Recept: Chili met zoete aardappel

Steve is groot fan van DJ BBQ en wees me op dit kookfilmpje van hem. Chili met zoete aardappel en zwarte bonen, klinkt goed! Dezelfde avond maakten we het en het was AWESOME. Ik kon het recept nergens in geschreven tekst vinden en ik zocht me een ongeluk naar de ingrediënten van DJ BBQ’s mix of rad, dus om het voor jullie wat makkelijker te maken heb ik het uitgetypt. (En voor mijzelf natuurlijk, want ik wil dit nog vaak maken!) Het recept voor de kruidenmix vond ik uiteindelijk hier, qua hoeveelheid kan je hier een klein kruidenpotje mee vullen zodat je het ook voor andere gerechten kan gebruiken. De chili is veganistisch wanneer je de yoghurt weglaat of hier een plantaardige vervanger (zoals ongezoete sojayoghurt) voor gebruikt.

chili met zoete aardappel chili met zoete aardappel chili met zoete aardappel

Ingrediënten chili met zoete aardappel

Hoeveelheid: ongeveer 4 porties.

Voor de mix of rad, om een klein potje mee te vullen:

  • 2 el bruine suiker
  • 1 el zeezout
  • 1 el zwarte peper
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el uiengranulaat (grof gemalen poeder)
  • 1 el knoflookgranulaat (grof gemalen poeder)
  • 1/2 tl mosterdpoeder
  • 1/2 tl chilivlokken

Voor de chili:

  • 500 gram zoete aardappel
  • olijfolie
  • 1 – 2 el mix of rad (zie bovenstaande ingrediëntenlijst)
  • 2 uien
  • 1 jalepeño of chilipeper
  • 3 knoflooktenen
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gemalen koriander
  • 1 tl chilipoeder
  • zout en peper
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 kaneelstokje
  • 2 blikken zwarte bonen (ong. 400 gram)
  • 1 blik tomatenblokjes (ong. 400 gram)
  • 200 ml groentebouillon + extra als je het te dik vindt
  • eventueel voor de garnering: lenteui en chilipeper in ringetjes gesneden, verse kruiden (koriander of peterselie)
  • biologische yoghurt

Voor de rijst:

  • 75 – 100 gram rijst per persoon
  • 1 limoen, voor het sap
  • verse koriander (ik ben zelf van team peterselie)

chili met zoete aardappel chili met zoete aardappel

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Maak de mix of rad (kruidenmix) door alle kruiden in een potje te mengen. Als je geen uien- en knoflookgranulaat kan vinden, kan je ook gewoon poeder gebruiken.
  3. Schil de zoete aardappel en snij in blokjes. Gooi ze in een bakblik of op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en de mix of rad (kruidenmix). Bak voor 30 – 40 minuten.
  4. Snij de uien grof. Fruit ze in een hete pan met olijfolie.
  5. Bereid de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking, voeg er op het laatst limoensap en verse koriander/peterselie aan toe en laat even rusten.
  6. Snij ondertussen de jalepeño en knoflooktenen fijn en voeg ze aan de ui toe.
  7. Breng dit op smaak met de komijn, koriander (uit een potje, niet die verse takjes), chilipoeder, een snuf zout en peper. Roer ook de tomatenpuree erdoor en bak dit even mee. Voeg tenslotte het kaneelstokje toe.
  8. Laat de zwarte bonen uitlekken en spoel even om in een vergiet. Voeg de zwarte bonen toe aan de pan en bak even mee, roer voorzichtig, de zwarte bonen moeten niet kapot gaan maar alleen even aan de buitenkant aanbakken.
  9. Doe de tomatenblokjes en bouillon erbij, laat 20 minuten zachtjes pruttelen terwijl je het zo nu en dan doorroert. Als je het mengsel te dik vindt worden, voeg je er extra bouillon aan toe.
  10. Als de zoete aardappel klaar is, deze voorzichtig (!) door de chili roeren.
  11. Haal het kaneelstokje uit de chili, schep op een bord met de rijst. Garneer met lenteui, verse kruiden en eventueel chili. Serveer met de yoghurt.

En klaar is je chili met zoete aardappel! Heb je te veel gemaakt? No problemo, de volgende dag is het nòg lekkerder weet ik uit ervaring. Eet smakelijk!

chili met zoete aardappel

Back to Top