu! En inderdaad, 1 konijn is geen konijn. Al vind ik dat in het geval van Bunny wel anders. Jullie zijn top-konijnenouders hoor! Binnenkort wordt ons konijnenmeisjeinderdaad gesteriliseerd, en ik ben zo bang dat er iets gebeurt met haar in de narcose of met de hoeveelheid stress! Maar het komt vast allemaal goed. Bij dierenkliniek De Langstraat zijn ze erg kundig. Ons konijnenventje hoeft gelukkig alleen maar mee voor een prikje, die vind dat zo eng! Echt heel zielig. En als we dan thuis komen, is hij zo boos op ons, hihi! Konijnen zijn echt alles. <3

  • Iris

   Oh vreselijk he, ik snap je bezorgdheid helemaal! Ik heb zo gehuild toen ik haar bij de dierenarts achterliet die ochtend. Ik had me mentaal al op het ergste voorbereid (ze is natuurlijk niet de jongste meer en ze voelde zich ziek dus ik was bang dat ze te zwak voor de narcose zou zijn) maar het ging uiteindelijk supergoed en ze herstelde snel. Wat een opluchting! Heel veel succes alvast, het komt vast goed 🙂

   • Lisa

    Aah, ik vind het zo erg voor je als ik dat zo lees! Maar gelukkig is het helemaal goed gekomen. Lola is gelukkig pas 2,5 jaar en hartstikke gezond. De dierenarts zag geen gevaar voor haar, maar met een narcose kunnen ze natuurlijk nooit succes garanderen. Bedankt! Ze zal er zoveel mee opschieten naderhand 🙂

 44. Wendy

  Mijn konijn was toch écht het allerliefste konijnenkind van de wereld. We hebben altijd heel goed voor Nijn gezorgd, dat bleek inderdaad niet zo makkelijk te zijn als we van te voren dachten. Zijn lange (en beeldschone) vacht had veel verzorging nodig en ook inderdaad hebben we al de nodige dierenartsavonturen meegemaakt waarbij het verwijderen van haarballen meer kostte dan 6 nieuwe Nijnies. Zelfs toen ik allergisch werd zorgde ik elke dag goed voor pluismans, want het was immers niet zijn schuld. En toen ik uit huis ging zorgde mijn vader voor hem. Tot hij deze zomer aan de hitte (40 graden!) is bezweken 🙁 Maar toen was hij dan wel al 12 jaar oud geworden, een echte bejaarde wollebol. En ik mis hem nogsteeds 🙁

  • Iris

   Wow 12 jaar! Ik hoop dat Bunny von D ook zo oud mag worden. Wel heel verdrietig om te horen, maar als ik het zo hoor heeft ‘ie een liefdevol konijnenleven gehad 🙂

 45. Merel

  Ja konijnen zijn zo lief! Ik heb er twee, maar leven apart van elkaar. Ze kunnen zeg maar niet met en niet zonder elkaar. Aandacht is zeker een belangrijk punt op het hebben van een konijn. Zo heb ik samen met mijn moeder en broertje een van onze konijnen aangeleerd dat ze ons likt wanneer je je hand voor haar houd. Ze lijkt dan het zout op te likken, zó schattig! Wat ik nog niet in je lijstje las is het hok verschonen, moet je zeker ook 1x per week doen!

  • Iris

   Thanks voor de aanvulling! Dat komt omdat ik zelf niet echt een hok heb (ze heeft wel een hok maar daar ligt een handdoek in als ‘bodembedekking’ dus ik hoef alleen de wc’tjes om de dag te legen en weer opnieuw te vullen met houtkorrels), dus dan denk ik er niet aan, maar dat is zeker belangrijk inderdaad 🙂

 46. Ik vind dit zooooo een goed artikel Iris! Ik denk dat wij ‘later’ een konijntje nemen, over een jaar of twee. En dan over een jaar of vijf een hond als we een beeb hebben. Maar ja, ik weet ook niet of DAT goed samen gaat. Dus ik moet er nog eens goed over nadenken, want ik ben doldoldol op konijnen en ook doldoldol op lieve hondjes.

