Recept: Chili met zoete aardappel

Steve is groot fan van DJ BBQ en wees me op dit kookfilmpje van hem. Chili met zoete aardappel en zwarte bonen, klinkt goed! Dezelfde avond maakten we het en het was AWESOME. Ik kon het recept nergens in geschreven tekst vinden en ik zocht me een ongeluk naar de ingrediënten van DJ BBQ’s mix of rad, dus om het voor jullie wat makkelijker te maken heb ik het uitgetypt. (En voor mijzelf natuurlijk, want ik wil dit nog vaak maken!) Het recept voor de kruidenmix vond ik uiteindelijk hier, qua hoeveelheid kan je hier een klein kruidenpotje mee vullen zodat je het ook voor andere gerechten kan gebruiken. De chili is veganistisch wanneer je de yoghurt weglaat of hier een plantaardige vervanger (zoals ongezoete sojayoghurt) voor gebruikt.

chili met zoete aardappel chili met zoete aardappel chili met zoete aardappel

Ingrediënten chili met zoete aardappel

Hoeveelheid: ongeveer 4 porties.

Voor de mix of rad, om een klein potje mee te vullen:

 • 2 el bruine suiker
 • 1 el zeezout
 • 1 el zwarte peper
 • 1 el gemalen komijn
 • 1 el uiengranulaat (grof gemalen poeder)
 • 1 el knoflookgranulaat (grof gemalen poeder)
 • 1/2 tl mosterdpoeder
 • 1/2 tl chilivlokken

Voor de chili:

 • 500 gram zoete aardappel
 • olijfolie
 • 1 – 2 el mix of rad (zie bovenstaande ingrediëntenlijst)
 • 2 uien
 • 1 jalepeño of chilipeper
 • 3 knoflooktenen
 • 2 tl gemalen komijn
 • 2 tl gemalen koriander
 • 1 tl chilipoeder
 • zout en peper
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 kaneelstokje
 • 2 blikken zwarte bonen (ong. 400 gram)
 • 1 blik tomatenblokjes (ong. 400 gram)
 • 200 ml groentebouillon + extra als je het te dik vindt
 • eventueel voor de garnering: lenteui en chilipeper in ringetjes gesneden, verse kruiden (koriander of peterselie)
 • biologische yoghurt

Voor de rijst:

 • 75 – 100 gram rijst per persoon
 • 1 limoen, voor het sap
 • verse koriander (ik ben zelf van team peterselie)

chili met zoete aardappel chili met zoete aardappel

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
 2. Maak de mix of rad (kruidenmix) door alle kruiden in een potje te mengen. Als je geen uien- en knoflookgranulaat kan vinden, kan je ook gewoon poeder gebruiken.
 3. Schil de zoete aardappel en snij in blokjes. Gooi ze in een bakblik of op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en de mix of rad (kruidenmix). Bak voor 30 – 40 minuten.
 4. Snij de uien grof. Fruit ze in een hete pan met olijfolie.
 5. Bereid de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking, voeg er op het laatst limoensap en verse koriander/peterselie aan toe en laat even rusten.
 6. Snij ondertussen de jalepeño en knoflooktenen fijn en voeg ze aan de ui toe.
 7. Breng dit op smaak met de komijn, koriander (uit een potje, niet die verse takjes), chilipoeder, een snuf zout en peper. Roer ook de tomatenpuree erdoor en bak dit even mee. Voeg tenslotte het kaneelstokje toe.
 8. Laat de zwarte bonen uitlekken en spoel even om in een vergiet. Voeg de zwarte bonen toe aan de pan en bak even mee, roer voorzichtig, de zwarte bonen moeten niet kapot gaan maar alleen even aan de buitenkant aanbakken.
 9. Doe de tomatenblokjes en bouillon erbij, laat 20 minuten zachtjes pruttelen terwijl je het zo nu en dan doorroert. Als je het mengsel te dik vindt worden, voeg je er extra bouillon aan toe.
 10. Als de zoete aardappel klaar is, deze voorzichtig (!) door de chili roeren.
 11. Haal het kaneelstokje uit de chili, schep op een bord met de rijst. Garneer met lenteui, verse kruiden en eventueel chili. Serveer met de yoghurt.

En klaar is je chili met zoete aardappel! Heb je te veel gemaakt? No problemo, de volgende dag is het nòg lekkerder weet ik uit ervaring. Eet smakelijk!

chili met zoete aardappel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

24 reacties op “Recept: Chili met zoete aardappel

 1. gerhilde maakt schreef:

  Dat ziet er heerlijk uit! Dank voor het recept. Helaas is mijn vriend niet echt fan van komijn, maar ik wel, dus we gaan zijn mening even negeren. 😉

  | Reageer op deze reactie
 2. Bianca Schrijft schreef:

  Serieus, het is nog hartstikke vroeg en ik zit hier met een knorrende maag. Ziet er zo goed uit, hier wel de must voorzichtig te zijn met bepaalde kruiden. Bij mijn man is het een aanval op de maag en bij mij op de darmen. Gezellig. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 3. Charelle schreef:

  Oh wat lekker! Liefde voor de veelzijdigheid van bonen ook. Ik ben ook echt heel benieuwd naar die mix nu, maar daar moet ik wel eerst even wat potjes voor in huis halen geloof ik, die ui en knoflook heb ik bijvoorbeeld niet. ^^’ Anyways, dit recept sla ik hoe dan ook op! (:

  | Reageer op deze reactie
 4. Sheila schreef:

  Zwarte bonen zijn zo veel lekkerder dan normale bruine bonen. Ik at ze voor het eerst in New Mexico en vond het heerlijk. Ik houd alleen niet van pittig en jalepeño of chilipeper komt er bij mij niet in :).

  | Reageer op deze reactie
   1. Sheila schreef:

    Oh jawel. Voor mij echt wel. Net zoals teveel peper of verse peper. Dat is mij allemaal echt te sterk. 😊

    | Reageer op deze reactie
 5. Lykke schreef:

  Oh, dit ziet er echt heerlijk uit! Gaat direct op het menu voor volgende week 🙂 Fijn dat je alles hebt uitgeschreven, ik heb ook altijd graag een geschreven recept als ik ermee aan de slag ga 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Nathalie schreef:

  Ziet er heerlijk uit! Ik hou van chili en dit is eens een andere variant. En zoete aardappel is altijd goed. 🙂 Ga dit sowieso uitproberen.

  | Reageer op deze reactie
 7. Geertruurzaam schreef:

  Ik zit ook in team peterselie 🙂
  Dit vind ik echt een “mannengerecht”, maar dat komt misschien door jouw inleiding! Mijn man gaat er in elk geval wel enthousiast van worden denk ik, dus dank voor het delen.

  | Reageer op deze reactie
 8. Marlotte schreef:

  Ah, wat ziet dit er ontzettend lekker uit. Ik ga ‘m opslaan voor vanavond, ben heel benieuwd 🙂

  | Reageer op deze reactie
 9. Fiona schreef:

  Oh wat fijn, bedankt voor het opschrijven! Ik heb de video vorige week gezien en ik was ook aan het watertanden, haha. Kan niet wachten om het van de week te gaan maken 😀

  | Reageer op deze reactie
 10. Iris schreef:

  Het is even een klus met boodschappen doen, maar het resultaat lijkt me het veel meer dan waard.

  | Reageer op deze reactie
 11. Linda schreef:

  Het ziet er super lekker uit, wel zal ik van alles in huis moeten halen vanwege de kruiden,ix, maar dat doe ik volgende week wel. Ik sla dit gelijk op 🙂

  | Reageer op deze reactie
 12. Jamilla schreef:

  Oh ik weet wat ik vanavond ga maken. I love zwarte bonen en zoete aardappel (en mijn vriend is gek op jalapeno haha)! Ik laat denk ik wel de kaneel weg want ik ben daar niet zo’n fan van in warm eten. Trouwens, een beetje zure room op je chili is nog lekkerder dan yoghurt! De rijst is trouwens precies zoals we het op mijn werk (Mexicaans restaurant) maken!

  | Reageer op deze reactie
 13. Eline schreef:

  Ik heb het gemaakt en er gister en vandaag van gegeten. Heerlijk!! Dankje voor het recept 🙂

  | Reageer op deze reactie
 14. Karlijn schreef:

  Een heel fijn recept! Al vond ik het wel moeilijk om de zoete aardappel niet gelijk op te eten als hij uit de oven komt 😛

  | Reageer op deze reactie
 15. Lara schreef:

  Bedankt voor het recept, het was echt super lekker! Zelfs mijn carnivoor vond het heerlijk (:

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Yay! Dat maakt mij blij. Bedankt voor het laten weten 😀

   | Reageer op deze reactie
 16. Daphne schreef:

  Dit was zó goed. Perfecte maal voor op zo’n gure dag als vandaag!
  En die serveertip van yoghurt was hier hard nodig… Want tijdens het toevoegen van de kruiden bleek het chilipoederpotje kaduuk en toen viel de halve inhoud in de pan… Weer een levensles: kruiden afmeten náást de pan! #messykitchen

  | Reageer op deze reactie
Back to Top