5 dingen die je moet weten voor je een konijn aanschaft

“Door Bunny von D wil ik vandaag nog een konijn kopen!” Eerlijk waar, ik vind konijnen de leukste huisdieren óóit, maar ik houd mijn hart vast als ik zulke berichten krijg. Konijnen worden nog vaak gezien als ‘makkelijke’ huisdieren; je zet ze in een hokje, geeft ze elke dag wat eten, hoppa. Als ik heel eerlijk ben, dacht ik er zeven jaar geleden ook nog zo over. Inmiddels is dat wel anders. Dit is zeker geen betoog om je ervan te weerhouden konijnen als huisdieren te nemen. Júist niet, konijnen zijn zo leuk! Veel leuker dan mensen vaak denken. Maar het is wel belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

konijntjes

1. Konijnen zijn sociale dieren

Konijnen zijn echte groepsdieren en zijn er niet voor gemaakt om in hun eentje weg te kwijnen in een hokje achterin de tuin. Konijnen in hun uppie kunnen eenzaam worden en daar erg ziek van worden. Wil je een dolgelukkig konijn? Neem er dan twee! Helaas ziet Bunny een konijnenvriendje niet zo zitten (ze heeft er een badass litteken boven haar oog aan overgehouden zelfs), maar als binnenkonijn is ze vrijwel nooit alleen en erg aan ons gehecht. Wij doen dus dienst als surrogaatkonijnen en besteden erg veel tijd en aandacht aan haar zodat ze zich niet eenzaam hoeft te voelen. Maar als het aan mij lag, had ik honderd konijnen.

dierenarts
Ik zit zelf bij Dierenkliniek Enschede en ben erg tevreden met ze. Ze hebben zelfs een aparte wachtkamer voor katten en konijnen zodat ze niet gestrest raken van de honden.

2. Zorg voor een gevulde spaarrekening

Lieve Bunny von D werd vorig jaar ziek waardoor ze onderzoeken nodig had en geopereerd moest worden. Uiteindelijk bleek dat ze een giga-tumor in haar baarmoeder had. Kon ik teruggaan in de tijd dan had ik haar preventief laten steriliseren toen ze nog jong was. Die periode heeft me vijf jaar van mijn leven gekost want, man, wat was ik bezorgd. Slapeloze nachten en buikpijn! Maar financieel gezien kostte het ook veel. Niet erg hoor, Bunny is als mijn baby, ik zou serieus mijn pink laten amputeren als ik haar daarmee kon redden. Maar ook weer iets om rekening mee te houden. Ter illustratie: in 2015 gaf ik zo’n 600 euro uit aan dierenartskosten en ruim 300 euro aan andere benodigdheden zoals konijnenvoer, hooi, bodembedekking, enzovoort. Ik heb zelf geen huisdierverzekering, dus daar kan ik geen tips over geven. Ook als je denkt dat je het gezondste konijn van de wereld hebt, moet je rekening houden met vaccinaties en (preventieve) sterilisaties.

Bunny von D
In 2014 raakte Bunny in in gevecht met meneer Hopsalot. Met spoed moesten we op zondag naar de dierenarts. Ze kreeg 4 hechtingen in haar ooglid, gossie.

3. Konijnen hebben ruimte nodig (en zijn sloddervossen)

Een vraag die ik vaak krijg: loopt je konijn altijd los? Ja! Zo kan ze zelf bepalen of ze wil chillen in haar hok of bij mij wil zitten. Overdag slaapt ze graag onder de salontafel, als ze een eng geluid hoort schuilt ze achter de kachel en als ze na haar middagdutje weer wat actiever wordt, hopt ze graag rond op het vloerkleed en gebruikt ze de bank (of mij of Steve) als springkussen. Een andere vraag die ik misschien nog wel vaker krijg: poept je konijn dan niet overal? Mwoah. Ze heeft twee wc’tjes en is redelijk zindelijk. Maar soms is ze nog wel eens enthousiast aan het rond rennen en vallen er per ongeluk wat poepjes in het rond (‘pok pok pok’ hoor je dan). Als ik twee dagen niet stofzuig begint het wel op een kinderboerderij te lijken, zeg maar.

Steve en Bunny von D
Helaas is het nu te koud, maar in de lente mag Bunny weer buiten spelen! Steve heeft onze hele tuin hermetisch afgesloten met kippengaas langs de schuttingen (deels onder de grond) om het konijnvriendelijk te maken.

4. Konijnen kunnen wel 12 jaar oud worden!

Bunny von D heeft overigens het eeuwige leven, heb ik besloten.

Bunny von D.
Deze foto maakte ik ruim 6 jaar geleden van Bunny, wat was ze nog klein!

5. Een konijn is kwetsbaar

Konijnen kunnen heel slecht tegen warmte, zelfs als ze tijdens een hittegolf in de schaduw liggen kunnen ze overlijden door de hitte. Ze zijn kwetsbaar voor nare konijnenvirussen. Op het moment heerst er een gevaarlijke virusziekte en het is belangrijk om dan voorzorgsmaatregelen te treffen. Ze hebben gevoelige darmen en als ze langer dan een dag niet eten kan dat levensgevaarlijk worden. Kortom: je moet de lichaamstaal van je konijn goed kennen én goed op de hoogte zijn van virussen e.d. zodat je er op tijd bij bent mocht er iets aan de hand zijn.

bunny von d op de icepod
Chillen op haar icepod, twee zomers terug.

Konijnen zijn lief!

Maar om deze blogpost positief af te sluiten: konijnen zijn ook de beste huisdieren ooit. Ze hebben allemaal een eigen karakter en als ze zich eenmaal op hun gemak voelen zijn ze zo ontzettend lief en aanhankelijk. Ze zijn zo gezellig, en heel slim! Ze knagen je bank kapot, je moet drie keer in één week naar de winkel om een nieuwe internetkabel te kopen, je moestuinplantjes gaan eraan, maar het is het allemaal waard. Als ik ’s ochtends Bunny haar brokjes geef ze blij op mij komt afgerend kan je dan niet anders dan goed beginnen. Als ze hyperdepieper naar mij toe komt en uiteindelijk slaperig op mijn schoot ligt, is dat de ultieme zen-beleving. Of als ze druk bezig is met het likken van mijn sjaal omdat ze denkt dat dat mijn konijnenvacht is. Zó schattig.

geel_hartje

Konijnenasiels in Nederland zitten vol met de schattigste konijntjes die op zoek zijn naar een fijn thuis. Vind een konijnenasiel bij jou in de buurt op ikzoekbaas.nl of zie deze lijst van BunnyBunch.

geel_hartje

Leukste konijn ooit

Back to Top