 47. Daisy

  Super artikel zeg!
  Ikzelf heb ook een huiskonijntje, nog wel alleen!
  Op het begin wisten mijn vriend en ik ook niet hoe belangrijk een vriendje is.
  Mijn vriend zat toen werkloos thuis voor een tijd dus was zo’n beetje heel de dag thuis.
  Nu werken we allebei fulltime en zijn van plan een vriendje te halen uit het asiel.<3

  We zitten inderdaad wel met de dokterskosten die dan 2x keer zo veel kunnen worden!
  Maar ze zijn het waard, zijn net gewoon kleine hondjes die je volgen in huis!

  • Elise_marjolein

   Ik ken het helemaal! Op mijn instagram plaats ik veel foto’s van mijn Joep. En ik krijg iedere maand wel een berichtje van iemand dat ze hem zo schattig vindt en ook een konijn wil. Ook een hangoor en ook wit… Ik probeer dan subtiel uit te leggen dat een konijn veel meer energie en kennis vraagt dan je op mijn foto’s ziet.. Ook twee mensen in mijn omgeving hebben per direct een konijn in huis genomen, zonder zich erin te hebben verdiept. Een konijn lijkt zo makkelijk en je komt er natuurlijk super makkelijk aan…maar helaas zijn het ook een van de meest verwaarloosde dieren in Nederland. En dat je niet meer zonder kunt…begrijp ik helemaal! Ik zou ook niet meer zonder mijn Joep kunnen!

 48. Renske

  Sjips! Ik vergat mijn gegevens in te vullen en toen was mijn reactie foetsie, haha. Maar wat een sterk en leuk artikel heb je geschreven. Het is zo jammer dat mensen zo makkelijk denken over het opvoeden van bijvoorbeeld een konijn. Het is klein, dus makkelijk. Beetje jammer, hihi.

  Zelf hadden wij ook twee konijnen. Zij stonden in hun eigen konijnenvilla in de berging van ons huis en zodra één van ons thuis was, mochten ze over het grote vloerkleed in de woonkamer hobbelen. Wij hebben namelijk een houten vloer en dat vonden ze op de één of andere manier echt niet fijn. Maar dat grote vloerkleed was de oplossing. Wij waren vooral bang dat ze stroomkabels zouden doorbijten en zichzelf zouden executeren, dus ze mochten bij ons altijd pas uit hun villaatje als één van ons thuis was.

  Straks als mijn vriend en ik weer samenwonen, willen we dolgraag een konijn. De naam is er al, hihi! En laatst bij het tuincentrum zaten we inspiratie op te doen voor een konijnenhok, welke mijn vriend samen met mijn vader wilt maken, zodat er genoeg ruimte is. Maar tja, dat is afhankelijk van het feit of we wel genoeg thuis zijn. Ik vind het zo zielig als ze hele dagen alleen zijn in zo’n hok, hoe groot ook. 😉

 49. Diane

  Misschien is het handig om een apart artikel te schrijven over broodfokkers en hobbyfokkers die alleen uit zijn op geld? De eersten zorgen natuurlijk voor veel dierenleed en voor de bevoorrading van dierenwinkels. De toestanden in de commerciële konijnen fokkerijen durf ik wel te vergelijken met de bio-industrie.

 50. Martha

  Goed zo! Dieren moet je niet zomaar kopen alleen maar omdat ze er schattig uitzien! Je kunt niet zomaar een dier in een impuls kopen en denken dat het vanzelf goed komt! Konijnen zijn wel echt leuke dieren maar (als ik minder chaotisch was geweest en ik in ieder geval voor mezelf zou kunnen zorgen) zou toch eerder voor een baby alpaca als huisdier gaan.

 51. Wat een goed artikel! En ja, die dierenartskosten: in 2015 hebben we geloof ik 1000 euro stukgegooid omdat Whopper abcessen bij zijn oren had. Hoewel hij uiteindelijk tijdens de laatste operatie is overleden aan de narcose (die verder helemaal goed was verlopen, hoe zuur is dat), heb ik er geen seconde spijt van dat we al dat geld aan hem hebben uitgegeven. We hebben bijna 5 jaar plezier van hem gehad en hoewel dat veel te kort voelt, waren het wel vijf fantastische jaren. Als Twix of Blik iets onder de leden blijkt te hebben, trek ik zonder morren opnieuw mijn portemonnee.

 52. Hanneke

  Wat goed dat je benadrukt dat konijntjes groepsdieren zijn en heel oud kunnen worden!

  Ennuh de foto’s zijn lieffff! 🙂

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten